7 Οκτωβρίου 2022

Παιχνίδι φωτιάς

Η Τουρκία επανέρχεται και υποδαυλίζει τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο με τη συνομολόγηση νούμερο δύο του παράνομου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου έπειτα από την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη. Εν μέσω του Ουκρανικού που έχει συνταράξει την ομαλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, επ’ ουδενί οι ΗΠΑ δε μπορούν να δεχθούν τις έκνομες απαιτήσεις της Άγκυρας και την περαιτέρω κλιμάκωση.
 
Ας μη ξεχνούμε πως ο νυν πρωθυπουργός της Λιβύης δε λαμβάνει την υποστήριξη και αναγνώριση της βουλής και δε δικαιούται να συνάπτει κρατικές συμφωνίες που να δεσμεύουν μελλοντικά το κράτος σύμφωνα με τη νομολογία του ΟΗΕ. Αυτό το ατόπημα της Τουρκίας που θα θελήσει να δεσμεύσει ΑΟΖ για έρευνα υδρογονανθράκων θα προκαλέσει αναπόφευκτα την οργισμένη αντίδραση κρατών που κατέχουν δικαιώματα γεωπολιτικής και οικονομικής φύσεως στη Λιβύη.
 
Το Κάϊρο, έχει ήδη εκφραστεί με σκληρή διπλωματική γλώσσα απέναντι στις πρακτικές της Άγκυρας και όσο η τελευταία τραβάει το σχοινί κινδυνεύει να παρεκτραπεί πλήρως η σταθερότητα και να ανοίξουν οι πόρτες του φρενοκομείου. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των περιφερειακών δυνάμεων όπως της Αιγύπτου καθώς και τις κινήσεις της Αθήνας. Στο πεδίο αυτό εμπλέκονται επίσης Γαλλικά και Ιταλικά συμφέροντα που πιθανόν θα καταστούν επισφαλή. 
 
Σε μια περίοδο που η ενέργεια κοστίζει και κοστίζει ακριβά, μια ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή ενός κράτους που είναι μέλος του ΟΠΕΚ θα δημιουργήσει επιπλέον τριγμούς στο παγκόσμιο σύστημα τιμών και διακίνησης επιβαρύνοντας επιπλέον τα κράτη. Ο Ερντογάν προκειμένου να επιτύχει τα φαραωνικά πλάνα του και να αγκιστρωθεί στον προεδρικό θώκο εσαεί, θα κινηθεί διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά ερεθίζοντας τον κύριο βασικό του αντίπαλο, την Ελλάδα. Επιθυμεί διακαώς να πέσουμε στην υποτιθέμενη παγίδα του και να κάνουμε την πρώτη κίνηση κατηγορώντας μας. 
 
Από την πλευρά μας παρόλα αυτά, θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους ότι υπηρετούμε σαφώς το διεθνές δίκαιο το οποίο λειτουργεί υπέρ μας αλλά να διακηρύξουμε σε όλους τους τόνους ότι άπαξ η Άγκυρα προβεί στο απονενοημένο δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αλλά θα πράξουμε στο πεδίο με ότι μέσα διαθέτουμε. Και ας είμαστε επιτελούς ειλικρινείς. Η Ελληνική πλευρά να διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η λεκάνη της νοτιοανατολικής μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε κρανίου τόπο θέτοντας την ταφόπλακα στο ΝΑΤΟ και την ειρήνη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο όπου οι χάρτες και οι οδηγίες του ΟΗΕ αποτελούν κουρελόχαρτα και λόγια του αέρα. 
 
Σε στιγμές που απειλείται αναφανδόν η κυριαρχία της πατρίδος δε χωρούν από του κυβερνώντες μισόλογα και υπεκφυγές. Δυστυχώς, αν η Τουρκία καταπατήσει εθνικά δικαιώματα ο δρόμος είναι ένας και τίθενται σε ισχύ τα επιτελικά πλάνα. Δε νοείται να μιλούμε ακόμη για διευθέτηση και συνεννόηση με πειρατές όταν έρχονται για να σε ακρωτηριάσουν μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. 
 
Αναστάσιος Β. Κακαράντζας
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.