27 Οκτωβρίου 2022

Ένα "ασφαλές και αποτελεσματικό" ηλεκτρικό όχημα είναι μια παραπλανητική ονομασία μάρκετινγκ

24 Οκτωβρίου 2022, Flat White Διαβάστε το εδώ
 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Το να αναγκάζετε την υπόλοιπη πολυκατοικία σας να πληρώνει το κόστος του ηλεκτρικού σας οχήματος έχει δικαίως γίνει σημείο διαφωνίας.
 
Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε άνοδο (με καταστροφική έννοια) και δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τις υποσχόμενες μειώσεις των τιμών που υποσχέθηκαν οι Εργατικοί, τις οποίες πήραν στις ομοσπονδιακές εκλογές. 
 
Η κοινωνικοποίηση του ενεργειακού δικτύου, όπως σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, είναι πιθανό να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη, δεδομένου του συγκλονιστικού χάους που έκανε η κυβέρνηση την τελευταία φορά που ήταν υπεύθυνη. 
 
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών με αυτόνομα κτίρια είναι ευπρόσδεκτοι να συνδέσουν τις πολυτελείς συσκευές μεταφοράς τους που εξοικονομούν τον πλανήτη στον τοίχο, αλλά όσοι ζουν σε πολυκατοικίες θα πρέπει να κάνουν το σωστό και να φορτίσουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα σε έναν από τους πολλούς εξωτερικούς σταθμούς που προβλέπονται. 
 
Το να έρχεστε στο σπίτι σας και να περιμένετε από όλους τους γείτονές σας να αναλάβουν το κόστος είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. 
 
Στην εφημερίδα The Australian την περασμένη εβδομάδα, ένας ιδιοκτήτης Tesla και ενοικιαστής διαμερίσματος ισχυρίστηκε ότι οι γείτονές του "δεν είχαν πρόβλημα να καλύψουν το κόστος για να φορτίσει το Tesla του". 
 
'Το βλέπουν ως μελλοντική προστασία του κτιρίου. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές θα κινηθούν προς την ηλεκτρική κατεύθυνση την επόμενη δεκαετία, οπότε αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Χαίρονται που κάποιος άρχισε να ασκεί πίεση, και ξέρουν ότι είμαι περισσότερο από ευτυχής να πληρώσω μόλις το κτίριο το καταστήσει εφικτό". 
 
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης Tesla μπορεί να ζει στο Τρίγωνο των Βερμούδων των πολυκατοικιών, αλλά πίσω στον πραγματικό κόσμο, οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες σπιτιού παρακολουθούν τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας σαν γεράκια, απενεργοποιώντας συσκευές για να εξοικονομήσουν μερικά δολάρια και πληρώνοντας για επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας. 
 
Σίγουρα δεν πρόκειται να επευφημήσουν τον τύπο στο υπόγειο που ανεβάζει τους συλλογικούς λογαριασμούς τους με ένα πολυτελές όχημα. 
 
Δεν είναι εντάξει για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να "γεμίζουν" ουσιαστικά τις δεξαμενές τους σε βάρος των γειτόνων τους. Ούτε θα πρέπει να είναι πρόβλημα των φορολογουμένων να το διορθώσουν (αν και θα είναι, επειδή οι κυβερνήσεις ήδη μοιράζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την "ετοιμότητα των ηλεκτρικών οχημάτων"). 
 
Αν οι άνθρωποι θέλουν να οδηγούν ηλεκτρικά οχήματα, ας εγκαταστήσουν -με δικά τους έξοδα- πρίζες φόρτισης στους χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί για τα αυτοκίνητα, όπως ακριβώς θα συνδέατε μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο. 
 
Θα πρέπει να είναι ήδη προφανές ότι οι φορτιστές υψηλής ταχύτητας σε γκαράζ με εκατοντάδες αυτοκίνητα θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα υποδομής. Το δίκτυο δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτή την ξαφνική ζήτηση (ούτε και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, εδώ που τα λέμε). 
 
Μετά από δεκαετίες που η πολιτική "χρήση λιγότερης ενέργειας για να σωθεί ο πλανήτης" καθοδηγούσε τους σχεδιασμούς των κατασκευών, οι πολιτικοί αναγκάζουν τώρα την αγορά να "χρησιμοποιεί ένα σωρό περισσότερη ενέργεια για να σωθεί ο πλανήτης". 
 
