22 Αυγούστου 2023

ΟΙ ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Όλοι οι ηγέτες ισχυρίζονται ότι έχουν Δημοκρατία, αλλά οι περισσότεροι βιάζουν τη δημοκρατία και το μόνο που διαθέτουν είναι ο τίτλος του μαγαζιού και μέσα το εμπόρευμα είναι απολυταρχία και μεσαίωνας. Είναι τόσα πολλά τα κράτη που την βιάζουν ώστε είναι ανώφελο να τα αναφέρουμε ένα προς ένα. Η ουσία της δημοκρατίας όπως την ονειρεύτηκαν και την έκαναν πράξη οι αρχαίοι Αθηναίοι είναι ο σεβασμός της θελήσεως των πολλών χωρίς να βιάζονται τα δικαιώματα των ολίγων. Σήμερα το πλέον δημοκρατικό κράτος είναι η Ελβετία η οποία διαθέτει «άμεση δημοκρατία» -όπως η αρχαία Αθήνα - Στα σοβαρά θέματα επικρατεί η γνώμη του λαού με δημοψηφίσματα και όχι δι’ αντιπροσώπων όπως ισχύει στην Βρετανία και στις άλλες χώρες που μιμήθηκαν το βρετανικό πρότυπο δημοκρατίας. Στο αντίθετο άκρο της απολυταρχίας, περίοπτη θέση κατέχει η «Τουρκική Δημοκρατία», η οποία στην ουσία είναι ένα κράμα «ισλαμοφασισμού» χωρίς ούτε καν δημοκρατικό μανδύα.
 
Οι υλιστικές κοσμοθεωρίες υπεύθυνες διαταραχής 
 
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι οι διαταραχές και ανωμαλίες της εποχής μας είναι η τραγική συνέπεια της διαδόσεως και της επικρατήσεως των υλιστικών, θεοκρατικών και εθνικοσοσιαλιστικών θεωριών. Αυτές δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και προκάλεσαν μέγιστα δεινά στην ανθρωπότητα. Και δεν δοκιμάστηκαν μόνο στους τελευταίους αιώνες αλλά από πολύ παλιά έχουμε παραδείγματα.
 
«Έχω τη γνώμη γράφει ο Μοντεσκιέ: «…ότι οι αρχές του Επικούρου που υιοθετήθηκαν από τη Ρώμη περί τα τέλη της Δημοκρατίας, συνέτειναν σημαντικά στην διαφθορά του πνεύματος και της καρδιάς των Ρωμαίων» Και τούτο γιατί οι υλιστές επηρεασμένοι από τα διδάγματα των σοφιστών και των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων της παρακμής εξέτρεψαν και στην εποχή μας την διανόηση και κατέστρεψαν και τον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος έχει επηρεασθεί από τις θεωρίες των και τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα που προήλθαν από αυτές τις θεωρίες «Ακμή και παρακμή των Ρωμαίων του Μοντεσκιέ». Βέβαια οι Έλληνες τα είπαν όλα και τα καλά αλλά και τα κακά, αλλά είχαν το μέτρο και την ικανότητα να επιλέγουν κάθε φορά το πρέπον και έτσι απέφευγαν τα ολισθήματα στις ακρότητες.
 
Ο Επίκουρος η βάση των υλιστικών θεωριών.
 
Ιδιαίτερα αν εξετάσουμε τη θεωρία του Μάρξ από που κρατάει θα φθάσουμε τελικά στον Επίκουρο, μέσω Ρικάρντο και του Ρονμπέρτους, του Ιταλού ιαρτοροφιλόσοφου του 18ου αιώνος Βίτο, ο οποίος με την σειρά του τα πήρε από τον παλαιόν Άραβα ιατροφιλόσοφο Ιμπν Χαλντούν και των λοιπών Αράβων διανοητών οι οποίοι μελέτησαν τους Έλληνες σοφιστές, όπως τους: Γοργία, Ιππία και φυσικά τον Επίκουρο στα περί πολιτείας αρκετά όμως παραλλαγμένα. Απόδειξη τούτων είναι το γεγονός ότι η διδακτορική διατριβή του Μάρξ αναφέρεται στον Επίκουρο, την οποία έγραψε λατινικά.
 
Οι Ευρωπαίοι εγκυκλοπαιδιστές καλλιέργησαν το έδαφος. 
 
Τις υλιστικές αυτές θεωρίες καλλιέργησαν αρκετοί Ευρωπαίο, οι λεγόμενοι «εγκυκλοπαιδιστές» όπως οι Ρουσώ, Βολταίρος, Ολμπαχ και άλλοι με άμεσο αποτέλεσμα την θλιβερή εκτροπή της διανόησης και την επικράτηση των θεωριών αυτών στα τέλη του 17ου αιώνος και αρχές του 19ου και συνέχισαν οι διάφοροι ψευτοφιλόσοφοι να βομβαρδίζουν τη Δύση με παρακμιακές θεωρίες και τον περασμένο αιώνα. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι σημερινές διαταραχές και ανωμαλίες που βιώνει ο κόσμος είναι αποτέλεσμα των υλιστικών αυτών θεωριών οι οποίες απομάκρυναν τον άνθρωπο από το πνεύμα.
 
