8 Φεβρουαρίου 2026

Η Στρατηγική της Σιωπής και των Νέων Προσώπων: Όταν το Πολιτικό Σύστημα Παίζει με τη Λήθη…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
 
Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική ζωή μιας χώρας που η απουσία γίνεται πιο εκκωφαντική από την παρουσία. Ο Μάκης Βορίδης, κάποτε ακούραστος πρωταγωνιστής του κυβερνητικού αφηγήματος, σήμερα «παίρνει το χρόνο του» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 
 
Η σιωπή του δεν είναι τυχαία – είναι υπολογισμένη, στρατηγική, απόρροια ενός μηχανισμού που γνωρίζει πότε να αποσύρει τα πρόσωπα που καίνε.
 
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν απλώς μια υπόθεση κακοδιαχείρισης. Ήταν η αποκάλυψη ενός συστηματικού μηχανισμού υπεξαίρεσης κονδυλίων που προορίζονταν για τους Έλληνες αγρότες. 
 
Και όταν η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι καταθέτει δεύτερη δικογραφία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων της Κυβέρνησης, το παιχνίδι αλλάζει. 
 
Δεν μιλάμε πια για εσωτερικές διαδικασίες που μπορούν να θαφτούν στη σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ. Μιλάμε για ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη που δεν ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Και τότε έρχεται το δίλημμα του Μητσοτάκη: 
Πώς να κάνεις ανασχηματισμό όταν δεν ξέρεις ποιοι από τους Υπουργούς σου θα βρεθούν στο στόχαστρο της επόμενης δικογραφίας; 
 
Η συνήθης τακτική του «θολώματος των νερών» με ψευτοανασχηματισμούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν ο κίνδυνος είναι να προωθήσεις σε θέσεις - κλειδιά όσους αύριο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. 
 
Το σκάνδαλο Όλγα Κεφαλογιάννη με τις φωτογραφικές τροπολογίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Έτσι, η λύση γίνεται προφανής: 
 
Νέα πρόσωπα. Καθαρά βιογραφικά. Νέοι πολιτικοί που δεν φέρουν το βάρος των σκανδάλων, γιατί απλώς δεν ήταν εκεί όταν αυτά συνέβαιναν. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Μακάριος Λαζαρίδης – ονόματα που μέχρι πρότινος δεν κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα, τώρα προβάλλονται ως τα νέα «πουλέν» που θα σώσουν το καράβι που βουλιάζει. 
 
Η ίδια ακριβώς στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε το 2023 με τη Σοφία Ζαχαράκη, τη Δόμνα Μιχαηλίδου, κ.α. νέους ηλικιακά υποψήφιους Βουλευτές της ΝΔ.
 
Παράλληλα, όμως, παλιότερα στελέχη μεταμορφώνονται σε influencers. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαφημίζει καφέ στα Καλάβρυτα, ενώ ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετατρέπεται σε πρεσβευτή πολυτελών ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, προβάλλοντας την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού για πλούσιους ξένους – την ίδια ώρα που το ελληνικό ΕΣΥ λειτουργεί με ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και εξοπλισμό, και οι Έλληνες ασθενείς περιμένουν μήνες για μια εξέταση. Η αντίφαση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνική.
 
Αλλά τα νέα πρόσωπα, όσο «καθαρά» κι αν είναι, φέρουν το μειονέκτημα της ανεπάρκειας. 
 
Η Αλεξοπούλου μιλάει για το «ο τζάμπας πέθανε» και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. ‘Όταν τη ρωτούν να πει 5 ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας μας λέει ότι δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση, λες και τη φώναξαν να πει το ποίημά της και να φύγει. 
 
Ο Λαζαρίδης ισχυρίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες», ενώ παράλληλα επιχειρεί να στρέψει την προσοχή σε «πράσινες ακρίδες» και κουμπάρους της αντιπολίτευσης. Μία γκάφα μετά την άλλη. Η απειρία τους γίνεται εμφανής, το σενάριο καταρρέει.
 
Γιατί εδώ είναι το πρόβλημα: Δεν μπορείς να παρουσιάσεις κάποιον ως σωτήρα όταν δεν έχει την ωριμότητα να κρατήσει μια συνέντευξη χωρίς να προκαλέσει σάλο, χωρίς να είναι είρωνας και χωρίς να παρουσιάζει τις βασικές κοινωνικές ευαισθησίες που αρμόζουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η Πατρίδα μας. 
 
Δεν μπορείς να πείσεις την κοινή γνώμη ότι έχεις καθαρά στελέχη, όταν αυτά τα στελέχη αποδεικνύονται ανέτοιμα για τον ρόλο που τους ανατίθεται και υπερφίαλα χωρίς να δείχνουν καμία επαφή με την πραγματική κατάσταση και ζωή τη χώρας.
 
Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι απλή: 
Παίζει με τη λήθη του κόσμου, με την συμμετοχή των πετσομένων μεγαλοκαναλιών, με την ελπίδα ότι μια νέα κρίση θα σβήσει την προηγούμενη. 
 
Αλλά η δικογραφία της Κοβέσι δεν ξεχνά. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν κάνει ανασχηματισμούς. Και οι αγρότες που στερήθηκαν τις επιδοτήσεις τους δεν ενδιαφέρονται για το ποιος είναι το νέο πρόσωπο που θα τους υποσχεθεί λύσεις.
 
Η σιωπή του Βορίδη, του Αυγενάκη και άλλων, οι γκάφες των νέων και των παλιών, η αναβολή του ανασχηματισμού – όλα είναι συμπτώματα ενός Συστήματος που παλεύει να διαχειριστεί την κρίση νομιμοποίησής του. Και όσο πιο απεγνωσμένη γίνεται η προσπάθεια, τόσο πιο φανερή είναι η αλήθεια: Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα Συστήματος.
 
Και το Σύστημα αυτό, απλώς, δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από νέα πολιτικά πρόσωπα!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.