26 Ιουλίου 2022

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου είχαν κυκλοφορήσει σε μεγάλο αριθμό αυτοκόλλητες απεικονίσεις του νησιού με το βόρειο τμήμα αυτού αιματοβαμμένο και τίτλο ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος διαχρονικά ρέπει προς τη λήθη. Όταν απέρχεται από τον κόσμο η γενιά των συμφοριασμένων, οι απόγονοί τους, χωρίς επαρκείς μνήμες, επαναπαύονται στην πραγματικότητα και δεν έχουν τη διάθεση να αποδεχθούν τις υποθήκες των προγόνων. Το τραγικό είναι στην εποχή μας ότι οι ασκούντες την εξουσία ενισχύουν στο έπακρο την τάση προς λήθη του παρελθόντος σε βαθμό, ώστε οι επερχόμενες γενιές να αγνοούν παντελώς τις ρίζες τους, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους υιοθετώντας «αξίες» ενός «πολιτισμού» που στοχεύει στη φθορά των πάντων και τον αφανισμό της προσωπικότητας. Βέβαια το Κράτος υποτίθεται ότι συνεχίζει να τιμά τις επετείους, όμως τα πάντα δείχνουν ότι δεν στοχεύει στη μόρφωση καλών καγαθών πολιτών, που θα υποσχεθούν στους μεγαλύτερους «άμες δε γ’ εσόμαθα πολλώ κάρονες».
 
Στις 20 Ιουλίου, υποτίθεται πλέον, ότι θυμούμαστε την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Στις 24 Ιουλίου άλλη επέτειος, «λαμπρή» αυτή, έρχεται να επισκιάσει τη θλίψη της προηγούμενης. Είναι ο πανηγυρισμός για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας! Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, στη θέση του βασιλιά του παρελθόντος, ξένου οίκου, δέχεται τους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους και όλοι πλέκουν το εγκώμιο της δημοκρατίας σε κλίμα αβρότητας. Βέβαια ο κορωνοϊός χάλασε επί τρία έτη τις εκδηλώσεις, που περισσότερο ενδιαφέρουν τους δημοσιογράφους κοσμικών στηλών και τους αναγνώστες αυτών. Όλα βρίσκονται μακριά από την ουσία. Ας επιχειρήσουμε κάποια προσέγγιση.
 
Στον κυπριακό λαό αρνήθηκαν οι ισχυροί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όταν τελικά, ύστερα από τον λαμπρό αγώνα της ΕΟΚΑ, αποφάσισαν οι Άγγλοι κατακτητές να του προσφέρουν την ανεξαρτησία, έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την Τουρκία σχεδόν επί ίσοις όροις με την Ελλάδα. Η αρχή του διαίρει και βασίλευε εφαρμόστηκε για μία ακόμη φορά. Οι ισχυροί γνώριζαν το τί θα ακολουθούσε. Η χώρα μας ενίσχυσε στρατιωτικά τη θυγατέρα της, ώσπου η δικτατορική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τη μεραρχία. Θα ήταν τόσο εύκολη η απόβαση των Τούρκων, αν παρέμεινε το ελληνικό στράτευμα στο νησί; Ασφαλώς όχι. Ακόμη και σήμερα αμετανόητοι οπαδοί της «χούντας» αναπολούν τις «καλές ημέρες» της επταετίας και ποθούν ένα νέο «σωτήρα» της χώρας, κατά το προηγούμενο των στρατιωτικών! Αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν και το θλιβερό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου από όργανο των Αμερικανών, στον οποίο αυτοί είχαν τάξει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα! Και εκείνος τους είχε πιστέψει, όπως και ο επικεφαλής της δεύτερης «χούντας» στην Ελλάδα. Βέβαια καλό είναι να αναφερθούμε και στην προαιώνια κατάρα της φυλής μας, τη διχόνοια, η οποία είχε φέρει σε αντιπαράθεση τον ελληνοκυπριακό λαό ήδη από την εποχή της δράσης της ΕΟΚΑ.  
 
