31 Αυγούστου 2016

Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης 

Από τους αρχαιοτάτους εκείνους χρόνους, οι Έλληνες διηρημένοι σε διάφορες πολιτείες, διαμορφώνουν πρώτα την γλώσσα των. Η θαυμασία αυτή και πλουσιοτάτη γλώσσα, η οποία, κατά τον Όμηρο: «είχε πλείστους τρόπους να θωπεύη την ακοήν και να γοητεύει τα πνεύματα», την εκφράζει ο Όμηρος κατά τις ωραίες παρομοιώσεις του όπως: «έρρεε γλυκυτέρα και από το μέλι» από των χειλέων του Νέστορος και «εξήρχετο πυκνοτέρα από τας νιφάδας της χειμερινής χιόνος» από των χειλέων του Οδυσσέως.

Από τις διαλέκτους των διαφόρων Ελληνικών φύλων, εγεννήθη η Εθνική γλώσσα των Ελλήνων και η κοινότης φιλοσοφίας, θρησκείας και γλώσσας εδημιούργησαν το Έθνος των Ελλήνων με τον λαμπρόν πολιτισμό. 

Κατά τον Κικέρωνα, η θαυμαστή αυτή γλώσσα των Ελλήνων είναι η γλώσσα των θεών «Ει θεοί διαλέγονται την των Ελλήνων γλώττη χρώνται».  

Θα πει την εποχή εκείνη ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος, θαυμαστής του Ελληνικού Πολιτισμού και της γλώσσας «Grecia capta ferum victorem capit et artis et tongue intual agresti LATIO» δηλαδή, η Ελλάς ηττηθείσα νίκησε τον Κατακτητή και έφερε τον πολιτισμό και τις τέχνες στο αγροίκο ΛΑΤΙΟ.

Ο Ακαδημαϊκός Ι. Θεοδωρακόπουλος λέγει: Η Γλώσσα των Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου είναι μία και αδιαίρετη.

Οι ρίζες των λέξεων της δημοτικής μας γλώσσας που σήμερα μιλάμε, προέρχονται από τις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, από τα μυθικά ακόμη χρόνια. Λέγει ο Καθηγητής – Γλωσσολόγος Γ. Χατζηδάκης: «Πάντες ομολογούμεν ότι από τον Όμηρο μέχρι σήμερον το έθνος, το ελληνικόν, αποτελούμεν και μίαν γλώσσαν, την Ελληνικήν λαλούμεν…».

Και, τα κύματα του Αιγαίου μιλούν Ελληνικά», τόνιζε ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Μεγάλος Ν. Καζαντζάκης έλεγε: Η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας. Είχε δε μάλιστα μια γλωσσοπλαστική ικανότητα αρκετά ικανή. Επακόλουθο της άμετρης αγάπης του προς την γλώσσα μας. Δεν κυνηγούσε απλά τις λέξεις τις συνέθετε, τις αναδημιουργούσε.

Η Ελληνική γλώσσα έχει ονομασθεί Βασίλισσα των Γλωσσών. Είναι η γλώσσα των αγγέλων της ειρήνης και της αγάπης. Είναι η γλώσσα της Αγίας Γραφής και του κηρύγματος των Ευαγγελιστών που αναδιαμόρφωσαν και ανάπλασαν τον κόσμο. Η Γλώσσα μας μιλιέται αδιάκοπα σ’ αυτό τον τόπο εδώ και πλέον των πέντε χιλιάδων ετών (5.000) και γράφεται εδώ και πλέον τεσσάρων χιλιάδων ετών (4.000).

Είναι η γλώσσα με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό έως την Βακτριανή και την Ινδία.

