16 Ιουνίου 2024

Επιδιώκει ο Πούτιν να αναστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία;

 
Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους ισχυρισμούς της Δύσης, ότι η Ρωσία θα είναι το “επόμενο Τρίτο Ράιχ” και ότι μετά την Ουκρανία θα υπάρξει συνέχεια, να απέχουν κατά πολύ από το να είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Οι Ρώσοι όχι μόνο δεν απειλούν οποιοδήποτε κράτος στην Ευρώπη, αλλά αποδείχτηκε τελικά πως δεν μπορούν καν να καταλάβουν το Χάρκοβο, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από τα σύνορά τους!
 
Όμως, το αφήγημα για την νέα “ρωσική αυτοκρατορία” αρχικά λειτούργησε, μεταξύ άλλων, με σκοπό τον εκφοβισμό των δυτικών κοινωνιών, ώστε να συνηγορήσουν και να αποδεχθούν τις κυρώσεις, τις αποστολές οπλισμού και τις επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά το αφήγημα ακόμη χρησιμοποιείται από δυτικούς αξιωματούχους, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί: «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ μια στρατιωτική δύναμη με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις να στέλνει τα άρματα μάχης της να περάσουν διεθνή σύνορα».
 
Με πιο “προχωρημένη” φαντασία, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ υποστήριξε: «Δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο να δούμε ρωσικά τανκ στις Βρυξέλλες»! Με αυτό το επιχείρημα προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάγκη αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το Βέλγιο θα παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028, καθώς και ότι τα πρώτα από αυτά αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2024.
 
Μέσα σε λίγες μέρες από τη ρωσική εισβολή, τα δυτικά ΜΜΕ άρχισαν τα σενάρια που χαρακτήριζαν ουσιαστικά την εισβολή σαν ένα πόλεμο παγκόσμιας κατάκτησης. Για παράδειγμα, ο Μάθιου Κρένιγκ στο Foreign Policy δήλωσε ότι, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δείξει ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την “ανάσταση της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας” και ότι άλλες ευάλωτες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή τα κράτη της Βαλτικής, μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα». Ο Κρένιγκ κατέληξε αμέσως στο συμπέρασμα, ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ πρέπει να διπλασιαστεί.
 
Ο Τζον Στόρι του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας αναρωτήθηκε: «Θα είναι τα επόμενα θύματα τα κράτη της Βαλτικής και η Ανατολική Ευρώπη;»  επαναλαμβάνοντας τη γραμμή, ότι τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν να κυλήσουν στην κεντρική Ευρώπη. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η Ρωσία δεν είχε ποτέ την ικανότητα να διατηρήσει την κατοχή περιοχών που δεν περιέχουν ήδη αρκετά μεγάλο αριθμό Ρώσων εθνοτικών ή φιλορώσων κατοίκων. Αυτό αποδεικνύει και η απώλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. 
 
Διαφοροποίηση από την πολιτική των ΗΠΑ 
 
Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν ενδιαφέρεται να κάνει θυσίες για να εφαρμόσει την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Επιπλέον, πολλοί βλέπουν την εγγενή υποκρισία πίσω από τις αιτιάσεις για τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας και τις αναφορές των ΗΠΑ για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το “έργο” έχει παιχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Οι εισβολές και οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας έχουν καταστήσει σαφές, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ανεξάρτητων χωρών, όταν αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντά τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανίας υποστήριξε την εισβολή στο Ιράκ και έστειλε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες στρατιώτες, για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να καταλάβουν αυτό το κυρίαρχο κράτος.
 
Η ηγεσία σε αυτές τις χώρες απλά δεν είναι διατεθειμένη να φτωχοποιήσει τον πληθυσμό της και να ταυτισθεί με την πολιτική της Ουάσιγκτον. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Ρωσία; Σημαίνουν ότι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν σηματοδοτήσει ότι δεν έχουν σχέδια να αποκόψουν τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και ότι αρνούνται να αποκοπούν από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα οι κυρώσεις – οι πιο σκληρές που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – δεν στάθηκαν ικανές να “αλλάξουν το παιχνίδι”. Αντίθετα, οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει πρόσθετο κίνητρο για τα κράτη να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο μέλλον. 
 
