Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος (πρώτο μέρος)
Πριν φτάσουμε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, προηγήθηκαν 28 δραματικές μέρες και νύχτες με έντονο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο.
Βράδια στην Αθήνα, με μυστικές η απόρρητες συσκέψεις σε δωμάτια γεμάτα καπνούς και αγωνία.
Κανείς δεν έπρεπε όχι να μάθει τίποτα, αλλά ούτε να υποπτευθεί το παραμικρό…
Από τα γεγονότα εκείνων των ημερών γνωρίζουμε μόνο κάποια…
Οι μεγάλες στιγμές πριν την κήρυξη του πολέμου, παραμένουν ακόμα περίπου άγνωστες!
Τι ξέρουμε.
Ο άνανδρος τορπιλισμός της «Έλλης» αποτελούσε το προανάκρουσμα μιας ιταλικής επίθεσης που είχε σχεδιαστεί να εκτελεστεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά εμποδίστηκε από την Γερμανία που δεν επιθυμούσε ακόμα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα Βαλκάνια.
Ο Μεταξάς σε συνομιλία με τον πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα Palairet, διατράνωσε την θέλησή του «να αντισταθεί σε κάθε ενέργεια του ΄Άξονος κατά της Ελλάδος” ξεκαθαρίζοντας ότι “προτιμά την καταστροφή από την ταπείνωση».
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1940 ο α΄ γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο Αλέξης Κύρου συναντήθηκε με τον επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ναύαρχο Kanaris.
Ο Kanaris του μετέφερε ότι η Γερμανία επενέβη αποφασιστικά και αθόρυβα στην Ιταλία για να διασώσει την Ελλάδα και έτσι η ακεραιότητά της έχει εξασφαλιστεί ως το τέλος του πολέμου.
Ακολούθως του σύστησε να βελτιώσει η Ελλάδα τις διμερείς της σχέσεις με την Ιταλία και πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση, να μεσολαβήσει ο ίδιος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Στις 1 Οκτωβρίου η κυβέρνηση έλαβε μήνυμα από τον πρέσβη στην Ρώμη Ι. Πολίτη που ενημέρωσε ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει διάφορα αιτήματα στην ελληνική κυβέρνηση και να φτάσει μέχρι πολέμου αν αυτά δεν ικανοποιηθούν.
Ο Πολίτης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παζαρέψει οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ουδετερότητά της, λαμβάνοντας τα εύσημα του Μεταξά για την απάντηση αυτή.
Στις 2 Οκτωβρίου μεταφέρονται στην ελληνική κυβέρνηση καθησυχαστικές πληροφορίες από γερμανικές πηγές, που διαβεβαίωναν ότι αποκλείεται η Ιταλία να επιτεθεί στην Ελλάδα.
Αλλά στα ελληνοαλβανικά σύνορα συνεχίζονταν οι ιταλικές στρατιωτικές συγκεντρώσεις, αναγκάζοντας το Μεταξά να υπογράψει την μυστική επιστράτευση της ΙΧ Μεραρχίας.
«…Εμπαινα μέσα σ’ ένα μισοσκόταδο, όπου η μόνη φωτισμένη μορφή ήταν του Μεταξά καθισμένου στο γραφείο του και οι άλλες, ο Μανιαδάκης, ο Μαυρουδής, ο Παπάγος, ο Μελάς κι ένας άλλος στρατιωτικός τον οποίον δεν ήξερα (ήταν ο Πιτσίκας, Διοικητής Στρατιάς Ηπείρου), έμοιαζαν, απολύτως ακίνητες, σαν άυλα φάσματα, συγκεντρωμένα γύρω από τον ταγό, περιμένοντας ένα νεύμα του για να δράσουν.
Ξαφνικα ακούστηκε, μεσ’ από το μισοσκόταδο, ανυπόμονη, σχεδόν επιτιμητική, η φωνή του αγνώστου μου στρατιωτικού: «Kύριε Πρόεδρε! Θα διατάξετε επί τέλους επιστράτευση!».
Και τότε ο Μεταξάς αποκρίθηκε έντονα: «Άκουσε Πιτσίκα! Δεν κινδυνεύεις εσύ να σε βγάλει προδότη η Ιστορία! Κινδυνεύω εγώ!
