31 Αυγούστου 2023

Παραβολή του chipαρισμένου πλουσίου και του αchipαρίστου Λαζάρου

Γράφει ο
Κυανός Ουρανός 
 
Κάποιος, λόγω του τσιπαρίσματος, που δέχθηκε ασμένως, είχε καταστεί πολύ πλούσιος χάρις στην δυνατότητα να έχει ελευθερίαν οικονομικών κινήσεων και ζούσε μεγαλοπρεπώς. Αντιθέτως κάποιος Λάζαρος, αρνηθείς το τσιπάρισμα και το κοσμικό φρόνημα και στερούμενος της δυνατότητος οικονομικών συναλλαγών και αγοράς τροφής, ζούσε έξω από την πόρτα του πλουσίου, πεινασμένος και πληγωμένος. Πώς να πληρώσει ιατρόν; Προσπαθούσε να χορτάσει με τα ψίχουλα, από το τραπέζι του πλουσίου και γυμνός καθώς ήταν, δεχόταν το γλύψιμο των σκύλων, μια και τα ζώα αναδεικνύονται πονετικότερα των ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά ο Λάζαρος δεν έβγαλε από το στόμα του ούτε την παραμικρή λέξιν παραπόνου κατά του πλουσίου ή κάποιον γογγυσμόν κατά του Θεού.
 
Κάποτε πέθανε ο Λάζαρος και μεταφέρθηκε από τους αγγέλους στην αγκάλη του Αβραάμ, ώστε να αναπαυθεί στον Παράδεισον. Πέθανε και ο πλούσιος και τάφηκε μεγαλοπρεπώς από τους ανθρώπους αλλά απουσία αγγέλων και βασανιζόμενος στον Άδη, είδε από μακρυά τον Λάζαρον ευρισκόμενον στην αγκάλην του Αβραάμ. Ενώ δε στην γη δεν χρειαζόταν να παρακαλέσει κανέναν, αφού με το τσιπάρισμα τα είχε όλα στη “χούφτα” του, τώρα αναγκάσθηκε να ζητήσει έλεος: «Πατέρα Αβραάμ, λυπήσου με και ελέησέ με, στέλνοντας τον Λάζαρον να δροσίσει λίγο την γλώσσα μου με το δάχτυλό του γιατί καίγομαι και τυραννιέμαι». 
 
Ο πατριάρχης Αβραάμ απήντησε: «Παιδί μου, θυμίσου ότι στην γη με το τσιπάρισμα απήλαυσες τα κοσμικά αγαθά με το παραπάνω ενώ ο Λάζαρος βίωσε τα κακά της δυστυχίας και της ασθενείας, υπακούοντας τους προφήτες. Τώρα όμως ο Λάζαρος παρηγορείται για όσα υπέφερε στην γη ενώ συ βασανίζεσαι αδιακόπως, όπως αδιακόπως ευτυχούσες στη γη, παρακούοντας τους προφήτες. Πέραν αυτών υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ μας, ώστε ούτε εμείς μπορούμε να περάσουμε απέναντι σε σας ούτε σεις σε μας». Τότε ο πλούσιος παρακάλεσε : «Αφού μετά θάνατον δεν υπάρχει μετάνοια, στείλε σε παρακαλώ τον Λάζαρον στην οικία του πατρός μου, να ειδοποιήσει, ως αυτόπτης μάρτυς αυτών που συμβαίνουν εδώ, τους αδελφούς μου και να μην έχουν το άθλιο κατάντημά μου». 
 
Ο Αβραάμ απήντησε κοφτά: «Έχουν τον Παϊσιον και τους λοιπούς προφήτες, που τους τα προείπαν. Ας ακούσουν εκείνους». Και ο πλούσιος είπε: «Όχι, πατέρα Αβραάμ, δεν θα ακούσουν τον Παϊσιον και τους λοιπούς προφήτες. Αν όμως τους ειδοποιήσει ένας πεθαμένος θα μετανοήσουν». Και ο Αβραάμ απήντησε: «Αν δεν έχουν την καλήν διάθεσιν να υπακούσουν στον Παϊσιον και τους προφήτες, που φρόντισε ο αγαθός Θεός να στείλει, δεν θα πεισθούν ακόμα και από αναστημένον νεκρόν, γιατί μόλις περάσει η πρώτη τους εντύπωσις από την ανάστασιν, θα επανέλθουν στην προτέρα τους σκληρότητα». 
 
