2 Δεκεμβρίου 2023

«Πόλεμο» κήρυξε η Βρετανία στην Ελλάδα: Η ντροπιαστική ομιλία του Ρ.Σούνακ στη Βουλή, το φιάσκο του roadshow και στο βάθος… η Τουρκία!

Ήδη το επεισόδιο στο Λονδίνο «τίναξε στον αέρα» το roadshow των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων με τα ξένα funds
 
Πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα τον «πόλεμο» που της κήρυξε η Βρετανία με την ομιλία στην Βουλή του πρωθυπουργού Ρ.Σούνακ και τις πρωτοφανείς βαριές εκφράσεις που απηύθυνε μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε το αδιανόητο για αρχηγό σύμμαχου κράτους: «Μπορεί να έχει συνηθίσει να μην κρατά τον λόγο του αλλά εμείς δεν το ανεχόμαστε αυτό»;
 
Γιατί όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο τριήμερο, για όποιον δεν το έχει καταλάβει προοιωνίζουν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για τα εθνικά συμφέροντα, τουλάχιστον μέχρι την διενέργεια των βρετανικών εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ.Σούνακ δείχνει να έχει πάρει σε προσωπικό επίπεδο την κόντρα του με τον Κ.Μητσοτάκη, με άμεσο αποτέλεσμα ήδη να τινάξει στον αέρα το “roadshow” (την παρουσίαση επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλα διεθνή funds) για το οποίο βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Λονδίνο.
 
Αυτό που βίωσαν οι πιθανοί ξένοι επενδυτές ήταν μια απίστευτη δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Κ.Μητσοτάκη και της βρετανικής κυβέρνησης για μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν 222 χρόνια (το 1801 με την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν) και μια ανταλλαγή κατηγοριών που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. 
 
Και οι ξένοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι (περισσότεροι) Έλληνες.
 
Με αποτέλεσμα οι μεν ελληνικές εταιρείες που παρουσιάστηκαν «να τραβάνε τα μαλλιά τους» γιατί σχεδόν όλοι οι ξένοι ακύρωσαν τα ραντεβού τους σίγουρα με προτροπή της βρετανικής κυβέρνησης που διαμήνυσε ότι «Δεν θέλουμε να φιλοξενήσουμε ποτέ ξανά εκδήλωση με αυτόν (σ.σ.: τον Κ.Μητσοτάκη) πρωθυπουργό».
 
Οι ελληνικές εταιρείες που έμειναν άπρακτες είναι οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ TEPNA, ΟΠΑΠ, OTE, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, MYTILINEOS, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TEPNA Ενεργειακή και Τιτάν.
 
Και οι επενδυτές από «τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια και οι περισσότεροι από 200 διαχειριστές» που διαφήμιζε η κυβέρνηση, έφυγαν προβληματισμένοι από την όλη εξέλιξη και ακυρώνοντας τα περισσότερα ραντεβού με τις ελληνικές εταιρείες.
 
Όμως μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει συνηθίσει στην επενδυτική ανυπαρξία (μόνο γη και γενικά ακίνητη περιουσία αγοράζουν οι ξένοι στην Ελλάδα), αλλά τα πιο σοβαρά ζητήματα από το όλο επεισόδιο έχει να κάνουν με την τουρκο-βρετανική συνεργασία: Το Λονδίνο πιέζει αφόρητα το Βερολίνο να δεχθεί την πώληση των 40 Eurofighter Tranch 4, καθώς μέσα από αυτό περνά η πώληση των 355 επιβατικών Airbus στη Τουρκία, η οποία λόγω της γερμανικής στάσης «μη άμεσης αποδοχής» πώλησης των Eurofighter «πάγωσε» την αγορά των αεροσκαφών της Airbus!
 
Η οποία ήταν να ανακοινωθεί στο Dubai Air Show 2023, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το Βερολίνο ακόμα δεν έχει δεχθεί την πώληση των μαχητικών.
 
Να σημειώσουμε ότι τα ίδια κράτη (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που είναι στην κατασκευαστική κοινοπραξία των Eurofighter είναι και στην κοινοπραξία της Airbus, συν την Γαλλία.
 
Η πώληση των 355 Airbus θα δώσει στην βρετανική εταιρεία κατασκευής των κινητήρων των αεροσκαφών, την Rolls Royce, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της εταιρείας με την κατασκευή πάνω από 800 κινητήρων (πολλά από τα αεροσκάφη θα είναι τετρακινητήρια, ενώ υπάρχουν και εφεδρικοί κινητήρες), εκτός από τους 80+ κινητήρες των Eurofighter!
 
Αυτό και μόνο αρκεί για να δούμε τι ακριβώς παίζεται πίσω από τα «μάρμαρα» όπως αποκαλούν υποτιμητικά οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το πως θα εξελιχθεί η βρετανική στάση απέναντι στην Ελλάδα στην χειρότερη κρίση μετά την συμφωνία της Ζυρίχης για την Κύπρο.
 
Ας δούμε την απίστευτα προσβλητική τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρ.Σούνακ στην Βουλή, αλλά και την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου των Εργατικών Κέιρ Στάρμιρ που μίλησε για απόπειρα «ταπείνωσης» του Κ.Μητσοτάκη. Όλα αυτά, μέσα στην βρετανική Βουλή:
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.