Τελευταίες αναρτήσεις

8 Φεβρουαρίου 2019

Πώς θα γίνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογουμένων

Διά νόμου καθιερώνεται πλέον ο ατομικός φάκελος για την περιουσία όλων των φορολογουμένων. 

Αμεσα σχεδιάζεται να κατατεθεί ειδική διάταξη για ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει πώς θα καταγράφονται σε ένα μοναδικό αρχείο τα ακίνητα, τα εισοδήματα, οι μετοχές, οι καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία κάθε φυσικού προσώπου στη χώρα μας. 

Αυτό θα είναι το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολόγιου, το οποίο, ύστερα από χρόνια συζητήσεων, μπαίνει από φέτος σε τροχιά υλοποίησης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020, αναφέρει το newmoney.gr.

Το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς εξαιρεί από το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Μέχρι σήμερα ο «Big Brother» της Εφορίας μπορεί να εντοπίζει κινήσεις και στοιχεία λογαριασμών αλλά μόνο για όποιον μπλέξει σε ελέγχους ή έχει χρέη στην Εφορία. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί από χρόνια έναντι του φοροελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Αυτά, όμως, θα ανήκουν σε λίγο πια στο παρελθόν. Από το 2020 η Εφορία, αντί να ψάχνει τι έχει ή τι κρύβει κάθε φορολογούμενος που επιλέγεται για έλεγχο, θέλει να γνωρίζει εκ των προτέρων και για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως τι διαθέτουν.

Για να μπορέσει να αποθηκεύσει όλα τα στοιχεία αυτά για καθέναν ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί απαιτείται να υπάρξει τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για το Περιουσιολόγιο ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας ατομικής μερίδας για κάθε φορολογούμενο που θα ενημερώνεται με όλα τα περιουσιακά στοιχεία του. 

Και στο βάθος νέοι φόροι 

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Με βάση το νέο σύστημα δρομολογούνται διασταυρώσεις-εξπρές από το 2020 για την κινητή και ακίνητη περιουσία τού κάθε φορολογούμενου, αλλά και online επικοινωνία με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Δημοσίου.

Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εντός της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός φόρου για το σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογούμενου και όχι μόνο για τα εισοδήματα που αποκτά κάθε χρόνο. Εισηγούνται μάλιστα και κλιμακωτό φόρο με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας του υπόχρεου. 

Ο,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται! 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με βάση τα στοιχεία τα οποία θα συλλέγει ο νέος μηχανισμός, σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορίας. Οσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα, ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται. 

Ηδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του Περιουσιολογίου. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. 

Με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Με την έναρξη του Περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των -καταγεγραμμένων από τη φορολογική διοίκηση- περιουσιακών του στοιχείων. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο θα είναι τα εξής: 

■ Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες) και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
■ Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
■ Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
■ Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
■ Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
■ Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
■ Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
■ Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
■ Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων. 


Πηγή: Moneypress
ΑΒΕΡΩΦShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.