6 Φεβρουαρίου 2026

Καμπάνα Αφύπνισης: «Ιντερνετομανία» Η Νέα Μορφή Εθισμού!..

Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος
 
Δεν θα δαιμονοποιήσω σήμερα την υψηλή τεχνολογία, ούτε θέλω να «τρομάξω» τους αναγνώστες όλων των ηλικιών, αλλά να ενεργοποιήσω την προσοχή τους στους κινδύνους, (θα αντιστρέψω την ελληνικής προέλευσης διαπίστωση δηλώνοντας «ουδέν καλόν αμιγές κακού»), των κομπιούτερ και μαζί των κινητών τηλεφώνων, τα μεγέθους παλάμης μικρά κομπιούτερ, τα οποία με έγχρωμες οθόνες εντυπωσιακών και ταχύτατων απεικονίσεων της ψηφιακής τεχνολογίας και αναμεταδόσεως μηνυμάτων θέλγουν και βοηθούν τους ειδικούς, αλλά, αλίμονο, μπορεί και να εμπλέξουν σε «περιπέτειες» συνανθρώπους μας και των δύο φύλων και ιδιαίτερα παιδιά και εφήβους.
 
Πρόσφατα κρούσματα παιδιών που έχουν εμπλακεί σε περιπέτειες πέφτοντας θύματα προσέγγισης από μεγάλα στην ηλικία «ψυχικά άρρωστα άτομα» με αντικοινωνική συμπεριφορά και σεξουαλική παθολογία, περιήγηση των παιδιών μας σε χώρους πορνογραφικού υλικού και έκθεση σε κινδύνους παιδεραστίας, ακόμη και απόπειρες αυτοκτονίας, που πολλές απέτρεψε την τελευταία στιγμή η παρέμβαση εξειδικευμένων κοινωνικών φορέων αποτελούν καθημερινό δημοσιογραφικό υλικό στα ελληνικά ΜΜΕ.
 
Στην προσπάθεια να προστατευθούν παιδιά και έφηβοι από κινδύνους που ελλοχεύουν στη χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποδείχθηκε ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ η Κυβέρνηση της Αυστραλίας που θέσπισε το 2025 Νόμο απαγορεύοντας χρήση Κοινωνικών Δικτύων σε άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών!.. Όταν έκλεισαν αμέσως 6 εκατομμύρια λογαριασμοί αποκαλύφθηκε ο τεράστιος αριθμός παιδιών-εφήβων που χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
 
Η Ευρωβουλή τον περασμένο Νοέμβριο του 2025 υπερψήφισε Νομοθετικό Πλαίσιο έτσι ώστε τα Κοινοβούλια των 27 χωρών-Μελών της Ε.Ε. να θεσπίσουν Νόμο απαγόρευσης «πρόσβασης-χρήσης» κοινωνικών δικτύων στο Ιντερνετ από άτομα κάτω των 16 ετών. 
 
Ήδη από την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 η Ισπανική Κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή της Χώρας για την θέσπιση Νόμου απαγόρευσης-πρόσβασης σε Κοινωνικά δίκτυα σε άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών.
 
Ελπίζω να μην κατηγορηθώ ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος και Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος ότι προτείνω «περιορισμό της ατομικής ελευθερίας» στηρίζοντας την πρόταση θέσπισης σχετικού Νόμου για παιδιά κάτω το 16 ετών στην Πατρίδας μας Ελλάδα!…
 
Ο ρόλος του γονέα, της μητέρας του πατέρα ήταν πάντοτε δύσκολος αλλά με την έλευση του Ιντερνετ προφανώς έγινε ακόμη δυσκολότερος ιδίως για μονογονεϊκές οικογένειες που έφτσαν να είναι σχεδόν μία στις 3.
 
Βιώσαμε στη σχολική χρονιά 2024-2025 κατασχέσεις 14,000 κινητών και ταυτόχρονα σχετικές τιμωρίες «αποβολής» από παιδιά που παρά την σχετική απαγόρευση, προφανώς αδυνατώντας να αποχωριστούν από το κινητό τους, είχαν μαζί τους κινητό στο Σχολείο τους και στην σχολική χρονιά που διανύουμε έχουμε 20,000 κατασχέσεις κινητών από μαθητές/μαθήτριες που παραβίασαν τον σχετικό Νόμο.
 
Στο Νόμο αυτό αναφέρθηκε από στην ομιλία του στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και σήμερα τον καλώ να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ τη σχετική Συζήτηση στην Ελληνική Βουλή για θέσπιση Νόμου απαγόρευσης πρόσβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για παιδιά και εφήβους κάτω των 16 ετών!.
 
Ήδη το Δημογραφικό πρόβλημα έχει μειώσει τους αριθμούς των Ελληνόπουλων και ΔΕΝ χρειάζεται να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε ολοένα και περισσότερα παιδιά να καταλήγουν «Εθισμένα στην Ιντερνετομανία…»
 
Χωρίς να οδηγηθούμε σε υστερικές αντιδράσεις, μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμπτωματολογία που προδίδει προβλήματα στη γένεση ή την εξέλιξή τους; Πράγματι παιδιά ή ώριμα στην ηλικία άτομα μπορεί να κριθούν «ιντερνετομανείς» και εξαρτημένα από το κομπιούτερ και από το κινητό τηλέφωνο εφόσον η συμπεριφορά τους περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα δέκα χαρακτηριστικά: 
 
1) Το Ίντερνετ βρίσκεται διαρκώς στη σκέψη τους. 
2) Αναλώνουν αυξανόμενα χρονικά διαστήματα για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για χρήση του Ίντερνετ.
3) Παρουσιάζουν αδυναμία ελέγχου της επιθυμίας για χρήση του Ίντερνετ.
4) Αισθάνονται νευρικότητα και ευερεθιστικότητα όταν προσπαθούν να περιορίσουν ή να κόψουν εντελώς τη χρήση του διαδικτύου.
5) Χρησιμοποιούν το Ίντερνετ ως «μέθοδο φυγής» από προβλήματα που τους απασχολούν ή για να ξεπεράσουν μια άσχημη ψυχική διάθεση.
6) Αναγκάζονται να πουν ψέματα σε συγγενείς και φίλους για τον χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύουν στη χρήση του Ίντερνετ.
7) Θέτουν σε κίνδυνο μια προσωπική σχέση ή την καριέρα τους καθώς «κολλάνε» στον κόσμο του διαδικτύου.
8) Εξακολουθούν να παίζουν στο Ίντερνετ, μολονότι έχουν ήδη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό στα έξοδα των τηλεφωνικών συνδέσεων.
9) Αισθάνονται συμπτώματα «στερητικού συνδρόμου» όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
10) Ασχολούνται με το διαδίκτυο περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικά προγραμματίζουν.
 
Για τους αναγνώστες του αγαπημένου ιστότοπου που με φιλοξενεί συνιστώ το βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα που συνέγραψα με την κόρη μου Dr Αναστασία-Νατάσα Πιπεροπούλου «Addictions – An Eternal Human Condition» το οποίο «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο με τη χρήση του παρακάτω συνδέσμου:
Στο θέμα αναφέρθηκα και στο Youtube Εκπομπή MrGnosi2Go ξεκινώντας στο 6ο λεπτό:



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.