Οι Ελληνες έπαθαν αλλά δεν έμαθαν 
 
Οι Έλληνες προ των Ρωμαίων υπέστησαν την επίδραση των αρχών αυτών και βίωσαν την παρακμή και φθορά με τελική κατάληξη την υποδούλωση τους. Ακόμη και οι σύγχρονοι πόλεμοι μεταξύ κρατών, οι διενέξεις μεταξύ των κοσμοπολιτικών θρησκειών και των εγκληματικών ενεργειών και άλλες εκδηλώσεις που αποφέρουν πολύ χρήμα, σαν αιτία έχουν το υλικό κέρδος. Αυτό δε είναι η αιτία που οι Κυβερνήσεις αδυνατούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, διότι διακυβεύονται μεγάλα υλικά συμφέροντα. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι και το ποδόσφαιρο.
 
Οι Έλληνες σοφοί τελικά κατανίκησαν τις θεωρίες των σοφιστών και αν φάνηκε ότι επικράτησαν για λίγο, τελικά το κίνημα των Νεοπλατωνικών επικράτησε και διαμόρφωσε πνευματικά την ανθρωπότητα. Ο Πρόκλος, Πλωτίνος, Σακάς ανέτρεψαν τις θεωρίες των σοφιστών και διαμόρφωσαν προς το ανεκτικότερο τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τον θρησκευτικό φανατισμό της προς επιβολήν της νέας κοσμοπολιτικής θρησκείας. Όλα αυτά τα χρόνια οι πνευματικοί άνθρωποι του Βυζαντίου-κυρίως Έλληνες- δεν έπαψαν να μελετούν τους αρχαίους σοφούς και να εργάζονται για στην αναβίωση του Ελληνικού Πνεύματος.
 
Άγγλοι και Γάλλοι υιοθέτησαν την θεωρία της «Εμπειριοκρατίας», ενώ οι Γερμανοί ακολούθησαν την λογική Φιλοσοφία. Όμως και τα δύο συστήματα δεν επέλυσαν τα προβλήματα και ιδιαίτερα το κεντρικό πρόβλημα «τι το όν εστί;» το ζητούμενον από τον Αριστοτέλη, ο οποίος το ανέπτυξε με πληρότητα και απαράμιλλη σαφήνεια. Κατ’ αυτόν ο άνθρωπος του «ειδέναι φύσει ορέγεται» (Μεταφυσικά). Όμως ούτε ο Φιλελευθερισμός, ούτε ο Σοσιαλισμός, ούτε ο Φασισμός και Εθνικοσοσιαλισμός(Ναζισμός) ούτε και ο Υλιστικός Μαρξισμός (Κομμουνισμός) μπόρεσαν να επιλύσουν τα προβλήματα της διοικήσεως των κοινωνιών. Ολα τα συστήματα ενεπλάκησαν στην πιο άγρια ανθρωποσφαγή τον περασμένο αιώνα με δύο μεγάλους και αιματηρότατους Παγκόσμιους Πολέμους, με τον Ψυχρό Πόλεμο, με αναρίθμητες οικονομικές κρίσεις, συγκρούσεις, επαναστάσεις, αναστατώσεις, αναταραχές και πείνα σε μεγάλο μέρος της Ανθρωπότητας. Ακόμη και η ποιότητα των Δημοκρατικών καθεστώτων της Δύσης δεν μπόρεσε να φθάσει εκείνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, διότι η Δημοκρατία είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική ωριμότητα των λαών που τι βιώνουν. Πάντως οι Δυτικές Δημοκρατίες πήγαν καλύτερα από τα Απολυταρχικά καθεστώτα. Η διαίρεση, εχθρότητα και αλληλοσφαγή των υλιστικών ΚΡΑΤΏΝ με διάφορα ονόματα (μαρξιστικά ή φιλελεύθερα) συνεχίζεται αγριότερη στην εποχή μας με την προσθήκη επιπρόσθετων προβλημάτων (Κλιματική Αλλαγή, Πυρηνικά και λοιπά Όπλα μαζικής καταστροφής κ.α) τα οποία είναι απότοκα του άκρατου υλισμού και ευδαιμονισμού
 
Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση 
 
Καθώς πλησίαζε η πτώση του Βυζαντίου οι Βυζαντινοί σοφοί μεταστάθμευσαν στη γειτονική Ιταλία και άνοιξαν στοές ή έγιναν δάσκαλοι και πνευματικοί φάροι, παράλληλα με τους Άραβες οι οποίοι ενήργησαν μέσω Ισπανίας, μεταφέροντες το Ελληνικό Πνεύμα, σαν το πρώτο βήμα για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση και την αποτίναξη του σκότους του θεοκρατικού Μεσαίωνα. Η αναγεννητική προσπάθεια έγινε ομαλότερα στην Νότια Ευρώπη η οποία είχε εμβολιαστεί μέσω των Ρωμαίων με το Ελληνικό πνεύμα από ότι στην Γαλλία η οποία ταλανίστηκε με επαναστάσεις και ταραχές. Στην Αγγλία χωρίς αναταράξεις και βιαιότητες άνθισε το κοινοβουλευτικό σύστημα.
 