Γράφει ο Πλούταρχος: «…Αλέξανδρος τρισμύριους παίδες περσών επιλεξάμενος εκέλευσε γράμματα μανθάνειν Ελληνικά…»

Η Ελληνική γλώσσα για εμάς τους Έλληνες αποτελεί το πανάρχαιο και αιώνιο σύμβολο της Εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Είναι. Όχι μόνο από τις πιο αρχαίες αλλά και τις πιο πλούσιες σε αριθμό λέξεων γλώσσα. Προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες έκφρασης και διατύπωσης υψηλών και σαφών νοημάτων. Έχει πλαστικότητα, ομορφιά, είναι κατάλληλη και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σ’ όλα τα είδη του λόγου, στην επιστημονική σκέψη (πρωτοπορεί) και στις τέχνες.

Η Ελληνική Γλώσσα έχει ποιότητα, σε έκφραση και πολιτισμό, το μεγαλείο της φαίνεται από τα λαμπρά πνευματικά της έργα διαμέσου των αιώνων, που λάτρευσε και θαύμασε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Όπως π.χ.
  • Ομηρικά έπη. 
  • Αισώπειοι μύθοι. 
  • Κλασικά Ελλήνων Συγγραφέων. 
  • Ευαγγέλια, Πατερικά Κείμενα. 
  • Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή λογοτεχνία. 
  • Νεότερη ποιητική ανθολογία (Σολωμός, Καβάφης, Παλαμάς, Σεφέρης, Ελύτης κ.ά.)
Γράφουν για την Ελληνική Γλώσσα:

- Η Ζακελίν ντε Ρομιγύ, γαλλίδα Ακαδημαϊκός μας λέγει: «Η καλύτερη άσκηση για την ανάπτυξη της ευφυϊας είναι η μελέτη της Ελληνικής γλώσσας, διότι κάθε λέξη κρύβει και μία ιδέα.
- Ο Κλώντ Φωριέλ, γάλλος διανούμενος, θα μας αναφέρει επιγραμαμτικά: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι πιο πλούσια από την Γερμανική, πιο διαυγής από την Γαλλική, πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πιο αρμονική από την Ισπανική. Είναι η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης».
- Η Μαριάννα Μακντόναλντ, Αμερικανίδα καθηγήτρια, μας επισημαίνει και μας τονίζει ιδιαίτερα, ότι: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι το μοντέλο όλων των Ευρωπαϊκών γλωσσών».
- Οι Χεριγκούτια και Ίμαθ, Ισπανοί Ευρωβουλευτές, έκαμαν πρόταση στην Ευρωβουλή, την εξής: «Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα, να γίνει διεθνής Γλώσσα ως μητέρα όλων των γλωσσών και η μόνη συμβατή στους κομπιούτερ προηγμένης τεχνολογίας».
- Ο Πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών CIBI, Τζων Σκάλυ, τονίζει «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε παγκοσμίως το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, διότι η κοινωνία χρειάζεται ένα εργαλείο για να αναπτύξει την δημιουργικότητά της, να εισάγει καινούργιες ιδέες και να προσφέρει στον άνθρωπο περισσότερες γνώσεις. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια τάση επιστροφής του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα Ελλήνων».
- Κων/νος Στεφανόπουλος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 3 Νοε. 2000 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης σε ομιλία του μεταξύ άλλων ετόνισε ότι: «Το Μάθημα της Γλώσσας πρέπει να αποτελεί την βάση της παιδείας μας» και προτρέποντας τους ειδικούς να γίνουν υπερασπιστές αυτής, προσθέτει: «Η Γλώσσα μας είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά μας, είναι το μέρος της αρχαίας κληρονομιάς, του οποίου είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι». 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

- Εμείς όμως στις μέρες μας παριστάμεθα μάρτυρες ενεργειών, που αποσκοπούν στην πνευματική αυτοκτονία της Ελλάδος, με την ουσιαστική έξωστης αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από τα Σχολεία. Αυτής που αποτέλεσε την βάση και την απαρχή της εξελικτικής πορείας και όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της ανθρωπότητος ανά τους αιώνες.

