23 Αυγούστου 2023

Ο Σουν Τσου και ο Ρετζέπ Ταγiπ Ερντογάν

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
 
Ο Σουν Τσου (544-496 π.Χ.) ήταν Κινέζος στρατηγός, ειδικός εις την στρατιωτική στρατηγική, συγγραφέας και φιλόσοφος. Μεταξύ των πολλών ικανοτήτων του θεωρείται Συγγραφέας της πραγματείας: «Η τέχνη του Πολέμου». Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο στρατιωτικής στρατηγικής, το οποίο έχει επηρεάσει τόσο την δυτική, όσο και την ανατολική-ασιατική φιλοσοφία, καθώς και την στρατιωτική – πολιτική σκέψη και δράση.
 
Ένα από τα πολλά και πολύ σημαντικά γνωμικά του Σουν Τσου που αναφέρονται εις την πολιτική και στρατιωτική δράση είναι: «Το να κερδίσεις εκατό νίκες σε εκατό μάχες δεν είναι η κορυφή της ικανότητας. Το να υποτάξεις όμως τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις είναι η κορυφή της ικανότητας». 
 
Η πραγματεία του Σουν Τσου «Η τέχνη του Πολέμου» μας παραπέμπει εις την πολιτικό-στρατηγική σκέψη και δράση του σημερινού Ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (γεν. 1954). Ως γνωστόν, οι Σελτζούκοι κατάγονταν από Τουρκομανικά Φύλα της Κεντρικής Ασίας. Κοινοί φυλετικοί πρόγονοι των Τουρκικών Φύλων θεωρούνται οι Ουίγούροι Τούρκοι των Αλτάιων Ορέων, που ίδρυσαν τις πρώτες εκτενείς Συνομοσπονδίες Τουρκόφωνων νομαδικών φύλων εις τις στέπες της Κεντρικής Ασίας, και τα οποία φύλα γειτνίαζαν/γειτνιάζουν με την Κίνα. Ένα παρακλάδι της Τουρανικής ή Τουρκικής Οικογένειας είναι συγγενής της Μογγολικής, και μορφολογικά μοιάζουν με τους Μογγόλους. Αναμφισβήτητα όλες αυτές οι προσμείξεις επηρεάστηκαν πνευματικά, πολιτιστικά, αλλά και εις το τρόπον σκέψης και δράσης, από τα κινεζικά φύλα και τους Κινέζους Φιλοσόφους όπως π.χ. τον Σουν Τσου (544-496 π.Χ.).
 
Δυστυχώς όμως, οι «εσωστρεφείς αναπτυγμένοι Δυτικοί» δεν γνωρίζουν την Ανθρωπογεωγραφία και τον τρόπο σκέψης και δράσης, κοινώς την Φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης των Ανατολικών-Ασιατικών Λαών. Εκ των λόγων αυτών αδυνατούν να ερμηνεύσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πολυσχιδείς δράσεις του σημερινού Ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Όμως η Ιστορία διδάσκει, και εις την Ιστορία και την Πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Ο Πλούταρχος (47-120 μ.Χ.) είπε: «Έχει κίνδυνο η ακαιρία μέγαν». Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος(6ος π.Χ. αιών): «Εγγυα, παρα δ ‘ατα»(Η σιγουριά και ο εφησυχασμός οδηγούν εις την καταστροφή!). Μια αρχαιοελληνική παροιμία: «Ο φίλος τον φίλο σε κινδύνους γιγνώσκει». Ουίνστων Τσώρτσιλ(1874-1965): «Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτόν. Αν το κάνεις θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις εις το μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλυτώσεις. Ποτέ!» Ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021): «Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός, να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, ως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Ήθος, τις Παραδόσεις και τελικά την Ακεραιότητά μας». Γνωμικό του Αρθρογράφου: «Η Αγάπη προς την Πατρίδα είναι Πράξη Ελευθερίας». 
 
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
 
Υποσημείωση
 
Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομία και Κοινωνιολογία εις το Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου διέμενε πολλά χρόνια, και εν συνεχεία Αρχαιολογία, Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομία εις την Αθήνα. Διετέλεσε επι 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.