25 Αυγούστου 2023

Συγχαρητήρια στους Ινδούς! Τα κατάφεραν – Το διαστημόπλοιό τους βρίσκεται ήδη στην άγνωστη πλευρά της Σελήνης και ξεκινά σύντομα να την εξερευνά στέλνοντας φωτογραφίες και δεδομένα στη Γη

Το διαστημικό αεροσκάφος Chandrayaan-3 προσεδαφίσθηκε επιτυχώς το μεσημέρι της Τετάρτης στην επιφάνεια της Σελήνης, καθιστώντας την Ινδία την πρώτη χώρα που προσγειώνει επιτυχώς ένα διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο του Φεγγαριού. 
 
Όλες οι προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη έχουν φτάσει κοντά στον ισημερινό – αλλά η εξερεύνηση του νότιου πόλου είναι το κλειδί για μία σειρά από επιστημονικές διερευνήσεις.
 
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να αναπτύξουν το rover που κουβαλάει πάνω του το αεροσκάφος για να στείλουν εικόνες και δεδομένα πίσω στη Γη.
 
Οι Ινδοί της Διαστημικής Υπηρεσίας χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο σύνολο ελιγμών για να μειώσουν σταδιακά την ταχύτητα της προσεδάφισης και να φέρουν το σκάφος σε σημείο που επέτρεψε μια ήπια προσγείωση σε μια περιοχή που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως «πολύ ανώμαλη, γεμάτη κρατήρες και ογκόλιθους». 
 
Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής είναι να αναζητήσει πάγο – δηλαδή εγκλωβισμένο, «αρχαίο» νερό- που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη κατοίκηση στη Σελήνη στο μέλλον.
 
Η απόπειρα της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 που προσπαθούσε να προσγειωθεί στην ίδια περιοχή. 
 
Η Ινδία έγινε έτσι η τέταρτη χώρα που έχει επιτύχει ήπια προσγείωση στη Σελήνη: ΗΠΑ, πρώην Σοβιετική Ένωση και Κίνα έχουν προσγειωθεί κοντά στον ισημερινό του άστρου.
 
«Αυτή η στιγμή θα μείνει αξέχαστη. Είναι εκπληκτικό. Αυτή είναι μια κραυγή νίκης της νέας Ινδίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ανεμίζοντας την ινδική σημαία καθώς παρακολουθούσε την προσελήνωση, από τη Νότια Αφρική όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS.Επιστήμονες και αξιωματούχοι χειροκροτούσαν, ζητωκραύγαζαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον μόλις το διαστημόπλοιο προσεληνώθηκε και άνθρωποι σε όλη την Ινδία ξεσπούσαν σε πανηγυρισμούς, με πολλούς να ανάβουν πυροτεχνήματα και άλλους να χορεύουν στους δρόμους.
 
«Η Ινδία βρίσκεται στο φεγγάρι», είπε ο Σ. Σόμαναθ, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) καθώς το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 έφθασε την επιφάνεια της Σελήνης, καθιστώντας την Ινδία την τέταρτη χώρα που προσελήνωσε επιτυχώς ένα διαστημικό σκάφος στη Σελήνη μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.
 
Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα της Ινδίας να στείλει διαστημόπλοιό της στη Σελήνη και η σημερινή επιτυχημένη προσελήνωση έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποτυχία της ρωσικής αποστολής Luna-25.
 
Άνθρωποι σε όλη την Ινδία ήταν κολλημένοι στις οθόνες τηλεοράσεων και προσεύχονταν καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε στην επιφάνεια της Σελήνης. Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την προσελήνωση σε ζωντανή μετάδοση στο Youtube.
 
Chandrayaan σημαίνει «οχήματα σελήνης» στα χίντι και στη σανσκριτική γλώσσα. Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία ένα τροχιακό σκάφος, αλλά η άκατος προσελήνωσης συνετρίβη κατά τη φάση καθόδου της στο φεγγάρι.
 
Συγχαρητήρια από Ρωσία
 
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos συνεχάρη την Ινδία για την προσελήνωση. «Η Roskosmos συγχαίρει τους Ινδούς συναδέλφους για την επιτυχή προσελήνωση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3», ανέφερε σε ανάρτησή της στο κανάλι της στο Telegram. «Η εξερεύνηση του φεγγαριού είναι σημαντική για όλη την ανθρωπότητα. Στο μέλλον μπορεί να γίνει πλατφόρμα για εξερεύνηση στο απώτερο διάστημα», πρόσθεσε.
 
Στη σύνοδο κορυφής των BRICS ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη τον Ινδό ομόλογό του κατά τη διμερή συνάντησή τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που κοινοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Το Chandrayaan-3 αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για δύο εβδομάδες, εκτελώντας μια σειρά πειραμάτων συμπεριλαμβανομένης μιας φασματομετρικής ανάλυσης της ορυκτής σύνθεσης της σεληνιακής επιφάνειας.
 
