6 Φεβρουαρίου 2025

ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ- Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Οι δύο Αίαντες: Τελαμώνιος και Λοκρός πήγαιναν ζευγάρι σε όλες τις μάχες του Τρωικού Πολέμου και ήταν το φοβητρο των Τρώων. Πάντα λέγει ο Ομηρος μάχονταν οι δύο Αίαντες μαζί:
"Αμφί δ' αρ' Αίαντας δοιούς ίσταντο φάλαγγες.." 
 
Οταν δε κινδύνευσε το τείχος των Ελλήνων μεταμορφωθείς ο Ποσειδών σε Κάλχαντα αυτούς τους δύο συμβούλευσε να πολεμήσουν σκληρά για να σώσουν το τείχος. Στο παρόν γράφουμε για τον Αίαντα τον Λοκρό.
 
Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς των Οπουντίων Λοκρών Οιλευς και Ιλεύς, διακεκριμένος μαχητής και ανδρείος. Στις μάχες πληγώνει τους εχθρούς στα νώτα γι' αυτό τον κατηγόρησαν. Συμμετείχε σε όλες τις εκστρατείες του Ηρακλή, στην θύρα των Στυμφαλίδων Ορνίθων πληγώθηκε βαριά, επισης συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία, αλλά περισσότερο γνωστός έγινε από τον γιό του Αίαντα τον Λοκρόν. Μητέρα του Αίαντος ήταν η Εριωπις. Ο Αίας τον διαδέχθηκε στο θρόνο και υπήρξε μνηστήρας της Ελένης και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με σαράντα(40) πλοία. Οι κυριότερες πόλεις της Λοκρίδας ήταν: Κύνον, Οπούντα, Καλλίαρον, Βήσσαν, Σκάρφη, Αυγειάς, Τάφη και Θρόνιον. Οι Λοκροί ήταν οι Οπούντιοι και Επικνημίδιοι που ζούσαν σε πόλεις. Ο Αίας ονομαζόταν μικρός ή του Οϊλέως σε αντιδιαστολή από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο. [Σε ταξίδι στη Σκωτία επισκεφθήκαμε αρχαίο χωριό που λέγεται ότι έφτιαξε το πρώτο Ουίσκι και μου έκανε εντύπωση το όνομα του «Λοκρι» . Αλλά και το όνομα της Σκωτίας Ελληνικό είναι. (ΣΚΩΤΙΑ, η ΧΩΡΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ) και (Βρετανία, η Υπερβόρεια Ελλάς] 
 
Ο Αίας Λοκρός ήταν εξαιρετικά ανδρείος. Είχε φονεύσει είκοσι τέσσερις (24) αξιωματούχους του εχθρού, τον δε Κλεόβουλο συνέλαβε ζωντανό και τον σκότωσε. 
¨Αίαντε πρώτω προσέφη, μέμαώτε και αυτώ 
Αίαντε, σφω μεν κε σαώσετε λαόν Αχαιών" 
 
Στον επιτάφιο αγώνα του Πατρόκλου φιλονίκησε με τον Ιδομενέα. Αγωνίστηκε στο δρόμο και με τον Οδυσσέα αλλά γλίστρησε όταν πάτησε κοπριά βοδιών και έπεσε πρηνής πάνω στην κοπριά. Τότε γέλασαν όλοι διότι όταν τερμάτισε έφτυνε ακαθαρσίες από το στόμα του. Ωστόσο του έδωσαν βραβείο ένα ταύρο. Του καταμαρτυρούν πολλά για τον θάνατο του. Οταν έγινε η άλωση της Τροίας η Κασσάνδρα κόρη του Πριάμου και μάντισσα κατέφυγε στο ναό της Αθηνάς και αγκάλιασε το Παλλάδιον. Ο Αίας την τράβηξε βιαίως και έριξε το Παλλάδιο κατά γης και την βίασε μέσα στο ναό. Λέγεται ότι τότε το Παλλάδιον έστρεψε τους οφθαλμούς προς την οροφή για να μην βλέπει την παρανομία. Ενεκα τούτου οργίσθηκε η Αθηνά και παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να κάνει τρικυμία και να βυθίσει όλο το στόλο των Αχαιών στο ακρωτήριο του Καφηρέως (Κάβο Ντόρο) κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα. Αυτός κολυμπώντας βγήκε σε ένα βράχο αλλά με την τρίαινα του Ποσειδώνα ή με την τρικυμία ξεκόλλησε αυτός και ο Αίας πνίγηκε στη θάλασσα. Το σώμα του εκβράστηκε στην Δήλο όπου τον έθαψε η Θέτις στον Τρέμοντα καλούμενον τόπο, όπου ο τάφος του είχε και το εξής επίγραμμα: 
"Ενθάδε τον Λοκρόν ηγήτορα γαία κατέσχεν Αίαντι Οιλιάδην, εν πελάγι φθίμενον" 
 
