29 Αυγούστου 2013

Συρία. Στα πρόθυρα του πολέμου.

Τη διαταγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν ήδη αναπτυχθεί ανατολικά της Συρίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η βρετανική αεροπορία η οποία διαθέτει δύο βάσεις στην Κύπρο, σε απόσταση αναπνοής από τη συριακή ενδοχώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει το τελικό πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για να πάρει την απόφασή του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ωστόσο πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αρχίσουν περιορισμένης κλίμακας επίθεση από αέρος κατά του καθεστώτος Άσαντ στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ενδεχομένως και την Πέμπτη. 

Η ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού διεθνούς διπλωματίας «Foreign Policy», ανήρτησε την Τρίτη το απόγευμα έναν χάρτη (δείτε τον επάνω) με τις περιοχές-στόχους στην ενδοχώρα της Συρίας.

Πρόκειται για 34 σημεία που αφορούν αποθήκες και δύο εργοστάσια κατασκευής χημικών όπλων, όλες τις αεροπορικές βάσεις της Συρίας, το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμάσκο και την έδρα της Δημοκρατικής Φρουράς του Άσαντ. 

Ειδικότερα οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει χημικά εργοστάσια και αποθήκες χημικών στη Χομς, στη Δαμασκό, στην Αλ Σαφίρα, στη Λατάκια και στην Παλμύρα, στη Μασιάτ, στη Χάμα, στη Φουρκλούς και στο Καν Αμπού Σαμάτ.

Η Δημοκρατική Φρουρά φυλάσσει τα εργοστάσια και τις αποθήκες, αλλά και τις μεγάλες αεροπορικές βάσεις σε Δαμασκό, Ντιμάϊρ, Αλ Κουσάιρ, Αλέπο και Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και στο Αλ Κιμπάρ. 

Στον ίδιο χάρτη υπάρχουν οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Οι βάσεις της αεροπορίας της Συρίας βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, ενώ ορισμένες από αυτές βρίσκονται βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος. Η επίθεση αναμένεται να είναι βραχύχρονη, διάρκειας δύο ή τριών ημερών, με ταυτόχρονο βομβαρδισμό με πυραύλους τομάχοκ των στρατηγικών θέσεων των δυνάμεων του Άσαντ, ενώ όπως διαφαίνεται, θα υπάρξει και εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών της αμερικανικής αεροπορίας και της RAF, ενδεχομένως δε και της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Ήδη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που προέρχονται από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει την ελεύθερη χρήση των αεροπορικών βάσεων της Καλαμάτας και της Σούδας καθώς και του ναυστάθμου της Σούδας. Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του αμερικανικού στόλου με σύγχρονα αντιτορπιλικά που θα αναλάβουν το βάρος της εκτόξευσης των πυραύλων τομάχοκ. Βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η αμερικανική βάση στο Ίνστιρλικ της Τουρκίας.

Πολεμικές προετοιμασίες 

Τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πλευρά δεν κρύβουν τις πολεμικές προετοιμασίες, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ η Γαλλία πιέζει ώστε το κτύπημα της Δύσης κατά της Συρίας να είναι άμεσο και μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το Βερολίνο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στο κτύπημα αυτό, αλλά αναμένει και το τελικό πόρισμα του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση πως μία τέτοια επίθεση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ιράν επίσης προειδοποιεί πως μία επίθεση της Δύσης κατά της Συρίας, θα προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο σε όλη την περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία εξακολουθεί να πιέζει προς όλες τις πλευρές για άμεσο κτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, την ώρα που τα συντηρητικά-φιλοδυτικά καθεστώτα στις αραβικές χώρες στηρίζουν κατά τεκμήριο τις αμερικανο-βρετανικές κινήσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λατάκια της Συρίας για να μεταφέρει Ρώσους πολίτες πίσω στην πατρίδα τους, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει παρουσία ρωσικών ναυτικών μονάδων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Συρία, αλλά και στη συνοριακή γραμμή με το Ιράκ και το Ιράν.

Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις 

Παρά το γεγονός ότι –τουλάχιστον στα χαρτιά- παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα παραπάνω εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS). Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.

Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

Λόγω της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος από τον εμφύλιο πόλεμο, το Ινστιτούτο δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τη δυναμικότητα των παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απόκρουση των ανταρτών. Το 2009 οι δυνάμεις αυτές υπολογίζονταν συνολικά στους 108.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 8.000 ανήκαν στη χωροφυλακή που ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και οι 100.000 στην πολιτοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Όσον αφορά τους εφέδρους, ο στρατός ξηράς διαθέτει 314.000 άνδρες, το πολεμικό ναυτικό 4.000, η αεροπορία 10.000 και η αεράμυνα 20.000.

Τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου εκτιμάται ότι είχαν 4.950 άρματα μάχης, αλλά ο αριθμός τους έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των πυραύλων, η γενική διοίκηση των οποίων βρίσκεται στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας.

Το ναυτικό διαθέτει δύο φρεγάτες και η αεροπορία 365 μαχητικά αεροσκάφη, (από 555 το 2009), τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής. 


Τουλάχιστον 10 πιλότοι της συριακής Αεροπορίας έχουν δηλώσει εθελοντές για σώμα πιλότων αυτοκτονίας στα πρότυπα των Ιαπώνων Καμικάζι του Β΄ΠΠ. 

«Εμείς οι στρατιώτες της χώρας αυτής που θυσιάζουμε τους εαυτούς μας για την ακεραιότητα και την περηφάνια μαζί με τις ψυχές μας και αίμα μας είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αποστολές αυτοκτονίας», αναφέρεται σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο συριακό ιστολόγιο Syriasteps. Το συγκεκριμένο ιστολόγιο έχει σχέσεις με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας. 

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτές τις επιθέσεις στη θάλασσα, στον αέρα και στην ξηρά όπου εντοπιστούν οι εχθρικές δυνάμεις» αναφέρεται ακόμη στην επιστολή.

Όπως έγινε γνωστό η επιστολή που δημοσιεύτηκε στο συριακό site είχε σταλεί πρώτα από το επονομαζόμενο Σμήνος των Μαρτύρων των Αετών (Syrian Martyr Eagles Squadron) στη διοίκηση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν είναι γνωστό εάν το Σμήνος βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα ή εάν είναι υπό σύσταση αλλά η ανάληψη αποστολών αυτοκτονίας από πιλότους είναι αμφίβολο με τα σύγχρονα αντιαεροπορικά μέσα εάν θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ουσιαστική βοήθεια στην άμυνα της Συρίας. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.