23 Απριλίου 2024

Αν σε μερικούς δεν σας άρεσε το χαστούκι, κρατηθείτε λίγο ακόμη, γιατί η φάπα που έρχεται άνωθεν θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων...

Αν σε μερικούς δεν σας άρεσε το χαστούκι, θα σας πω κρατηθείτε λίγο ακόμη, γιατί η φάπα που έρχεται άνωθεν θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων
 
Συνέβη πριν λίγες μέρες σε σχολείο της Καβάλας…
Διευθύντρια κάλεσε σε απολογία μητέρα κοριτσιού, διότι χαστούκισε άλλο κοριτσάκι το οποίο εκείνο με τη σειρά του έβρισε τον Χριστό και την Παναγία. Επειδή γνωρίζω την οικογένεια και το γνήσιο Χριστιανικό ήθος με το οποίο ανατρέφουν τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλω ότι η κόρη Α. για να φτάσει στο σημείο να χαστουκίσει το βλάσφημο κοριτσάκι, το γεγονός είναι αληθινό και όντως η ιερή αγανάκτηση ώθησε σε αυτή την πράξη, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Άγιος Νικόλαος στον Άρειο για τις βλάσφημες δοξασίες του.  
 
Το “καλύτερο” είναι ότι η διευθύντρια του σχολείου πήρε το μέρος του κοριτσιού που έβρισε τον Χριστό και την Παναγία και μάλιστα επικοινώνησε με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας και αποφάσισαν να ρίξουν διήμερη αποβολή στο κορίτσι που έριξε το χαστούκι λόγω χρήσης βίας.
 
Εχω να πω στη μικρή Α. η οποία είναι ένα γλυκύτατο και ταπεινό κορίτσι με προσευχή. 
Μπράβο για το σθένος σου, κι ενώ άλλοι παλεύουν με νηστείες και πολλά ακόμη την περίοδο της Σαρακοστής να δείξουν την έμπρακτη μετάνοια τους, εσύ πήρες παράσημο από τον ίδιο τον Χριστό σήμερα, κόντρα σε αυτό το διαολικό δαιμονοκρατούμενο κράτος και σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς που ισορροπούν μεταξύ αθείας και αγνωστικισμού, όταν δεν μιμούνται στο ελάχιστον αυτόν που ίδρυσε την παιδεία στην Ελλάδα τον Ι.Καποδίστρια που ο ίδιος εφάρμοσε την ελληνοχριστιανική παιδεία στα σχολείο όπου ίδρυσε. Το χαστούκι σου Α. είναι ένα μικρό δείγμα για το τι θα πάθει αυτό το εωσφορικό παγκόσμιο σύστημα. Και θα πάθει από τους άγνωστους ταπεινούς, αλλά αρεστούς στον Θεό. 
 
Κι αν σε μερικούς δεν σας άρεσε το χαστούκι,θα σας πω κρατηθείτε λίγο ακόμη, γιατί η φάπα που έρχεται άνωθεν θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων γιατί μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε λίγοι κι ελλειπείς στο να υπερασπιστούμε το Άγιο Όνομα Του Θεού όταν θα έπρεπε να πεθάνουμε για Εκείνον. 
 
Υ.γ. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: “…Και αν ακούσης κάποιον εις τον δρόμον ή εις το μέσον της αγοράς να βλασφημή τον Θεόν, πλησίασε, επίπληξέ τον, και αν πρέπει να τον δείρης, μη διστάσης ράπισέ τον εις το πρόσωπον, σύντριψέ του το στόμα, και αγίασε το χέρι σου δια της πληγής που θα του δώσης, και αν σε καταγγείλουν μερικοί και σε σύρουν εις το δικαστήριον, να τους ακολουθήσης και αν από το δικαστικόν βήμα σου ζητήση ο δικα­στής ευθύνας να ειπής με θάρρος, ότι εβλασφήμησε τον βα­σιλέα των αγγέλων. Διότι εάν πρέπει να τιμωρούνται αύτη που βλασφημούν τον επίγειον βασιλέα, πολύ περισσότερον πρέπει να τιμωρούνται εκείνοι που βλασφημούν εκείνον…”  
 
το είδαμε ΕΔΩ

Τα μωρά βλέπουν τον κόσμο του Αγίου Πνεύματος. Οι ευσεβείς ένιωσαν το θρόισμα των φτερών των αγγέλων

ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΟΡΑΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. 
 
Γράφει ο ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΣΤΡΑΤΙ 
 
Ένα μυστήριο!
Θα σου πω ένα μυστικό. Το 90% της πραγματικότητας του όντος είναι απρόσιτο στις αισθήσεις του σώματος. Αόρατο από σωματικά μάτια. Και εδώ δεν μιλάω για ιούς, βακτήρια και μικρούς οργανισμούς. Ούτε τα λεπτόνια του φωτός από τα οποία παράγεται η ύλη.
 
Μιλάω για την πνευματική πραγματικότητα του κόσμου. Δυστυχώς δεν βλέπουμε αγγέλους, δαίμονες, ψυχές, δεν ακούμε τις χορωδίες των χερουβείμ, το άγγιγμα των αγίων, δεν αισθανόμαστε την άκτιστη φωτεινή ενέργεια της πανταχού παρουσίας του Θεού, τη Χάρη.
Εκτός αν αγαπάμε τον Θεό και ζούμε τη ζωή Του.
 
Το σύμπαν είναι πνευματικό. Η ύλη είναι μια μειοψηφία, ένα νηπιαγωγείο της ύπαρξης που μας διδάσκει το πνευματικό αλφάβητο.
Οι τέλειοι άνθρωποι, δηλαδή οι άγιοι, είδαν και ένιωσαν αυτόν τον γιγάντιο κόσμο του φωτός.
Οι προφήτες αντιλήφθηκαν τα μελλοντικά μυστήρια με την ψυχή τους στον ψίθυρο του Αγίου Πνεύματος.
Οι μάρτυρες είδαν τον κόσμο του Θεού και γι’ Αυτόν θυσίασαν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους, και τη σάρκα και το αίμα τους, για το Σώμα και το Αίμα του Θεού.
Οι ευσεβείς ένιωσαν το θρόισμα των φτερών των αγγέλων, τους καθεδρικούς ναούς της αιώνιας Λειτουργίας, και γι’ αυτό άφησαν τα πάντα για την αγγελική ζωή: τον μοναχισμό.
Οι αδέκαροι γιατροί είδαν το σκοτάδι στον άνθρωπο που προκαλούσε η αμαρτία και αφαίρεσαν τους σωματικούς όγκους με την προσευχή.
Οι ιερείς που προσεύχονται πολύ αισθάνονται στην επίκληση το χτύπημα των φτερών του Περιστεριού Θεού, του Αγίου Πνεύματος, σκύβουν τα μέτωπά τους στο στήθος του Αμνού του Θεού και ακούνε έκπληκτοι το χτύπημα της καρδιάς του Θεού.
 
Τα μωρά βλέπουν τον κόσμο του Αγίου Πνεύματος, βλέπουν τους αγγέλους και τους αγίους, βλέπουν το φως του Θαβώρ που ξεχύνεται από την καρδιά του Θεού πάνω στο σύμπαν.
 
Οι αγνοί κληρικοί αντιλαμβάνονται από το βλέμμα τους το τσίμπημα του φωτός ή του σκότους στους μετανοούντες. Εξ ου και η έκφραση «βλέποντας με το πνεύμα».
 
Οι άνθρωποι που προσεύχονται πολύ κατανοούν το ελαφρύ ύφασμα του κόσμου, την ερωτική φωλιά του Βασιλιά, από κάθε καρδιά: το πρόσωπο του Θεού. Βλέπω τη δύναμη κάθε ανθρώπου να γίνει Άγιος μέσα από την προσευχή και την ταπείνωση.
 
Οι προσευχόμενοι άνθρωποι ζουν ήδη στον αθάνατο αιώνα. Αυτό δεν τους σώζει από τις επιθέσεις του σκότους, αντιθέτως. Βλέπω όμως πιο καθαρά τις φυλές των δαιμόνων, τη χάρη των αγίων, τα βάρη του κάθε Φύλακα Άγγελου.
 
Και πάνω απ’ όλα, νιώθω σε κάθε στιγμή την απέραντη Αγάπη του Εσταυρωμένου καθώς αναζητά κάθε ψυχή που έχει χτίσει κλαίγοντας.
 
Πατήρ Ιωάννης Ιστρατι
 

22 Απριλίου 2024

Η «Μεραρχία» της Κύπρου

Αυτές τις μέρες θα ακουστούν πολλά, φυσικά χωρίς αντίλογο, για την 21η Απριλίου 1967. Σίγουρα ένα από τα κυρίαρχα θέματα, θα είναι και αυτό της περίφημης «απόσυρσης» της Μεραρχίας από την Κύπρο.
 
Tου Χρήστου Μπολώση

Να μπούμε κι’ εμείς στην κουβέντα;

Λοιπόν. Προ καιρού έλαβα από την Κύπρο ένα ογκώδες δίτομο βιβλίο του κ. Ελευθερίου Παπαδοπούλου. Στο βιβλίο αυτό, περιλαμβάνεται όλη η έγγραφη κατάθεσή του, προς την συγκροτηθείσα επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου», στην οποία είχε κληθεί ως μάρτυρας.

Στην σελίδα 579 του Β’ Τόμου, ο συγγραφέας αναφέρεται στην εντολή που έδωσε ο Μακάριος προς τον αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ Ζήνωνα Ρωσίδη να παραδώσει επιστολή στον ΓΓ/ΟΗΕ Ου Θάντ, με την οποία κατήγγειλε την Ελλάδα ως κατέχουσα την Κύπρο στρατιωτικώς και παρεκάλει την παρέμβασή του δια την απόσυρσιν της ΕΛΔΥΚ/Μ! Αργότερα ο τελευταίος διοικητής της Μεραρχίας, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, οποίος μάλιστα ήταν παρών στην ανωτέρω συνομιλία, δήλωνε στις 2 Σεπ. 1978 στην εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας: «Η τότε Κυβέρνησις ευνοούσε την αποχώρηση της Μεραρχίας από την Κύπρο».

Δεν γνωρίζω αν τα παραπάνω είναι αληθινά αλλά αφού υπάρχει η δήλωση του Στρατηγού σε εφημερίδα, μήπως θα πρέπει να ψάξουμε λίγο παραπάνω;

Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, είναι ο κατ’ εξοχήν ερευνητής της περιόδου 1967-1974.

Επειδή έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία (ελπίζω να μη διέπραξα κάποιο ποινικό αδίκημα, διότι κάποιοι κατηγορήθηκαν διότι διάβαζαν τα βιβλία του… Παττακού…) οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Χατζηδάκης με τα βιβλία του διακονεί με αυστηρή προσήλωση την επιστήμη της αληθινής ιστορίας.

Στο έργο του Μάνου, θα βρει κανείς μόνο στοιχεία από πρωτογενείς πηγές και όχι «άκουσα» ή «μου είπε ο σύντροφος» ή «μετά από μερικά χρόνια έμαθα ότι…» και τα τοιαύτα. Οι πηγές του είναι αυθεντικές διαταγές, επιστολές, επίσημες εκθέσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. Και αυτά, κουράζουν μεν, αλλά είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια.

Ο Μάνος Χατζηδάκης λοιπόν, απάντησε στον δικηγόρο κ. Φαήλο Κρανιδιώτη σχετικώς με το επίμαχο θέμα της «απόσυρσης της Μεραρχίας από την Κύπρο στέλνοντας τις παρακάτω δύο επιστολές. Αξίζει να τις διαβάσετε γι’ αυτό τις παραθέτω ολόκληρες:

1η Επιστολή

Η αλήθεια για την «Μεραρχία»

Στις 20 Ιουλίου ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Δεξιά» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης προέβη σε δήλωσι για την μαύρη επέτειο της πρώτης φάσεως της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στην ανωτέρω δήλωσί του ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε μεταξύ άλλων και ότι: «Ο Παπαδόπουλος απογύμνωσε αμυντικά την Κύπρο με την απόσυρση της Μεραρχίας…».

Φυσικά ο χώρος ενός άρθρου δεν μου επιτρέπει να απαντήσω επί του θέματος με πλήρη στοιχεία. Θα πρότεινα όμως στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη να διαβάση το δίτομο έργο μου με τίτλο «ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1950 – 1974», στον Α’ Τόμο του οποίου, για πρώτη φορά αποκαλύπτω με αδιάσειστα στοιχεία την αλήθεια για την «Μεραρχία» και την απόσυρσί της.

Με αφορμή λοιπόν την δήλωσί του και την ευρύτερη μυθοπλασία που έχει αναπτυχθή επί του θέματος, συνοψίζω τα εξής:

Η αποστολή και η απόσυρσίς της

α) Η αποστολή της ΕΛΔΥΚ/Μ έγινε από τον Π. Γαρουφαλιά εν αγνοία του Γ. Παπανδρέου. Δεν επρόκειτο περί “Μεραρχίας” αλλά περί μίας δυνάμεως 7.328 ανδρών (μία Μεραρχία της εποχής απετελείτο από 12 – 13.000 άνδρες), που η αποστολή της υπονόμευσε το σχέδιο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για ανάπτυξι της Εθνικής Φρουράς σε δύναμι Σώματος Στρατού, αποτελούμενου σε “οροφή πολέμου” από 4 Κυπριακές Μεραρχίες ισχύος 55 – 60.000 ανδρών!

