30 Αυγούστου 2016

Η διζωνική απομακρύνει την Τουρκία ή την εδραιώνει στην Κύπρο;

Υπό Άρη Πετάση* 

Το παρόν κείμενο αποτελεί και διαγνωστικό δοκίμιο κριτικής σκέψης των προωθούντων την διζωνική. 

Ακούμε λοιπόν λόγια εντυπωσιακά περί συγκλίσεων στις συνομιλίες και περί επικείμενης απελευθέρωσης της Κύπρου μέσα στο 2016 κιόλας(!) Εάν έτσι έχουν τα πράγματα η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει προετοιμασίες για αποχώρηση από την Κύπρο. 

Ας δούμε όμως τι κάνει στα κατεχόμενα:
α.) μεταφέρει από Τουρκία νερό και εποίκους,
β.) ανεγείρει πυρετωδώς τζαμιά,
γ.) ενσωματώνει το διοικητικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό σύστημα των κατεχομένων σε αυτό της Τουρκίας και
δ.) ελέγχει ασφυκτικά το πολιτικό-οικονομικό και τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων, και το συντηρεί. Και, ο κατοχικός στρατός παγιώνεται! 

Ερώτηση 1: «η πιο πάνω εικόνα φανερώνει μια Τουρκία που ετοιμάζεται να φύγει η να εδραιωθεί εσαεί στην Κύπρο με διζωνική;»

Στο πληθυσμιακό συμφωνήσαμε: 4 E/Κ:1Τ/Κ (έποικο.) Οι διαπραγματευτές μας έχουν την ψευδαίσθηση πως οι Τούρκοι πριν φέρουν το ένα τους θα περιμένουν υπομονετικά μέχρι εμείς να φέρουμε τους τέσσερεις μας από Ελλάδα.  Όμως, το ανάποδο θα συμβεί ως φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα: το τούρκικο συνιστών κράτος (των εποίκων βασικά) επικαλούμενο ανάγκες σε εργατικά χέρια λόγω έλευση νερού από Τουρκία και  άρδευσης χιλιάδων νέων στρεμμάτων αγροτικής γης θα μεταφέρει Τούρκους εργάτες στην Κύπρο. Ας πούμε πως σταδιακά φέρνει καμιά δεκαριά χιλιάδες μέσα σε ένα-δύο χρόνια και με μεγαλοψυχία(!) ζητά από εμάς να φέρουμε τις 40,000 που μας αναλογούν. Εμείς πως θα φέρουμε 40,000 Ελλαδίτες; Με στρατολόγηση η με παιδομάζωμα; Ή μήπως ψάχνουμε αλλού (π.χ. Συρία/Ιράκ/Λιβύη;) 

Ερώτηση 2: «με την συμφωνία του 4:1 η Τουρκία φεύγει από την Κύπρο ή εδραιώνεται μέσα από την συμφωνημένη πλέον ροή Τούρκων;» Την ίδια λογική εφάρμοσαν και οι Χριστιανοί του Λιβάνου με τη ίδρυση του κράτους τους και όταν αυτοί αποτελούσαν ακόμα την πλειοψηφία. Τώρα που με μαζική μετανάστευση κατρακύλησαν στο 35% του πληθυσμού συνειδητοποιούν τι έχουν κάμει. 

Ερώτηση 3:  «εφόσον μετά ιστορικής βεβαιότητας το συνιστών Τ/Κ κράτος θα συντάσσεται με την Τουρκία και όχι με την Κύπρο σε κάθε διένεξη μεταξύ των δύο η διζωνική θα αποτελεί στήριγμα ή υπονόμευση του νέου Κυπριακού κράτους;» Δεδομένου ότι η Τουρκία διεκδικεί πλέον ανοικτά το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με δημιουργία διζωνικής είναι η Κύπρος ή η Τουρκία που θα βρει σύμμαχο μέσα από τους Τ/Κ;»

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεχτήκαμε να τιτλοδοτηθεί στο όνομα κοινότητας το ένα τρίτο της γης  και  50+% της κυπριακής θάλασσας. Για πρώτη φορά δημιουργείται νόμιμο τούρκο-κράτος (και «τούρκο» και «κράτος.»)

Ερώτηση 4: «με την δημιουργία τούρκο-κράτους στην Κύπρο διώχνουμε την Τουρκία ή επαναφέρουμε την τουρκοκρατία στα κατεχόμενα νόμιμα σε νέα μορφή;»

Ερώτηση 5: «Από όσους προωθούν ή διαπραγματεύονται την διζωνική πόσοι ειλικρινά θα ζήσουν στο τούρκο-κράτος Κύπρου; Προφανώς ολίγοι ή κανένας--άσχετα από κηρυγματικά λόγια από καθέδρας. Με την τιτλοδότηση μέρους της Κύπρου ελευθερώνομαι τα κατεχόμενα ή τα μετατρέπουμε σε νέα Ίμβρο;»

Θα εγκαταλείψει ποτέ η Τουρκία τα εγγυητικά της δικαιώματα;  Πιστεύω «όχι,» απλώς θα τα μεταμφιέσει και θα τα εξασφαλίσει στο πολλαπλάσιο μέσω του πλήρους ελέγχου του εκκολαπτόμενου συντάγματος που θα αδρανοποιεί τους Ε/Κ βάζοντας τους στον δρόμο της μετανάστευσης/λιβανοποίησης). 

Ερώτηση 6: «καταργώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, παραλύοντας το νέο κράτος με βέτο και ξεχωριστές πλειοψηφίες, ξένους δικαστές, εκ περιτροπής προεδρία,, εγκαθίδρυση διζωνικής, κοκ (ως προβλέπει το εκκολαπτόμενο σύνταγμα), διώχνουμε ή εδραιώνουμε την Τουρκία στην Κύπρο;» Με λίγη ακόμα «προσπάθεια» και λίγες ακόμα «συγκλίσεις» στο συνταγματικό λύνουμε(!) και το πρόβλημα-παγίδα των εγγυήσεων. Ακολούθως, αναπέμπομε ομαδικά δεήσεις υπέρ λυτρώσεως της Κύπρου από τον τούρκικο ζυγό προϊόν του δικού μας διαχρονικού πολιτικού ερασιτεχνισμού. Τέλος διαγνωστικού δοκιμίου κριτικής σκέψης. 

*Editor, “Intractable Dilemmas in the Energy Rich Eastern Mediterranean”. Εκδότες βιβλίου: Cambridge Scholars, UK

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.