Οι «δημοκράτες», το πλήθος των μετά τη «χούντα» αντιστασιακών, ρίχνουν κατάρες και αναθέματα στους επίορκους αξιωματικούς, αποσιωπούν όμως σημαντικές πτυχές των συμβάντων ή τις παρέρχονται επί τροχάδιν. Η δικτατορία επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες ηγεμονεύουν στο ΝΑΤΟ και αποφασίζουν για πόλεμο και ειρήνη. Τους Αμερικανούς αποκαλούσε τμήμα του λαού «φονιάδες των λαών». Κάθε χρόνο, κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οργάνωναν πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με αντιαμερικανικά συνθήματα. Ήσαν οι απόγονοι των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου. Ώσπου ήλθε ο καιρός, που οι «σπλαχνικοί» και άκρως «συγχωρητικοί» πλανητάρχες έφεραν στην εξουσία την «πρώτη φορά Αριστερά». Θα δεχθώ επίθεση με την κραυγή ότι αποφάσισε ο λαός. Ναι ο λαός, όταν τον είχαν φέρει σε ακραία αγανάκτηση τα δύο κυρίαρχα μέχρι τότε κόμματα εξουσίας. Τελικά το σύνθημα ακούγεται πλέον από πολύ λιγότερους, τους οπαδούς του σταλινισμού και των παραφυάδων του. Οι πολλοί κατανόησαν ότι, αν είναι «καλά παιδιά» το αφεντικό προσφέρει και σ’ αυτά την εξουσία.  
 
Παραμένει, σε αντίθεση με πλείστες όσες άλλες επετείους, ζωηρός ο εορτασμός της αυτής του Πολυτεχνείου. Σχολική αργία, πορείες, καταθέσεις λουλουδιών σε μνημείο «αγνώστου πεσόντος»! Πότε θα μάθουμε και γι’ αυτό την αλήθεια; Όχι πως δεν υπήρξαν πρόσωπα, που έθεσαν κατά την εξέγερση σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτά όμως δεν διεκδίκησαν δάφνες, αλλά αποσύρθηκαν. Κάποιοι άλλοι αμείφθηκαν κατά τη Μεταπολίτευση πλουσιοπάροχα! Οι οπαδοί της «χούντας» προκαλούσαν με αμοιβή «δημοκράτες», που θα κατονόμαζαν νεκρό εντός του χώρου του Πολυτεχνείου! Παραμένει το ισχυρότερο ράπισμα κατά των οπαδών της «δημοκρατίας». Τελικά, μήπως και στο Πολυτεχνείο έβαλε το χέρι του ο ξένος παράγων; Ο δεύτερος δικτάτωρ αποδείχθηκε ολέθριος. 
 
Η «χούντα» δεν έπεσε υπό την κατακραυγή του λαού, όπως θριαμβολογούν οι οπαδοί της «δημοκρατίας». Τη «χούντα» κατέλυσαν οι πάτρωνές της Αμερικανοί, όταν έφερε σε πέρας την αποστολή της. Σημαντικό ερώτημα: Η εισβολή στην Κύπρο έγινε εν αγνοία Αμερικανών και Άγγλων; Οι δεύτεροι δεν προσέφεραν ουδεμία βοήθεια από τις βάσεις τους; Αλλά αυτοί υπήρξαν οι οργανωτές και του σχεδίου εξόντωσης των Ρωμηών της Κωνσταντινούπολης. Ποτέ δεν συγχώρησαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τους αγωνιστές της οποίας αποκαλούσαν τρομοκράτες. Και εμείς, στη «δημοκρατία» μας, ενημερωνόμαστε στη λεπτομέρεια για τα συμβαίνοντα στην αυλή της παρηκμασμένης χώρας, της οποίας η νεαρή τότε βασίλισσα υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του Ευαγόρα μόλις συμπλήρωσε τα 18 του έτη!  
 