Αναλογίζεσθε εάν δεν υπήρχε η θεόπλευστη και θεομίλητη Ελληνική γλώσσα και γραφή· Πως! θα διεδίδοντο και πως θα ερμηνεύοντο τα Θεία του Κυρίου Ρήματα, το Ευαγγέλιο, ο Χριστιανισμός και κατ’ επέκταση ο πολιτισμός; Εις ποια γλώσσα διδάχθησαν και προωθήθησαν οι Επιστήμες; Εις ποία γλώσσα υμνήθη τόσο ευγενικά, ρομαντικά και τόσο υψηλής λεκτικής καλαισθησίας και απαραμίλλου ωραιότητος· ο έρως, η φύση, η Τέχνη, το Θείον κ.λπ.;

Αυτή λοιπόν η γλώσσα της αρχαίας σοφίας του θείου και της αγάπης, επικίνδυνα αλλοιώνεται, με την εισαγωγή και της παρείσφρηση ξένων λέξεων και συρρικνώνεται λόγω του φτωχού λεξιλογίου των σημερινών Ελλήνων.

Αυτή η θλιβερή εικόνα καταδεικνύεται από τις επιγραφές των Καταστημάτων και από την φρασεολογία των σημερινών Ελλήνων. Το κύριο θύμα η «Εύελπις» νεολαία μας, η οποία αφίεται στο σκότος της αγνοίας, υιοθετόντας την προσφερομένη ξενομίμηση και τα εισαγόμενα ήθη και έθιμα ξένων χωρών.

Τι θα έλεγε άραγε σήμερα ο Διογένης με τον φανό· «Άνθρωπο ζητώ» ή «Έλληνα ζητώ»;

- Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε το οπτικά συνδεδεμένο ελληνικό αλφάβητο με την Ελληνική γλώσσα, γιατί αυτό υπαγορεύει η Ιστορία και η ύψιστη σημασία της γλώσσας για ένα λαό.
- Να μιλάμε και να γράφουμε κανονικά σύμφωνα με τους κανόνες της Γραμματικής και του συντακτικού.
- Να τεθούν σ’ εφαρμογή οι νόμοι των αειμνήστων Γ. Πλυτά και Μ. Μερκούρη, αναφορικά με τις ξενόγλωσσες επιγραφές των καταστημάτων (λες και δεν υπάρχουν Ελληνικές λέξεις).
- Πρέπει να ξέρουμε ότι, η Ελληνική γλώσσα είναι σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και ενότητας του απανταχού Ελληνισμού.
- Είναι ακόμη ο κυματοθραύστης κάθε ξένης επίδρασης και προπαγάνδας. Είναι γνωστό αυτό που έλεγε ο Λένιν «Αν θέλεις να χάσει ένας λαός την εθνική του συνείδηση κάνε τον να χάσει την γλώσσα του».

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η γλώσσα δεν υπερασπίζεται μόνο με τα ιδεολογήματα της παραδόσεως των τριών χιλιάδων χρόνων, αλλά με τον σεβασμό και την κανονική χρήση της και όχι με την συρρίκνωσή της από τους εδώ καταχραστές της.

Η Γλώσσα αλλοτριώνεται και πεθαίνει, όταν δεν έχει πια νόημα, όταν σ’ αυτήν πληθαίνουν οι κενοί ήχοι και όταν ο θόρυβος της κακοποιημένης πλέον γλώσσας, είναι ξύλινος.

Και, κλείνοντας τις σκέψεις μου για την Ελληνική γλώσσα, πρέπει συμπερασματικά να γνωρίζουμε ότι, η γλώσσα μας είναι το ουσιαστικό και πιο πειστικό διαβατήριο που διαθέτουμε στην Ιστορία και Γεωγραφία του Έθνους μας και ότι η υποδούλωση ενός λαού ξεκινάει από την αλλοτρίωση της γλώσσας του.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.