31 Αυγούστου 2016

Η μάχη της Μοσούλης προ Πυλών. YPG και DAESH με τα όπλα ανά χείρας.

κομβόι με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας Khaled al-Obeidi  σε πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, στην έρημο Σαμάρα στο Ιράκ. Hadi Mizban / AP 

Η μεγαλύτερη μάχη στο Ιράκ προ των πυλών.

Στην Μοσούλη πλέον έχουν συγκεντρωθεί ικανές δυνάμεις για την κατάληψη της και έχουν λάβει τις θέσεις απέναντι στο DAESH που βρίσκεται περικυκλωμένο εντός αυτής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 415 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Peshmerga στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές πάντα οι δυνάμεις στην περιοχή και η κατάσταση έχουν ως εξής.

- Δύο ταξιαρχίες της Peshmerga θα λάβουν εξοπλισμό και θα κάνουν την επίθεση κατά της πόλης.
- Μία μεραρχία (!!) ιρακινών δυνάμεων με υποστήριξη Αμερικανικών στρατιωτικών θα λειτουργήσουν περιοριστικά και με πυρά πυροβολικού.
- Άγνωστος αριθμός Javellin συστημάτων έχει δοθεί σε Κούρδους για την ανατίναξη κάθε είδους οχήματος των Ισλαμιστών.
- Ομάδα ακροβολιστών ήδη έχει αρχίσει και σκορπά τρόμο στις τάξεις των Ισλαμιστών αυξάνοντας δραματικά τις απώλειες τους.
- Ειδικές ομάδες ανίχνευσης έχουν ήδη ξεκινήσει εκκαθαρίσεις των δρόμων από IED και άλλα συναφή εκρηκτικά.
- Ομάδες εντός της πόλης (αντίσταση) έχει προχωρήσει σε δολιοφθορές και ψυχολογικά μηνύματα σε τοίχους κατά των Ισλαμιστών.


Παρόλα αυτά φαίνεται πώς η κατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ήδη ο Μπαρζανί εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης και πώς χρειάζεται παραπάνω εξοπλισμό από όσο του έχει διατεθεί ενώ υπογραμμίζει το πρόβλημα πώς οι Ισλαμιστές είναι και αυτοί άρτια εξοπλισμένοι λόγω των καταλήψεων και λεηλασιών των αποθηκών του Ιρακινού στρατού. Αποθήκες που περιείχαν τόνους υλικού/εξοπλισμού και οχήματα (κυρίως Hummer) που είχαν μείνει από τον Αμερικανικό στρατό.

Την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα για την μετέπειτα κατάσταση καθώς οι ισορροπίες ισχύος αν καταληφθεί από τους Κούρδους η Μοσούλη, θα αλλάξουν δραματικά υπέρ τους και αυτό προβληματίζει την Ιρακινή κυβέρνηση αλλά και τις άλλες μειονότητες. Ειδική αναφορά γίνεται στην Σουνιτική κοινότητα και τις διαφορές της με τις υπόλοιπες εντός του Ιράκ, αλλά και στην πιθανότητα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μια άλλη τρομοκρατική Σουνιτική οργάνωση να επιτεθεί, αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα αυτό που βασανίζει το Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ και μετά.

Όλα αυτά όμως δεν δείχνουν ικανά να ανατρέψουν την χρονική πορεία της επίθεσης κατά της Μοσούλης όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.