28 Φεβρουαρίου 2025

Ρήξη ή επανακαθορισμός των ευρωαμερικανικών σχέσεων;

 
Το να μην υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από την ηγεσία της “συλλογικής Ευρώπης”, δηλαδή την ΕΕ, στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έφερε η επαναφορά Τραμπ στον Λευκό Οίκο, και ορθολογικό είναι και έκπληξη δεν προκαλεί. Η Γηραιά Ήπειρος μοιάζει καταδικασμένη. Παραμένει έρμαιο προσεγγίσεων ιδεολογικού περιεχομένου και όχι ψυχρών γεωπολιτικών υπολογισμών.
 
Πέραν της ανυποληψίας, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει αρχικά σε υποβάθμιση, με κίνδυνο να εξελιχθεί σε κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο ζήτημα της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τολμήσει καν να ψελλίσουν προς τους Αμερικανούς, πως η στάση που υιοθετήθηκε ήταν προϊόν συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ και εφόσον οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στάση τους, το ίδιο είναι αναγκασμένη να πράξει και η Ευρώπη. Τέλος να προσθέσουν, ότι οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν Μπάιντεν ή Τραμπ, αλλά Ουάσινγκτον! Όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα εάν υπήρχε αυτοσεβασμός στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Μάλλον όμως αποδεικνύεται ότι λείπει ακριβώς αυτό: Ηγεσία.
 
Παρά τα συνεχή σοκ στα οποία υποβάλλονται φίλοι και σύμμαχοι, η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να έχει κάποιες άκρως ορθολογικές και υπολογισμένες σταθερές στη συμπεριφορά της. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους Ευρωπαίους συμμάχους. Απλά, μέσω “θεραπείας σοκ”, είτε θα τους προσελκύσει βίαια στις αντιλήψεις της είτε θα διαπιστώσει στην πράξη τον βαθμό προσαρμογής σε αυτές, επιβραβεύοντας εμμέσως ή εμφανώς τους στρατηγικά ευφυείς. Η Ευρώπη δεν διαγράφεται από την αμερικανική γεωστρατηγική. Τοποθετείται όμως στη θέση που η Ουάσινγκτον του Τραμπ θεωρεί ότι της αναλογεί στον διεθνή καταμερισμό ισχύος. 
 
Η εναντίωση της ομάδας Τραμπ με την κοσμοθεωρία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι απόλυτη. Αυτό το δεδομένο της προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά. “Ειδική Σχέση” (special relationship) θα συνεχίσει να υπάρχει με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα βρεθεί όμως και στο φόρτε της, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς αντιλήψεων με την κυβέρνηση Στάρμερ. Ο άκομψος διπλωματικά τρόπος με τον οποίο σχολιάζονται από τον Μασκ οι κοινωνικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Βρετανίας και της Γερμανίας, αποτελούν ισχυρή ένδειξη για τη συλλογιστική της ομάδας του νέου ενοίκου στον Λευκό Οίκο.
 
Σε κρίσιμη καμπή οι ευρωαμερικανικές σχέσεις; 
 
Στη Γερμανία υπάρχει ήδη πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αναταραχή στη Βρετανία, αργότερα ή γρηγορότερα θα οδηγήσει και εκεί σε εξελίξεις. Εντός ωρών, μέσω δηλώσεων, ο εν αναμονή νέος Γερμανός καγκελάριος Μερτς αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική εξίσωση. Έδωσε ευρωπαϊκά στρατηγικά διαπιστευτήρια, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Γερμανίας να τεθεί υπό την πυρηνική εγγύηση ασφαλείας του Λονδίνου και του Παρισιού. 
 
Ωστόσο, πέραν του ότι τα μεγέθη των πυρηνικών οπλοστασίων Βρετανίας και Γαλλίας ωχριούν μπροστά στο αντίστοιχο ρωσικό, το ερώτημα που αναμένεται να εγερθεί, αφορά την αξιοπιστία αυτής της εγγύησης ασφαλείας. Ο ιστορικός μεταπολεμικός ηγέτης και πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ, έμεινε στην ιστορία και διότι είχε αμφισβητήσει δημόσια την αξιοπιστία της αμερικανικής εγγύησης ασφαλείας. Είχε αναρωτηθεί ρητορικά, εάν «οι ΗΠΑ θα θυσίαζαν τη Νέα Υόρκη για να σώσουν το Παρίσι ή/και το Λονδίνο».
 
