11 Δεκεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο

Τα πολύπριζα όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι ένα άκρως χρηστικό «εργαλείο», καθώς επί της ουσίας πολλαπλασιάζει τις πρίζες του σπιτιού. 
 
Έτσι, μπορούμε να συνδέουμε και να λειτουργούμε περισσότερες συσκευές, όμως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το πολύπριζο μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνο για πυρκαγιά, είτε λόγω βραχυκυκλώματος είτε λόγω υπερθέρμανσής του.
 
Αυτό συμβαίνει όταν συνδέουμε σε αυτό συσκευές που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας ή συνδέουμε συσκευές που ξεπερνούν τη μέγιστη ισχύ του.
 
Κανόνας πρώτος, λοιπόν: να γνωρίζουμε τη μέγιστη ισχύ του πολύπριζου που χρησιμοποιούμε και να μην την υπερβαίνουμε για οποιονδήποτε λόγο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
 
Κανόνας δεύτερος: δεν συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο τις παρακάτω συσκευές:
 
Ψυγείο: Τα ψυγεία, όπως και άλλες μεγάλες συσκευές, χρειάζονται πολλή ηλεκτρική ισχύ. Αυτό μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο. Τα ψυγεία θα πρέπει να συνδέονται απευθείας σε ξεχωριστή πρίζα.
 
Πλυντήριο ρούχων: Τα περισσότερα πλυντήρια χρησιμοποιούν μέγιστη ισχύ έως και 1.400 Watt, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν επικίνδυνα το μέγιστο όριο των περισσότερων πολύπριζων.
 
Φούρνος μικροκυμάτων: Ακόμα μία συσκευή που χρειάζεται πολλή ενέργεια. Όπως και ένας κανονικός φούρνος, ο φούρνος μικροκυμάτων θα πρέπει να έχει τη δική του πρίζα.
 
Κλιματιστικά: Τα κλιματιστικά (σταθερά ή φορητά), όπως και τα ψυγεία, είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται και να σβήνουν, με μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο.
 
Slow cookers (ηλεκτρικές γάστρες): Στις συσκευές αυτές το πρόβλημα δεν είναι τόσο η υψηλή κατανάλωσή τους όσο το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργούν για πολλή ώρα. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε υπερθέρμανση του πολύπριζου.
 
Καφετιέρες: Φαίνονται «μικρές» συσκευές, όμως οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται μεγάλη ισχύ ρεύματος. Το ασφαλέστερο είναι να συνδέονται απευθείας σε πρίζα.
 
Τοστιέρες: Ακόμα μία «μικρή» συσκευή» που καταναλώνει πολύ ρεύμα και μπορεί εύκολα να προκαλέσει υπερθέρμανση του πολύπριζου.
 
Συσκευές περιποίησης μαλλιών: Σεσουάρ, ηλεκτρικά ψαλίδια κ.ά. είναι επίσης συσκευές «μικρές» στο μάτι, αλλά… μεγάλες στην κατανάλωση! Έτσι, προτιμήστε να συνδέετε τέτοιες συσκευές απευθείας σε πρίζα.
 
Μπλέντερ: Πολλά μπλέντερ μπορεί να χρειάζεται να λειτουργούν μέχρι και με 1.500 Watt για να κόβουν πιο σκληρά τρόφιμα -άρα μπορεί να ξεπεράσουν το «όριο αντοχής» ενός πολύπριζου.
 
Φορητοί θερμοσυσσωρευτές: Όπως και τα μπλέντερ, οι περισσότεροι φορητοί θερμοσυσσωρευτές χρησιμοποιούν 1.500 Watt στις υψηλές ρυθμίσεις τους. Επίσης, συχνά λειτουργούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο κίνδυνος είναι διπλός.
 
Ηλεκτρικά εργαλεία: Τα περισσότερα ηλεκτρικά εργαλεία χρειάζονται μεγάλη ισχύ. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι ένα ειδικό πολύπριζο με γειωμένες πρίζες. Ποτέ δεν τα συνδέουμε, όμως, σε απλό πολύπριζο.
 
Κονσόλες παιχνιδιών: Οι κονσόλες δεν χρειάζονται πολλή ισχύ, όμως ο συνδυασμός τους με οθόνες, ειδικά τηλεχειριστήρια κ.ά. μπορεί να ξεπεράσει το όριο αντοχής του πολύπριζου. Ελέγχετε, λοιπόν, αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό.
 
Πολύπριζο: Τελευταίο και πιο σημαντικό: δεν συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο ένα άλλο πολύπριζο. Αν είναι επικίνδυνο να συνδέουμε μία ενεργοβόρα συσκευή, πόσο μάλλον να συνδέουμε «έμμεσα» πολλές! Ουσιαστικά, η σύνδεση πολύπριζων μεταξύ τους καταλύει κάθε κανόνα πυρασφάλειας και μπορεί γρήγορα να υπερφορτώσει το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.