3 Αυγούστου 2013

Πλειστηριασμοί και για την πρώτη κατοικία από 1η Ιανουαρίου!

Του Ανδρέα Πετσίνη

Προαναγγελία από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά για σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά το ύψος του δανείου, την έκταση του ακινήτου, τη χρονική διάρκεια του «παγώματος» και την εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι προβλέπει ότι έως το τέλος του 2013 την απαγόρευση των πλειστηριασμών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008, ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη τρόικα ώστε να μη δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο λοιπόν που ετοιμάζουν στην κυβέρνηση για μερική άρση του μέτρου προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, θέτοντας παράλληλα και κάποια κριτήρια.

TA ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί τα εξής κριτήρια που θα καθορίζουν ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014:

  • Κοινωνικά κριτήρια(άνεργοι, πολύτεκνοι).
  • Εισοδηματικά κριτήρια.
  • Χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού.
  • Έκταση ακινήτου.
  • Ύψος δανείου.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς επισημαίνει ότι το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει το σύνολο της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα και η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει σταδιακά, αποκλείοντας την πλήρη αποδέσμευση των ακινήτων αυτών.

Με το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά επιδιώκεται η αποτροπή του μαζικού πλειστηριασμού ακινήτων, καθώς έτσι θα οδηγηθεί σε κραχ η αγορά διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης. Ένα εφιαλτικό σενάριο όχι μόνο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, εάν βγουν ταυτόχρονα στο σφυρί 100.000 περίπου ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κτηματαγορά.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

 Σημειώνεται ότι στο «κόκκινο» είναι περίπου 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.

Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.
Επιπλέον σημειώνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, με πιο σύντομες διαδικασίες και περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο διενέργειας τους.

Από την πλευρά των τραπεζών θεωρείται απαραίτητο να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις της αγοράς, καθώς υπάρχουν δανειολήπτες με καταθέσεις, χωρίς όμως να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η συζήτηση για τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το προωθούμενο σχέδιο, προτού εμφανιστεί η τρόικα η οποία πιέζει την κυβέρνηση για την άρση των μέτρων προστατευτισμού με πρόταση που θα «ισοδυναμεί» με κοινωνική αναταραχή.

Οπως είχε γράψει η imerisia.gr "Η τρόικα και η εξετάζουν μεταξύ άλλων, τη λύση σταδιακής μείωσης του ύψους του δανείου για το οποίο σήμερα ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών όταν το στεγαστικό δάνειο δεν εξυπηρετείται και το χρέος δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η περίπτωση να μειώνεται ανά εξάμηνο ή έτος κατά 50.000 ευρώ, το πλαφόν που έχει τεθεί σήμερα στα 200.000 ευρώ για την απαγόρευση πλειστηριασμού ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται.

Για παράδειγμα, με νέα απόφαση θα καθοριστεί ότι από την 1 Ιανουαρίου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2014 θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 150.000 ευρώ, από 1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2014 να απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 100.000 ευρώ κ.ο.κ.

Με αυτήν την μέθοδο, η πλήρης άρση της απαγόρευσης θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο έτη.

Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται αυτός ο τρόπος, θα προστατεύσει και την αγορά ακινήτων από την πλήρη κατάρρευση που θα υποστεί σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα δε θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες για τους οποίους ενδεχομένως να απαιτηθεί νέα ρύθμιση.

Εξαιρέσεις
Από το μέτρο αυτό, θα εξαιρεθούν οι δανειολήπτες που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι. Ένα άλλο σενάριο που συζητείται, αφορά τη θέσπιση χρονικής απόστασης μεταξύ της κοινοποίησης της απόφασης διαταγής πληρωμής, έως τον πλειστηριασμό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ικανός χρόνος στον οφειλέτη για να διασώσει τη στέγη του, ρυθμίζοντας το δάνειό του, εφόσον αλλάξει κάτι προς τη θετική κατεύθυνση στα οικονομικά του νοικοκυριού του.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.