Άλλοι λένε διαφορετικά, ότι δηλαδή ούτε την Κασσάνδρα βίασε ούτε τους θεούς βλαστήμησε, αλλά απλούστατα την πήρε για σύντροφο του, όπως έκαναν όλοι τότε οι ηγήτορες όταν συνελάμβαναν ευγενείς και όμορφες γυναίκες. Όλα αυτά λέγει ο Αίας ήταν συκοφαντίες του Οδυσσέα ο οποίος παρακινούσε τους άλλους να τον λιθοβολήσουν με την κατηγορία ότι αυτός βίασε την Κασσάνδρα μέσα στο ναό. Αλλά ο Αίας κρίθηκε αθώος από την Εκκλησία των Ελλήνων και ορκίστηκε μπροστά στο βωμό ότι είναι αθώος και έτσι σώθηκε από τον λιθοβολισμό. 
 
Η σχέση των δύο ανδρών θυμίζει αυτή του πολέμαρχου Θεόδ. Κολοκοτρώνη με τον παμπόνηρο και άκαπνο Φαναριώτη Αλέξ. Μαυροκορδάτο 
 
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)
 
Σύμφωνα με τη διήγηση του η οικογένεια του, από τον πρώτο γνωστό γενάρχη της, κατά τον 16ο αιώνα, μέχρι τον πατέρα του Κωνσταντή, επί πέντε γενιές, «ἐδῶ καὶ 300 χρόνους», βρισκόταν σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Οθωμανούς ενώ, «στα 1780 … ὁ πατέρας μου ἐσκοτώθηκε μὲ δύο του ἀδέλφια, Ἀποστόλη καὶ Γεώργη». Ο πόλεμος και ο θάνατος θα αποτελούν στο εξής την καθημερινότητά του, η δε ζωή του 
 
Φυλακή στην Ύδρα 
 
Ο Γέρος, καταρρακωμένος από τη δολοφονία του πρωτότοκου παιδιού του το 1824, αποφάσισε να θέσει τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση των εφοπλιστών και φαναριωτών και δέχθηκε να μεταβεί στο Ναύπλιο ... “Μετά από μια δίκη παρωδία, ο θριαμβευτής του Βαλτετσίου, της Τριπολιτσάς και των Δερβενακίων καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα”.
 
“Στην αποβάθρα του Ναυπλίου, καθώς τον μεταφέρουν στο καράβι για Ύδρα, ο στημένος από την κυβέρνηση όχλος τον γιουχάρει, πετώντας του πέτρες και αποφάγια. Μια πέτρα μάλιστα τον τραυματίζει σοβαρά στο μάτι. ... Ο Κολοκοτρώνης κοντοστέκεται και τους κοιτάζει με μάτια βουρκωμένα και το αίμα να τρέχει από το μάτι του. Ο όχλος σαστίζει και σταματά την οχλοβοή. Ο Γέρος προτάσσει τα αλυσοδεμένα χέρια του και τους λέει.
 
Τι µε κοιτάτε, βρε Ελληνες; Εγώ είµαι, ο Κολοκοτρώνης. θάλασσα εµένα δεν µε τρώει, αλλ’ ούτε τα ψάρια... 
 
Από τη φυλακή τον έβγαλαν µόνο όταν έφθασε ο Ιµπραήµ πασάς της Αιγύπτου µε τα στρατεύµατά του στην Πελοπόννησο και ο Οθωµανός Μεχµέτ Ρεσίτ πασάς (Κιουταχής) πολιόρκησε το Μεσολόγγι.. 
 
