4 Δεκεμβρίου 2023

Έρευνα: Το lockdown του Covid-19 προκάλεσε γνωστική παρακμή

Ακόμα και μετά το τέλος του lockdown, η επιταχυνόμενη επιδείνωση των λειτουργιών της μνήμης παρέμεινε στους ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία. 
 
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες βίωσαν μια καταστροφική πτώση της γνωστικής τους λειτουργίας κατά τη διάρκεια των πολιτικών καραντίνας του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet την Τρίτη. Η επιταχυνόμενη επιδείνωση της μνήμης εργασίας και άλλων βασικών διανοητικών μετρήσεων παρέμεινε ακόμη και μετά το τέλος της καραντίνας.
 
Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη PROTECT της κυβέρνησης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αποκλεισμό από την πανδημία, οι ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το King’s College του Λονδίνου και το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν «σημαντική επιδείνωση της εκτελεστικής λειτουργίας και της μνήμης εργασίας» σε όλες τις ομάδες που μελετήθηκαν. 
 
Η μειωμένη άσκηση και η αυξημένη χρήση αλκοόλ συνδέθηκαν με επιδείνωση της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, ακόμη και μεταξύ ατόμων που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό γνωστικών διαταραχών, ενώ η κατάθλιψη και η μοναξιά συνδέθηκαν στενά με την επιδείνωση των υφιστάμενων γνωστικών προβλημάτων. 
 
Οι μειώσεις στη μνήμη εργασίας παρέμειναν ακόμη και μετά το τέλος του lockdown και η συνολική γνωστική παρακμή μειώθηκε με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι πριν από το lockdown, όπως μετρήθηκε από τις επιδόσεις στα γνωστικά καθήκοντα που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της μελέτης PROTECT. 
 
Αυτή η σημαντική μείωση της συνολικής γνωστικής ικανότητας παρατηρήθηκε ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν δείξει σημάδια εξασθένησης πριν από το κλείδωμα. Επίσης, δεν περιοριζόταν σε άτομα που είχαν προσβληθεί από το Covid-19, αν και αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης και των επίμονων γνωστικών ελλειμμάτων, με έως και 78% των ατόμων που είχαν προσβληθεί να αναφέρουν μόνιμες νοητικές δυσκολίες. 
 
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μειωμένη άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνονται για τη γνωστική έκπτωση που αναφέρθηκε, αλλά προειδοποίησαν να μην συγχέεται η συσχέτιση με την αιτιώδη συνάφεια και συνέστησαν περαιτέρω μελέτη. «Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την πανδημία και η στροφή σε πιο εικονικές μορφές επικοινωνίας, που οδηγούν σε λιγότερο χρόνο εκτός σπιτιού και σε λιγότερο ενεργό τρόπο ζωής» προτάθηκαν ως υπόθεση για να εξηγήσουν την παρατεταμένη εξασθένηση μετά τον εγκλωβισμό. 
 
Η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ των ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19 και των μη εμβολιασμένων. Ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένησης, έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί ολοκληρωμένες μελέτες για το θέμα. 
 
Δεδομένου του αποδεδειγμένου ρόλου της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης ως παραγόντων κινδύνου για την επιδείνωση της γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους ενήλικες, η αναμενόμενα επιζήμια επίδραση του αποκλεισμού σε αυτόν τον πληθυσμό αποτέλεσε πηγή πολλών αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
 
Οι συνήγοροι των ηλικιωμένων ήδη από τον Ιούλιο του 2020 προειδοποιούσαν ότι οι ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση οδηγούνταν γρήγορα σε πλήρη άνοια, χάνοντας την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και ακόμη και να μιλούν λόγω της αναστολής των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών επισκέψεων. 
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείδωσε τον πληθυσμό του τρεις φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ασκώντας πρωτοφανείς κοινωνικούς ελέγχους. Αυτή η πολιτική βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση στο πλαίσιο της κυβερνητικής έρευνας Covid-19 Inquiry. 
 
RT news



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.