9 Δεκεμβρίου 2023

Δουλοπρέπειας συνέχεια… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1991 – Κυριάκος Μητσοτάκης 2023

Γράφει η Φανούλα Αργυρού *
 
Οταν ανακοινώθηκε ότι ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζιώρζ Μπούς (πατέρας) θα επισκεπτόταν την Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 1991, κατά την πρωθυπουργία πατέρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (με πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου) γυναίκες από όλα τα κόμματα και πιστεύω στην Κύπρο ενώθηκαν και συμφώνησαν να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη τουρκική κατοχή, για τη αμερικανική στάση έναντι της Κύπρου και της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που είχε δεχθεί δίχως λαϊκή εντολή ένα χρόνο νωρίτερα το Μάρτιο του 1990 ο Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου με το διαβόητο ψήφισμα 649/90. Βρισκόμουν στην Κύπρο τότε και με περιέλαβαν στην ομάδα οι διοργανώτριες Μαίρη Παπαδοπούλου και Ελένη Βραχίμη.
 
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, πολλές γυναίκες της ομάδας μας συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στριμώχτηκαν σε κλούβα της αστυνομίας σαν εγκληματίες, κακή ώρα όπως χθές (7.12.23) οι φοιτητές μας, επί γιού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί τους και η αείμνηστη Κερινειώτισσα Έλλη Σταύρου. Μόνο και μόνο γιατί φωνάζαμε συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη και απελευθέρωση για την Κύπρο. Παρόλα ταύτα η δύναμη της αμερικανικής ασφάλειας του Προέδρου Μπούς, εννοείται της CIA που βρισκόταν στην Ελλάδα και που έλεγχε κυριολεκτικά την ελληνική αστυνομία, θεώρησε αν ήταν δυνατό… απειλή της γυναίκες για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου! Και τις έσυρε στο αστυνομικό τμήμα για…ανάκριση δίχως καμία ένσταση από την ελληνική αστυνομία. Τέτοια ήταν η δουλοφροσύνη έναντι των Αμερικανών τότε, όπως χθές έναντι των Τούρκων κατακτητών (7.12.23). Λίγες ώρες αργότερα τις άφησαν ελεύθερες…
 
Επικοινώνησα αμέσως με φίλες στην Αθήνα και εντός λεπτών μας διοργάνωσαν τηλεοπτική συνέντευξη Ο σταθμός ήταν του ΠΑΣΟΚ, δεν μας ενδιέφερε ποσώς το χρώμα του σταθμού παρά μόνο να προβάλουμε την αδικία, με τη σύλληψη των Ελληνίδων αδελφών μας κατά τη διάρκεια μίας ειρηνικής διαμαρτυρίας για το δίκαιο της πατρίδας μας. Και πού, στην Ελλάδα μας!
 
Στο τηλεοπτικό σταθμό πήγαμε η Ελένη Βραχίμη, εγώ και μια φίλη από το Λονδίνο που βρισκόταν και εκείνη εκεί η Χαρούλα Σαββίδου. Και πρόβαλε ο σταθμός εκτενές φωτογραφικό υλικό των συλλήψεων, και δηλώσεις μας, για το δικαίωμά μας να ζητούμε απελευθέρωση, το θέμα των αγνοουμένων, και ότι η ΔΔΟ δεν ήταν αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού στην Κύπρο. 
 
Την επομένη θυμάμαι η Ελένη Βραχίμη, προτού επιστρέψουμε, μέσω του μ. καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη διευθέτησε και ραδιοφωνική συνέντευξή από την ΕΡΤ στις 2.μμ και μου ζήτησε να συμμετάσχω. Εξηγήσαμε και εκεί τα γεγονότα των συλλήψεων και το τι ζητούσαμε για την Κύπρο. 
 
Αυτά θυμίζω σήμερα, για γνώση καθώς πολλοί και σίγουρα οι φοιτητές μας σήμερα ήταν αγέννητοι δεν γνωρίζουν το τραγικό προηγούμενο, επί πατέρα Μητσοτάκη το 1991, που επαναλήφθηκε επί γιού Μητσοτάκη εν έτη 2023. 
 
Διαβάστε και ακούστε εδώ για τα γεγονότα της ντροπής: 
 
Έκανε τεμενά στον Ερντογαν 
Έσκυψε ο Γεραπετρίτης στον αφέντη, έδωσε τη βίζα ο Μητσοτάκης και άδειασε τον Χριστοδουλίδη στην ΕΕ (Βίντεο - ανάλυση)
 
Για τη σύλληψη Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα για συνθήματα κατά Ερντογάν και άνδρα με κυπριακή σημαία στους συνδέσμους που ακολουθούν: 
https://www.sigmalive.com/news/local/1170785/athinasyllipsi-kyprion-gia-synthimata-kata-erntogan-kai-andra-me-kypriaki-simaia
 
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο, 8.12.2023, (ανταπόκριση στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Μάριου Πούλλαδου 8.12.2023) 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.