28 Αυγούστου 2023

Αλλάζουν οι ισορροπίες: Οι BRICS γίνονται ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου – Ποιες είναι οι νέες 6 χώρες που εντάσσονται

Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες, καθώς η ομάδα BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να εντάξει έξι ακόμη χώρες στις τάξεις της από το επόμενο έτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου του 2024. 
 
Οι BRICS αποδέχθηκαν το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Αργεντινής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιθιοπίας, να ενταχθούν στον μεγαλύτερο οικονομικό συνασπισμό του κόσμου.
 
Την ένταξη των νέων χωρών ανακοίνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα.
 
Τα νέα μέλη θα γίνουν επίσημα δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024. 
 
Ο Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης νέων μελών στο μέλλον.
 
«Έχουμε ομοφωνία στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας διεύρυνσης και άλλες φάσεις θα ακολουθήσουν. Οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν έναν κόσμο που θα είναι δίκαιος, έναν κόσμο που θα είναι επίσης συμπεριληπτικός και εύπορος», είπε ο Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος από την πλευρά του, είπε πως οι υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης απέτυχαν, προσθέτοντας πως είναι καιρός να δοθεί μια νέα πνοή στη συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες καθώς «υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου», σε μια προφανή αναφορά στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως η διεύρυνση των BRICS θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους παγκόσμιους θεσμούς που ιδρύθηκαν τον 20ό αιώνα και θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι. «Η διεύρυνση και το εκσυγχρονισμός των BRICS είναι ένα μήνυμα πως όλοι οι θεσμοί στον κόσμο χρειάζεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τους καιρούς που αλλάζουν», είπε.
 
Η διεύρυνση των BRICS θα φέρει νέα πνοή στο μηχανισμό συνεργασίας της ομάδας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μια ιστορική διεύρυνση, η οποία αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών BRICS για ενότητα και συνεργασία με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ακόμα ο Κινέζος ηγέτης.
 
Και πρόσθεσε: «Αυτή η διεύρυνση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών. Οι χώρες BRICS είναι όλες χώρες με μεγάλη επιρροή και επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που συμμετείχε στη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης, ευχαρίστησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ραμαφόζα για τη διεξαγωγή της συνόδου και για τις προσπάθειές του να διευρύνει τον συνασπισμό.
 
Ο Πούτιν είπε στη σύνοδο πως η Μόσχα προτίθεται να εμβαθύνει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες και πως θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.
 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, η χώρα του οποίου είναι ήδη μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των BRICS, δήλωσε πως εκτιμά τη συμπερίληψη της χώρας του στην ομάδα BRICS, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική ομάδα».
 
«Προσβλέπουμε σε μια διαρκή δέσμευση συνεργασίας για την ευημερία, την αξιοπρέπεια και το όφελος όλων των κρατών και λαών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέντ Αλί ανέφερε σε ανάρτησή του πως η απόφαση των BRICS να απευθύνουν πρόσκληση για ένταξη στην Αιθιοπία είναι μια «σπουδαία στιγμή» και πως η χώρα θέλει να συνεργασθεί για μια «συμπεριληπτική και εύπορη παγκόσμια τάξη».
 
Ο Μοχάμεντ Τζαμσίντι, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε πως ή ένταξη του Ιράν στις BRICS συνιστά «στρατηγική επιτυχία για την εξωτερική πολιτική» της χώρας του.
 
Η Αίγυπτος προσβλέπει να εργαστεί ώστε «να υψωθεί η φωνή χωρών στον νότο» για να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
 
«Εκτιμώ το ότι η Αίγυπτος έχει προσκληθεί να ενταχθεί στους BRICS και προσβλέπω σε συνεργασία με την ομάδα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σίσι.
 
Η έκπληξη με τη Σαουδική Αραβία
 
Η μεγάλη έκπληξη από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, είναι ότι η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να ενταχθεί στην ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων χωρών.
 
Και αυτό προσθέτει νέα ώθηση στη συζήτηση για την αποδολαριοποίηση, η οποία είναι μια πιθανή πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.
 
Υπήρχαν φήμες εδώ και καιρό ότι το Βασίλειο ήθελε να ενταχθεί στην ομάδα, αλλά η γεωπολιτική κατάσταση – δεδομένων των τεταμένων σχέσεων με τη Δύση – είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν θα επισημοποιούσε τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τους BRICS.
 
Μαζί με τους άλλους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στον όμιλο BRICS θα επικεντρώσει αναπόφευκτα τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση νομισμάτων εκτός δολαρίου στο εμπόριο.
 
Ως έχει, τα μέλη των BRICS αποτελούν περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Ιράν θα δει τον όμιλο BRICS να αποτελεί σχεδόν το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου!
 
Όσο για τη Σαουδική Αραβία, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Το 2022, το Βασίλειο εξήγαγε περίπου 7,3 εκατομμύρια b/d αργού πετρελαίου, που αποτελεί λίγο περισσότερο από το 17% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού πετρελαίου.
 
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξαγωγών (76%) πηγαίνει στην Ασία, εκ των οποίων το 35% πηγαίνει στα μέλη των BRICS, Κίνα και Ινδία.
 
Ως εκ τούτου, δεδομένων των φιλοδοξιών των BRICS να αποδολαριοποιηθούν, σίγουρα θα αυξηθούν οι ισχυρισμοί ότι αυτή η τελευταία κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία να στραφεί όλο και περισσότερο σε νομίσματα εκτός δολαρίου για το εμπόριο πετρελαίου.
 
Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες ήταν πρόθυμοι. Το γεγονός ότι το ριάλ Σαουδικής Αραβίας είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980, μπορεί να σημαίνει ότι οι Σαουδάραβες είναι απρόθυμοι να αρχίσουν να κάνουν τη στροφή.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ομίλου ING, σε περίπτωση που οι Σαουδάραβες αρχίσουν να αποδολαριοποιούν την οικονομία τους μέσω της αύξησης των εισπράξεων σε νομίσματα εκτός δολαρίου, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται εάν θα έρθουν αλλαγές.
 
Πιθανώς, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν θα καλωσορίσουν αυτή την εικασία, αλλά αναμένουν από τους επενδυτές να παρακολουθούν τώρα στενά την προθεσμιακή ισοτιμία USD/SAR 12 μηνών, που διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 3,7570 και πολύ κοντά στην δέσμευση.
 
Αυτό το δωδεκάμηνο μπορεί να διαπραγματευτεί πάνω από 3,85 σε περιόδους κερδοσκοπίας έναντι ενός ασθενέστερου ριάλ.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Αυτές τις δηλώσεις με την λέξη "συμπερίληψη" τις διαβάζω με πολύ σκεπτικισμό...
Είναι μια νέα νεοταξική ορολογία που πολύ συχνά θα την εντοπίσετε στις δηλώσεις ακόμα και των ντόπιων ξεπουλημένων στην Νέα Τάξη πολιτικών...
Αν και οι BRICS κινούνται στο ίδιο νεοταξικό πλαίσιο με τους δυτικούς ....ζήτω που καήκαμε.
Φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τουλάχιστον η Κίνα είναι μια κατεξοχήν νεοταξική χώρα στην οποία συμβαίνουν καταστάσεις οργουελικές εδώ και χρόνια... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.