Οι επαγγελματίες πολιτικοί, καθαρμένοι κατά την επτάχρονη παραμονή τους εκτός εξουσίας, επανήλθαν με νέες υποσχέσεις «σωτηρίας» της χώρας! Αλλά έχει γραφεί πολύ εύστοχα ότι δεν θα τη σώσουν ποτέ, γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους! Τότε η Κύπρος φάνταζε μακριά, για αποκληθέντα εθνάρχη. Η χώρα μας, εντάχθηκε μετά από λίγο, στη χωρία των οικονομικά ισχυρών χωρών και καταβαραθρώθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανία μας, και, με βραδύτερο ρυθμό, η πρωτογενής μας παραγωγή. Όμως οι ασκούντες την εξουσία μας διαβεβαίωναν συνεχώς για την καλή πορεία της χώρας, δανειζόμενοι ασύδοτα, για αύξηση της καταναλωτικής δυνατότητας ενός λαού, που οδηγείτο από την ιστορική λήθη στην αποχαύνωση. Και καμαρώνουμε ακόμη ότι είμαστε ισότιμα μέλη των πλέον ισχυρών οργανισμών! Και ενώ η απειλή του γείτονα εντείνεται διαρκώς, εμείς επικαλούμαστε το ανύπαρκτο «διεθνές δίκαιο», δηλαδή το δίκαιο του ισχυρού. Και βιαζόμαστε να «λύσουμε το κυπριακό», καθώς δεχόμαστε οχληρές πιέσεις. Και έσπευσαν πλείστοι όσοι να επικρίνουν και λοιδορήσουν τον μακαριστό Τάσο Παπαδόπουλο, που πέτυχε με το δάκρυ του να αναζωογονήσει το πατριωτικό αίσθημα των Ελληνοκυπρίων. Αλλά έκτοτε στην Κύπρο κυβερνούν δυνάμεις του ενδοτισμού, δεξιάς και αριστεράς, και οι απειλές κλιμακώνονται. 
 
Σοβαρά ερωτήματα δεν τίθενται: Τελικά τί συμμαχία είναι αυτή του ΝΑΤΟ, που αρνείται να επέμβει σε διαφορές μεταξύ χωρών μελών του και κρατά ίσες αποστάσεις από θύτη και θύμα; Τί είδους ένωση είναι αυτή η ΕΕ, που ανέχεται να βρίσκεται τμήμα εδάφους της υπό ξένη κατοχή; Λησμονήσαμε ανάμεσα στα άλλα και το ακόλουθο: Δεν υπάρχουν συμμαχίες αλλά συμφέροντα! Βέβαια τίθεται συνήθως άλλο ερώτημα: Τί να κάνει μια μικρή και ανίσχυρη χώρα; Άλλοι λαλούν και εμείς χορεύουμε! Αυτό είναι αλήθεια, όμως δεν δικαιώνει ούτε αυτούς που πουλούν στο εσωτερικό εθνική υπερηφάνεια ούτε τους άλλους που ξεπουλούν τη χώρα στις αγορές του κόσμου. Μήπως αναζητούμε τη λύτρωση στη λήθη, όπως κάποιοι πιστεύουν ότι σβήνουν στο κρασί τον πόνο τους;
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»



Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Εύστοχο άρθρο αγαπητέ Απόστολε με μηνύματα για πολλούς αποδέκτες .... στους οποίους και εγώ συνιστώ να διαβάσουν το πιο κάτω πόνημα το οποίο προς τιμή του δημοσίευσε πρώτο το koukfamily.

Κύπρος 1974 – Το ξεχασμένο «Δεν ξεχνώ»...(Α μέρος)https://koukfamily.blogspot.com › 2...·
20 Jul 2020 — Κύπρος 1974 – Το ξεχασμένο «Δεν ξεχνώ»... Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. Ο αναγνώστης στο τέλος, ελεύθερα ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Και αυτό από συνεργάτιδα μου ....

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ...https://koukfamily.blogspot.com › bl...·
7 days ago — ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;. 1974. Ναι, ….., χρωστάμε και χάρη ...