β) Δεν εξασφάλιζε κανένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Κύπρο διότι εστερείτο παντελώς αεροναυτικής καλύψεως. Όποιος έχει στοιχειώδεις στρατιωτικές γνώσεις γνωρίζει ότι μία νήσος δεν καλύπτεται αμυντικά από επίγειες δυνάμεις χωρίς αεροναυτική κάλυψι. Διότι τότε είναι καταδικασμένες σε αποκοπή με μοιραίο αποτέλεσμα τον αγώνα φθοράς και τον τελικό αφανισμό.

γ) Τα επεισόδια της Κοφίνου – Αγ. Θεοδώρων τον Νοέμβριο 1967, υπήρξαν μια “προβοκάτσια” για δημιουργία “τεχνητής κρίσεως” με αποκλειστικό σκοπό την ανατροπή της 21ης Απριλίου. Στήθηκαν από το “μέτωπο” Βασιλέως – Μακαρίου – Καραμανλή με την επίσκεψι Γρ. Σπαντιδάκη στην Λευκωσία στις 21 Οκτωβρίου 1967 και την αποστολή Μ. Αρναούτη στον Καραμανλή στις 30 Οκτωβρίου 1967.

δ) Ο τότε Αντιπρόεδρος και ΥΕΘΑ Γρ. Σπαντιδάκης -λειτουργώντας κατά μυστική εντολή του τότε Βασιλέως- στις 23 Οκτωβρίου 1967 έδωσε “έγκρισι” και στις 1 Νοεμβρίου 1967 εντολή για την επιχείρησι Κοφίνου -μέσῳ της Α’ ΜΕΟ (Μεικτή Επιτελική Ομάδα) του ΓΕΕΘΑ προς την ΑΣΔΑΚ- εν αγνοίᾳ του ΓΕΣ και της υπόλοιπης Κυβερνήσεως. Έτσι ο Γ. Γρίβας παραπλανήθηκε και συνέταξε το σχέδιο “Γρόνθος”.

ε) Κατά τα Πολεμικά Συμβούλια που ακολούθησαν, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος επί 10 ολόκληρες ημέρες -από 17 μέχρι 26 Νοεμβρίου 1967- παρέμεινε ανένδοτος στην απόρριψι του “τελεσιγράφου” συγκρουόμενος επί 6 ημέρες με τον Βασιλέα. Και στις 19 Νοεμβρίου διεκήρυξε: «Εις περίπτωσιν πολέμου σεις Μεγαλειότατε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα τεθεῖτε Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων».

στ) Αντιθέτως ο τότε Βασιλεύς στις 20 Νοεμβρίου και ο Μακάριος στις 22 Νοεμβρίου ζήτησαν αποδοχή του “τελεσιγράφου”. Και τόσο στον πρέσβυΤάλμποτ (21 Νοεμβρίου) όσο και στον Σάϋρους Βανς (23 Νοεμβρίου) δήλωσε (ο Βασιλεύς) ότι «δεν θα έριχνε τον πρώτο πυροβολισμό ακόμη και σε περίπτωσι τουρκικής εισβολῆς!»

Στις 26 Νοεμβρίου η βασιλική στρατιωτική ηγεσία δήλωσε αδυναμία και κίνδυνο «νέου 1897». Την απόφασι ανακλήσεως της ΕΛΔΥΚ/Μ έλαβε τελικά αποκλειστικά και “εκβιαστικά” ο Βασιλεύς, προκειμένου να μη καταληφθούν νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου και η Τουρκία να επιβάλη τους όρους της στο Κυπριακό. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που απαίτησε να παραμείνουν μυστικά στην Κύπρο όλοι οι αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ/Μ, το βαρύ υλικό της, πλην αρμάτων, και πυρομαχικά και εφόδια για αγώνα 20 ημερών.

Την “απογύμνωσε” ή την κατέστησε πάνοπλη;

Καθ’ όλη την διάρκεια της πρωθυπουργίας του (1968 – 1973), ο Γεώργιος Παπαδόπουλος μόχθησε για την αυτόνομη γεωστρατηγικήκάλυψι του “ενιαίου Ελλαδοκυπριακού χώρου”.
Ο πρωτοφανής εξοπλισμός των Ε.Δ. εξ εθνικών πόρων, υπήρξε ο μεγαλύτερος που έγινε στην νεωτέρα Ιστορία μας. Αποτέλεσμά του υπήρξε:

α) Η αριθμητική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων με την Τουρκία από 4 προς 10, σε 7 προς 10!

β) Η επίτευξις ισορροπίας χερσαίων δυνάμεων!

γ) Η πλήρης ποιοτική αεροναυτική υπεροπλία της Ελλάδος σε Αιγαίο και Κύπρο! Ο Παπαδόπουλος λοιπόν είχε φροντίσει για την κυριαρχία της Ελλάδος σε όλα τα μέτωπα. Και συγκεκριμένα:

Έβρος: Το 1967 η Ελλάς διέθετε μόνο 3 Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων έναντι 10 τουρκικών! Το 1973 διέθετε πλέον 9 Ἐπιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (με δυνατότητα ενισχύσεως με ακόμη 4 από την Κεντρική Μακεδονία) έναντι 14 τουρκικῶν. Διέθετε επιπλέον το συγκριτικό πλεονέκτημα των συγχρόνων αρμάτων ΑΜΧ – 30, έναντι των πεπαλαιωμένων τουρκικών.

Βόρεια Σύνορα: Το 1967 ήσαν εκτεθειμένα σε επίθεσι της Βουλγαρίας καί κίνδυνο παράλληλης επιθέσεως από το αριστερό μέτωπο του Έβρου, σε περίπτωσι συρράξεως με την Τουρκία. Το 1973 η πλήρης ανακατασκευή των Οχυρών Μακεδονίας – Θράκης εκμηδένισε τον κίνδυνο “πλευροκοπήσεως” των δυνάμεων μας.

Αιγαίο: Το 1967 η Ελλάς δεν διέθετε καμμία αεροναυτική ισορροπία έναντι των Τούρκων. Το 1973 και έπειτα, διέθετε συντριπτική ποιοτική αεροναυτική υπεροπλία έναντι των Τούρκων: Η Ελλάς είχε την δυνατότητα πλήρους κυριαρχίας σε αέρα και θάλασσα εντός 48 ή 72 ωρών!… Το 1967 οι νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου διέθεταν μερικά τμήματα Χωροφυλακής και ΤΕΑ με υποτυπώδη οπλισμό. Το 1973 πλέον, διέθεταν Τακτικά Συγκροτήματα με Άρματα Μάχης, Πυροβολικό και Αντιαρματικά μέσα, καθώς και Επάκτιες Οχυρώσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα!…

Κύπρος: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που κατανόησε ότι το “κλειδί” για την άμυνα της Κύπρου ήταν η αεροναυτική κυριαρχία επί της νήσου! Το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (Σ.Α.Κ.) “Ἀφροδίτη 1973” προέβλεπε για πρώτη φορά την αποστολή αεροναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο:

– Ένα Υποβρύχιο τύπου 209 και δύο Πυραυλάκατοι θα έπλητταν από θαλάσσης τον τουρκικό αποβατικό στόλο.

– Μια μοίρα F4E Phantom II εφορμούσα από την Κρήτη, θα τον έπληττε από αέρος.

Συνεπῶς, τουρκική αποβατική ενέργεια θα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένη, πριν καν προσεγγίσει τις ακτές της Κύπρου! Παράλληλα η Ε.Φ. θα εξουδετέρωνε όλους τους τουρκικούς “θύλακες” της νήσου. Και η ΕΛΔΥΚ θα διετηρείτο ως εφεδρεία με αποστολή επίθεσι για εξάλειψι “προγεφυρώματος” στην απίθανη περίπτωσι που οι Τουρκοι έφταναν στην ακτή!

Χάρις στον Γεώργιο Παπαδόπουλο, η Ελλάς διέθετε τον Ιούλιο του 1974 όλες τις προϋποθέσεις για:

α. Να συντρίψη τον “ΑΤΤΙΛΑ” καί να κηρύξη την Ένωσι της Κύπρου με την Ελλάδα!

β. Να αντιμετωπίση μία ευρύτερη Ελληνοτουρκική σύρραξι με επιτυχία!

γ. Να πάρη την “ρεβάνς” για την Μικρασιατική καταστροφή!

Συνεπώς, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος όχι απλώς δεν… «απογύμνωσε αμυντικά της Κύπρο», αλλά αντιθέτως την κατέστησε πάνοπλη για πρώτη φορά, όπως και ολόκληρη την Ελλάδα!

Αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το ασύγκριτο πλεονέκτημα που ο Γ. Παπαδόπουλος κληροδότησε στο Έθνος.

1968 – 1973: Η τελευταία ευκαιρία


Στην πραγματικότητα, η περίοδος του Γ. Παπαδοπούλου, υπήρξε η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό:

α. Τα “ΟΧΙ” του Γ. Παπαδοπούλου σε οποιαδήποτε ιδέα “Ομοσπονδίας – Διχοτομήσεως” της Κύπρου υπήρξαν επανειλημμένα και στους Τούρκους και στους Βρεταννούς και στους Αμερικανούς: Στις 23 Σεπτεμβρίου 1971 απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα “ομοσπονδίας” στον Βρεταννό υπουργό Εξωτερικών Μπρίμλο. Στις 21 Δεκεμβρίου 1971 απέρριψε και πάλι πρότασι “ομοσπονδίας” του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού. Τον Απρίλιο του 1973 απέρριψε πρότασι “διπλής ενώσεως – διχοτομήσεως” των ΗΠΑ.

β. To 1973 η λύσις του Κυπριακού είχε σχεδόν επιτευχθή: Η πολιτική του Ενδοκυπριακού (1968 – 1971) και αργότερα Ενισχυμένου Ενδοκυπριακού Διαλόγου (1972 – 1973) απέδωσε: Οι Τούρκοι παραιτήθηκαν απ᾽ όλα τα “συγκυριαρχικά” δικαιώματα των Συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου. Το εθνικό ζήτημα έβαινε προς την λύσι του με ένα νέο Σύνταγμα που οικοδομούσε μία αδιαίρετη “Ελλάδα του Νότου”, χωρίς “θύλακες”, χωρίς “πράσινη γραμμή”, χωρίς δικαιώματα τουρκικού “βέτο” καί “μονομερούς επεμβάσεως”. Και με ανοικτή την θύρα για την μελλοντική Ένωσι με την Ελλάδα.

γ. Η ανατροπή του Γ. Παπαδοπούλου και της πολιτικής του υπήρξε η απαρχή του δράματος και της προδοσίας της Κύπρου. Διότι χωρίς αυτήν:

* Το “πραξικόπημα” κατά του Μακαρίου δεν θα είχε γίνη ποτέ.

* Η Τουρκία δεν θα αποτολμούσε ποτέ την εισβολή. Αλλά και αν την αποτολμούσε, η αεροναυτική υπεροπλία της Ελλάδος και η πιστή εφαρμογή του Σ.Α.Κ. “ΑΦΡΟΔΙΤΗ ᾽73” θα την είχαν συντρίψει.

Μια περίπου 10ετία αργότερα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θα ανέφερε σε Μήνυμά του: «Μέχρι του Νοεμβρίου του 1973 πάντως, οπότε έπαψα να κυβερνώ, η Κύπρος ήτο κυρίαρχος και αδιαίρετος. Οι Τούρκοι έθεσαν πόδα εις αυτήν τον Ιούλιον του 1974 -οπότε κατέλαβον το 4% του εδάφους της νήσου- και μόνον τον Αύγουστο του 1974, πρωθυπουργούντος του Κ. Καραμανλή έγιναν κύριοι του 37%».

Αυτό και μόνον, τα λέει όλα!…

Όλα όσα πολύ συνοπτικά εξέθεσα ανωτέρω, αποδεικνύονται με αδιάσειστα στοιχεία, πηγές, μαρτυρίες, απόρρητα έγγραφα, μαρτυρίες και πρακτικά Πολεμικών Συμβουλίων, στο δίτομο έργο μου «Ανοίγουμε τον Φάκελο της Κύπρου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ.

Επίσης έχει μπει ως ένθετο επανειλημμένα στην εφημερίδα «δημοκρατία», η οποία φιλοξενεί και τα αξιόλογα άρθρα του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος ωστόσο φαίνεται δεν μπήκε στον κόπο να το διαβάση.