Αυτή ήταν η απάντησις πασιγνώστου αγιορείτου, όταν πνευματικός μου αδελφός τον ρώτησε περί των επερχομένων δεινών (www.triklopodia.gr/κυανουσ-ουρανοσ-τελευταία-προειδοπο/) και σχετικώς με τις ταυτότητες, προτρέποντάς τον να βγει να μιλήσει. Ο εν λόγω γέρων του έδωσε τυπωμένο το χειρόγραφο “ΣΗΜΕΙΑ των ΚΑΙΡΩΝ” (1987) του οσίου (πλέον) Παϊσίου, ο οποίος φρόντισε ιδιογράφως να μας το αφήσει παρακαταθήκη για να μη μπορεί να βγει κάποιος και ειδικώς κανένας βδελυρός (επαναλαμβάνω ΒΔΕΛΥΡΟΣ με όλη την σημασία της λέξεως, αφού μας κατακρίνει αντί να μας διακονεί και τάσσεται με την κοσμικήν εξουσία) μιτρομπολίτης να το αμφισβητήσει. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν από τον γ.Παϊσιον και τους λοιπούς συγχρόνους αγίους και προφήτες θαυμάζοντες και όπως είπε ο Πατριάρχης Αβραάμ, μόλις πέρασε η πρώτη τους εντύπωσις, επανήλθαν στην προτέρα τους σκληροκαρδία. Ωωω σημερινοί Φαρισαίοι, πότε θα ζητήσετε συγχώρησιν για τα εγκλήματα με τα μπόλια; Ξεχάσατε το «ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΑΠΟ ΚΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ», που έγινε «ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ»; 
 
Ας μην ξεχνάμε, ότι τους συγχρόνους αγίους (Όσιοι Παϊσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος Τσαλίκης, Ευμένιος Σαριδάκης, Εφραίμ Κατουνακιώτης, Ιωσήφ Ησυχαστής, Αμφιλόχιος Μακρής, Δανιήλ Κατουνακιώτης, Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Σοφρώνιος του Essex – ας με συγχωρέσει κάποιος αν τον λησμόνησα, αλλά και ο σαν χθες αναπαυθείς λέων της Ορθοδοξίας επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης) η σημερινή ιεραρχία τους θυμάται μόνον (κι αν) στις εορτές τους και ποτέ σε κηρύγματα με βάσιν τις διδαχές ή προφητείες τους. Μόνον οι απλοί ιερείς τους μνημονεύουν. Δεν είναι μόνον ο προφητικός τους λόγος, που οι άθλιοι αρχιερείς προσπαθούν να θάψουν, αλλά κυρίως η αδιαπραγματευτη αποστροφή των αγίων στο βδελυρό ξέρασμα του Οικουμενισμού, της προσπαθείας υποταγής της Αληθείας της Ορθοδοξίας στον αξιοκαταρώμενον όχημα του διαβόλου παπισμόν (Άγιος Κοσμάς Αιτωλός), που με λοατκική ξεδιαντροπιά η σημερινή ιεραρχία επιχειρεί “δαιμονιωδώς”. 
 
Αν είχαν το παραμικρόν ίχνος Ορθοδοξίας, να συμπροσευχηθούν όλοι μαζί (όχι μόνον οι 12 της Διαρκούς Συνόδου αλλά και οι 82 της Ιεράς Συνόδου), όπως στις Οικουμενικές Συνόδους, “αιτούντες και ζητούντες” από τον Κύριον οδηγίαν, αν και θα έπρεπε να γνωρίζουν τα βιβλία της Αγίας Γραφής. Η κοσμική τους γνώμη, μας είναι παντελώς αδιάφορος, μετρά για μας όσο ο σκουπιδοτενεκές έξω από την Σύνοδον (ας μου επιτρέψει ο Καιρίδης να αντιγράψω την γνώμη του για τον Μέγα Αλέξανδρον). Επίσκοποι είναι και όχι “αποφασιστές καισαρίσκοι”. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος έλεγε «τούτο λέγω κατά την εμήν γνώμην, ου κατ’ επιταγήν», αυτοί οι μηδαμινοί ποιοί είναι για να εντέλουν; Και να εντέλουν τι; Ανθρώπων εντάλματα; Ταλαίπωροι, επαναλαμβάνετε το προπατορικόν αμάρτημα! 
 
ΜΕΤΑΝΟΗΣΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ! 
 
Όπως εντελώς ξετσίπωτα και με κοσμικόν φρόνημα υποταγής στον καισαρίσκο, η ιεραρχία είπε εντελώς ανευθύνως και απανθρώπως «ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΑΠΟ ΚΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ» να της πω «ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΙΣ» και την καλώ να μετανοήσει δημοσίως ΑΜΕΣΩΣ, προ της 1ης Σεπτεμβρίου, αρχής της Ινδίκτου (αρχή εκκλησιαστικού έτους) για να μην της πάει κυριολεκτικώς δαιμονισμένα το νέον έτος και τα λοιπά από δω και πέρα, όπως έχει πολλαπλώς προφητευθεί : 
 
