30 Οκτωβρίου 2022

Κρίση τεχνητών τροφίμων: Βιοτεχνολογία με κίνητρο τον μονοπωλιακό έλεγχο και την «ιερή αγελάδα μετρητών GMO»

Γράφει ο Colin Todhunter 
 
Σήμερα βλέπουμε αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω ενός συνδυασμού μιας τεχνητής κρίσης τροφίμων για γεωπολιτικούς λόγους, οικονομικής κερδοσκοπίας από hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικές τράπεζες και κερδοσκοπίας από παγκόσμιους ομίλους του εμπορίου σιτηρών όπως οι Cargill, Louis Dreyfus, ADM και Bunge.
 
Επιπλέον, αγροτικές εταιρείες όπως η Bayer, η Syngenta (ChemChina) και η Corteva θεωρούν κυνικά τις τρέχουσες συνθήκες ως ευκαιρία για να προωθήσουν την ατζέντα τους και να επιδιώξουν την εμπορική εκμετάλλευση μη ρυθμισμένων και ακατάλληλα δοκιμασμένων γενετικά τροποποιημένων τεχνολογιών (ΓΤ).  
 
Οι εταιρείες αυτές προωθούν εδώ και καιρό την ψευδή αφήγηση ότι οι υβριδικοί σπόροι τους και οι ΓΤ σπόροι τους, μαζί με τα αγροχημικά τους, είναι απαραίτητα για τη διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η ατζέντα ενορχηστρώνεται από συμφέροντα και επιστήμονες καριέρας – πολλοί από τους οποίους έχουν προ πολλού πουλήσει την αντικειμενικότητά τους για τα χρήματα της βιοτεχνολογίας – ομάδες πίεσης και ατιμασμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους.  
 
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, αυτοί οι αγγελιοφόροι της βιομηχανίας προσπαθούν επίσης να παρουσιάσουν τους επικριτές τους ως Λουδίτες και ιδεολογικά καθοδηγούμενους, καθώς και ότι στερούν από τους φτωχούς τα (ΓΕ) τρόφιμα και από τους αγρότες την τεχνολογία.  
 
Αυτού του είδους οι πομφόλυγες διαλύονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία ενός αποτυχημένου έργου ΓΕ.  
 
Εκτός από αυτό το είδος συναισθηματικού εκβιασμού, επιφανείς λομπίστες όπως ο Mark Lynas – ανίκανοι ή απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι η πραγματική επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφική κυριαρχία μπορούν να επιτευχθούν χωρίς ιδιόκτητα προϊόντα – προβάλλουν άλλους αβάσιμους και παράλογους ισχυρισμούς ότι οι επικριτές της βιομηχανίας είναι τσιράκια του Κρεμλίνου, επιδεικνύοντας παράλληλα άγνοια γεωπολιτικής.  
 
Πράγματι, σε ποιον θα απευθυνόσασταν για μια ανάλυση των σημερινών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας; Σε έναν υποστηρικτή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και των φυτοφαρμάκων, ο οποίος διατυπώνει ανακριβείς ισχυρισμούς από το πόστο του στην Cornell Alliance for Science, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gates. Ή σε έναν διάσημο ακαδημαϊκό, όπως ο καθηγητής Michael Hudson, του οποίου ο ειδικός τομέας καλύπτει τη γεωπολιτική.  
 
Αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας ακτιβιστής της βιομηχανίας, όπως ο Lynas, επιχειρεί να ξεφύγει από τον τομέα της υποτιθέμενης εξειδίκευσής του για να προσπαθήσει να κερδίσει πόντους.  
 
Ωστόσο, τα βρώμικα κόλπα και οι συκοφαντίες είναι συνηθισμένα, επειδή ο αυτοκράτορας της αγροβιοτεχνολογίας έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει ρούχα ξανά και ξανά – η ΓΕ είναι μια αποτυχημένη, συχνά επιζήμια τεχνολογία που αναζητά πρόβλημα. Και αν το πρόβλημα δεν υπάρχει, η πραγματικότητα της επισιτιστικής ανασφάλειας θα διαστρεβλωθεί για να εξυπηρετήσει την ατζέντα της βιομηχανίας και οι ρυθμιστικοί φορείς και τα θεσμικά όργανα που υποτίθεται ότι έχουν συσταθεί για να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον θα τεθούν υπό έντονη πίεση ή θα υπονομευθούν.  
 
