Τελευταίες αναρτήσεις

1 Μαρτίου 2017

Περί Τρομοκρατίας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αλλαγή αντιμετώπισης τρομοκρατών με γνώμονα τα όσα διαδραματίστηκαν σε Νίκαια, Παρίσι και Βρυξέλες. Οι διαπιστώσεις που αποτυπώθηκαν αφορούσαν την ανάγκη αλλαγής τακτικών και εκπαίδευσης των μονάδων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των χωρών της Ε.Ε., καθώς και την σύνδεση τους με το κέντρο κατά της τρομοκρατίας που βρίσκεται στην Χάγη. Οι μονάδες πεδίου προτάθηκε να είναι σε συνεχή ηλεκτρονική σύνδεση πραγματικού χρόνου έτσι ώστε να έχουν άμεση πληροφόρηση χωρίς να έχουν προβλήματα επικοινωνίας, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Charlie Hebdo. 

Το πλαίσιο της "στρογγυλής τραπέζης" συζητήσεων για την τρομοκρατία σε αστικό περιβάλλον ανέδειξε τον σοβαρό προβληματισμό για την αλλαγή ποιοτικού στοιχείου και στο οργανωμένο έγκλημα που λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με την τρομοκρατία. Η χρήση πολεμικού εξοπλισμού και αντίστοιχων τακτικών από μέλη εγκληματικών ομάδων ή "βετεράνων τζιχαντιστών" που ήδη βρίσκονται στα Βαλκάνια (σ.σ. και στην Ελλάδα) διαμορφώνουν μια απαίτηση από τις εκάστοτε Αρχές να αναπτύξουν εξίσου ικανοποιητικές πολιτικές και τακτικές σε αντίστοιχο επίπεδο. 

Παράλληλα, δημιουργεί την απαίτηση να υπάρξει αλλαγή και στο σημερινό νομικό πλαίσιο καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι τρομοκράτες τοποθετούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα που έχουν και άλλους παραβάτες άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων. Είναι απαραίτητο να διαχωριστεί η κράτηση τους σε άλλες δομές, καθώς με το σημερινό καθεστώς, τα σωφρονιστήρια που τους φιλοξενούν γίνονται αμέσως πιθανοί τόποι στρατολόγησης μελλοντικών τρομοκρατών.

Με τα παραπάνω υπόψη και θεωρώντας πώς η ανάγκη αλλαγής κάποιων πραγμάτων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι απαιτητή και αναγκαία πλέον και στην χώρα μας, οι προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πρώτο επίπεδο αντιμετώπισης κατά την άποψη μου θα ήταν:
  • Δημιουργία ειδικών μονάδων αστυνόμευσης και καταπολέμησης με εξειδίκευση σε τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα. Οι μονάδες θα φέρουν αναβαθμισμένο εξοπλισμό και θα διαθέτουν ειδικό κέντρο πληροφορίας και διασύνδεσης με διεθνή κέντρα όπως αυτό σε Χάγη.
  • Ειδικές πολιτικές διαχείρισης εγκληματιών για τρομοκρατία σε δομές υψίστης ασφαλείας και από σχετικά εκπαιδευμένο προσωπικό και επιστήμονες.
  • Σχεδιασμένες καμπάνιες πληροφόρησης εστιασμένες στην καταπολέμηση των επιχειρημάτων της στρατολόγησης τρομοκρατών όπως παρουσιάζονται στο Staircase model (σχ. Ανάλυση του 2005 από Fathali M. Moghaddam)
  • Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση τρομοκρατών με ειδικές ποινές και κατηγορίες καθώς σήμερα τιμωρούνται ακόμα βάσει ποινικού κώδικα για κοινά εγκλήματα.
  • Εκπαίδευση και άλλων υπηρεσιών και μονάδων προστασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών τρομοκρατίας σε πρότυπα CONTEST καθώς και σε ασύμμετρες/υβριδικές απειλές.
  • Προσπάθεια προσέλκυσης και ανάπτυξης διαύλων επικοινωνίας με τους αξιωματούχους και τους θετικά προσκείμενους «πνευματικούς ταγούς» κοινωνιών που βασίζονται σε Ισλαμικές διδαχές για να περιθωριοποιηθεί κάθε ακραίο Ισλαμικό στοιχείο.
  • Ανάπτυξη μονάδων κυβερνοτεχνολογίας σε κάθε χώρα της Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει σε πρώτο επίπεδο την προπαγάνδα αλλά και δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος. Θυμίζω πώς ειδικά για την χώρα μας, υπήρξαν κλειστές ομάδες που προωθούσαν οδηγίες για είσοδο μεταναστών μέσω δουλεμπόρων (στοιχεία αναφοράς FRONTEX 2016).
  • Ανάπτυξη πολιτικών και σχεδιασμού για εντοπισμό μαύρου χρήματος που αποτελεί την άμεση τροφοδοσία των τρομοκρατών.
Το θέμα της τρομοκρατίας δεν θα φύγει με την κατάρρευση των φανατικών του DAESH. Αντίθετα, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές είναι πολύ πιθανό να προξενήσει μια μεγαλύτερη διασπορά σε όλη την Δύση σε θύλακες ανενεργούς που θα περιμένουν μόνο το κατάλληλο μήνυμα για δράση. Θεωρώ πως είναι αφελές και ανεύθυνο να περιμένουμε να γίνει πρώτα το όποιο συμβάν για να αναλάβουμε μετά δράση και πολιτικές. 

Σημείωση: Πηγή Φωτογραφίας: 
http://www.outsidethebeltway.com/category/national_security/terrorism/

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.