7 Αυγούστου 2023

Πανό στο οδόφραγμα Δερύνειας-«Εσύ νεοκύπριε πουλάς την ψυχή στον κατακτητή»

Ανακοίνωση εξέδωσε η φοιτητική παράταξη Δράσις – ΚΕΣ για το πανό που ύψωσαν στο οδόφραγμα Δερύνειας. 
 
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, έκλεισαν το οδόφραγμα της Δερύνειας. «Για εμάς ήταν ξεκάθαρο πως κανένας που υποτάσσεται στον κατακτητή δεν θα περνούσε απέναντι την στιγμή που καταθέταμε στεφάνι στον τόπο θυσίας των δύο Ηρωωμαρτύρων του Ελληνισμού».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση: 
 
Στη σκιά του κατοχικού καθεστώτος και με το βλέμμα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο οι Δρασίτες έκαναν ξεκάθαρο τον ξεπεσμό που χαρακτηρίζει κάθε ξεπουλημένο νεοκύπριο που επιχειρεί ανήμερα του μνημοσύνου του Τάσου και του Σολωμού να διέλθει δια μέσου του οδοφράγματος.
 
Το πανό που αναρτήσαμε συνόψιζε την παρακμή όσων συμβιβάστηκαν με τον κατακτητή. Δεν διστάσαμε μάλιστα να τους το μεταφέρουμε κατάμουτρα όταν με τα αυτοκίνητα τους επιχείρησαν να διέλθουν στα κατεχόμενα εδάφη. 
 
Από πλευράς μας κλείσαμε το οδόφραγμα της Δερύνειας και τους εμποδίσαμε. Για εμάς ήταν ξεκάθαρο πως κανένας που υποτάσσεται στον κατακτητή δεν θα περνούσε απέναντι την στιγμή που καταθέταμε στεφάνι στον τόπο θυσίας των δύο Ηρωωμαρτύρων του Ελληνισμού. 
 
Η παρουσία μας έκλεισε με δυναμικά συνθήματα στην μνήμη των Ηρώων και τον Εθνικό Ύμνο. Η υπόσχεση μας μία, η δικαίωση της θυσίας τους! 
 
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!
 



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ, ΠΟΡΝΕΙΑ, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ. ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ.... και όλα τα συνώνυμα.
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΕΥΓΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΑΣΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ.
ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ. Ο ΛΟΓΟΣ; ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ... ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ.
ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΜΑΣ ΣΦΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥΜΕ.

Στη μνήμη των δύο ηρώων αλλά και στις μητέρες τους είναι αφιερωμένο και το ποίημα του καθηγητή Γεωπολιτικής Ι. Μάζη, με τίτλο «Παιδικό της Κύπρος», γραμμένο το 2000 και το οποίο μελοποιήθηκε.

«Παιδικό της Κύπρος»
Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
πέστε μου, κόκκινα γιατ’ είστε;

-Tου Τάσου ήπιαμε το αίμα για κρασί,
στο άγριο τούτο πατητήρι.
Με ξύλα, πέτρες, σφαίρες και λοστούς,
στείλαν οι «Λύκοι» την ψυχή του στ’ Ακρωτήρι.

Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
πέστε τί θέλετε, μιλείστε.

-Με δάφνη και μυριστικά, περαστικοί,
με σάβανο από χακί,
το σώμα του να ντύστε.

Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
τ’ έχει το βλέμμα σας και δάκρυα γιομίζει;

-Σημαίας κοντάρι μεσ’ την Πράσινη Γραμμή
που πάνω του ψυχή παλληκαριού
-σφαγμένη- ανεμίζει.

Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
άραγε η ψυχή μας τί να ορίζει;

-Άντρα ζητάμε, σύ περαστικέ, άντρα με σβέρκο
που να βρίζει…
Άντρα που νάχει μεσ’ τα σκέλια του ζωή
ζωή που σφύζει.
Άντρα ζητάμε με δαδί περαστικέ,
ν’ ανάψει της Αμμόχωστος το μαύρο μετερίζι

Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
τί βιάζεστε και τρέχετε στ’ Αη Αντριός το Φάρο;

-Δυο τούφες είμαστε περαστικέ,
από του Σολωμού τ’ ολόστερνο τσιγάρο…

Γλυκά της Κύπρος συννεφάκια μου,
τα ονόματά σας πέστε μου, ποια είναι;

-Τάσος… Γρηγόρης… Ευαγόρας… Σολωμός
κι άλλες, χιλιάδες, που κανείς
-μαζί κι εσύ περαστικέ-
δε θέτε να θυμώσαστε ποιοι είναι.

Πικρά της Κύπρος συννεφάκια μου,
πούναι του Πενταδάχτυλου το λαμπερό καντήλι;

-Χάθηκε πια, περαστικέ,
τόσβησε των μαννάδων μας τ’ ολόμαυρο, το φοβερό μαντήλι.

Α.Α. Ιδρυτικό μέλος του αγωνιστικού ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε πατριωτάκια παιδιά του ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί συνολικά 11 εντάλματα σύλληψής για τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού, αυτοί κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι.

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους

Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα

Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Ο Ερχάν Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη στην Αμμόχωστο πέρυσι και είναι ανάμεσα στους 21 νέους «βουλευτές» του ψευδοκράτους.

Στις 28 Απριλίου 1997, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία. Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το «Τραγούδι του Χελιδονιού», που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.
Τρεις ημέρες μετά την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο ξάδελφό του, Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθεί να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια...
Γύρω στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο Σολωμού ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε και για αυτούς διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:

Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.
Κανείς και από αυτούς τους δολοφόνους δεν συνελήφθη και όπως και οι υπόλοιποι είναι στελέχη του ψευδοκράτους και ίσως και η Κ.Δ. τους παρεχώρησε και Κυπριακά διαβατήρια, όπως έπραξε και με άλλους τρομοκράτες ΤΚ της ΤΜΤ.
Π.Β. Από κατεχόμενη Ελληνική Αμμόχωστο.

Ανώνυμος είπε...

Kάποιοι μας κάνουν περήφανους και κάποιοι μας ντροπιάζουν. Τον εαυτό τους περισσότερο οι ανθέλληνες νεοκύπριοι....
Μίνως

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.