Η απόδοση των ΓΤ καλλιεργειών είναι ένα έντονα αμφισβητούμενο ζήτημα και, όπως τονίζεται σε ένα άρθρο των PC Kesavan και MS Swaminathan το 2018 στο περιοδικό Current Science, υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους και τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, όχι μόνο σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική.  
 
Μια νέα έκθεση των Φίλων της Γης (FoE) Europe δείχνει ότι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Bayer και η Corteva, οι οποίες ελέγχουν ήδη από κοινού το 40% της παγκόσμιας εμπορικής αγοράς σπόρων, προσπαθούν τώρα να εδραιώσουν την πλήρη κυριαρχία τους. Το παρατηρητήριο της βιομηχανίας GMWatch σημειώνει ότι οι εταιρείες αυτές επιδιώκουν να αυξήσουν τον έλεγχό τους στο μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, κατοχυρώνοντας εκτενώς πατέντες για φυτά και αναπτύσσοντας μια νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).  
 
Οι εταιρείες αυτές προχωρούν στην κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των γενετικών πληροφοριών των φυτών που μπορεί να προκύψουν με φυσικό τρόπο ή ως αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης. Διεκδικούν όλα τα φυτά με αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά ως «εφεύρεσή» τους. Τέτοιες πατέντες στα φυτά θα περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών σε σπόρους και θα εμποδίσουν τους γενετιστές να αναπτύξουν νέα φυτά, καθώς και οι δύο θα πρέπει να ζητήσουν τη συγκατάθεσή τους και να πληρώσουν τέλη στις εταιρείες βιοτεχνολογίας.  
 
Η Corteva έχει υποβάλει αίτηση για περίπου 1.430 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέους ΓΤΟ, ενώ η Bayer έχει υποβάλει αίτηση για 119 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.  
 
Η Mute Schimpf, υπεύθυνη για την εκστρατεία για τα τρόφιμα στην οργάνωση Friends of the Earth Europe, λέει:  
«Η στρατηγική της μεγάλης βιοτεχνολογίας είναι να υποβάλει αίτηση για ευρείες πατέντες που θα καλύπτουν επίσης φυτά τα οποία παρουσιάζουν φυσικά τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά με τους ΓΤΟ που δημιούργησαν. Θα γεμίσουν τις τσέπες τους από τους αγρότες και τους φυτωριούχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά που μπορούν να καλλιεργήσουν και να εργαστούν».
 
Για παράδειγμα, η GMWatch σημειώνει ότι η Corteva κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια διαδικασία τροποποίησης του γονιδιώματος ενός κυττάρου με την τεχνική CRISPR και διεκδικεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για κάθε κύτταρο, σπόρο και φυτό που περιλαμβάνει τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, είτε πρόκειται για μπρόκολο, αραβόσιτο, σόγια, ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, κριθάρι ή ηλίανθο.  
 
Ο τομέας της αγροτικής βιοτεχνολογίας επιδίδεται σε μια εταιρική αεροπειρατεία της γεωργίας, ενώ προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως εμπλεκόμενο σε κάποιου είδους υπηρεσία προς την ανθρωπότητα.  
 
Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο εγχείρημα, το οποίο παίζεται επί του παρόντος και στην Ινδία.  
 
ΓΤ (Γενετικά Τροποποιημένη) μουστάρδα
 
Μια πρόσφατη έκθεση στην ιστοσελίδα Down to Earth ανέφερε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Γενετικής Μηχανικής (GEAC), το κορυφαίο ρυθμιστικό όργανο της Ινδίας, ενδέχεται να εγκρίνει την εμπορική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης μουστάρδας. Σε απάντηση, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έγραψαν στην κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για την πιθανή έγκριση μη ασφαλών, μη αναγκαίων και ανεπιθύμητων ΓΤΟ.  
 
Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί η εμπορική εκμετάλλευση της πρώτης γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας τροφίμων στην Ινδία σέρνεται εδώ και χρόνια. Το COVID καθυστέρησε τη διαδικασία, αλλά η απόφαση για τη ΓΤ μουστάρδα φαίνεται τώρα να είναι κοντά.  
 
Ωστόσο, σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων, ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα και κανονιστικές παραβάσεις – για να μην αναφέρουμε την απάτη – θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόφαση υπέρ της εμπορίας.  
 
Η ουσία είναι η κυβερνητική συμπαιγνία με τις παγκόσμιες αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να κρυφτούν στο παρασκήνιο, παρά τις πολλές συζητήσεις για τον καθηγητή Pental και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Δελχί ως ανεξάρτητους προγραμματιστές της ΓΤ μουστάρδας (DMH 11).  
 