Αν διατάξω επιστράτευση, για έναν στρατιώτη που στέλνω στα σύνορα ο Μουσολίνι θα στέλνει δύο και τότε η ελάχιστη ελπίδα που έχουμε να μην επιτύχει το σχέδιό τους θα εξατμισθεί!»
(Άγγελος Βλάχος, ημερολόγιο)
Η ατμόσφαιρα στη χώρα είχε γίνει βαριά, ειδικά για όσους βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης.
Την ίδια ημέρα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προώθησε στην ιταλική πρεσβεία σημείωμα για μια σειρά παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα στις 23, 24, 27 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, στην αμυντική ζώνη της βόρειας και νότιας Αίγινας, του Ξυλοκάστρου Κορινθίας και του ναυτικού οχυρού Φλεβών.
Στις 8 Οκτωβρίου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προώθησε στην ιταλική πρεσβεία σημείωμα για επανειλημμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα στις 3, 5 και 6 του μηνός σε Εύβοια, κόλπο Καλλονής Λέσβου και Ηράκλειο Κρήτης, και υπερπτήσεων στους άξονες Αμοργός-Ζάκυνθος, Μαντούδι-Ωρεοί Ευβοίας, Κέρκυρα-Αμοργός (και αντίστροφα) ακόμα και στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη άνωθεν της νότιας Αίγινας.
Την ίδια ημέρα o Mussolini έμαθε για την κατάληψη της Ρουμανίας από τους Γερμανούς προκειμένου να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές του Πλοέστι και έγινε έξαλλος καθώς είχε βρεθεί προ τετελεσμένων.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δίνοντας την τελική ώθηση στον Ιταλό δικτάτορα να εισβάλει στην Ελλάδα χωρίς να ενημερώσει τους Γερμανούς συμμάχους του.
Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ
Η ψυχολογία του Μεταξά ήταν πολύ κακή, καθώς ο ίδιος βρισκόταν σε μια συνεχή αγωνία και αδιάκοπο εκνευρισμό.
Στις 10 Οκτωβρίου ο Μεταξάς περιγράφει τον θυμό του στο ημερολόγιό του για το γεγονός ότι εν αναμονή ενός πολέμου με μια Mεγάλη Δύναμη είχε να διευθετήσει ζητήματα εσωτερικής (μικρο) πολιτικής.
Την επομένη τσακώθηκε έντονα με την κόρη του για οικογενειακό τους ζήτημα, καθώς ο ίδιος είχε χάσει την υπομονή του με όλα γύρω του.
Στις 12 Οκτωβρίου ενώ προσπαθούσε να συμφιλιωθεί με την κόρη του, ξέχασε ότι είχε επείγουσα συνάντηση με τον Άγγλο πρέσβη Palairet στο γραφείο του.
Στις 13 Οκτωβρίου ο Έλληνας πρέσβης στη Βουδαπέστη Σκέφερις τηλεγράφησε ότι στους κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας, θεωρείτo επικείμενη η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδας.
Στις 15 Οκτωβρίου 1940 στο γραφείο του Benito Mussolini στη Ρώμη, πραγματοποιήθηκε κρίσιμη σύσκεψη, στην οποία ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για την επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, εκτός του Ιταλού δικτάτορα, ο υπουργός Εξωτερικών Ciano, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Badoglio, ο Ιταλός τοποτηρητής στην Αλβανία Jacomoni, ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλβανία Prasca και άλλοι αξιωματούχοι.
Μέσα σε κλίμα έκδηλου ενθουσιασμού ο Duce ανακοίνωσε την απόφασή του για την κήρυξη πολέμου εναντίον της Ελλάδας, απόφαση που, όπως είπε, είχε ωριμάσει μέσα του «επί πολύ καιρό».
Ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης θα ήταν σε πρώτο στάδιο η κατάληψη της Ηπείρου, της Μακεδονίας ως τη Θεσσαλονίκη και των Επτανήσων.
Σε δεύτερη φάση θα καταλαμβανόταν όλη η ελληνική επικράτεια και ως μέρα έναρξης της επίθεσης επελέγη η 26η Οκτωβρίου 1940, ενώ ζήτησε από τον Ciano να σκηνοθετηθεί ένα επεισόδιο στην ελληνοαλβανική μεθόριο στις 24 Οκτωβρίου ώστε να δικαιολογηθεί η εισβολή.