Εκτιμώ τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη και την πολιτική προσπάθειά του, αλλά θεωρώ ότι υπέπεσε σε ιστορικό ατόπημα. Και πολιτικός που φιλοδοξεί να διαδραματίση ρόλο στον χώρο στον οποίο απευθύνεται, θα έπρεπε να έχει μελετήσει βαθύτερα ιστορικά γεγονότα για τα οποία επιθυμεί να κάνει αναφορά ή να μη αναφέρεται καθόλου σε αυτά αν τα αγνοεί.

Υ.Γ. Θα συμβούλευα τον φίλτατο κ. Φ. Κρανιδιώτη, πριν απαντήσει ή σπεύσει να αμφισβητήση τα όσα γράφω, να μελετήση το ανωτέρω έργο μου και τα στοιχεία που παραθέτει και τότε μόνον να τα κρίνη ή να αποπειραθή να τα αποδομήση, αν μπορεί…

Μάνος Ν. Χατζηδάκης

2η Επιστολή

Μύθοι και αλήθειες για την «Μεραρχία»


Ο πρόεδρος της «Νέας Δεξιάς» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, δημοσίευσε σήμερα απάντηση στο άρθρο μου στο οποίο σχολίασα την ιστορική ακρίβεια της δηλώσεώς του όσον αφορά την λεγομένη “μεραρχία”.

Θα αντιπαρέλθω τις εκφράσεις περί «δέουσας απάντησης» και περί «απολογητών της απόσυρσης» μόνο με την διευκρίνιση ότι εγώ είμαι ιστορικός ερευνητής και όχι «απολογητής». Ό,τι γράφω το αποδεικνύω με πηγές και στοιχεία. Αν είχε διαβάση τα βιβλία μου θα το είχε αντιληφθεί και ο ίδιος.

Από την άλλη, επιθυμώ να τον συγχαρώ για το γεγονός ότι παραδέχεται στην απάντησή του ότι: Η ΕΛΔΥΚ/Μ δεν είχε δύναμι και ισχύ “Μεραρχίας” όπως προπαγανδιστικά διαδίδεται τόσα έτη,
Η επιχείρησις Κοφίνου «ήταν οργανωμένη προβοκάτσια, με ευθύνες Μακαρίου και Βασιλιά» και
Ο Παπαδόπουλος μόνο αθωράκιστη δεν άφησε την Κύπρο, αφού παραδέχθηκε ότι «έγινε μια επιτυχής κούρσα εξοπλισμού της χώρας και γι’ αυτό αποτελούν ατιμωτικά μυθεύματα, δικαιολογητικά της αδράνειας, ιδίως της μεταπολιτευτικής κυβέρνησης, τα περί κιβωτίων πυρομαχικών γεμάτων με χώμα κατά την επιστράτευση και άλλες ανοησίες».

Χαίρομαι που συνεισέφερα στην ιστορική αλήθεια επί αυτών με την παρέμβασί μου και σκοπεύω να συνεχίσω μέχρι να αποκατασταθή πλήρως η αλήθεια. Λυπάμαι που θα τον κουράσω μόνο για ακόμη μία φορά με «μακροσκελές» κείμενό μου, αλλά για μένα σύνθετα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να περιγραφούν με μία φράσι, χωρίς ανάλυσι και στοιχεία.

1 Ταξιαρχία 7.328 ανδρών αντί 4 Μεραρχιών 55 – 60.000 ανδρών;


Δεν ανέφερα ποτέ ότι μία οποιαδήποτε δύναμις ανδρών είναι αχρείαστη. Ούτε ένας άνδρας δεν είναι άχρηστος ή περιττός για την άμυνα ή ενίσχυσι εθνικού εδάφους. Τα γεγονότα όμως έχουν ως εξής:

Στις 23 Φεβρουαρίου 1964 σε Σύσκεψι στο Καστρί υπό τον Γ. Παπανδρέου με συμμετοχή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργού Εξωτερικών ελήφθη η απόφασις η Κύπρος -με πληθυσμό 500.000- να συγκροτήση τακτικό Στρατό ενός Σώματος Στρατού, επανδρωμένου με 4 Μεραρχίες! Δηλαδή 42 Τάγματα, από τα οποία 22 ενεργά και 20 επιστρατευόμενα, με συνολική “οροφή πολέμου” 55 – 60.000 άνδρες! Στις 25 Φεβρουαρίου 1964 – δύο ημέρες μετά την ανωτέρω Σύσκεψι- ανεκοινώθη η συγκρότησιςτου τακτικού Κυπριακού Στρατού με την ονομασία “Εθνική Φρουρά”.

Ούτε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε η Κυβέρνησις Γ. Παπανδρέου, απεφάσισαν ποτέ την αποστολή τμημάτων Στρατού από την Ελλάδα. Η απόφασις αυτή, ελήφθη από έναν και μόνο άνδρα: Τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά, ο οποίος μάλιστα έδρασε εν αγνοία όλων των ανωτέρω. Την πραγματικότητα την έμαθε ο Γ. Παπανδρέου μόνον στις 10 Ιουλίου 1964. Και την έμαθε από… τους Τούρκους στην έκτακτη σύγκλησι του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και έγινε έξω φρενών.

Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης με οικτίρει που αποκαλώ λάθος την αποστολή της, διότι δεν κατάλαβε τι τραγικό σφάλμα έγινε τότε:

Τον Αύγουστο του 1965 η δύναμις της Εθνικής Φρουράς έφθανε στο ισοδύναμο 4 ½ Μεραρχιών από τις οποίες 2 ½ ενεργές και 2 εφεδρικές. Και όμως! Η παρουσία της ΕΛΔΥΚ/Μ στην Κύπρο, επέτρεψε εντός του 1966 στον Μακάριο να αρχίση “χαριστικά μέτρα” προς τους υπηρετούντες στην Εθνική Φρουρά με συνέπεια να μειώση δραματικά την δύναμί της, την ώρα που έφθανε στην ακμή της!…


Η απρόσμενη και αψυχολόγητη ενέργεια αποστολής μιας Ελλαδικής Ταξιαρχίας 7.328 ανδρών, ανέτρεπε πλήρως την πολιτική αυτή. Ανέτρεπε αυτό που οι Στρατιωτικοί αποκαλούν «Ιδέα Ενεργείας».

Έτσι ουσιαστικά κατέληξε να προτιμηθή 1 Ελλαδική Ταξιαρχία 7.328 ανδρών αντί ενός Σώματος Στρατού 4 Κυπριακών Μεραρχιών 55 – 60.000 ανδρών!!!

Ο Κουρούπης, ο Παπαμελετίου, ο Μπικάκης, ο Γλεντζές κ.λπ. θα χρειαζόντουσαν πολύ περισσότερο στο πλευρό τους μία Εθνική Φρουρά 4 Μεραρχιῶν 55.000 ανδρών παρά μία Ταξιαρχία 7.328 ἀνδρῶν, με το σφάλμα που έγινε τότε…

Αλλά ακόμη περισσότερο, όλοι αυτοί οι ήρωες χρειαζόντουσαν την αεροναυτική παρουσία της Ελλάδος! Τα Υποβρύχια τύπου 209, τις Πυραυλακάτους Combattante II, τα Phantom II F4E κ.λπ., που ΜΟΝΟ ο Γ. Παπαδόπουλος εξασφάλισε και με τα οποία ο τουρκικός αποβατικός στόλος ήταν καταδικασμένος να καταβυθισθή πριν καν ακουμπήση κόκκο της κυπριακής αμμουδιάς.

Το ότι ο Ιωαννίδης και ο Καραμανλής δεν εκμεταλλεύθηκαν αυτό το ασύγκριτο πλεονέκτημα που ο Παπαδόπουλος είχε εξασφαλίση, δεν είναι δικό του σφάλμα…

Στρατηγικά μειονεκτήματα

Δεν κατενόησε ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης τι εννοώ όταν γράφω ότι η ΕΛΔΥΚ/Μ δεν παρείχε ουσιαστικό στρατηγικό πλεονέκτημα διότι δεν διέθετε αεροναυτική κάλυψι. Του εξηγώ:

Η Τουρκία, διέθετε βάσεις στην Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα -σχεδόν απέναντι από την Κύπρο. Η Ελλάς αντιθέτως τότε, δεν διέθετε για την Κύπρο παρά μόνον ελάχιστα πανάρχαια αεροπλάνα τύπου Χάρβαρντ, τα οποία από εκπαιδευτικά είχαν μετατραπή σε μαχητικά!…

Η δυνατότητα όχι εισβολής, αλλά αεροναυτικού αποκλεισμού της Νήσου, θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα τις δυνάμεις αυτές σε αποκοπή και κίνδυνο αφανισμού. Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο γνωστός συγγραφεύς του Κυπριακού Σπύρος Παπαγεωργίου σε συνέντευξί του στον Τ/Σ «Τηλετώρα» στις 15-2-1996.

Αποκαλυπτική είναι και η γνώμη του Ναυάρχου Μαουντμπάντεν προς τον ίδιο τον Γαρουφαλιά. Του επεσήμανε την «απόλυτη κυριαρχία των Τούρκων στον αέρα», και κατέληξε: «Είμαι εγώ εκείνος που κατέστρωσα τα σχέδια της συμμαχικής αποβάσεως στην Νορμανδία και γνωρίζω καλά πόσο αποφασιστικό ρόλο παίζει σε μία απόβαση η αεροπορική υπεροχή».(Π. Γαρουφαλιά «Ελλάς και Κύπρος», σελ. 128).

Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η απόρρητη εκτίμησις του Αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Στρατηγός Wheeler, σε έκθεσί του προς τον Πρόεδρο L. Johnson έγραφε τότε: «Η παρουσία της “ελληνικής μεραρχίας” στην Κύπρο δεν αλλάζει -κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου- την ισορροπία δυνάμεων, λόγω αδυναμίας της Ελλάδος να της παράσχει αεροπορική κάλυψη»! (Α. Παπαχελά «Ο βιασμός της Ελλ. Δημοκρατίας», σελ. 100 – Notes on NCS meeting, 29 November 1967).

Ορθώς λοιπόν και οι Μ. Αλεξανδράκης, Β. Θεοδωρόπουλος και Ευστ. Λαγάκος την αποκαλούν «μονάδα αυτοκτονίας», εξηγώντας: «Χωρίς αεροπορία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την άμυνα. Θα μπορούσε να δυσχεράνει ή να επιβραδύνει μία εισβολή, αλλά όχι να την ματαιώσει ή να την αποκρούσει».(«Το Κυπριακό. Μία Ενδοσκόπηση», σελ. 102 – 103).

Ενώ όμως στην ουσία δεν παρείχε ουσιαστικό πλεονέκτημα για την Κύπρο, παραλλήλως η αποστολή της συνέβαλε στην δραματική αποδυνάμωσι της αμυντικής διατάξεως της Ελλάδος προς Βορράν απ᾽ όπου και απεσπάσθησαν μονάδες για να την συγκροτήσουν. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής τραγικά:

Το Α’ Σώμα Στρατού, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο “Τ”, κάλυπτε ένα ανάπτυγμα μετώπου 180 χλμ. με δύο Μεραρχίες. Την XV και την ΙΧ. Έπειτα από την απόσπασι μονάδων για την αποστολή στην Κύπρο, η XV Μεραρχία διέθετε πλέον μόνον ένα Τάγμα Πεζικού για να καλύψη ένα μέτωπο 100 χλμ. από το Τσάρνο μέχρι την Βίγλα Πισοδερίου!… Η δε ΙΧ Μεραρχία διέθετε πια κι αυτή, ένα Τάγμα μείον Λόχο για να καλύψη το υπόλοιπο μέτωπο 80 χλμ.!…

Και οι δύο ανωτέρω Μεραρχίες δηλαδή, κάλυπταν τα σύνορα της Ελλάδος με δύναμι που δεν αντιστοιχούσε ούτε καν σε δύο πλήρη Τάγματα και μάλιστα χωρίς καμμία εφεδρεία…

Σύμφωνα με τα σχέδια, το ύψος των αποθεμάτων Θεάτρου Επιχειρήσεων (εφόδια, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.) έπρεπε να βρίσκεται σε ύψος 20 ημερών. Ήδη προτού αποσπασθούν αποθέματα για την ΕΛΔΥΚ/Μ, βρισκόταν στο απαράδεκτο ύψος των 7 – 10 ημερών. Όταν δε έγινε η αφαίμαξις για την αποστολή της, έφθασε στο απίστευτο ύψος των 2 ημερών!…

Δηλαδή σε περίπτωσι πολέμου, τα όπλα της Ελλάδος θα σιγούσαν από την δεύτερή του ημέρα στα βόρεια σύνορά μας, ελλείψει πυρομαχικών!…

Γ. Παπαδόπουλος: ”Πόλεμος με Αρχιστράτηγο τον Βασιλέα”


Πουθενά δεν έγραψα ότι ο Παπαδόπουλος «σεβάστηκε την απόφαση του Βασιλιά», ή «κώλωσε και υπέκυψε στον Βασιλιά και την βασιλική στρατιωτική ηγεσία» όπως γράφει. Επιμένει δε ότι την απόσυρση την έκανε ο Παπαδόπουλος

Την 21η Απριλίου 1967 πραγματοποιήθηκε ένας συμβιβασμός και καταμερισμός εξουσίας, που κράτησε 8 μήνες. Οι επαναστάτες απέκτησαν τον έλεγχο μόνο τριών Υπουργείων (Προεδρίας, Εσωτερικών, Συντονισμού) και του Γ.Ε.Σ. (με τον διορισμό ως αρχηγού του Οδ. Αγγελή). Αυτή ήταν η μόνη εξουσία τους!…

Ο τότε Βασιλεύς διέθετε έναν ισχυρότατο “θύλακα” στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ο Πρωθυπουργός Κ. Κόλλιας ήταν προσωπική επιλογή του. Ο Αντιπρόεδρος και ΥΠ.ΕΘ.Α. Γρ. Σπαντιδάκης είχε επίσης προσχωρήσει σε αυτόν. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ ήσαν έμπιστοι του Βασιλέως.