Το ρομποτικό όχημα θα χρειαστεί μερικές ώρες ή μια μέρα για να βγει από το διαστημόπλοιο, είπε ο Σόμαναθ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η προσελήνωση έδωσε στην Ινδία αυτοπεποίθηση για να επεκτείνει τις αποστολές της, πιθανώς στον Άρη και την Αφροδίτη.
 
Η Ινδία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια αποστολή τον Σεπτέμβριο για τη μελέτη του Ήλιου, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ISRO. Σχεδιάζεται επίσης μια επανδρωμένη πτήση στο διάστημα και, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία, είναι πιθανό οι προετοιμασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.
 
Η επιτυχημένη προσελήνωση του Chandrayaan-3 θα ενισχύσει τη φήμη της Ινδίας για ανταγωνιστική από πλευράς κόστους διαστημική μηχανική. Το Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε με προϋπολογισμό περίπου 6,15 δισεκατομμυρίων ρουπιών (74 εκατομμύρια δολάρια), λιγότερο από το κόστος παραγωγής της ταινίας – διαστημικού θρίλερ του Χόλιγουντ «Gravity» παραγωγής του 2013.
 
Το ανώμαλο έδαφος δυσχεραίνει την προσελήνωση στον Νότιο Πόλο της Σελήνης και η πρώτη προσελήνωση θεωρείται ιστορική. Οι πάγοι του Νότιου Πόλου θα μπορούσαν να παρέχουν καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό σε μελλοντικές αποστολές.
 
«Η προσελήνωση στον Νότιο Πόλο θα επιτρέψει στην πραγματικότητα στην Ινδία να εξερευνήσει εάν υπάρχει πάγος νερού στο φεγγάρι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα σωρευτικά δεδομένα και την επιστήμη σχετικά με τη γεωλογία της Σελήνης», δήλωσε η Κάρλα Φιλοτίκο, συνεργάτιδα και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων SpaceTec Partners.
 
Η προσμονή πριν από την προσελήνωση ήταν πυρετώδης, με τίτλους σε ινδικές εφημερίδες και ειδησεογραφικά κανάλια να μετρούν αντίστροφα.
 
Προσευχές έγιναν σε χώρους λατρείας σε όλη τη χώρα και μαθητές κυμάτιζαν ινδικές σημαίες στα σχολεία της χώρας. Παιδιά συγκεντρώθηκαν στις όχθες του ποταμού Γάγγη, που θεωρείται ιερός από τους Ινδουιστές, για να προσευχηθούν για μια ασφαλή προσελήνωση.
 
Σε έναν ναό των Σιχ στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, ο υπουργός Πετρελαίου Χάρντιπ Σινγκ Πούρι προσευχόταν. «Δεν πρόκειται απλώς για οικονομική, αλλά για επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που επιτυγχάνει η Ινδία», είπε ο Πούρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 
Το αεροσκάφος – που ονομάζεται Vikram- φέρει στην «κοιλιά» του το ρόβερ βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για την έννοια της «σοφίας».
 
Η αποστολή έχει προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό στην Ινδία, με ευχές για την επιτυχία της αποστολής να εκπέμπονται από όλη τη χώρα.
 
Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, συντονίστηκαν στις απευθείας μεταδόσεις.
 
Ο επικεφαλής της αποστολής, Sreedhara Panicker Somanath, είχε δηλώσει βέβαιος ότι το Chandrayaan-3 θα πραγματοποιούσε μια επιτυχημένη, ήπια προσγείωση. Και δικαιώθηκε.
 
Είχε πει ότι οι επιστήμονες μελέτησαν προσεκτικά τα δεδομένα από την παλαιότερη συντριβή Chandrayaan-2 και πραγματοποίησαν ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες.
 
Τις τελευταίες ημέρες, η κάμερα του προσεδάφισης Vikram χαρτογράφησε εκτενώς την επιφάνεια της Σελήνης ενώ προσπαθούσε να εντοπίσει ένα ασφαλές σημείο προσγείωσης .
 
Το Chandrayaan-1, η πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, είχε ανακαλύψει την παρουσία μορίων νερού στη στεγνή επιφάνεια της Σελήνης και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Το διαστημικό αεροσκάφος και το rover φέρουν πέντε επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη «των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Σελήνης, της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια και της τεκτονικής δραστηριότητας προκειμένου να μελετήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια».
 
Μόλις προσγειωθεί και κατακαθίσει η σκόνη, το εξάτροχο ρόβερ θα σέρνεται από την κοιλιά του και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που μές ααπό μια αλληλοδιαδοχή εκπομπών θα σταλούν στη Γη.
 
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι μια πρόκληση: Η τεράστια αυτή επιφάνεια παραμένει σε μόνιμη σκιά και οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης νερού σε αυτές τις περιοχές.
 
Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που κοιτάζει τη Σελήνη: Υπάρχει αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Φεγγάρι με πολλές άλλες αποστολές να κατευθύνονται στη σεληνιακή επιφάνεια στο εγγύς μέλλον. Και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να κατανοήσουμε για τη Σελήνη, η οποία συχνά περιγράφεται ως πύλη προς το βαθύ διάστημα.
 
Mε πληροφορίες από BBC



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.