3 Δεκεμβρίου 2023

Κύπρος: Οι Τούρκοι βιάζουν το status quo και οι ισχυροί της Γης παίζουν θέατρο

Τι υποκρισία Θεέ μου!

Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου 
 
«Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ για τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια στον Άγιο Δομέτιο. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι επί του παρόντος ήρεμη.
 
Πόσο διαφορετική είναι η χθεσινή αντίδραση από εκείνη του περασμένου Αυγούστου στην Πύλα. Τότε είχαμε συγκλονιστεί από την έκταση και την ένταση της διεθνούς αντίδρασης. Θυμάστε; Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζαν την τουρκική πρόκληση στην περιοχή Άρσους-Πύλας. Καταδίκαζαν την επίθεση εναντίον των ειρηνευτών και έκαναν λόγο για «σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του διεθνούς δικαίου»!
 
Τότε είχαμε συγκλονιστεί επειδή με ανάλογο τρόπο είχαν αντιδράσει και ο Αντόνιο Γκουτέρες, η Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν, η Ρομπέρτα Μέτσολα και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες. Είχαμε συγκλονιστεί επειδή βρετανοί βουλευτές εξοργίστηκαν και έγραψαν ένα τουίτ για να κεραυνοβολήσουν την τουρκική βία. Είχαμε συγκλονιστεί όταν διαβάσαμε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και απέτρεπαν τους πολίτες τους να επισκεφθούν τα κατεχόμενα μέχρι να επέρχετο αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της Πύλας!
 
Τι υποκρισία Θεέ μου! Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί οι ισχυροί της Γης την τουρκική βία. Μισός αιώνας για να συνειδητοποιήσουν την τουρκική ωμότητα. Μισός αιώνας για να καταλάβουν τη διαχρονική περιφρόνηση της Τουρκίας σε ό,τι περιλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Μισός αιώνας για να χωνέψουν πως το μόνο «δίκαιο» το οποίο αναγνωρίζουν οι Τούρκοι είναι αυτό που επιβάλλουν οι μπουλντόζες και τα όπλα. 
 
Τι υποκρισία Θεέ μου! Η πρόκληση στην Πύλα και τα επεισόδια στην περιοχή δεν διέφεραν ποσώς από όσα προκλητικά πράττουν οι Τούρκοι στην Κύπρο, διαρκώς και κατ’ επανάληψη, από το 1974. Μόνο την περιοχή αλλάζουν. Τον περασμένο Αύγουστο ήταν η Πύλα. Προηγουμένως, το γήπεδο της Τσετίνκαγια. Πιο πριν η Δένεια. Και πιο πριν κάπου αλλού. Παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη, απειλούν Ε/κ γεωργούς, μετακινούν φυλάκια… Γενικώς, πράττουν ό,τι τους καπνίσει!
 
Όλοι αυτοί οι αιφνιδίως «ευερέθιστοι», δεν είχαν συγκινηθεί ποτέ. Παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Η πιο… ακραία τους αντίδραση ήταν κάποια χλιαρή και ανούσια ανακοίνωση, που η μόνη ενόχληση την οποία προκαλούσε στην τουρκική πλευρά ήταν ότι θα φόρτωνε ελαφρώς τους σκουπιδοτενεκέδες της Άγκυρας. 
 
Τι είχε αλλάξει τον περασμένο Αύγουστο; Γράφαμε στις 19 – 8 – 2023: «Αυτή τη φορά νιώσατε την τουρκική βία στο πετσί σας (με την κυριολεκτική έννοια). Έτυχε αυτή τη φορά, οι κυανόκρανοι να είναι Βρετανοί και όχι άλλης προέλευσης. Δεν το ανεχτήκατε υποκριτές. Δεν ανέχεστε να σηκώνουν χέρι πάνω σας. Δεν ανέχεστε τις μπουλντόζες να πετάνε τα οχήματά σας σαν να είναι παιγνιδάκια του Playmobil. Ειδικά οι Βρετανοί, οι οποίοι διαχρονικά υπονομεύετε τον αγώνα των Ε/κ για άρση της αδικίας, που δια της βίας (τι ειρωνεία, και πάλι υπό την πρόφαση δήθεν ανθρωπιστικής δράσης) επέβαλε η Τουρκία».
 
Όχι πως είχαμε την παραμικρή αμφιβολία για την ορθότητα της κριτικής μας, όμως, φρόντισαν χθες να μας επιβεβαιώσουν. Νέα πρόκληση των Τούρκων. Νέα παραβίαση της νεκρής ζώνης. Η αντίδραση, ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν εκείνη η χλιαρή έως και ανύπαρκτη που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου. Βλέπετε, αυτή τη φορά δεν υπήρξε βία. Δεν κτύπησαν κυανόκρανους. Δεν παρέσυραν τα οχήματά τους οι τουρκικές μπουλντόζες. Δεν έσπασε μύτη. «Η κατάσταση είναι ήρεμη» μας είπε ο κ. Σιντίκ. Και επειδή είναι ήρεμη, πιθανότατα η τουρκική πρόκληση να παραμείνει σε ισχύ στην περιοχή.
 
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να «πιέζει» την τουρκική πλευρά με την μηδαμινή ένταση με την οποία το πράττει επί μισό αιώνα. Η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να ρίχνει πέτρες. Η νεκρή ζώνη, όμως, θα συνεχίσει να ροκανίζεται. Και οι ισχυροί της Γης; Θα συνεχίσουν το θέατρο τους οι άτιμοι. Με εκείνο το ρόλο τον οποίο παίζουν επί 50 χρόνια. Τον έμαθαν μια χαρά. Δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικού ταλέντου. Νέα έκρηξή τους θα υπάρξει μόνο αν τύχει οι Τούρκοι να ξανακάνουν το λάθος να στρέψουν τις μπουλντόζες εναντίον των Βρετανών κυανόκρανων. Αλήθεια, πόσο τους αξίζει…
 
Φιλελεύθερος
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.