Η ΓΤ μουστάρδα παρουσιάζει την ευκαιρία να δημιουργηθούν διάφορα υβρίδια μουστάρδας ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα (HT) χρησιμοποιώντας το καλύτερο βλαστικό πλάσμα της Ινδίας, το οποίο θα ήταν ένα ακαταμάχητο κέρδος για τους κατασκευαστές σπόρων και χημικών.  
 
Το 2016, η ακτιβίστρια Aruna Rodrigues κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζητώντας μορατόριουμ στην απελευθέρωση οποιουδήποτε ΓΤΟ στο περιβάλλον, μέχρις ότου καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο, διαφανές και αυστηρό πρωτόκολλο βιοασφάλειας στο δημόσιο τομέα, το οποίο θα διεξάγεται από οργανισμούς ανεξάρτητων φορέων εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιούνται.  
 
Στην αίτησή της, η Rodrigues ανέφερε:  
«Το 2002, η Proagro Seed Company (σήμερα Bayer), υπέβαλε αίτηση για εμπορική έγκριση για την ίδια ακριβώς κατασκευή που ο καθηγητής Pental και η ομάδα του προωθούν τώρα ως HT Mustard DMH 11. Ο λόγος σήμερα ταιριάζει με τον τότε ισχυρισμό της Bayer για 20% καλύτερη αύξηση της απόδοσης (από τη συμβατική μουστάρδα). Η Bayer απορρίφθηκε επειδή το ICAR [Ινδικό Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας] δήλωσε ότι οι δοκιμές τους στο πεδίο δεν έδωσαν αποδείξεις για ανώτερη απόδοση». 
 
Η αναφορά αναφέρει ότι 14 χρόνια αργότερα, άκυρες δοκιμές πεδίου και αδιαλείπτως δόλια δεδομένα παρέχουν τώρα υποτίθεται αποδείξεις για μια ανώτερη απόδοση 25%.  
 
Η Rodrigues συνεχίζει:  
«Το HT DMH 11 είναι η ίδια κατασκευή ΓΤΟ HT της Bayer – ένας ΓΤΟ ανεκτικός στα ζιζανιοκτόνα με τρία ξένα γονίδια. Χρησιμοποιεί, όπως και η κατασκευή της Bayer, την τεχνολογία αποστείρωσης γύρης BARNASE, με το γονίδιο αποκατάστασης της γονιμότητας BARSTAR (σύστημα B & B) (τροποποιημένο από τα αρχικά γονίδια που προέρχονται από ένα βακτήριο του εδάφους) και το ζιζανιοκτόνο γονίδιο bar σε κάθε γονική γραμμή ΓΤΟ. Η χρήση του συστήματος B & B διευκολύνει την παραγωγή υβριδίων, καθώς η μουστάρδα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτογονιμοποιούμενη καλλιέργεια (αλλά διασταυρώνεται σε ποσοστά έως και 20%). Δεν υπάρχει χαρακτηριστικό για την απόδοση. Το HT DMH 11 είναι ευθέως μια καλλιέργεια με ανοχή στα ζιζανιοκτόνα (HT), αν και αυτή η πτυχή έχει περιθωριοποιηθεί σταθερά από τους προγραμματιστές τα τελευταία χρόνια». 
 
Για να παραχθεί ένα υβρίδιο, δύο γονικές γραμμές έπρεπε να τροποποιηθούν γενετικά. Στις γονικές σειρές χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία Barnase και barstar. Και το αποτέλεσμα είναι τρεις ΓΤΟ: οι δύο γονείς και ο απόγονος, DMH 11, ο οποίος θα είναι ιδανικός για την επεξεργασία με glufosinate («Liberty» και «Basta» της Bayer).  
 
Σύμφωνα με την Rodrigues:  
«… το σχέδιο είναι ότι η επίσημη οδός για την πρώτη απελευθέρωση μιας καλλιέργειας HT και μιας καλλιέργειας τροφίμων θα είναι μέσω της HT DMH 11 ή/και των δύο γονικών γραμμών της HT με μυστικότητα. Δεδομένου ότι η υποστηριζόμενη υπεροχή της απόδοσης της HT DMH 11 μέσω του συστήματος B & B έναντι των μη ΓΤΟ ποικιλιών και υβριδίων είναι πολύ απλά ΔΕΝ είναι ΑΛΗΘΗΣ…».
 