Όπως σημειώνει η Αγκάθι Ντεμαράις στο Foreign Policy: «Η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλες χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν τις προσπάθειες ενδυνάμωσης των οικονομιών τους κατά των κυρώσεων. Αυτά τα μέτρα έχουν ελάχιστη σχέση με την καταστρατήγηση των κυρώσεων. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν προληπτικά βήματα για να καταστήσουν τις πιθανές μελλοντικές οικονομικές κυρώσεις, εντελώς αναποτελεσματικές».
 
Τέτοιοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τις προσπάθειες αποδολαριοποίησης, την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στο SWIFT και τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες. Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την οικονομική τους ισχύ ως όπλο ενάντια σε άλλα καθεστώτα, τόσο περισσότερο αυτό θα ωθήσει τα καθεστώτα του κόσμου να βρουν τρόπους να απελευθερωθούν από τον χρηματοοικονομικό κόσμο με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Αυτές οι προσπάθειες θα ασκήσουν πτωτική πίεση στο δολάριο τα επόμενα χρόνια.
 
Μετά τον Πούτιν, τί; 
 
Οι ΗΠΑ γενικά εφάρμοζαν την πολιτική της “αλλαγής καθεστώτος” για μικρές, φτωχές χώρες που δεν είναι σε θέση να αντισταθούν. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή, πολλοί δυτικοί σχολιαστές άρχισαν να ζητούν αλλαγή καθεστώτος και στη Ρωσία. Όχι μόνο οι προοπτικές για αλλαγή καθεστώτος σε μια χώρα με πυρηνικά όπλα είναι γεμάτες τεράστιους κινδύνους, αλλά πολλοί παρατηρητές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η ανατροπή του Πούτιν είναι πιο εύκολο να ειπωθεί, παρά να γίνει. Ούτε μια τέτοια κίνηση θα εγγυηθεί, ότι το καθεστώς του Πούτιν θα αντικατασταθεί από ένα καθεστώς που θα διάκειται ευνοϊκά προς τη Δύση. 
 
Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να είναι “χειρότερη” για τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Στο χάος που θα αναδυόταν στην περίπτωση ανατροπής του Πούτιν, το πιθανότερο η Δύση να αναζητούσε ένα νέο Πούτιν, ώστε να μπορούν να βρεθούν ισορροπίες! Επίσης, πολύ συχνά, οι πόλεμοι δεν τερματίζονται με τον αφανισμό του ενός στρατοπέδου. Μερικές φορές, η επιδίωξη ολοκληρωτικής νίκης μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικά αδιέξοδα. 
 
Εκείνοι που προωθούν την ανάγκη για πόλεμο πλήρους κλίμακας και “χωρίς ειρήνη μέχρι την ολοκληρωτική νίκη”, διαπράττουν ένα εγκληματικά τεράστιο λάθος, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα δαπανηρό σε ζωές, κεφάλαια, υποδομές για την Ουκρανία, και οικονομικά επιζήμιο πρωταρχικά για την Ευρώπη. Η επικρατούσα άποψη στη Δύση είναι ότι η κύρια ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο βαρύνει τη ρωσική κυβέρνηση, που αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. 
 
Όμως οι ιστορικοί του μέλλοντος με τη ψυχρή ματιά που θα τους προσδώσει ο χρόνος δεν θα απαλλάξουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τη μομφή, ότι προσπάθησαν να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Δύση, απειλώντας έτσι εκείνα που οι Ρώσοι, όπως και ένας μακρύς κατάλογος δυτικών εμπειρογνωμόνων (μεταξύ των οποίων και ο τωρινός διοικητής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς), αντιλαμβάνονται και περιγράφουν ως “ρωσικά ζωτικά συμφέροντα”.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.