Κάνει λοιπόν πολύ μεγάλο λάθος ο κ. Κρανιδιώτης που νομίζει ότι ο Παπαδόπουλος «ήταν ο αληθινός απόλυτος άρχων της εποχής».

Αφού ο βασιλικός “θύλακας” στην πολιτική και στρατιωτική εξουσία έστησε την “προβοκάτσια” που και ο ίδιος αναγνώρισε, ακολούθησαν τα εξής γεγονότα λίαν συνοπτικά:

  • Από τις 17 Νοεμβρίου 1967 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 1967 -επί 10 ημέρες- συνεκλήθησαν αλλεπάλληλα Υπουργικά Συμβούλια, Πολεμικά Συμβούλια και κυβερνητικές συσκέψεις περιορισμένης συνθέσεως, με θέμα το τουρκικό “τελεσίγραφο”. Πάντοτε υπό την προεδρία του Βασιλέως, κάποια έλαβαν χώρα στα Παλαιά Ανάκτορα, κάποια στα Ανάκτορα Δεκελείας και άλλα στο ΓΕΕΘΑ.
  • Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1967 πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εταυτίζετο ως προς την απόφασί της: Να απορριφθή το τουρκικό “τελεσίγραφο” και να μη δεχθούμε καμμία ανάκλησι ελλαδικών δυνάμεων από την Κύπρο!
  • Η ηγεσία της Επαναστάσεως όμως είχε αρχίσει να λαμβάνη πληροφορίες για την “προβοκάτσια” που είχε στηθή. Και κυρίως για την εμπλοκή του Βασιλέως σε αυτήν. Κατά την Σύσκεψι εκείνη στην οποία προήδρευε ο Βασιλεύς, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ηγέρθη και του είπε την εξής φράσι: «Εις περίπτωσιν πολέμου, σεις Μεγαλειότατε -σύμφωνα με το Σύνταγμα- θα αναλάβητε Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων!»

Την ιστορική εκείνη φράσι του Γ. Παπαδοπούλου προς τον Βασιλέα, αναφέρει και ο Στυλιανός Παττακός: «Συνήλθε το Επαναστατικό Συμβούλιο, εν όψει της κρίσεως, εν όψει του τελεσιγράφου και απεφάσισε πόλεμο κατά της Τουρκίας, αλλά θα ετίθετο ο Βασιλεύς επικεφαλής… Ο Παπαδόπουλος διεμήνυσε στην Κυβέρνηση, δηλαδή στον Βασιλέα και στον Κόλλια, ότι σε ενδεχόμενη πολεμική περιπέτεια ο Βασιλεύς θα εκαλείτο να τεθή επικεφαλής».(«21η Απριλίου – Μύθοι και Αλήθεια», σελ. 95).

Το γεγονός γνώριζε και ο ιστορικός και πολιτικός Σπ. Μαρκεζίνης ο οποίος έγραψε: «Ο Βασιλεύς ετηρούσε περίεργη στάση… Ο Παπαδόπουλος όμως διεμήνυσε ότι σε ενδεχόμενη πολεμική περιπέτεια, ο Βασιλεύς θα εκαλείτο να τεθεί επικεφαλής». («Σύγχ. Πολ. Ιστορία της Ελλάδος», Τόμος Τρίτος, σελ. 154).


Πράγματι, πριν την Σύσκεψι, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε συγκαλέσει σύσσωμο το Επαναστατικό Συμβούλιο σε συνεδρίασι. Και παμψηφεί η απόφασις ήταν: Απόρριψις των τουρκικών όρων και πόλεμος με την Τουρκία εφ᾽ όσον εξηντλούντο όλα τα διπλωματικά μέσα. Επίσης ανάθεσις της Αρχιστρατηγίας στον Βασιλέα για να τεθή προ των ευθυνών του.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος όχι μόνον δεν εδέχετο οποιαδήποτε ανάκλησι δυνάμεων, αλλά εισηγήθη και την αποστολή μίας Ίλης Καταστροφέων Αρμάτων προς ενίσχυσι της αντιαρματικής αμύνης. Αυτή εστάλη άμεσα στην Κύπρο με εμπορικό πλοίο του εφοπλιστού Ιωάννου Λάτση, με τον οποίο τότε για πρώτη φορά γνωρίστηκε ο Γ. Παπαδόπουλος. Ο τότε Δ/της της Επιλαρχίας Αρμάτων της Ε.Φ. Αντισυνταγματάρχης Κων/νος Σπηλιωτόπουλος γράφει: «Την ΙΛΗΝ εκείνην παρέλαβον από την ακτήν εκφορτώσεως και με πλήρη κάλυψιν μετέφερα και έταξα εις θέσεις αντιαρματικής αμύνης».

Από την στιγμή εκείνη, ο Βασιλεύς πραγματοποίησε έναν δραματικό ελιγμό. Συνειδητοποίησε ότι έπεφτε ο ίδιος στην παγίδα που είχε στήσει! Ότι ο ίδιος θα υφίστατο τις ευθύνες της “εθνικής περιπέτειας” που είχε σκηνοθετήσει.

Παπαδόπουλος: “Όχι στην ανάκλησι” – Βασιλεύς: “Πρέπει να ανακληθεί…”


Από την ίδια εκείνη ημέρα και στις Συσκέψεις που ακολούθησαν μέχρι το πρωϊ της 26 Νοεμβρίου 1967, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία διαχωρίστηκε σε δύο ομάδες:
α. Οι Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος έμεναν άκαμπτοι στην απόφασί τους: «Ποτέ ανάκλησι ελληνικών δυνάμεων. Έστω κι αν αυτό σημαίνει πολεμική σύρραξι»!

β. Στον Βασιλέα, τον Πρωθυπουργό Κ. Κόλλια, τον Παν. Πιπινέλη και το ΓΕΕΘΑ που προσπαθούσαν ν᾽ αποσοβήσουν μία πολεμική σύρραξι αποδεχόμενοι την ανάκλησι!

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών, ο Παναγιώτης Πιπινέλης διαπίστωσε τις προθέσεις της Επαναστάσεως. Σε έκθεσί του μετά την συνάντησι πρεσβευτών στο Μπαχ Σισνάχ της Ελβετίας στις 26-8-1969, έγραφε:

«Το Στρατιωτικό Καθεστώς αντιμετώπισε την απειλή πολέμου με διάθεσιν ελληνοτουρκικής αναμετρήσεως».

Στις 21 Νοεμβρίου 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος απευθυνόμενος στον πρέσβυ των ΗΠΑ Τάλμποτ του έλεγε ότι: «… η Ελλάδα δεν θα εξαπέλυε πρώτη επίθεσι εναντίον Τουρκικών αποβατικών δυνάμεων (στην Κύπρο)!…». (USA Foreign Relations 1964 – 1968 Volume XVI, Telegrams 2294, 2295 fromAthens).

Και στις 23 Νοεμβρίου 1967 δεν παρέλειψε να επαναλάβη την απαράδεκτη θέσι του, ότι: «…σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν θα έριχνε τον πρώτο πυροβολισμό εναντίον των Τούρκων, ακόμα και στην περίπτωση εισβολής στην Κύπρο». (USA Foreign Relations 1964 – 1968 Volume XVI, τηλεγράφημα 2295 προς State Department).

Δηλαδή την ώρα που ο Γ. Παπαδόπουλος δεν απέκλειε πολεμική αναμέτρησι με μόνο αίτιο την ανάκλησι μιας στρατιωτικής δυνάμεως, ο Βασιλεύς δήλωνε ότι δεν θα πολεμούσε για την Κύπρο ακόμη και σε περίπτωσι εισβολής!…

Στις 24 Νοεμβρίου 1967 το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψις του μικρού υπουργικού συμβουλίου. Ο Βασιλεύς προσπάθησε να πείση για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η αντίδρασις όμως του Γ. Παπαδοπούλου υπήρξε άμεση: Η Επανάστασις δεν εδέχετο καμμία υποχώρησι!

Ο Νικόλαος Μακαρέζος αναφέρει: «Οι τρεις της Επαναστατικής ηγεσίας που συμμετείχαμε στην Σύσκεψη (Παπαδόπουλος – Παττακός – Μακαρέζος) είχαμε απομείνει ως τότε οι μόνοι που επιμέναμε στην απόρριψη του τελεσιγράφου…».

Στην Σύσκεψι της 26 Νοεμβρίου 1967, οι Αρχηγοί των Επιτελείων προέβησαν στην στρατιωτική εκτίμησι των δυνατοτήτων ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου. Το γενικό συμπέρασμα ήταν:

α. Στην Κύπρο μπορούσε άνετα ν᾽ αποκρουσθή μία απόπειρα αποβάσεως η να εξαλειφθή τυχόν “προγεφύρωμα”. Όμως η Ελλάς υστερούσε συντριπτικά σε αέρα και θάλασσα και η Τουρκία μπορούσε ν᾽ αποκλείση την νήσο αεροναυτικά επιβάλλωντας τους όρους της.

β. Στον Έβρο είχαμε δυνατότητες αποκρούσεως των Τούρκων, εφ᾽ όσον δεν εκμεταλλεύοντο την κατάστασι οι Βούλγαροι.

γ. Στο Ανατολικό Αιγαίο η αδυναμία της Ελλάδος ήταν πλήρης και οι Τούρκοι είχαν την δυνατότητα να καταλάβουν δύο η τρία νησιά μας χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε.

Έπειτα ήλθε η σειρά της ΚΥΠ η οποία έδωσε μία συγκλονιστική πληροφορία: Υπήρχε “σχέδιον παραπλανήσεως” της Τουρκίας ως εξής:

α. Η καλλιέργεια της εντυπώσεως ότι η κύρια επιθετική ενέργεια των Τούρκων θα γινόταν στην Κύπρο ήταν παραπλανητική.

β. Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας ήταν η κυρία επιθετική ενέργεια να εκδηλωθή στο Ανατολικό Αιγαίο με αιφνιδιαστική απόβασι στην Χίο, την Σάμο και την Κω ή την Ρόδο!…

γ. Παράλληλα, στον Έβρο θα εκδηλωνόταν δραστηριότητα “απασχολήσεως” και η Κύπρος θα υφίστατο αεροπορική επιδρομή και ναυτικό αποκλεισμό!

Εν ολίγοις, η Τουρκία παραπλανούσε με την απειλή εισβολής στην Κύπρο. Στόχος της ήταν η κατάληψις τριών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και ο ταυτόχρονος αεροναυτικός αποκλεισμός της Κύπρου! Η κατοχή των νήσων ως κύρια επιθετική ενέργεια και η απόκτησις αεροναυτικής κυριαρχίας στην Κύπρο, θα επέτρεπε κατόπιν στην Τουρκία να επιβάλη τους όρους της στο Κυπριακό από θέσεως ισχύος!…

Τα δεδομένα πλέον ήσαν συντριπτικά. Η τελική εκτίμησις της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν ότι: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εις θέσιν ν᾽ αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο με την Τουρκία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η Ελλάς κινδυνεύει να υποστή ένα νέο 1897!…».(Βλπ. και Αλεξανδράκη – Θεοδωρόπουλο – Λαγάκου «Το Κυπριακό: Μία ενδοσκόπηση», σελ. 111)

Κατόπιν αυτών, ο Βασιλεύς, ο Πρωθυπουργός Κ. Κόλλιας και ο Υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης, τάχθηκαν αμέσως υπέρ της ανακλήσεως της ΕΛΔΥΚ/Μ από την Κύπρο με το εξής σκεπτικό: «Προτιμώτερο είναι να αποσυρθή μία δύναμις χωρίς αεροναυτική κάλυψι και χωρίς να απωλεσθή σπιθαμή εθνικού εδάφους, παρά να καταληφθούν νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου και η Τουρκία να επιβάλη τους όρους της».

Την τελική απόφασι την έλαβε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο οποίος δήλωσε ρητά: «Η ΕΛΔΥΚ/Μ πρέπει να ανακληθή!…».