Ήταν φανερό όμως πως τα πρόχειρα ιταλικά σχέδια υπερτιμούσαν τις ιταλικές δυνάμεις που είχαν ελλιπή προετοιμασία, υποτιμούσαν τις αντίστοιχες ελληνικές που είχαν ενδυναμωθεί την τελευταία διετία, αλλά και μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες της εκστρατείας (καιρός, ορεινή τοποθεσία κ.τ.λ.) που κανείς από τους παριστάμενους δεν τόλμησε να θίξει στον Mussolini.
Από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου παρατηρήθηκε μια γενική παύση όλων των επιθετικών κινήσεων της Ιταλίας προς την Ελλάδα.
Ο Μεταξάς προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του ότι τελικά ίσως δεν εκδηλωνόταν η ιταλική επίθεση.
Στις 20 Οκτωβρίου μετέβη οικογενειακώς στην Πάρνηθα για αναψυχή και στις 21 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.
Στις 19 Οκτωβρίου στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης ασχολήθηκε με ζητήματα παθητικής αεράμυνας της χώρας.
1 σχόλιο:
Αναδημοσιεύω ένα εξαιρετικό πατριωτικό ποίημα της αγαπητής μου μικρής Ευαγγελίας Λάππα, αλλά μεγάλης ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ.
Να ζήσεις κορίτσι μας.
Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Ευαγγελία Λάππα, μας απέστειλε το ποίημά της, «Ο βράχος του Ελληνισμού, Ιωάννης Μεταξάς».31η Οκτωβρίου 2021.
Βράχε συ του Ελληνισμού που εδόξασες
ω! Μεταξά, των Ελλήνων το θάρρος επρόταξες
Εις το καθήκον το ύψιστο όλους τους ένωσες
και την Πατρίδα από τους ανθέλληνες έσωσες.
Το στρατό μας και πάλι συγκρότησες
τον λαό μ’ εθνική συνείδηση όπλισες
στη νεολαία αιώνιες αξίες συ έδωσες
και τους προδότες απάτριδες έδιωξες.
Ω! Μεταξά, εμβατήριων παιάνων και ύμνων!
Χαίρε συ βράχε αλύγιστε των Ελλήνων!
Ξάφνου μιας μέρας τ’ Οκτώβρη1 χαράματα…
είδες εμπρός αχ! του άξονα τ’ άρματα
μα η ψυχή σου στιγμή δεν ελύγησε
και ω! σαν ήρωα η ιστορία σε τίμησε.
Οι Ιταλοί να τους δώσεις σου ζήτησαν
αχ! την Ελλάδα. αυτήν επιθύμησαν.
Όμως συ, τ’ ΌΧΙ σ’ αυτούς απάντησες
και την Πατρίδα να πάρουν δεν άφησες.
Τους Ιταλούς ω! οι Έλληνες έδιωξαν.
Χάρη σ’ εσέ, την Ελλάδα μας έσωσαν,
πάτρια εδάφη με νίκες λευτέρωσαν,
τ’ Έθνους μας το ηθικό αναπτέρωσαν.
Ω! Μεταξά, αρχηγέ των ηρώων εκείνων!
Χαίρε συ βράχε αλύγιστε των Ελλήνων!
Ξένων συμφέροντα δεν υπηρέτησες.
μ’ όλη τη δύναμή σου τα πολέμησες.
πάντα στα σχέδιά τους συ αντιστάθηκες.
Άξιος Εθνάρχης -στ’ αλήθεια- εστάθηκες!
Όμως εσέ Αγγλοσάξωνες φόνευσαν!
Κείνοι στ’ αλήθεια, καθόλου δε χώνευσαν
τ’ ότι τα μαύρα τους πλάνα2 εγκρέμισες
και την Ελλάδα πιστά υπηρέτησες!
Μα Μεταξά, συ θα ζεις στις καρδιές των Ελλήνων!
Χαίρε ακλόνητε βράχε για πάντα εκείνων!
Ευαγγελία Κ. Λάππα
Μαθήτρια Γ’ Λυκείου.
Αντώνης Αντωνάς - Συγγραφέας από Ελληνική Κύπρο.
Δημοσίευση σχολίου