Ευτυχώς η αδέκαστος Ελληνική ιστορία κατέγραψε και θα συνεχίσει να προσθέτει στη Ελληνική Μαύρη Βίβλο τα ονόματα και τις αλήστου μνήμης προδοτικές πράξεις ΟΛΩΝ. Όποιοι και αν είναι αυτοί, διότι στις προδοσίες δεν εξαιρούνται ακόμη και ταγοί, που διεκδικούσαν ρόλο ηγετών του Ελληνισμού…!

Όλοι θα ζυγισθούν ακριβοδίκαια από την τυφλή δικαιοσύνη και ιστορία.

Κανείς από τους ενόχους της Κυπριακής τραγωδίας δεν τιμωρήθηκε και κανένα Ελληνικό ή Κυπριακό δικαστήριο, δεν ασχολήθηκε για να αποδώσει ευθύνες και τιμωρήσει τους Εφιάλτες, ολετήρες, επίορκους και ριψάσπιδες του Ελληνισμού….. Μόνο ο Κυπριακός λαός τιμωρήθηκε και συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά του, «στεφανωμένος» με αγκάθινο στεφάνι…..

Το εμβληματικό συμβολικό αυτοκόλλητο του 1974, που ήταν απλωμένο σε όλη την Κύπρο και που θύμιζε προδότες και προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή σφαγές και κατοχή, τις τελευταίες δεκαετίες, λησμονήθηκε και καταχωνιάσθηκε…

Κάποιοι σκόπιμα θέλουν ο Ελληνισμός να ξεχάσει, αλλά λαοί που δυστυχώς ξεχνούν την ιστορία τους, είναι αναγκασμένοι να υποστούν και πάλι εθνικές καταστροφές….. Το απευχόμαστε…..

Με εκτίμηση
ΑΑ
Παρακαλώ τον φίλο Θάνο, ει δυνατόν όπως κοινοποιήσει το παρόν στον φίλο πατριώτη ο οποίος πάντα τιμά τον πολύπαθο Ελληνισμό της Κύπρου Απόστολο Παπαδημητρίου.



Ανώνυμος είπε...

Από Μαρία Ρ.
Πρόσφυγα από κατεχόμενη Κερύνεια που θρήνησε στενούς συγγενείς και φίλους και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ....

Ερανίζομαι ένα ποίημα, που πάντα με συγκινεί και με θυμώνει για την προδοσία και εγκατάλειψη της ΕΛΛΗΝΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ....

ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ
Του Α.Α.

«Το αντίδωρο»

Αντί για την βοήθεια την επιθανάτια/ με τα λιγοστά, τα ψίχουλα σε μια φούχτα/ η Κύπρος θε νάχε λάβει από την «μάνα» της,/ τους εισβολείς βαρβάρους για να διώξει,/ «ευλογημένα» μεταθανάτια κόλλυβα,/ έλαβε σε μια μικρή πήλινη κούπα…

Με πόνο ψυχής και απογοήτευσης,/ μετά την εγκατάλειψη, τον όλεθρο,/ απ΄ άρτον ευλογημένο της/ κατεχόμενης Ουρανίας Καρπασίας,/ θείο αντίδωρο απ΄ το σώμα,/ των νεκρών ηρώων μας παλληκαριών,/ δεύτε λάβετε…

Τούτο εστί το σώμα τους…
Θεία κοινωνία απ΄το αίμα τους,/ από οίνο ευλογημένο,/ την ηδύποτη κουμανταρία,/ σε άγιο πήλινο δισκοπότηρο,/ με τ΄ αντίδωρο στη «μάνα» αντιδωρήσαμε…

Τούτο εστί το αίμα τους…..
Θεία κοινωνία και αντίδωρο,/ θυσίας και αθανασίας./ στην πήλινη, φτωχική κούπα,/ Τούτο εστί το σώμα τους!/ Τούτο εστί το αίμα τους!/ Και χαραγμένα έγραφε,/ «Μέα Κούλπα…»

Υστάτη Ικεσία, η Εσταυρωμένη Περήφανη Ελληνική Κύπρος αναπέμπει «Απελθέτω το πικρόν ποτήριον τούτο… πάλαι…!»

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.