Ο ίδιος το παραδέχθηκε και σε συνέντευξί του, όπου είπε:

«Η πρότασή μου αρχικά αντιμετωπίστηκε αρνητικά διότι η εκτίμηση των στρατιωτικών ήταν ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη υποχώρηση… είχα προσωπικά διαβεβαιώσει ότι θα αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός». («Βήμα» 11-2-2006. Αυτά επιβεβαιώνει και στο βιβλίο του «Βασιλεύς Κωνσταντίνος χωρίς τίτλο», Τόμος Β’ σελ. 289 – 293).

Ποιός την απέσυρε τελικά;

Ο Κωνσταντίνος δεσμεύθηκε προσωπικά τόσο προς τον πρέσβυ των ΗΠΑ Τάλμποτ, όσο και στον πρέσβυ της Μ. Βρεταννίας. Ο Σπ. Μαρκεζίνης γράφει: «… την νύκτα της μεγάλης κρίσεως, ο Βασιλεύς ετηλεφώνησε στον Άγγλο Πρέσβυ Sir Michael Stewart και τον παρεκάλεσε να παρέμβει αμέσως, με την διαβεβαίωση ότι η Μεραρχία θα απεσύρετο». («Συγχ. Πολ. Ιστορία της Ελλάδος», Τόμος Τρίτος σελ. 154). Και σε άλλο σημείο αποσαφηνίζει: «Η “Μεραρχία Γεννηματά”, όπως την ονόμασαν, θα ανακληθεί από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, με υπόδειξη του Π. Πιπινέλη».

Την αγωνία του Βασιλέως να πείση τον Γ. Παπαδόπουλο παρουσιάζει και μία συγκλονιστική μαρτυρία του συγγραφέως του Κυπριακού Σπύρου Παπαγεωργίου:

«Ο Βασιλεύς… αντέδρασε στην κήρυξη πολέμου. Προειδοποίησε τον παριστάμενο Γ. Παπαδόπουλο ότι σε περίπτωση πολέμου, δια διαγγέλματός του προς τον Ελληνικόν Λαόν, θα ανήγγελλε ότι “η Επανάστασις έπαυσεν υφισταμένη” διότι ο ίδιος θα απευθυνόταν προς “σύμπαν το Έθνος”!…». («Επιχείρηση Κοφίνου», σελ. 78).

Φυσικά ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δεν υπέκυψε σε καμμία απειλή του Βασιλέως. Είχε απομείνει ο τελευταίος που απέρριπτε την ανάκλησι όταν Βασιλεύς, Κυβέρνησις Κόλλια και ηγεσία των Ε.Δ. την είχαν αποδεχθή. Η ανάλυσις των δεδομένων ήταν συντριπτική:

– Η Ελλάς θα “συρόταν” σε έναν πόλεμο ανέτοιμη;

– Θα έπαιζε το παιγνίδι της “συμπαιγνίας” που αδίστακτα επεδίωξε μία “εθνική περιπέτεια” για την ανάκτησι της εξουσίας;

– Θα έδιδε την μάχη στον χρόνο και το πεδίο που είχε επιλέξει ο εχθρός;

– Θα οδηγούσε σε μία εθνική συμφορά με απώλεια νήσων του Ανατολικού Αιγαίου η οποία θα οδηγούσε και σε επιβολή των όρων του εχθρού στο Κυπριακό;

– Θα έδιδε -για λόγους “γοήτρου”- μία εύκολη νίκη στον αντίπαλο;

Αναγκάστηκε λοιπόν να αποδεχθή την ανάκλησι μόνον ως εκτέλεσι ενός “στρατηγικού υποχωρητικού ελιγμού”. Ο οποίος θα επέτρεπε την “επιθετική επιστροφή” σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε η Ελλάς. Και χωρίς να απωλεσθή ούτε σπιθαμή εθνικού εδάφους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έλεγε ο Γ. Παπαδόπουλος σαφέστατα: «Τα αιματηρά γεγονότα της Κοφίνου υπήρξαν μία “προβοκάτσια”… Η ανάκλησις της “μεραρχίας” δεν υπήρξε δική μου ενέργεια, αλλά απεφασίσθη από το Πολεμικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου». (Κατάθεσις στην Βουλή 1987, «Τα Νέα», 6-5-1987 & «Βραδυνή», 6-5-1987).

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου σε συνέντευξί του, όταν ερωτήθηκε για το αν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ρόλο στην απόφασι ανακλήσεως της ΕΛΔΥΚ/Μ, είπε χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν είχε. Δεν μαρτυρείται ότι είχε ρόλο στην “προβοκάτσια”. (σ.σ. της Κοφίνου). Και δεν μαρτυρείται ότι είχε ρόλο στην απόφαση ανακλήσεως της “Μεραρχίας”!».

Και ο Σ. Βανς σε έκθεσί του προς το State Department για το πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Βασιλέως Κωνσταντίνου στην απόφασι της ανακλήσεως της ΕΛΔΥΚ/Μ, γράφει χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το ζήτημα, ο βασιλέας της Ελλάδος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο!» (Αλ. Παπαχελά «Ο βιασμός της Ελλ. Δημοκρατίας», σελ. 403).

Μετά τα ανωτέρω, είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι δήθεν: «… ο Παπαδόπουλος απέσυρε την Μεραρχία»;;;;…

Κλείνω με την εξής διευκρίνισι: Σέβομαι τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη και αναγνωρίζω την πολιτική του προσπάθεια. Σέβομαι επίσης ότι μπορεί να διαφωνή ιδεολογικά με τον Παπαδόπουλο. Είναι δικαίωμά του. Η ιστορία όμως δεν έχει ιδεολογικές “παρωπίδες”. Ευελπιστώ ότι ούτε εκείνος πάσχει από τέτοιο σύνδρομο και θα αποδείξει την αρετή που πρέπει να διακατέχει τους πολιτικούς άνδρες να αναγνωρίσουν κάτι που δεν ήξεραν ή ακόμη και να αναθεωρήσουν. Να είναι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είναι και θα του αναγνωρισθή ως γενναιότητα και πολιτική ωριμότητα. Θα ήταν δε χαρά μου να γνωριστούμε και να του δωρίσω τα βιβλία μου ώστε να έχη πλήρη άποψι των πηγών μου και να κρίνη ολοκληρωμένα το έργο και τα γραφόμενά μου.

Με εκτίμηση,

Μάνος Ν. Χατζηδάκης

Αυτά είναι τα γεγονότα τα οποία δυστυχώς έχουν καταχωνιασθεί όχι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά απλώς στα συρτάρια της δημοκρατίας.

Βέβαια η αλήθεια θα λάμψει κάποτε. Πότε; Μα όταν ανοίξει ο «Φάκελος της Κύπρου». Πότε θα ανοίξει; Ε, μα τα θέλετε όλα από εμένα. Σκεφτείτε κομματάκι κι’ εσείς.

Υστερόγραφο: Και τα τακτικό δωράκι 
 
Ο κόμης Κάρολος Σφόρτσα 
 
Ο κόμης Κάρολος Σφόρτσα υπήρξε πολιτική προσωπικότητα. Λίγο μετά την εκεί επιβολή του φασιστικού καθεστώτος εγκατέλειψε την Ιταλία και βρέθηκε στην Αμερική. 
 
Επέστρεψε στην Ιταλία μετά την κατάρρευση του φασισμού (1943) κι όταν μετά το τέλος του πολέμου ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «πόσοι ήτανε οι συνειδητοποιημένοι φασίστες στην Ιταλία την εικοσαετία 1923-1943» έδωσε αυθωρεί την απάντηση: «Σαράντα εκατομμύρια». Ο δημοσιογράφος επανήλθε δριμύτερος: «Καλά! Πόσοι όμως είναι οι ειλικρινείς αντιφασίστες στην Ιταλία σήμερα;» Ο Σφόρτσα δεν δίστασε ούτε λεπτό: «Σαράντα εκατομμύρια». Ο δημοσιογράφος σε τόνο οξύ ξαναρώτησε: «Μα τι πληθυσμό έχει τελοσπάντων η Ιταλία;» Και ο Σφόρτσα αδίστακτα απάντησε: «Σαράντα εκατομμύρια».

Απόδειξη της ορθότητας του Σφόρτσα είχε δοθεί περί τα μέσα του προπερασμένου αιώνα από τον εθνικό μας ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο: «Τα πλήθη μάρτυρες δεν γίνονται». Όλα τα άλλα περιττεύουν…

πηγή

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΣΤΟ CAFE COCOON ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ.

 
Χτες Κυριακή η Ομάδα Ελεύθεροι Πολίτες διοργάνωσαν μια ακόμα ομιλία του Αγγελου Καραγεώργου αυτή τη φορά στον Πειραιά στα Καμίνια στο cafe Cocoon.  
 
Η Ομιλία στο Rumble: https://rumble.com/v4qty3b-h-cocoon-cafe-.html 
H Ομιλία στο Bitchute: https://www.bitchute.com/video/Rf0p0th7YL9l/
Η Ομιλία για απ'ευθείας κατέβασμα: https://odysee.com/$/download/omilia-cafe-cocoon-21-7/a0be07d66427433d28e004ef5d05a868c3de4adf

Ευρωπαϊκές εκλογές. Με το βλέμμα προς το Κοινό των Λαών της Ευρώπης

Γράφει ο Κώστας Λάμπος 
claslessdemocracy@gmail.com
 
Οι Ευρωπαίοι απογοητευμένοι, από τις τοπικές, εθνικές ηγεσίες μας, και κύρια από την κατώτερη όλων των περιστάσεων ευρωενωσιακή ηγεσία μας, καλούμαστε και πάλι, την Κυριακή, 9η. Ιούνη 2024, να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Μια προσεκτική και σε βάθος σύγκριση της σημερινής μας θέσης με τα οράματα των συνθηκών α. του Παρισιού το 1951 με την ίδρυση της ‘Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα’ (ΕΚΑΧ), που υπεγράφη στις 18 Απριλίου 1951 και β. της Ρώμης που υπεγράφη την 25 Μαρτίου το 1957, ως ‘Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα’ (ΕΟΚ) και ‘Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας’ (ΕΥΡΑΤΟΜ), από τις οποίες προήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντοπίσει τα λαθεμένα βήματα που κάναμε στην 73χρονη πορεία μας. 
 
Αυτές οι συνθήκες θεμελιώθηκαν πάνω στην βούληση των Λαών της Ευρώπης, που έβγαιναν αποδεκατισμένοι από δυό καταστροφικούς ευρωπαϊκούς εμφύλιους που εξελίχθηκαν σε παγκόσμιους πολέμους, με όρους, που θα ξεπερνούσαν οριστικά και αμετάκλητα τις αντινομίες, αντιθέσεις και αντιφάσεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και θα εγγυώνται: 
 
1. Οι εθνικισμοί μας χωρίζουν, ας μας ενώσει το Ευρωπαϊκό Πνεύμα, κληρονομιά του Ολυμπιακού Πνεύματος της αρχαίας Ελλάδας. 
2. Ποτέ πια πόλεμος. 
3. Ενωμένη, προοδευτική και ανεξάρτητη Ευρώπη. 
4. Στόχος μας ένας ειρηνικός και καλύτερος, για όλους τους λαούς του πλανήτη, κόσμος. 
 
Όμως: 
 
Η μεταπολεμική Ευρώπη όμως βρέθηκε δεμένη, ως λεία των νικητών του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, η μισή στο άρμα του αγγλοαμερικανισμού από το οποίο δεν κατάφερε, παρά την βούληση των Λαών της Ευρώπης και των θεμελιωτών των παραπάνω συνθηκών, μέχρι σήμερα να απαγκιστρωθεί και η άλλη μισή στο άρμα της έτερης νικήτριας, της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, η οποία στις 26.12. 1991 κατέρρευσε, ως ‘υπαρκτός σοσιαλισμός’, με τα ελαφρά πηδηματάκια Περεστρόϊκα και Γκλάσνοστ του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο οποίος αποφάσισε (ξαφνικά και μόνος;) οι δεκαπέντε χώρες της ΕΣΣΔ, να κάνουν το άλμα προς τα πίσω, προς τον ‘υπαρκτό καπιταλισμό’ της αγοράς, αντί να κάνουν ένα βήμα προς τον σοσιαλισμό της άμεσης/αταξικής δημοκρατίας. 
 
Ολόκληρη η μεταπολεμική Ευρώπη χτίστηκε, σε δυό φάσεις, πάνω στο ίδιο δυτικό καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται για όλες τις πολεμικές περιπέτειες της Ευρώπης και του πλανήτη, που προσπαθούσε να καταλήξει μεταξύ της αγοραίας μορφής, του ιδιώτη καπιταλιστή, και του κρατισμού, του συλλογικού καπιταλιστή, καταλήγοντας σε μια μεσοβέζική μορφή που, δια του Global Governance Project, The Great Reset, τείνει στην ολοκληρωτική μορφή του, που θα επιβάλλει, την απόλυτη κυριαρχία του δυτικού παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου πάνω στον ανατολικό κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό και στις παγκόσμιες δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, αν βέβαια ευοδωθούν τα σχέδια για την παγκόσμια ηγεμονία της Δύσης. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλες τις αντινομίες, αντιθέσεις, στρεβλώσεις, τα λάθη, τα εγκλήματα της ηγεσίας της και τις ολιγωρίες της, αποτελεί: 
 
· ως έκφραση των οραμάτων των Λαών της Ευρώπης την μεγαλύτερη ιστορική κατάκτηση σε πλανητικό επίπεδο, που πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχθεί, 
· ως εκδοχή για την μετεξέλιξή της, με την ψήφο των Ευρωπαίων, σε Κοινό των Λαών της Ευρώπης σε ‘Ενωμένη, Προοδευτική και Ανεξάρτητη Ευρώπη’, δύναμη εγγύησης ‘για έναν ειρηνικό και καλύτερο, για όλους τους λαούς του πλανήτη, κόσμο, που σημαίνει ότι 
· μια τέτοια Ευρώπη αποτελεί απειλή για όλες εκείνες τις δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση που απεργάζονται σχέδια παγκόσμιας ηγεμόνευσης. 
 