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος 
 
Ο «πρίγκηπας», στο λαϊκό φαντασιακό και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών, υπήρξε πάντοτε το σύμβολο της φαναριώτικης δολιότητας και της υποταγής στα ξένα κελεύσματα. Αντίθετα, με θετικά χρώματα τον περιγράφουν οι «εκσυγχρονιστές» ιστορικοί, και ο γαμβρός του, Σπυρίδων Τρικούπης. 
 
Ο Ν. Σπηλιάδης γράφει: «Υπήρξε υπέρτατος άρχων της διαιρέσεως των Ελλήνων. Θα καταστήσει θέατρον εμφυλίων πολέμων και ταραχών την Ελλάδα, και θα την ρίψει εις μυρίας συμφοράς». Οπερ και εγένετο. 
 
Ο Φιλήμων τον στηλιτεύει διότι, μαζί με τον Νέγρη, κατόρθωσαν να «ενωθώσι με τους Πολιτικούς της Πελοποννήσου (κοτζαμπάσηδες) και τους ισχυρούς της Ύδρας και να σπείρωσι την Διχόνοιαν και μέχρις αυτής του χωρικού της καλύβης», αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως «ήνωνε μεθ’ όλων αυτών και δυσπαράμιλλον αοκνίαν γραφικήν, και ζήλον πλήρη διά τον αγώνα». 
 
Ο δε Δημήτριος Βερναρδάκης θα συνοψίσει αυτό τον δισυπόστατο ρόλο: «Ο Μαυροκορδάτος προσήνεγκε μεν εις τον αγώνα πολυτίμους υπηρεσίας εξωτερικώς και διπλωματικώς, εσωτερικώς όμως υπήρξε ο ολέθριος της Ελλάδος δαίμων». 
 
«Ο τρόπος με τον οποίο ο Μαυροκορδάτος χρησιμοποίησε το ντόπιο σύστημα…, για να γίνει ένας ισχυρός πολιτικός πάτρωνας, φανερώνει τον αξιοπρόσεκτο ρεαλισμό με τον οποίο οι εκσυγχρονιστές προσέγγισαν τα ήθη και τους θεσμούς του αυτόχθονα πολιτισμού, χρησιμοποιώντας τους για τους δικούς τους σκοπούς… (Οι απαρχές της συγκρότησης σύγχρονου κράτους 1821-1828). 
 
Ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει: («Η Επανάσταση του 1821 και οι “εκσυγχρονιστές”»): «Ο τόπος διέθετε, όπως ξέρουμε, προεστούς, ιερείς, αρματωλούς, εμπόρους, γιατρούς, τεχνίτες, αλλά πολιτικούς – ούτε για δείγμα. Έτσι μονάχα ο κύκλος της Πίζας (Μαυροκορδάτος) κατάφερε να βάλει στο χέρι την πολιτική εξουσία. Ώστε να στερεί διά της καλάμου από τους στρατιωτικούς ό,τι κέρδιζαν στα πεδία των μαχών… Και τι απέγινε; κατασυκοφάντησε όλους τους αρματωλούς της Ρούμελης, δίκασε τον Καραϊσκάκη, εξοβέλισε τον Βαρνακιώτη, τον Μπακόλα και τον Ίσκο ως τουρκόφρονες, επικήρυξε τον Ανδρούτσο… Αυτός ευθύνεται για όλα τα δεινά του Μεσολογγίου». Η αντινομία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους ακόμη και σήμερα συνεχίζεται . Άλλα θέλει ο λαός και άλλα πράττουν οι ξενολάγνες κυβερνήσεις του. Τα ίδια και τότε οι παλιοί κοτζαμπάσηδες τα ίδια και τώρα οι νέοι "εκσυγχρονιστές" και ο λαός και οι αγωνιστές πάντα στη γωνία. Είναι αυτοί που σκότωσαν και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πότε θα ξυπνήσει αυτός ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του με Σύνταγμα Άμεσης Δημοκρατίας, σαν αυτό που εφάρμοσε ο Καποδίστριας στην Ελβετία; 
 
(5/2/25) 
 
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.