7 Δεκεμβρίου 2023

Η Επίτροπος της ΕΕ ήθελε να ακυρώσει τα «Χριστούγεννα» λόγω διακρίσεων.

Από τον Kai Rebmann
 
Μα ποιος δεν τους γνωρίζει; Βέβαια! Η Malika και ο Julio, που προσέχουν το βρέφος Ιησού στο στάβλο στη Βηθλεέμ και δέχονται επισκέψεις από τους βοσκούς και τους μάγους από την Ανατολή. Ενώ γενιές Χριστιανών εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι οι κοσμικοί γονείς του Μεσσία ονομάζονταν Μαρία και Ιωσήφ, αυτό πρέπει τώρα να τελειώσει. Τουλάχιστον αν επικρατήσει η λεγόμενη «κατευθυντήρια γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα.
 
Το αφεντικό της, η Επίτροπος της ΕΕ Helena Dalli από τη Μάλτα, ζητά την κατάργηση των υποτιθέμενων ανεπαρκώς περιεκτικών όρων όπως «Χριστούγεννα» ή «Παναγία και Ιωσήφ». Αυτοί και άλλοι όροι αποκλείουν όλους τους μη Χριστιανούς που ζουν στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ονομάζεται "περίοδος διακοπών" αντί για "περίοδος Χριστουγέννων" ή "η Παναγία και ο Ιωσήφ" θα πρέπει να γίνουν "Malika και Julio".
 
Αποκάλυψη αιτιολόγησης
 
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η ΕΕ ήθελε να δείξει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη ότι εκτιμώνται και «αναγνωρίζονται» «ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία και την εθνικότητα». Αυτή και μόνο η επιλογή των λέξεων – «άνθρωποι που ζουν στην Ευρώπη» – δίνει μια ιδέα για το περί τίνος πρόκειται.
 
Εξάλλου, σχεδόν κανένας Ευρωπαίος δεν θα αισθανόταν αποξενωμένος από την ιστορία των Χριστουγέννων και τους όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτήν, πόσο μάλλον θα αισθανόταν ότι υφίσταται διακρίσεις από αυτήν (https://reitschuster.de/post/nikolaus-besuch-in-salzburger-kindergarten-gecancelt/). Στην πραγματικότητα, σχεδόν κανένα άλλο γεγονός δεν έχει διαμορφώσει τη χριστιανική Δύση όσο η γέννηση του Ιησού. Και αυτό δεν αφορά καν το πολύ ατομικό (θρησκευτικό) ερώτημα του αν όλα αυτά συνέβησαν πραγματικά όπως έχουν παραδοθεί.
 
Πάνω απ 'όλα, η αιτιολόγηση για την αλλαγή του ονόματος της Μαρίας και του Ιωσήφ σας κάνει να σταθείτε και να προσέξετε. Αυτά πρέπει να αντικατασταθούν από «περισσότερα ευρωπαϊκά ονόματα», ζητεί ο οδηγός. Στην πραγματικότητα, το "Malika" προέρχεται από τα αραβικά, όπου σημαίνει "βασίλισσα".
 
Οι Μαλτέζοι, από την άλλη πλευρά, δύσκολα θα βρουν ένα πολύ πιο ευρωπαϊκό όνομα όπως Μαρία. Φυσικά, είναι κάθε άλλο παρά σύμπτωση ότι αυτό το γυναικείο όνομα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σήμερα, ειδικά στις καθολικές χώρες και περιοχές.
 
Τα σχέδια της ΕΕ «δεν είναι ακόμη ώριμα
 
Το γεγονός ότι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη – τουλάχιστον προς το παρόν – μπορούν να συνεχίσουν να γιορτάζουν τα «Χριστούγεννα» και να τραγουδούν το «Μαρία και Ιωσήφ» οφείλεται σε «έντονες διαμαρτυρίες», κυρίως από την Καθολική Εκκλησία. Για παράδειγμα, η «Berliner Zeitung» επικαλείται τον καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΕΕ για «αντιθρησκευτική προκατάληψη» και διευκρινίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι μια «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτη.
 
Ο καρδινάλιος υπουργός Εξωτερικών Pietro Parolin, από την άλλη πλευρά, υποθέτει ότι η Dalli και η επιτροπή της πρέπει να έχουν μπερδέψει τους όρους «ισότητα» και «ισοπέδωση» μεταξύ τους. Μεταξύ των «πολλών διαφορετικών συνεισφορών» που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή Ευρώπη, περιέγραψε τον Χριστιανισμό ως έναν από τους πιο σημαντικούς, «αν όχι τον πιο σημαντικό».
 
Ωστόσο, τα σχέδια της ΕΕ δεν φαίνεται να έχουν φύγει εντελώς από το τραπέζι ακόμα. Η Helena Dalli παραδέχτηκε μόνο ότι ο παρών οδηγός «δεν ήταν ακόμη ώριμος» και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τα «πρότυπα ποιότητας» της Επιτροπής Ισότητας της ΕΕ. Μεταφρασμένο, αυτό πιθανώς σημαίνει: Αυτό που δεν είναι ακόμα μπορεί ακόμα να γίνει.
 
Το σχόλιο της Dalli σχετικά με την απόρριψη της πρότασης για την οποία είναι υπεύθυνη ακούγεται επίσης αποκαλυπτικό: «Η οδηγία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να δείχνει τη συμπεριληπτική στάση της Επιτροπής». Τουλάχιστον για το τελευταίο, ωστόσο, δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ούτως ή άλλως.
 
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.