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ηγεμονικές δυνάμεις του πλανήτη απεργάζονται σχέδια διάλυσης και υποταγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αμερικανισμός, ο αδιαφιλονίκητος ηγεμόνας της Δύσης και επίδοξος ηγεμόνας του κόσμου, λειτουργώντας ως ‘προστάτης’ της, την έσυρε, μέσω των ‘χρήσιμων ηλίθιων’ ήδη σε μια σειρά πολέμους που την αδυνατίζουν, όπως αυτός, χθες, της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και ο άλλος, σήμερα, της καταστροφής της Ουκρανίας, την οποία εδώ και πολλές δεκαετίες, τα κοράκια του Πενταγώνου, την επέλεξαν, παρά τις πολλές περί του αντιθέτου, συμφωνίες, ως τον πολιορκητικό κριό για την υπονόμευση της ενότητας και της δύναμης της Ρωσίας και στη συνέχεια της Κίνας, του έτερου απροσδόκητου σοβαρού διεκδικητή μιας άλλης ανατολικού δεσποτικού τύπου παγκόσμιας ηγεμονίας. 
 
Έτσι η νεοναζιστική Ουκρανία του αχυράνθρωπου Ζελένσκι αντί να γίνει τάφος της Ρωσίας, έγινε τάφος των αθώων Ουκρανών και των ηγεμονικών σχεδίων της Αμερικής, αλλά και τάφος των οραμάτων των Λαών της Ευρώπης, η οποία φθίνει ως ενδοχώρα και πολεμικό θέατρο του αμερικανοΝΑΤΟϊσμού. Αλλά και η γενοκτονία που συντελείται αυτή την περίοδο σε βάρος των Παλαιστίνιων, μπροστά στα ορθάνοιχτα μάτια και στόματα της ναρκωμένης ανθρωπότητας, αποτελεί τρανή και αδιάψευστη μαρτυρία πως ο σκληρός πυρήνας του παγκοσμιοποιημένου δυτικού κεφαλαίου λειτουργεί σε κάποιου είδους συνολικής συμφωνίας, που προοιωνίζει και το αποτέλεσμα της ουκρανικής περιπέτειας, με τον ανατολικό ανταγωνιστή του, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει τους επίδοξους ηγεμόνες και τις ακολουθίες τους είναι το καθαρό πεδίο σύγκρουσης χωρίς την παρεμβολή ανυπότακτων λαών και ανθρώπων. 
 
Αυτή την κατάσταση την αντιλαμβάνονται κάποια από τα ευρωπαϊκά στελέχη που δεν τόλμησαν ή/και αρνήθηκαν να υψώσουν το μπόι τους απέναντι στον προστάτη τους ηγεμόνα, όταν βρίσκονταν σε καίριες θέσεις στην διαχείριση των υποθέσεων της Ε.Ε., και τρέχουν τώρα, που θα ξαναμοιραστεί η εξουσία στις Βρυξέλλες, να ξαναπουλήσουν το τομάρι τους κάνοντας ‘Εκθέσεις για την Σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης’. Μια από αυτές, η λεγόμενη ‘Έκθεση Λέτα’, κυκλοφορεί ήδη και αφού σημειώνει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του προστατευτισμού απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να συσχετίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις με την στάση και την θέση της Ε.Ε. στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Λέει, όμως και μερικά από αυτά που εδώ και δεκαετίες όλοι οι Ευρωπαίοι ψελλίζουν περί σύγκλισης των οικονομιών των χωρών/μελών της ως προϋπόθεση της κοινωνικοπολιτικής σύγκλισης, περί ενίσχυσης και εμβάθυνσης των ευρωπαϊκών θεσμών, περί ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας, περί κατάργησης των εννοιών ευρωπαϊκός Βορράς και ευρωπαϊκός Νότος, περί ενιαίας οικονομικής πολιτικής στην ενέργεια, στις επικοινωνίες, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ασφάλεια, στις καινοτομίες. Δεν αγγίζει όμως τίποτα περί απογερμανοποίσης, περί αποαμερικανοποίησης και αποκαπιταλιστικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περί ενός τολμηρού προοδευτικού αναπροσανατολισμού της Ε.Ε., γιατί ο παρακμάζων καπιταλισμός αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να σώσε το ζόμπι σαρκίο του με αλλεπάλληλους πολέμους. 
 
Και βέβαια δεν περιμένει κανείς από τον Μάριο Ντράγκι να είναι τολμηρότερος από τον Λέτα και να προτείνει τομές στην φιλοσοφία, στους θεσμούς και στις δομές της Ε. Ε., για μια μετακαπιταλιστική, αυτόνομη, προοδευτική πορεία της Ε. Ε. που θα την αναδείχνει, για μια ακόμα φορά, σε ηγέτιδα δύναμη των παγκόσμιων προοδευτικών δυνάμεων της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, με όραμα έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της Άμεσης Δημοκρατίας, της ειρήνης και της ήπιας οικονομίας που θα αξιοποιεί τον πλανήτη για την ευρεία, ειρηνική και συνδυασμένη παραγωγή αξιών χρήσης και του αναγκαίου κοινωνικού πλεονάσματος και όχι ιδιωτικών, κερδοσκοπικών, ανταλλακτικών αξιών πλουτισμού, εξουσίας, υποταγής, πολέμων και καταστροφής. 
 
Το γεγονός πως το κοινό μοτίβο των εξουσιαστικών κέντρων, που οσμίζονται την οικονομική και στρατιωτική ήττα της Δύσης και κύρια των Ενωμένων Πολιτειών Αμερικής, είναι η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού που ενθουσίασε κάποιους φιλόδοξους Γερμανούς στρατηγούς που θεωρούν πως, όπως το Μάρκο καθόρισε το Ευρώ, έτσι και οι αδιόρθωτοι Γερμανοί καραβανάδες, ονειρεύονται μια νέα Βέρμαχτ με ευρωπαϊκό μανδύα, που θα χρηματοδοτείται από κάποιο λεφτόδεντρο που το λένε ήδη ‘ευρωομόλογο’, το κόστος του οποίου θα το φορτώσουν και πάλι στις πλάτες των εργαζόμενων, δείχνει πως κάποιοι, οραματίζονται έναν ρόλο παγκόσμιου ηγεμόνα για την Ευρώπη και για τον εαυτό τους, έτοιμοι να εκστρατεύσουν και πάλι κατά της Μόσχας και κατά της παγκόσμιας ενεργειακής τράπεζας, της Ευρασίας, για κάποιο ‘Τέταρτο Ράιχ’. 
 
Όπως, όμως, η Ευρώπη, της Ελληνικής Μυθολογίας, αρνούμενη να ανήκει, ούτε στην Ανατολή, αλλά ούτε και στην Δύση, οραματίστηκε και οργάνωσε την αρπαγή της, από τον Έλληνα Δία, προκειμένου να είναι αυτόνομη, αυτάρκης και αυτοδύναμη στην πορεία της στην ιστορία, έτσι και η Ε.Ε., δηλαδή, όλοι εμείς που καλούμαστε να αναδείξουμε την νέα ηγεσία της, οφείλουμε να ξανασκεφθούμε, ως ιστορικό υποκείμενο της κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού, μια αντίστοιχη πορεία. Μια πορεία σχεδιασμένη πάνω στον οικονομικοκοινωνικό ορθολογισμό μιας επανασυνδεδεμένης και ενιαίας παραγωγικής βάσης στην μορφή μιας σύγχρονης, αμεσοδημοκρατικής, ήπιας και ειρηνικής εξέλιξης, η οποία θα αποκαθιστά την σχέση μεταξύ κοινωνίας/ανθρωπότητας και γήινης βιόσφαιρας και θα προκαλέσει, με το παράδειγμά της, την παγκόσμια ενωτική συνεργασία για καθολική ευημερία, καταργώντας οριστικά ότι χωρίζει και πληγώνει τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, τα έθνη και συνολικά την ανθρωπότητα, καταργώντας, ιδεολογίες και άνομα συμφέροντα που τρέφονται με σκοταδισμούς, ψέμα και αίμα. Αυτό είναι το ζητούμενο. 
 
Μην έχουμε όμως ψευδαισθήσεις πως αυτές οι εκλογικές διαδικασίες θα ανοίξουν δρόμους για την Ευρώπη της ενότητας, της συνεργασίας, της ανεξαρτησίας, της προόδου προς την κοινωνική ισότητα, την σύγκληση, την πολιτική ενοποίηση και την αναγκαία πολιτισμική αλλαγή, για το πέρασμα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα προς τον οικουμενικό αταξικό ουμανιστικό πολιτισμό. 
 
Αυτή η προοπτική μπορεί να ξεκινήσει από τις δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού με στρατηγικό στόχο την έκφρασή τους μέσα από το Κοινό των Λαών της Ευρώπης, με αφετηρία την διαμόρφωση του Κοινού των επιμέρους χωρών/μελών της Ε.Ε., τα οποία κάποια στιγμή θα συναντηθούν σε επίπεδο μιας Πανευρωπαϊκής Συνέλευσης του Κοινού των Λαών της Ευρώπης, το οποίο με την ιδιότητά του ως ιστορικό υποκείμενο θα απελευθερώσει την Ευρώπη από όσα την οδήγησαν στην παρακμή και την κρατούν όμηρο ηγεμονικών δυνάμεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και θα επανασχεδιάσει την πορεία της αμεσοδημοκρατικής Ευρώπης και ως φάρος του καινούργιου θα ξεσηκώσει όλους τους άλλους λαούς να ακολουθήσουν τον δρόμο της μεγάλης εξόδου από την παρακμή, όπως ξανασυνέβη στην ιστορία της ανθρωπότητας. 
 
Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία των εκλογών και να ενισχύσουμε εκείνες τις δυνάμεις που ανεπιφύλακτα τάσσονται προς την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την υποταγή όλων των υπόλοιπων οργάνων του σ’ αυτό, ως πρώτο βήμα για τον επανασχεδιασμό της φιλοσοφίας, των θεσμών, των δομών, των λειτουργιών της και της πολιτειακής μορφής των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να επιζήσει μόνο ως ηγέτιδα δύναμη μιας νέας αντι- και μετακαπιταλιστικής αταξικής ουμανιστικής επανάστασης, η οποία μπορεί να σώσει όχι μόνο την Δύση, αλλά και την Ανατολή και σε τελική ανάλυση ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ας δώσουμε με την ψήφο μας νόημα και αξία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ειδικές δυνάμεις και ειδικές επιχειρήσεις – Το ελληνικό λάθος

 
Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια οι ειδικές δυνάμεις, κυρίως των Αμερικανών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω του ρόλου τους στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Επηρεασμένη και η Ελλάδα από αυτές τις εξελίξεις έφτασε το 2021 να ιδρύσει τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία υπήγαγε όχι μόνο τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και όλες τις επίλεκτες δυνάμεις του πεζικού.
 
Η ίδρυση και η προβολή της πραγματοποιείται με διθυραμβικούς τόνους, υπονοώντας χωρίς να λέγεται ρητά, ότι η νέα διοίκηση θα κερδίσει σχεδόν μόνη της έναν μελλοντικό πόλεμο. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να κάνει μια σύντομη επισκόπηση των ειδικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες και κατόπιν να σκιαγραφήσει τι επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα.
 
Οι πρώτες ειδικές δυνάμεις στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου δημιουργήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την προτροπή του Τσώρτσιλ το 1940 «βάλτε φωτιά στην Ευρώπη», στην κατεχόμενη δηλαδή από τους Γερμανούς Ευρώπη. Οπότε οι Βρετανοί υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα με τους ιδρυτές των ειδικών δυνάμεων να ανήκουν είτε στην αριστοκρατία, όπως ο Ντέιβιντ Στέρλιγκ, είτε στην κατηγορία των εκκεντρικών, όπως ο Όρντ Γουάινγκέιτ που φορούσε ένα ξυπνητήρι στο χέρι και κρεμούσε σκόρδα και κρεμμύδια γύρω από τον λαιμό του.
 