Στις πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, η Rodrigues εξέθεσε λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και είναι ακατάλληλες για την Ινδία. Μετέφερε εν συντομία ορισμένες από τις ανησυχίες της σε συνέντευξη που έδωσε το 2020 με τίτλο Το θέμα των ΓΤΟ φτάνει στο σημείο βρασμού στην Ινδία: Συνέντευξη με την Aruna Rodrigues.  
 
Επιπλέον, διάφορες εκθέσεις υψηλού επιπέδου έχουν συμβουλεύσει κατά της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τροφίμων στην Ινδία: Η «Έκθεση του Jairam Ramesh» του Φεβρουαρίου 2010, η οποία επέβαλε επ’ αόριστον μορατόριουμ για την Bt Brinjal- Η «Έκθεση της Επιτροπής Sopory» (Αύγουστος 2012)- Η «Έκθεση της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» (PSC) για τις ΓΤ καλλιέργειες (Αύγουστος 2012)- και Η «Τελική Έκθεση της Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων (TEC)» (Ιούνιος-Ιούλιος 2013).  
 
Οι εκθέσεις αυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ΓΤ καλλιέργειες είναι ακατάλληλες για την Ινδία και ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες βιοασφάλειας και κανονιστικές διαδικασίες είναι ανεπαρκείς. Η TEC, που διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν καυστική για το ρυθμιστικό σύστημα που επικρατεί στην Ινδία, τονίζοντας τις ανεπάρκειές του και τις εγγενείς σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων. Η TEC συνέστησε 10ετές μορατόριουμ για την εμπορική απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Η ΕΠΑ κατέληξε επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα.  
 
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο δικηγόρο Prashant Bhushan, αυτές οι επίσημες εκθέσεις πιστοποιούν πόσο αμελείς είναι οι ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας και πόσο σοβαρή είναι η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ΓΤ στους επίσημους κύκλους.  
 
Η Aruna Rodrigues είχε επισημάνει εδώ και καιρό την άθλια κατάσταση της ρυθμιστικής εποπτείας των ΓΤΟ στη χώρα και την ανάγκη να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση η αρχή της προφύλαξης. Αλλά δεν έχουν αλλάξει πολλά και η ρυθμιστική θέση παραμένει ουσιαστικά η ίδια.  
 
Η Rodrigues ισχυρίζεται ότι οι δύο μητρικές σειρές και το υβρίδιο DMH-11 απαιτούν πλήρη ανεξάρτητο έλεγχο, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιηθεί. Και δεν έχει γίνει λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και ρυθμιστικής παραβατικότητας.  
 
Η Rodrigues σημειώνει:  
«Η Ινδία βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με την απορρύθμιση των ΓΤΟ. Αυτό είναι καταστροφικό και ανησυχητικό, χωρίς ηθική και επιστημονική λογική».
 
Η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα λέγεται ότι μπορεί να αποδώσει περισσότερο από τις καλύτερες ποικιλίες της Ινδίας κατά 25-30%. Η επιλογή των σωστών «συγκριτικών στοιχείων» αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη δοκιμή οποιουδήποτε ΓΤΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτός απαιτείται εξαρχής. Όμως ο Rodrigues υποστηρίζει ότι η επιλογή σκόπιμα φτωχών «συγκριτών» βρίσκεται στην καρδιά της απάτης.  
 
Ελλείψει επαρκών και ορθών δοκιμών και επαρκών δεδομένων, δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξαχθούν στατιστικά έγκυρα συμπεράσματα για τη μέση απόδοση σε σπόρους (MSY) του DMH 11. Παρόλα αυτά, τα συμπεράσματά τους εξήχθησαν τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους προγραμματιστές, οι οποίοι επιπλέον διεξήγαγαν και επέβλεψαν τις δοκιμές. Χωρίς έγκυρα δεδομένα που να το δικαιολογούν, το DMH 11 επετράπη σε προ-εμπορικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας στο χωράφι το 2014-15.  
 
Για μια επαρκή βάση για τη συγκριτική αξιολόγηση της MSY, ο Rodrigues υποστηρίζει ότι ήταν απολύτως απαραίτητο η σύγκριση να περιλαμβάνει τη διασταύρωση (υβρίδιο) μεταξύ των μη τροποποιημένων γονικών γραμμών (πλησιέστερη ισογονική γραμμή), στην αρχή της διαδικασίας αξιολόγησης του κινδύνου και σε όλα τα επόμενα στάδια των δοκιμών πεδίου, εκτός από άλλους συνιστώμενους «συγκριτές». Τίποτα από αυτά δεν έγινε.  
 
