30 Αυγούστου 2016

Ο ΕΝΦΙΑ δημεύει την περιουσία των Ελλήνων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Δημευτικό χαρακτήρα έχει λάβει πλέον η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν  στην κατοχή τους τα σπίτια και ακίνητα που απέκτησαν με μεγάλη δυσκολία. Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια οι φορολογούμενοι πληρώνουν με μεγάλη δυσκολία τους φόρους που έχουν επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία. Από το ΕΕΤΗΔΕ, η διαφορετικά το «χαράτσι της ΔΕΗ», το μετέπειτα ΕΕΤΑ και σήμερα τον σκληρότερο ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε από τη θέσπιση του, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ. 

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αναγκαστεί να παραχωρήσουν τα ακίνητα τους στο δημόσιο εξαιτίας των χρεών τους προς αυτό, άλλοι τα εκποίησαν έναντι πινακίου φακής, ενώ  πλέον η εφορία προχωρά με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς στην κατάσχεση των ακινήτων που διαθέτουν οι πολίτες συνεπεία της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους πολλαπλούς φόρους που τους έχουν επιβληθεί. 

Με μαθηματική ακρίβεια το ελληνικό δημόσιο σε λίγα χρόνια θα γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα καθώς πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Έναν φόρο που όπως προαναφέρθηκε έχει δημευτική λογική και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταποδοτικός, όπως άλλωστε οι περισσότεροι φόροι που επιβάλλονται σήμερα.

Αν και ο ΕΝΦΙΑ ήταν μέχρι πέρυσι από τους υψηλότερους σε εισπραξιμότητα φόρους με ποσοστό που έφθανε μάλιστα το 85%, σήμερα έχει συρρικνωθεί σημαντικά και είναι αβέβαιο εάν το ελληνικό δημόσιο θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για να εισπραχθεί το ποσό αυτό επιβάλλονται σημαντικά υψηλότεροι φόροι στους φορολογούμενους που φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Όσο, όμως, το εισπράξιμο ποσό πέφτει τόσο θα πρέπει να αυξάνονται οι φόροι στην ακίνητη περιουσία.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά το διάστημα που οι φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι σήμερα κατόρθωναν να πληρώσουν αυτόν τον ληστρικό φόρο, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αμέσως μετά η εφορία, η οποία σύμφωνα και με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων έχει ήδη προχωρήσει σε περίπου 865.000 κατασχέσεις από την αρχή του έτους, θα προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου, και εφόσον τα καταφέρει στον πλειστηριασμό του. Τα μικρότερα έσοδα του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο αποτελούν μια διαχρονική παραδοχή ότι τον συγκεκριμένο φόρο οι πολίτες, και ειδικά οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες, θα τον πληρώσουν πολύ ακριβά στο μέλλον με τις περιουσίες τους.

Ήδη η πραγματική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί δραματικά δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται να πωλήσουν τα σπίτια τους σε πολύ χαμηλές τιμές για να πληρώσουν τους φόρους τους. Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα μπορείς να βρεις διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Αθήνα με 15.000 ευρώ.

Αντί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να αντλήσει μέρος από τα 2,65 δισ. ευρώ από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα από την περιστολή των κρατικών δαπανών και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, αύξησε φέτος τον ΕΝΦΙΑ επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένα  επίσης εντυπωσιακό δείγμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατάργησε την έκπτωση του 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.  Και σαν μην έφθανε αυτό αύξησε και τον φόρο για τα εισοδήματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας.  Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το 35% των ιδιοκτητών ή συνολικά 2,2 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Είναι λοιπόν σχεδόν βέβαιο ότι φέτος το δημόσιο θα υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα αφήσουν απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ, όπως απλήρωτο άφησε περίπου το 20% των φορολογούμενων την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Κατά τα άλλα ενόσω οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει (ξανά) την «κατάργηση» του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση ενός νέου δικαιότερου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι βρει τρόπο να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη των ακινήτων σε άλλες πηγές. Θα μπορούσε να ασχοληθεί για παράδειγμα με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και με τον μόνιμο ασθενή που δεν είναι άλλος από την κρατική μηχανή. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.