«Ο Σατανάς θα εμφανισθεί με ράσα, με άμφια, με πατερίτσες και μπαστούνες!» (επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης) «οι Ποιμένες των Χριστιανών Αρχιερείς θα είναι άνδρες κενόδοξοι, ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑΝ ΟΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝ» (Άγιος Νείλος) 
«Οἱ ποιμένες ὡς λύκοι γενήσονται» (Άγιος Ιππόλυτος) 
 
«Ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις… θέλουν προχειρίζεσθαι Ἡγούμενοι καὶ ποιμένες ἄνδρες ἀδόκιμοι ἀρετῆς, ἄπιστοι… μὴ διακρίνοντες τὴν δεξιὰν ὁδὸν ἐκ τῆς ἀριστερᾶς, ἀμελεῖς, φιλομέριμνοι, τὰ πρωτεῖα μὲ δῶρα ἁρπάζοντες… μὴ γνωρίζοντες κατηχεῖν καὶ νουθετεῖν τὸ ποίμνιον… ἐκ τῆς τοιαύτης δὲ ἀμελείας καὶ κατάφρονήσεως τῶν ποιμένων ἀπολοῦνται οἱ ἀδελφοί…» (αββάς Μωυσής) 
 
«Οἱ Ἡγούμενοι θὰ ἀδιαφοροῦν γιὰ τὴ δική τους σωτηρία ἀλλὰ καὶ τοῦ ποιμνίου τους. Θὰ εἶναι ὅλοι τους πρόθυμοι καὶ πρῶτοι στὰ τραπέζια καὶ ἐριστικοί. Ὀκνηροὶ στὶς προσευχὲς ἀλλὰ πρόθυμοι στὴν καταλαλιά, ἕτοιμοι γιὰ κατηγορία. Δὲν θὰ θέλουν οὔτε νὰ μιμοῦνται οὔτε νὰ ἀκοῦνε βίους καὶ λόγους Γερόντων. Οἱ Ἐπίσκοποι πάλι τῶν καιρῶν ἐκείνων θὰ δείχνουν δουλικότητα πρὸς τοὺς ἰσχυρούς, θὰ βγάζουν τὶς ἀποφάσεις ἀνάλογα μὲ τὰ δῶρα ποὺ θὰ παίρνουν καὶ δὲν θὰ ὑπερασπίζονται τοὺς φτωχούς, ὅταν θὰ κρίνονται» (Αββάς Παμβώ) 
 
«ὅσοι θὰ κατέχουν τοὺς ἱερατικοὺς θρόνους σὲ ὅλον τὸν κόσμο, θὰ εἶναι ἐντελῶς ἀκατάλληλοι καὶ δὲν θὰ ἔχουν ἰδέα ἀπὸ ἀρετή» (Άγιος Νήφων) 
 
«Αὐτοὺς τοὺς ποιμένες ποὺ ὁ κόσμος θὰ ἀκολουθεῖ, ὁ Κύριος θὰ τοὺς ρίξει στὸν κοπρῶνα [ἀποχωρητήριο]» (Απόστολος Παύλος) 
 
ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ : Ο Θεός πάντοτε μιλάει δια των προφητών Του και ποτέ δια των αρχιερέων Του. Οι αρχιερείς τον σταύρωσαν (Άννας και Καϊάφας). Ας θυμηθούμε πόσες φορές ο Χριστός στα Ευαγγέλια κατηγορεί τους Φαρισαίους, ότι όσες φορές έστειλε προφήτες, αυτοί τους σκότωσαν και τελικώς τον ίδιον τον Ενανθρωπισθέντα Υιόν του Θεού (παραβολή αμπελώνος και κακών γεωργών). ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΝΤΕΣ! Αυτούς με τα χρυσά καπέλα θα ακούσετε; Τους χαρακτήρισε και η αγία γερόντισσα Γαλακτία. Αν ακούσετε έναν επίσκοπον, αυτός να είναι ο Μόρφου Νεόφυτος, με οκτώ πνευματικούς πατέρες στα επουράνια. Ορθόδοξος μπουλντόζα, όπως τον χαρακτήρισε η μακαριστή γερόντισσα. Μην ξεχνάτε : ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ! 
 
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ChiP 
 
 
CyanUranus 
 
υγ_1 Αφιερωμένο και σε όσους αμφισβητούν την Παλαιά Διαθήκη και τον Αβραάμ, που ο ίδιος ο Χριστός ονοματίζει άρχοντα του Παραδείσου, στην παραβολήν “πλουσίου και Λαζάρου”. Ο Χριστός, που κάποιοι τον θεωρούν Έλληνα, επειδή φορούσε ελληνικά ρούχα (χλαμύδα;;;) αλλά η Σαμαρείτιδα, που ήταν εκεί και σαν γυναίκα ήξερε καλύτερα την “μόδα”, τον είδε για Ιουδαίο … περίεργα πράματα…
υγ_2 Σήμερα ντύθηκα Πύρινος Λόγιος εγώ (μήπως και με περάσει στο μάθημα Ιστορίας…)
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.