Αναγνωρίζοντας τη σημασία των δολιοφθορών και των αποστολών αναγνωρίσεως στα μετόπισθεν του εχθρού από μικρές εξειδικευμένες δυνάμεις, όλοι οι κύριοι συμμετέχοντες στον πόλεμο δημιούργησαν ειδικές μονάδες κάποιου είδους. Μολονότι πραγματοποίησαν κάποιες πολύ θεαματικές αποστολές, οι επιτυχίες τους ήταν τελικά τακτικού χαρακτήρα.
 
Ο στρατάρχης Γουίλιαμ Σλιμ, αναμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος Βρετανός διοικητής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε την πιο περιεκτική αποτίμηση της συμβολής των ειδικών δυνάμεων στον πόλεμο: «Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μονάδες, εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και διανοητικά προσαρμοσμένες για ένα μόνο είδος επιχείρησης, ήταν σπάταλες. Δεν απέδωσαν στρατιωτικά αξιόλογα αποτελέσματα, ανάλογα με τους πόρους σε προσωπικό, υλικό και χρόνο που απορρόφησαν». 
 
Επιπλέον, ο Σλιμ επισήμανε πόσο επιζήμια αποβαίνει η συγκρότηση των ειδικών μονάδων για τον υπόλοιπο στρατό, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα: «Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων στρατολόγησης ήταν αναμφίβολα η μείωση της ποιότητας του υπόλοιπου στρατού, ιδιαίτερα του πεζικού, όχι μόνο αφαιρώντας την αφρόκρεμά του, αλλά και ενθαρρύνοντας την ιδέα ότι ορισμένες από τις κανονικές επιχειρήσεις του πολέμου ήταν τόσο δύσκολες που μόνο ειδικά εξοπλισμένα επίλεκτα σώματα θα μπορούσαν να αναλάβουν. Οι στρατοί δεν κερδίζουν πολέμους μέσω λίγων σωμάτων υπερστρατιωτών αλλά με τη μέση ποιότητα των κανονικών μονάδων τους».
 
Βρετανικές και ισραηλινές ειδικές δυνάμεις 
 
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ειδικές δυνάμεις των δυτικών χωρών χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την καταστολή εξεγέρσεων στους πολέμους της αποαποικιοποίησης. Όταν ο στρατηγός Γουίλιαμ Γουέστμορλαντ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ, ρωτήθηκε για τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων στον πόλεμο, απάντησε: «Ήταν μια δευτερεύουσας σημασίας επίδειξη όσον αφορά τον στρατό. . . η συμβολή τους ήταν σαν το τσίμπημα μιας βελόνας». Κατόπιν, στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991 οι ειδικές δυνάμεις δεν ανέλαβαν κύριες αποστολές κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων. Τελικά η μεγαλύτερη συμμετοχή τους ήταν στο κυνήγι των εκτοξευτών Scud του Ιράκ, με περιορισμένα ωστόσο αποτελέσματα.
 
Για τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, που θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο, με πολλές επιτυχίες σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, έχει ενδιαφέρον η δράση τους σε μια συμβατική σύγκρουση, στον πόλεμο των Φώκλαντς. Σε ένα σπάνιο παράδειγμα επίσημης στρατιωτικής μομφής, ο υποστράτηγος Τζέρεμυ Μουρ, ένας σκληροτράχηλος αξιωματικός των πεζοναυτών και διοικητής των χερσαίων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, άσκησε έντονη κριτική στις ειδικές δυνάμεις. Η έκθεση που υπέβαλε μετά τις επιχειρήσεις, η οποία αποχαρακτηρίσθηκε πρόσφατα, είναι αποκαλυπτική. 
 
Ο Μουρ δήλωσε ότι απογοητεύθηκε από την αδυναμία των ειδικών δυνάμεων, μετά τις αποβατικές επιχειρήσεις, να «ενσωματωθούν με τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων στο σύνολό τους και να παρέχουν τις ακριβείς και έγκαιρες αναφορές που ζήτησα». Ένα άλλο ενοχλητικό ζήτημα για τον Μουρ ήταν το γεγονός ότι «αναπτύχθηκαν περισσότερες ειδικές δυνάμεις από όσες χρειάζονταν ή μπορούσαν να υποστηριχθούν στο πεδίο». Κατά την άποψή του, η μονάδα των ειδικών δυνάμεων ήταν «δαπανηρή όσον αφορά τις απαιτήσεις υποστήριξης και σχεδιασμού για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων της» και υπήρξε «λιγότερο αποτελεσματική, σε σχέση με τα αποτελέσματα που πέτυχε». 
 
Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις αποτελούν υπόδειγμα στρατηγικής επιτυχίας, η πραγματικότητα είναι ότι είχαν περιορισμένη στρατηγική χρησιμότητα στους πολέμους, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από διακριτές επιχειρήσεις μεταξύ των πολέμων. Η συμβολή τους στην πρωταρχική στρατιωτική προσπάθεια σε όλους τους πολέμους υπήρξε από μικρή έως ασήμαντη. Παρότι η χρησιμότητα του των ειδικών δυνάμεων είχε αυξηθεί κάπως το 1967, ωστόσο δεν συνεισέφεραν σημαντικά στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.
 
Επίσης στον Πόλεμο του 1973, οι ειδικές δυνάμεις δεν πρόσφεραν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα και το ίδιο επαναλήφθηκε και στον Πρώτο Πόλεμο του Λιβάνου το 1982, καθώς και στον Δεύτερο το 2006. Στο ενδιάμεσο των πολέμων, διακρίθηκαν σε αντιτρομοκρατικές και επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, με ορισμένες θεαματικές ενέργειες, όπως η επιδρομή το 1976 στο αεροδρόμιο του Έντεμπε και η απελευθέρωση των ομήρων.
 
Η χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ 
 
Η χρυσή εποχή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ήρθε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ανέλαβαν τότε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, διπλασιάστηκαν σε μέγεθος φθάνοντας τις 70.000 ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός τους τριπλασιάσθηκε και είναι σχεδόν τριπλάσιος του συνολικού ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού. Ο στρατηγός Στάνλευ Μακρύσταλ, απέκτησε παγκόσμια φήμη ως διοικητής των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, από το 2003 έως το 2008 και μετά την αποστρατεία του ίδρυσε μια συμβουλευτική εταιρεία η οποία παραδίδει μαθήματα ηγεσίας σε όλο τον κόσμο, ενώ εξέδωσε και τέσσερα βιβλία με αποτέλεσμα να γίνει εκατομμυριούχος. 
 
Ο στρατηγός στα βιβλία του επαίρεται τόσο για την εμπνευσμένη ηγεσία του όσο και για τις επιτυχείς μεθόδους ενεργείας του, 300 επιδρομές τον μήνα ήταν η καλύτερη επίδοσή του. Επειδή όμως είναι στρατηγός και όχι λοχαγός, δεν εξηγεί πού οδήγησαν τελικά και αν συνέβαλαν στην επιτυχία του πολέμου οι επιδρομές αυτές για τη σύλληψη ή εξόντωση στελεχών των ανταρτών. Οι επιδρομές εναντίον ηγετικών στελεχών των ανταρτών, αποτέλεσαν την πλειονότητα των αποστολών των μονάδων ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν οδήγησαν σε κάποιο στρατηγικό αποτέλεσμα. 
 
Η αύξηση του αριθμού των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και η εμπλοκή τους σε διάφορες αποστολές, δημιούργησε πολλά παρατράγουδα. O αρχηγός του επιτελείου του αμερικανικού στρατού στρατηγός Μαρκ Μίλευ, έχοντας ο ίδιος υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, προστέθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων του, οι οποίοι στηλίτευσαν τις υπερβολές για τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων.
 
Σε μια ομιλία του το 2017, δήλωσε ότι «οι ειδικές δυνάμεις έχουν τους καλύτερους πολεμιστές στον κόσμο με την καλύτερη εκπαίδευση, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμπλακούν σε μια σύγκρουση και να προσφέρουν την αποφασιστική νίκη. Το μόνο πράγμα που δεν έχουν σχεδιαστεί να κάνουν, είναι να κερδίσουν έναν πόλεμο», είπε. «Μπορούν να κάνουν επιδρομές, μπορούν να εκπαιδεύσουν άλλες χώρες – υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν. Το να κερδίσουν έναν πόλεμο από μόνες τους δεν είναι στα καθήκοντά τους».
 
Ειδικές δυνάμεις 
 
Κάνοντας μια αποτίμηση των ειδικών επιχειρήσεων και των ειδικών δυνάμεων, μετά τη σύντομη αυτή επισκόπηση, διακρίνουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 
 
Πρώτον και κύριο έχει να κάνει με τη στρατηγική χρησιμότητα, την οποία ο στρατηγιστής Κόλιν Γκρέι ορίζει ως «τη συμβολή ενός συγκεκριμένου είδους στρατιωτικής δραστηριότητας στην πορεία και την έκβαση μιας ολόκληρης σύγκρουσης». Οι ειδικές επιχειρήσεις σχεδόν ποτέ δεν επιτυγχάνουν αποφασιστική στρατηγική επιτυχία από μόνες τους, μπορούν συχνά να επιτύχουν μόνο αποφασιστική τακτική επιτυχία. 
 
Δεύτερον, επειδή οι ειδικοί ρόλοι για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί οι ειδικές δυνάμεις λιγότερο και οι επίλεκτες δυνάμεις (αλεξιπτωτιστές, αερομεταφερόμενοι, πεζοναύτες) περισσότερο είναι περιορισμένοι, πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί σε ρόλους απλού πεζικού. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές μετά το 1941, με τους Αμερικανούς και Βρετανούς αλεξιπτωτιστές μετά το Άρνεμ, με τους Ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές το 1973 και με τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. 
 
Τρίτον, γύρω από τις ειδικές δυνάμεις έχει αναπτυχθεί και συντηρείται μια ολόκληρη βιομηχανία μυθολογίας, η οποία υποστηρίζεται από τη λογοτεχνία μέχρι τον κινηματογράφο. Οι ταινίες του Χόλυγουντ με τον 60χρονο Τζων Γουέην ως πρασινοσκούφη συνταγματάρχη Κίρμπυ, έως εκείνες με τον Σιλβέστερ Σταλόνε ως Τζων Ράμπο που κερδίζει τους πολέμους μόνος του, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη μυθολογία για τις δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων.
 
Τέταρτον, οι ειδικές δυνάμεις ασκούν έλξη σε πολλούς πολιτικούς, είτε επειδή μπορούν να τους προσφέρουν λύσεις σε περίπλοκες καταστάσεις, είτε λόγω της ρομαντικής τους πλευράς. Οι περιπτώσεις των Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ, Κέννεντυ και Ράμσφελντ είναι οι πιο ενδεικτικές. 
 
Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου 
 
Η Ελλάδα διέθετε ήδη από το 2013 Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά το 2021 δημιουργήθηκε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η οποία συμπεριέλαβε εκτός από την προηγούμενη διοίκηση και τους σχηματισμούς επίλεκτου πεζικού, καταδρομών, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών. Για το τι είναι “ειδικός πόλεμος” έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο. Αυτή η διοίκηση που δημιούργησε η Ελλάδα δεν υπάρχει σε κανένα δυτικό στρατό, όσο και αν διακινείται ως επιχείρημα ότι κάνουμε ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Ισραηλινοί που τόσο θαυμάζουμε, με πολλές μονάδες ειδικών δυνάμεων, δεν έχουν τέτοια δομή. 
 
Πρόκειται για ελληνική εφεύρεση η οποία διέπεται από συντεχνιακή λογική, δεν εξυπηρετεί κάποια επιχειρησιακή σκοπιμότητα και μάλιστα η δεύτερη υποτάσσεται στην πρώτη. Η δημιουργία μιας φαραωνικής υπερδομής επιπέδου σώματος στρατού, με τρεις επιπλέον στρατηγούς και με ανόμοιους σχηματισμούς δεν απαντά σε κάποια επιχειρησιακή απαίτηση και ανακυκλώνει παλιές ιδέες με καινούργιο περιτύλιγμα. Επιπλέον, επιτείνονται προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως εν συντομία αναφέρονται στη συνέχεια. 
 
Πρώτον, με τη νέα διοίκηση δεν αυξήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις ώστε να έχουμε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά τέθηκαν κάτω από μια ομπρέλα προϋπάρχοντες σχηματισμοί, ειδικών δυνάμεων και επίλεκτου πεζικού. Αν αυξάναμε τις ειδικές δυνάμεις δημιουργώντας μονάδες 1ης και 2ης βαθμίδας (1st and 2nd Tier), όπως κάνουν όντως οι άλλες χώρες, θα απαντούσαμε ενδεχομένως σε μια επιχειρησιακή απαίτηση. Αντί δηλαδή να αναπτύξουμε σε βάθος τις ειδικές δυνάμεις, ανοίγουμε την πόρτα αυξάνοντας το πλάτος προσθέτοντας προϋπάρχουσες μονάδες και βαφτίζουμε το όλο σχήμα “ειδικό”, για να προσδώσουμε βάρος και κύρος στο όλο εγχείρημα. 
 
