Τελευταίες αναρτήσεις

18 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ;

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Πριν από λίγο άκουσα τον κ. Λεβέντη να μιλάει στη Βουλή και να ζητάει μείωση του αριθμού των βουλευτών. Τελευταία, πολλοί από το πολιτικό σύστημα, δίκην «λαγού» ή για να γίνουν αρεστοί στο πολιτικό ακροατήριο, πλειοδοτούν για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. 

Γνωρίζω ότι είναι τέτοιο το μένος του κόσμου εναντίον των βουλευτών, που, αν ήταν δυνατόν, θα ήθελαν να μην υπάρχει κανένας ή έστω ελάχιστοι βουλευτές. 

Είναι όμως λύση αυτό φίλοι μου; Μην συγκρινόμαστε με άλλα ανεπτυγμένα κράτη, με υγιή παράδοση κοινοβουλευτισμού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με κλειστό, απόλυτα ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα, όπου βασιλεύουν κληρονομικά πολιτικές οικογένειες, πολιτικά τζάκια και τα ελεγχόμενα και προβαλλόμενα στηρίγματα του συστήματος; 

Μήπως λοιπόν, αν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, στην ουσία πετάμε έξω από το σύστημα κάποιες περιφερειακές ανεξέλεγκτες περιπτώσεις και περιοριζόμαστε μόνο στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών οικογενειών και των απόλυτα πριμοδοτούμενων και ελεγχόμενων από το σύστημα βουλευτών; 

Η αιτιολογία για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, π.χ. σε 200, είναι ότι έτσι θα γλιτώσει κάποια χρήματα το δημόσιο ταμείο. Εάν όμως μειώναμε την αμοιβή των 300 βουλευτών κατά το 1/3, θα είχαμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε τι νόημα έχει η μείωση του αριθμού; Αν πάλι διπλασιάζαμε τον αριθμό των βουλευτών σε 600, ώστε να μπει πολύς λαϊκός κόσμος στη Βουλή και ταυτόχρονα μειώναμε την αμοιβή τους στο μισό και αφαιρούσαμε όλες τις προνομίες, θα είχαμε και αύξηση του αριθμού των βουλευτών και περιορισμό του κόστους ταυτόχρονα. 

Επομένως, ούτε το κόστος της αμοιβής των βουλευτών, μπορεί να είναι επαρκής αιτιολογία για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. 

Ποιον λοιπόν εξυπηρετεί η μείωση του αριθμού των βουλευτών; Το λαό ή το σύστημα; 

Άλλο πράγμα θα πρέπει να γίνει. Να ανοίξει το πολιτικό σύστημα, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της ισονομίας, της ισοτιμίας και της ισηγορίας, ως προς όλους τους υποψήφιους και τα κόμματα, ώστε να εισέλθουν στο κοινοβούλιο ανεξέλεγκτοι από το σύστημα λαϊκοί εκπρόσωποι.

πηγή
Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΘΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ Κ ΧΑΣΑΠΗ.ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ .ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Για την βρώμα στην Βουλή μας,που μην νομιζετε οτι ειναι περισσότερη απο της Γαλλίας ή της Γερμανίας ευθύνεται το γεγονός οτι είμαστε υπο Ξενη Κατοχη.Μόνο η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ θα φέρει άλλον αέρα

Ανώνυμος είπε...

οποιος θελει μειωση των βουλευτων υπογραφει στο παρακaτω link

https://secure.avaaz.org/en/petition/Voyleytes_tis_Ellinikis_Voylis_Meiosi_toy_arithmoy_ton_voyleyton_tis_EllinikisVoylis/?emZWCGlb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-428323-Voyleytes_tis_Ellinikis_Voylis_Meiosi_toy_arithmoy_ton_voyleyton_tis_EllinikisVoylis&utm_term=ZWCGlb%2Ben

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.