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους τα ηλεκτρικά οχήματα δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα των μεταφορών - ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική ενέργεια και πάρκα μπαταριών) για τα εξαιρετικά σπάνια αποθέματα λιθίου που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής κάθε χρόνο. 
 
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για τα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι σαν τα μεταχειρισμένα τηλέφωνα - κανείς δεν τα θέλει αφού η μπαταρία έχει καταστραφεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και, με τόσο μεγάλη εξάρτηση από τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά, "φθείρονται" με τρόπους που καθιστούν πολύ ακριβή την επισκευή τους - όπως ακριβώς το δεκαετές φορητό υπολογιστή που πετάξατε στα σκουπίδια. 
 
Αυτοί οι λόγοι ωχριούν μπροστά στο ζήτημα της ασφάλειας. 
 
Όταν ο παρουσιαστής του Grand Tour, Richard Hammond, τράκαρε το ηλεκτρικό supercar Rimac αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το αυτοκίνητο καιγόταν για μέρες. Η θερμότητα που δημιουργείται από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης προκαλεί έντονες πυρκαγιές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβηστούν με την τάση να αναφλέγονται τυχαία. 
 
Αν και αυτές οι πυρκαγιές μπορεί να είναι σπάνιες, όταν συμβαίνουν αποτελούν εφιαλτικό σενάριο για τα πάρκινγκ και τα συνεργεία επισκευής. 
 
Οι συνήθεις καταιονιστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε υπόγειους χώρους στάθμευσης αρκούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών που δημιουργούνται από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα. Αυτές οι πυρκαγιές τείνουν να περιορίζονται σε ένα όχημα. 
 
Οι ψεκαστήρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς ηλεκτρικού οχήματος (το οποίο καίγεται σε σημαντικά υψηλότερη θερμοκρασία). 
 
Εάν τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σταθμευμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν τη συνήθεια να πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση έντονων πυρκαγιών που βγάζουν τοξικό καπνό πολύ πιο επικίνδυνο από οτιδήποτε βγαίνει από ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. 
 
Τι θα συμβεί αν μια τέτοια πυρκαγιά ξεκινήσει σε ένα εμπορικό κέντρο, ή ακόμα χειρότερα, σε μια πολυκατοικία με εκατοντάδες ηλεκτρικά οχήματα στοιβαγμένα μαζί; 
 
Ενώ μπορούμε να συγχωρήσουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πιάνουν φωτιά όταν οδηγούνται από μια πλαγιά με μεγάλη ταχύτητα και πέφτουν σε ένα χωράφι, οι περισσότερες πυρκαγιές ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμβαίνουν όταν είναι συνδεδεμένα στην πρίζα για φόρτιση - κάτι που θα είναι η προεπιλεγμένη θέση αν εγκαταστήσουμε οικιακές πρίζες φόρτισης σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, όπως απαιτούν οι πολιτικοί και οι ιδιοκτήτες κατοικιών. 
 
Ξέρουμε περίπου πώς θα είναι, συγκρίνοντας την κατάσταση με τις πυρκαγιές σε φάρμες μπαταριών. 
 
Το να λέμε ότι είναι "σπάνιες" δεν αποτελεί έγκυρη εγγύηση για την ασφάλεια, επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα είναι "σπάνια". Το "σπάνιο" θα γίνει εκθετικό πρόβλημα καθώς εκατομμύρια επί εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής και θα κυκλοφορήσουν στον πραγματικό κόσμο. Όσο "σπάνιο" και αν είναι το πρόβλημα, ακόμη και ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες. 
 
Πολλές καταγεγραμμένες πυρκαγιές μπαταριών σε ηλεκτρικά οχήματα οφείλονται σε θέματα ποιοτικού ελέγχου και ελαττωματικές μπαταρίες. 
 
Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους αναγνώστες, διότι η νομοθέτηση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να επισπεύσουν την παραγωγή, να κόψουν τις γωνίες, και - δεδομένου ότι το υπερβολικό κόστος των περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων είναι εκτός της εμβέλειας των απλών καταναλωτών - η αγορά θα δώσει προτεραιότητα στα φθηνότερα αυτοκίνητα. Η ιστορία μάς λέει ότι όταν οποιοδήποτε προϊόν σπεύδει να μειώσει το κόστος, η ποιότητα είναι το πρώτο πράγμα στο βωμό της θυσίας. 
 
Τα πάρκινγκ μας θα είναι γεμάτα από αυτοκίνητα που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια και όχι το αντίθετο. Οι λάτρεις των αυτοκινήτων δεν μπορούν να προσποιούνται ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αρκετά μοντέλα έχουν ήδη ανακληθεί από τους κατασκευαστές τους λόγω προβλημάτων αυτανάφλεξης των μπαταριών τους. 
 
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022, επτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά μέσα σε μία μόνο ημέρα. Αποτελούσαν μέρος των 640 πυρκαγιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2022 με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κοστίζουν 20% περισσότερο στην ασφάλιση. 
 
Η "σπάνια" περίπτωση πυρκαγιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα είναι ένα πρόβλημα που επιταχύνεται λόγω της αυξημένης παραγωγής και της ζήτησης φθηνότερων προϊόντων. 
 
Η BYD αναφέρεται ως ο κύριος υπαίτιος για το πρόβλημα της αυτανάφλεξης. Αυτή τη στιγμή παράγουν το 9% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς σε μπαταρίες λιθίου. Όπως αναφέρει το CarNewsChina: 
 
"Όταν μια μπαταρία ηλεκτρικού οχήματος χρησιμοποιεί ταχεία φόρτιση συνεχούς ρεύματος σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας, εάν το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου δεν προθερμάνει τη μπαταρία, η μπαταρία κινδυνεύει από πυρκαγιά. Μια άλλη αιτία της πυρκαγιάς είναι η καθίζηση ανθρακικού λιθίου και ο σχηματισμός δενδριτών λιθίου σε τριμερείς μπαταρίες λιθίου και μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου. Η προσθήκη σχετικά φθηνών ηλεκτρικών οχημάτων στους στόλους αυτοκινήτων-μεταφορών αποτελεί επίσης πρόσθετο κίνδυνο λόγω της υψηλής χρήσης και της πιο γρήγορης φόρτισης". 
 
Και σε μια παρατήρηση που θα πρέπει να ανησυχήσει την Αυστραλία, δεδομένης της ζέστης των καλοκαιριών μας: 
"Επιπλέον, το 66% των πυρκαγιών συμβαίνουν κατά τους θερμούς μήνες του έτους και το 34% κατά τους ψυχρούς μήνες. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς το χειμώνα κατά τη φόρτιση. Το καλοκαίρι, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω υπερθέρμανσης". 
 
Το Batteries News αναφέρει ότι, στην Κίνα, το 27,5 τοις εκατό των πυρκαγιών συμβαίνουν ενώ το όχημα φορτίζει και το 38,5 τοις εκατό ενώ είναι σταθμευμένο. Το συμπέρασμά τους είναι το εξής: 
 
'Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευρεία χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλού κόστους, πάνω στα οποία οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κυκλοφορούντα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, είναι επίσης ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί μεταξύ των αιτιών της αύξησης των πυρκαγιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα'. 
 
Πείτε ό,τι θέλετε για τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να τα εμπιστευτείτε ότι θα κάθονται ήσυχα στο γκαράζ σας. 
 
Παρά το γεγονός ότι άλλα έθνη, τα οποία προηγούνται κατά πολύ της Αυστραλίας στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα ασφάλειας - η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επιλέξει να αγνοήσει εντελώς το πρόβλημα. 
 
Δεν θα ακούσετε πολιτικούς να σπιλώνουν τις ομιλίες τους "σώστε τον πλανήτη!!!" με βρώμικες λεπτομέρειες για πυρκαγιές αυτοκινήτων ή ελλείψεις λιθίου. 
 
Διαβάστε τα υπόλοιπα στο Spectator AU. 
 
****
Δικτυογραφία
A 'Safe And Effective' Electric Vehicle Is A Marketing Misnomer - Climate Change Dispatch
https://climatechangedispatch.com/a-safe-and-effective-electric-vehicle-is-a-marketing-misnomer/




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.