Δεύτερον, η διοίκηση και ο έλεγχος επιβαρύνονται και περιπλέκονται, χωρίς κανένα όφελος. Η νέα διοίκηση που συστήνεται αναλαμβάνει δύο σχηματισμούς που ούτως ή άλλως υπάγονταν στο ΓΕΕΘΑ. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων από την ίδρυσή της υπαγόταν στο ΓΕΕΘΑ, η δε Ι Μεραρχία, με τους πεζοναύτες, καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές χρησιμοποιούταν από το ΓΕΕΘΑ. Δηλαδή εκεί που είχαμε δύο διοικήσεις απευθείας υπό το ΓΕΕΘΑ, τώρα παρεμβάλλουμε μία νέα διοίκηση μεταξύ αυτών και του ΓΕΕΘΑ. Ένα νέο επίπεδο διοίκησης σημαίνει αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και επιμήκυνση του χρόνου λήψεως αποφάσεων αλλά και υλοποίησής τους.
 
Τρίτον, ένα σώμα στρατού έχει έναν σκοπό και έναν ρόλο να επιτελέσει, οπότε αποτελείται από ανάλογους σχηματισμούς και μονάδες. Στην προκειμένη ωστόσο περίπτωση ενοποιούμε δύο ανόμοιους σχηματισμούς με διαφορετικές αποστολές, που λειτουργούν με διαφορετικό ρυθμό και επιχειρησιακό έργο. 
 
Τέταρτον, με τη νέα δομή δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρότερο ίσως ζήτημα που συναντάμε στο Αιγαίο, όπου διατηρούμε ένα απαράδεκτο σχήμα διοικήσεως και ελέγχου, με πολλούς διοικητές, διότι δεν το θεωρούμε ενιαία περιοχή επιχειρήσεων. Τώρα προστέθηκε ένας ακόμη, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, επιδεινώνοντας μια ήδη προβληματική κατάσταση. Για την παραμικρότερη ενέργεια στο Αιγαίο απαιτείται η επέμβαση του ΓΕΕΘΑ, οπότε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ υποβιβάζεται σε τακτικό διοικητή. Για να επέμβουν οπουδήποτε για παράδειγμα οι πεζοναύτες, απαιτείται η διαταγή του ΓΕΕΘΑ, η ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που πρέπει να ζητήσει τα μέσα από τον Στόλο και να συντονισθεί μαζί του, η ενεργοποίηση της Ι Μεραρχίας η οποία θα διατάξει τους πεζοναύτες, ο συντονισμός όλων και με την ΑΣΔΕΝ που έχει την ευθύνη των νήσων, να συντονισθούν δηλαδή όλες αυτές οι διοικήσεις που δεν βρίσκονται στην ίδια ιεραρχική κλίμακα. 
 
Πέμπτον, η συγκέντρωση των δυνάμεων του επίλεκτου πεζικού, πεζοναυτών, αλεξιπτωτιστών και καταδρομών, ανόμοιων δηλαδή δυνάμεων σε μία “δεξαμενή” δεν επιφέρει ουσιαστική αλλαγή εφόσον δεν αλλάζει ο τρόπος χρησιμοποιήσεώς τους. Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται βαρύγδουπος, επί της ουσίας όμως παρακάμπτουμε το πρόβλημα αντί να το επιλύουμε. Οι ταξιαρχίες αυτές θα χρησιμοποιούνται τμηματικά και διαδοχικά, γεγονός που οδηγεί στην “τακτικοποίηση” των στρατιωτικών μας ενεργειών. Όσο και αν δεν αναφέρεται ρητά, μια τέτοια οργάνωση αντιστοιχεί σε μια αντίληψη που εδράζεται στην πεποίθηση ότι είναι δυνατή η περιορισμένη ή ελεγχόμενη χρήση βίας, την οποία ο πρώην υπουργός άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κωδικοποίησε ως “σημειακή κρίση”. Ο στρατός δεν πρέπει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει απλώς μια νέα κρίση Ιμίων. 
 
Έκτον, θεωρούμε ότι όσο μεγεθύνονται οι δυνατότητες της Τουρκίας άλλο τόσο αυξάνεται η ανάγκη για διενέργεια από μέρους μας επιθετικών ενεργειών στο επιχειρησιακό και στο τακτικό επίπεδο. Επομένως το ζητούμενο για όλες αυτές τις «ειδικές» ταξιαρχίες που είναι επίλεκτες δυνάμεις με ανώτερη εκπαίδευση, ηθικό και δυνατότητες, δεν είναι να τις περιθωριοποιήσουμε αλλά να τις χρησιμοποιήσουμε ως σύνολο και επιθετικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η αναβάθμισή τους περνάει μέσα από την αναβάθμιση των τρόπων ενεργείας τους και όχι μέσα από την υπαγωγή σε μια επιχειρησιακή διοίκηση ανόμοιων σχηματισμών που ανήκουν και διοικητικά σε μία κατηγορία. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να χρησιμοποιούνται συγκεντρωτικά, σε συνδυασμό και με άλλες δυνατότητες, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών. 
 
Επίλογος 
 
Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, που δεν είναι και τόσο νέα, δεν δίνει απάντηση σε πιεστικά και χρονίζοντα οργανωτικά ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων. Είναι πράγματι εκπληκτικό ότι 70 χρόνια μετά την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στους στρατούς πιο προηγμένων χωρών και επαναλαμβάνουμε τα ίδια ή και χειρότερα. Οι ειδικές δυνάμεις –παρά την αναγνωρισμένη ικανότητά τους να επιτυγχάνουν αποτελέσματα πέρα από κάθε αναλογία σε σχέση το μέγεθος και την ισχύ τους– δεν είναι παρά ένα από τα γρανάζια σε μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή, που τελικά βασίζεται σε συμβατικές δυνάμεις για να κερδίσει στο πεδίο της μάχης. 
 
Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τις ειδικές δυνάμεις, για να εκτελέσουν όμως τις αποστολές για τις οποίες είναι κατάλληλες. Οι δυνατότητές τους δεν αναβαθμίζονται με το να ονομάσουμε τον μισό στρατό “ειδικό”, με ένα είδος εκδημοκρατισμού όπου όλα μπαίνουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Θεωρούμε ότι και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου εντάσσεται σε μια νοοτροπία της κοινωνίας στην οποία δεν υπάρχει αριστεία επειδή όλοι είναι άριστοι, όλοι οι αξιωματικοί γίνονται στρατηγοί, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό αλλά δεν δέχονται την αξιολόγηση και όλος ο στρατός γίνεται “ειδικός”.
 

Υπό διωγμό οι ορθόδοξοι Σέρβοι από το Κόσοβο

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης 
 
Στο υπό την διακυβέρνηση των αλβανικών αρχών Κόσοβο, εξελίσσονται ορισμένες διεργασίες, που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν το μέγεθος του ξεριζωμού των γηγενών Σέρβων-Ορθοδόξων από την περιοχή, ο οποίος εντάθηκε από το 2008, από όταν ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Είχαν προηγηθεί οι βίαιες εκκαθαρίσεις του 2001-2.

Στο Κόσοβο εφαρμόζεται Γενική Απογραφή Πληθυσμού. Οι φορείς που εκφράζουν την εναπομείνασα σερβική κοινότητα έχουν καλέσει τους Σέρβους να μην μετέχουν στις διαδικασίες, καθώς δεν έχει εκπληρωθεί κανένα από τα αιτήματα της σερβικής πλευράς. Στην ουσία θέλουν να αποφύγουν να νομιμοποιήσουν, δια της συμμετοχής τους στην απογραφή, την δημογραφική αφαίμαξη της κοινότητας τους.
 
Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου, που είναι πάντα σε συντονισμό με το Βελιγράδι, αφορά ένα από τα ερωτήματα της απογραφής που διενεργεί η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι. Συγκεκριμένα, συλλέγονται στοιχεία και για τις «εμπόλεμες ζημιές» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά τον “απελευθερωτικό αγώνα” του UCK το 1999, έναντι των αρχών της τότε μικρής Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή τον σερβικό στρατό! Ουσιαστικά πρόκειται για προπαρασκευαστική ενέργεια, προκειμένου η Πρίστινα να προσφύγει στην συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου, με σκοπό να επιδιώξει, αφενός την καταδίκη της Σερβίας, αφετέρου την αξίωση αποζημιώσεων απ’ το Βελιγράδι. 
 
Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ως ένα απλό παιχνίδι προπαγάνδας από την μεριά των αρχών του Κοσόβου. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη, αν δούμε τα γεγονότα συνδυαστικά με άλλες διεθνείς εξελίξεις. Η Σερβία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων από την Δύση, με δεδομένη την ουδετερότητά της στον πόλεμο της Ουκρανίας και της άρνησης της να προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
 
Οι εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθιστούν εφικτή την σχεδιαζόμενη προσφυγή της Πρίστινα στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενέκρινε την θετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εν ονόματι της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων. Στις 16 Μαΐου η Επιτροπή Υπουργών πρόκειται να εξετάσει και μάλλον θα εγκρίνει το σχετικό Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας, αποδεχόμενη το αίτημα της Πρίστινα. 
 
Τί συμβαίνει σε Κόσοβο και Αλβανία 
 
Ωστόσο η κυβέρνηση Κούρτι, έχοντας φέρει στα δικά της μέτρα την απαίτηση και του διεθνούς παράγοντα για την διενέργεια νέων εκλογών στους τοπικούς δήμους του Βόρειου Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προχωρά σε οργάνωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την ακύρωση των υφιστάμενων αρχών, διαδικασία που οι πολιτικές οργανώσεις των Σέρβων μποϊκοτάρουν – το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για την 21η Απριλίου. Στο δημοψήφισμα προβλέπεται η ακύρωση μόνο των εκλεγμένων δημάρχων και όχι των δημοτικών συμβουλίων, ενώ καθίσταται έγκυρο αν μετέχουν σε αυτό 50% και πλέον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Να σημειωθεί πως αρκετοί Σέρβοι του Κοσόβου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, λόγω των εκτεταμένων διώξεων. 
 
Όμως, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική για τους Σέρβους του Κοσόβου, με δεδομένα τα προσκόμματα που προβάλουν οι αρχές της Πρίστινα, τόσο στην ελευθερία κινήσεων του Πατριαρχείου Σερβίας, όσο και στην διαχείριση της πνευματικής τους κληρονομιάς και περιουσίας. Επιπλέον, επιβάλλοντας την απαγόρευση χρήσης του σερβικού νομίσματος (δηναρίου) στην επικράτεια του Κοσόβου, επιφέρουν την περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Σέρβων που δέχονταν επιδόματα και βοηθήματα απ’ το Βελιγράδι.
 
Όμως και η κατάσταση των Ορθοδόξων στην Αλβανία είναι δυσμενής. Ας μην διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι στην προσφάτως ολοκληρωθείσα διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού, καταγγέλθηκε σωρεία παραβάσεων σε βάρος των Ορθοδόξων χριστιανών, κατά την διαδικασία καταγραφής της εθνικής τους καταγωγής, του (ορθοδόξου) θρησκεύματος και της μητρικής γλώσσας τους. 
 
Η παλαιότερη διαδικασία Απογραφής του 2011 είχε προκαλέσει την αποχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την τεκμηριωμένη απόρριψη των αποτελεσμάτων της απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία. Να σημειωθεί πως ενώ σύμφωνα με αξιόπιστους τρόπους στατιστικής διερεύνησης η Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί περίπου το 24% του πληθυσμού, η κρατική στατιστική αρχή ανακοίνωσε πρόσφατα πως αριθμεί μόλις του 7,6% του πληθυσμού! 
 
Οι αντιδράσεις των Σέρβων 
 
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο και ειδικά την προοπτική ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Σερβία εκφράζει την σκληρή αντίδραση της. Το Βελιγράδι χαρακτηρίζει την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποιεί ότι εξετάζει την απόσυρση του από τον εν λόγω οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπτσκα Μίλοραντ Ντόντικ, βασικής κρατικής συνιστώσας στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε συντονισμό με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποιεί με απόσχιση, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του Κοσόβου αποτελεί διεθνές προηγούμενο για τους Σερβοβόσνιους. Η έτερη συνιστώσα της Βοσνίας, οι Μουσουλμάνοι, προσφεύγουν στην Ολομέλεια του ΟΗΕ με αίτημα την έγκριση Ψηφίσματος (με τη στήριξη της Γερμανίας, της Ρουάντα, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βόρειας Μακεδονίας) που θα καθιερώσει την 11η Ιουλίου, επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, σαν «ημέρα γενοκτονίας». 
 
Ως απάντηση ανακοινώθηκε ότι ανήμερα το Πάσχα συγκαλείται υπό την αιγίδα του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου –σε συντονισμό με την σερβική κυβέρνηση– συνέδριο των απανταχού Σέρβων, με κύριο αίτημα την ένωση με την Σερβία των κατακερματισμένων εδαφών και των σερβικών πληθυσμών, που βρίσκονται διάσπαρτοι στις κρατικές οντότητες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας…
 

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.