3 Ιουλίου 2022

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως «Turkaegean». Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που προφανώς θεωρεί ότι έχει τίτλους ιδιοκτησίας στις θάλασσες και μπορεί να παραχωρεί ονόματα και δικαιώματα, τους έδωσε την άδεια να το χρησιμοποιούν.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου* 
 
Η Τουρκία αποφάσισε να βάλει εθνικό πρόσημο σε μία θάλασσα η οποία αφενός ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Ελλάδα, αφετέρου έχει εντελώς ελληνικό όνομα. Εκ του πονηρού, βεβαίως βεβαίως. Διότι με την τουριστική της καμπάνια η εντύπωση που θα δημιουργηθεί σε όλον τον πλανήτη είναι ότι το Αιγαίο δεν ανήκει ούτε στα ψάρια του ούτε στην Ελλάδα, αλλά στους Τούρκους. Μπράβο, βρε. 
 
Πάλι τα καταφέραμε να φάμε τη σφαλιάρα την καλή, την ξανάστροφη, που λέμε, από τον Ερντογάν. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, όλο φαλιρίζει τη χώρα του και όλο είναι μέσα στα προβλήματα, αλλά τελικά στέκεται μια χαρά διεθνώς. Σε αντίθεση με τους δικούς μας, που παριστάνουν τους καμπόσους και τελικά τους έχει ο Ερντογάν για μεζέ. Το φοβερό είναι ότι η κίνηση αυτή βρήκε και υποστηρικτές στη χώρα μας. Σιγά που δεν θα έβρισκε, δηλαδή, στη χώρα της απύθμενης γελοιότητας, με τις τούρκικες σειρές και τις αραβικές συνοικίες στην πρωτεύουσα. Βγήκαν, λοιπόν, κάτι ελληνόφωνοι, γιατί Ελληνες δεν τους λες, και είπαν ότι «πολύ λογικό είναι το όνομα, διότι βρέχονται και τα τούρκικα παράλια από το Αιγαίο». 
 
Φοβερή λογική. Έχετε ακούσει καμία χώρα στον κόσμο να βάζει ως πρώτο συνθετικό την εθνικότητα σε θάλασσες; Λέει, ας πούμε, η Γαλλία «ελάτε διακοπές στη Γαλλομεσόγειο»; Λέει η Ιταλία «σας περιμένουμε στην Ιταλοαδριατική»; Ή, μήπως, έχει βγει η Κροατία ή η Σλοβενία να μιλήσουν για Κροατοαδριατική και Σλοβενοαδριατική; Όχι βέβαια. Γιατί, εκτός του ότι είναι γελοίο, θα δημιουργηθεί και διπλωματικό επεισόδιο. Αυτό που δεν δημιουργήθηκε εδώ. 
 
Έτσι ξεκινήσαμε με τους βόρειους Βουλγαροαλβανούς γείτονες, που ονόμασαν «Μακεδονία» την περιοχή των Σκοπίων και τελικά κατοχύρωσαν ονοματάκι, εθνικότητα και γλώσσα. Σιγά σιγά κάνει και η Τουρκία τη βρομοδουλίτσα της, κατοχυρώνοντας στις συνειδήσεις διεθνώς ότι Τουρκία και Αιγαίο πάνε μαζί. Οσονούπω θα ανοίξει και η όρεξη στους Αλβανούς για το Αλβανοϊόνιο και θα καταθέσουν και αυτοί ένα αίτημα στην Ε.Ε., η οποία θα το κάνει αποδεκτό, αφού υπάρχει προηγούμενο. 
 
Και η Ελλάδα θα διαμελίζεται, διότι αυτός είναι και ο απώτατος στόχος. Οικονομικά και κοινωνικά την έχουν διαλύσει με τα Μνημόνια και τις εθνοκτόνες πολιτικές. Και τώρα που η αδυναμία δεν κρύβεται, έρχονται να την πάρουν και εδαφικά κομμάτι κομμάτι. Οποιος δεν το βλέπει απλά δεν είναι Ελληνας. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris III 
 Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ!!! Είναι ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΑΣ!!!
Δημοσθένης ο Μακεδών

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.