Σε απλή στρατηγική γλώσσα, η βεβαιότητα αμοιβαίας καταστροφής (Δόγμα MAD – Mutually Assured Destruction) σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος, βρισκόταν στο υπόστρωμα της σκέψης του Ντε Γκολ και τον ανησυχούσε. Η λογική που της αναγνωρίστηκε, οδήγησε στην εκτεταμένη συζήτηση στους κύκλους των στρατιωτικών και μη της πυρηνικής στρατηγικής. Περνώντας μάλιστα στη σφαίρα της εφαρμοσμένης πολιτικής οδήγησε σε πολλαπλές προσαρμογές το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής (nuclear deterrence). 
 
Ένα παράδειγμα ήταν η ευέλικτη ανταπόδοση (flexible response), με την εισαγωγή ισχυρών αμερικανικών συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη να έχει ως στόχο να πείσει για την αξιοπιστία της αμερικανικής δέσμευσης ασφαλείας. Αυτές οι δυνάμεις θα λειτουργούσαν σε περίπτωση πολέμου σαν “πυροκροτητής” (trigger) διασφάλισης της αμερικανικής εμπλοκής. Εάν όμως αυτά ίσχυαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αυτομάτως εγείρεται το ερώτημα για ποιον λόγο παρεμφερή στρατηγικά ζητήματα δεν θα εγερθούν και στην περίπτωση της γαλλοβρετανικής πυρηνικής εγγύησης στη Γερμανία.
 
Μια προφανής διαφορά είναι η γεωγραφική εγγύτητα προστάτη και προστατευόμενου, η οποία δεν θα επέτρεπε εύκολα στο Παρίσι και στο Λονδίνο να αποστασιοποιηθούν σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος. Το ερώτημα που θα έθετε όμως κάθε εχέφρων στρατηγιστής, θα ήταν υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν ορθολογικό για τη Μόσχα να διακινδυνεύσει ένα πυρηνικό πλήγμα κατά μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Διότι έχει εξόφθαλμα χαθεί το μέτρο…
 
Τί έδειξε η συνάντηση Μακρόν-Τραμπ 
 
Η επίσκεψη Μακρόν στον Λευκό Οίκο έδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν και στη Γαλλία αυξημένο ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα. Εξάλλου, τη ρητορική περί “Ειδικής Σχέσης” που μεταπολεμικά αφορούσε τη Βρετανία, αμφισβητεί στην πράξη η πραγματική σημερινή κατάσταση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Γαλλία, πέραν από αξιόπιστη –υπό προϋποθέσεις– αμυντική εναλλακτική, είναι στη φαρέτρα της αμερικανικής διπλωματίας και μοχλός πίεσης προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με σκοπό την ευθυγράμμιση. 
 
Η Γαλλία –από ένα χρονικό σημείο και μετά– διεκδίκησε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αυτό συνέβη όμως μετά την εκτόπιση της χώρας από το Σαχέλ της Αφρικής από τους Ρώσους. Ρόλο έχουν παίξει και οι Ιταλοί, με τις διαφωνίες τους να επικεντρώνονται όμως κυρίως στο θέμα της Λιβύης. Ο Μακρόν, πέραν της προσπάθειας νομιμοποίησης της επιδίωξης ανάληψης ηγετικού ρόλου στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, επιθυμεί να αναστρέψει και τα αρνητικά τετελεσμένα των προηγούμενων ετών μέσω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. 
 
Καταλήγοντας, οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη, αλλάζουν όμως δραστικά τους κανόνες του παιχνιδιού, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να προσαρμοστούν το ταχύτερο. Στο επόμενο σημείωμα θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και την περιφερειακή ασφάλεια στην άμεση γεωπολιτική “γειτονιά” της Ελλάδας… 
 
Σε συνεργασία με το defencepoint 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.