Οι Έλληνες κρατούν τα κλειδιά της τελειότητος 
 
Όσο και αν προσπάθησαν οι λαοί της Δύσεως να εφαρμόσουν τις Ελληνικές θεωρίες διακυβερνήσεως και πολιτιστικής ανόδου των δεν μπόρεσαν να φθάσουν σε τελειότητα τους Έλληνες οι οποίοι απεδείχθησαν ασύγκριτοι. Όπου το ωφέλιμον και το καλόν το συνδύαζαν με το ωραίον, δηλαδή με την Ποίηση, το Θέατρο, τον Αθλητισμό, την Γλυπτική και την Αρχιτεκτονική. Ήταν και είναι αιώνιοι δάσκαλοι ενώ οι δυτικοί αιώνιοι αντιγραφείς, κλέφτες (Ελγίνοι ) και καταστροφείς (Αλάριχοι, Χριστιανοί, Ισλαμοφασίστες κ.α) Διότι και χρήματα να αποκτήσουν η ψυχή τους δεν έχει την ευαισθησία και καλλιέργεια της Ελληνικής ψυχής, ούτε μπορεί να συγκινηθεί και να συλλάβει το ωφέλιμο μετα του ωραίου, του δικαίου και του θείου. Οι Έλληνες ήταν και είναι οι αξιοθαύμαστοι δημιουργοί αυτού που θεωρείται ευγενές, καλόν και ωραίον, αλλά και το ιδεώδες, τέλειον, ωφέλιμον και ανώτερο από όλους τους ανεπτυγμένους και εξελιγμένους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίον ότι η ομορφώτερη χώρα στον κόσμο έχει βγάλει και τις ωραιότερες μορφές σε όλους τους τομείς (Ποίηση, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική,Ιδέες, Γράμματα, Τέχνες, Επιστήμες, Θεσμούς, Οργάνωση- Διοίκηση κοινωνιών κ.α)
 
Και στη Δύση ανεδείχθηκαν μεγάλοι ποιητές (Γκαίτε, Σίλλερ, Βύρων, Ουγκώ κ.α), αλλά κανένα Έθνος δεν έχει το προνόμιο να επιδείξει Όμηρο, Πίνδαρο, Αρχίλοχο, Ανακρέοντα ή Σαπφώ. Θαυμάζεται στη ζωγραφική ο Ζεύξις, Πολύγνωρος κ.α είχαν αναπτύξει θείες μορφές ζωγραφικής τέχνης. Να αναφέρουμε την Γλυπτική και Αρχιτεκτονική τους Σκόπα, τον Φειδία, Μύρωνα, Πολύκλειτο, Πραξιτέλη, Λύσιππο, Ικτίνο, Καλλικράτη, Μνησικλή κ.α που έφτιαξαν έργα ύψιστης και θεϊκής ομορφιάς και γέμισαν την Ελλάδα και εκτός αυτής όσα άρπαξαν οι Ελγίνοι, οι Γερμανοί Ναζί ή κατέστρεψαν οι θεοκράτες των κοσμοπολιτικών θρησκειών και παρά ταύτα σήμερον είναι γεμάτα τα ξένα Μουσεία από τους κλεμμένους Ελληνικούς Θησαυρούς και στοιβάζονται οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν το μοναδικό Μνημείο της Δημοκρατίας και του Θεικού Κάλλους, την Ακρόπολη των Αθηνών.
 
Ούτε ικανούς πολιτικούς έφτιαξαν
 
Αλλά μήπως μπόρεσαν να φτιάξουν ικανούς πολιτικούς σαν τον Περικλή, Αριστείδη, Κίμωνα και σαν τον Καποδίστρια ώστε να βάλουν τάξη στην διεθνή κοινότητα, όπου ο κάθε «Χίτλερ, Ερντογάν, Κίμ, ή Βλαδήμηρος κ.α» απειλεί τον κόσμο και ουδείς ΟΗΕ κινείται να εκβάλει τα κατοχικά στρατεύματα εισβολής του Αττίλα από την πρώτη κοιτίδα του πολιτισμο, την Κύπρο. Μήπως μπόρεσαν να βγάλουν κάποιον κορυφαίο ηγέτη εκπολιτιστή σαν τον Αλέξανδρο; Όμως αυτοί οι μικρούτσικοι «αρουραίοι» της ερήμου παρέδωσαν την πατρίδα του ανδρειότερου αυτού ηγέτη (όνομα, εθνότητα και γλώσσα) στο σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, διατηρούν την Ήπειρο πρώτη κοιτίδα του πανάρχαιου Ελληνικού γένους χωρισμένη σε Βόρειο και Νότιο Ήπειρο με την Βόρεια να είναι υπό Αλβανική κυριαρχία (ενός αναρχούμενου ναρκοκράτους) Γενικά ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής και ουδείς ενδιαφέρεται για το μέλλον της ανθρωπότητος, του πλανήτη μας και του Πολιτισμού του. 
 
(21/8/23)
Αμφικτύων
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.