Επιλέχθηκαν σκόπιμα φτωχές ποικιλίες μη ΓΤΟ μουστάρδας για να προωθηθούν οι προοπτικές του DMH 11 ως υβριδίου ΓΤΟ ανώτερης απόδοσης, το οποίο στη συνέχεια πέρασε από το «σύστημα» και επετράπη από τις ρυθμιστικές αρχές, μια κλασική μη συνεπαγωγή τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τον Δρ Pental.  
 
Η απάτη συνεχίστηκε, σύμφωνα με τον Rodrigues, παραποιώντας ενεργά τα στοιχεία απόδοσης του DMH 11 κατά 15,2% για να παρουσιάσει υψηλότερη ΜΣΕΑ. Στις διάφορες αναφορές της στο Ανώτατο Δικαστήριο, προσέφερε πολλά στοιχεία για να δείξει πώς έγινε αυτό.  
 
Η Rodrigues λέει:
«Δεν έχει καμία σημασία αν το HT DMH 11 δεν εγκριθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δύο γονικές γραμμές του HT (ΓΤΟ) είναι: HT Varuna-barnase και HT EH 2-barstar θα χρησιμοποιηθούν «για την εισαγωγή των γονιδίων bar-barnase και bar-barstar σε νέο σύνολο γονικών γραμμών για την ανάπτυξη υβριδίων επόμενης γενιάς με υψηλότερες αποδόσεις» (σύμφωνα με τον προγραμματιστή και τη ρυθμιστική αρχή)».»
 
Λέει ότι αυτή η εξαιρετική παραδοχή επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος για οποιονδήποτε αριθμό «εκδόσεων» της μουστάρδας HT DMH 11 επενδύεται σε αυτούς τους δύο ΓΤΟ ως γονείς – η Ινδία θα έχει εκατοντάδες υβρίδια μουστάρδας HT χαμηλής απόδοσης, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ποικιλίες μουστάρδας της Ινδίας με μεγάλη ζημιά για τους αγρότες και μολύνοντας ανεπανόρθωτα τους σπόρους και το βλαστικό πλάσμα μουστάρδας της χώρας.  
 
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Rodrigues, η Ινδία αντιμετωπίζει μια ρυθμιστική ταχυδακτυλουργία «τρία σε ένα» σε μια θρασύτατη επίδειξη συμπαιγνίας για την εξαπάτηση του έθνους από τα ρυθμιστικά όργανα της διακυβέρνησης.  
 
Επιπλέον, η μουστάρδα HT DMH 11 δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εγχώρια παραγωγή σιναπόλαδου, η οποία ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο προωθήθηκε εξ αρχής. Το επιχείρημα ήταν ότι η ΓΤ μουστάρδα θα αύξανε την παραγωγικότητα και αυτό θα βοηθούσε στη μείωση των εισαγωγών βρώσιμων ελαίων.  
 
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ινδία ήταν σχεδόν αυτάρκης σε βρώσιμα έλαια. Στη συνέχεια μειώθηκαν οι εισαγωγικοί δασμοί, οδηγώντας σε εισροή φθηνών (επιδοτούμενων) εισαγωγών βρώσιμων ελαίων που οι εγχώριοι αγρότες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν. Αυτό ουσιαστικά κατέστρεψε τον εγχώριο τομέα των βρώσιμων ελαίων και εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των καλλιεργητών φοινικέλαιου και της αμερικανικής εταιρείας σιτηρών και γεωργικών προϊόντων Cargill.  
 
Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το 2013 ο τότε υπουργός Γεωργίας της Ινδίας Sharad Pawar κατηγόρησε τις αμερικανικές εταιρείες ότι εκτροχίασαν το πρόγραμμα παραγωγής ελαιούχων σπόρων της χώρας.  
 
Είτε στην Ινδία, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού, η ατζέντα της βιομηχανίας είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ΓΤ για να εξασφαλίσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί όλων των σπόρων (και των χημικών εισροών) και να αποκτήσει έτσι τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων και της γεωργίας. Και δεδομένων των όσων έχουν εκτεθεί εδώ – επιδιώκουν να το επιτύχουν αυτό με όλα τα απαραίτητα μέσα.  
 
Ο διάσημος συγγραφέας Colin Todhunter ειδικεύεται στην ανάπτυξη, τα τρόφιμα και τη γεωργία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG) στο Μόντρεαλ.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.