29 Ιουλίου 2022

«Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες δυτικώς του Αγίου Ιλαρίωνα»

Κάποιοι στην Κύπρο αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα
 
 
Καλά, η τουρκική προπαγάνδα σκόπιμα επιμένει να ισχυρίζεται ότι το 1964 ή και αργότερα ακόμα, υπήρχε και δρούσε η ΕΟΚΑ και σκότωνε Τουρκοκύπριους. Αλλά, όλα τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ πόσο απρόσεκτα μπορεί να είναι για να υιοθετούν και να αναπαράγουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς; Αυτό έκαναν τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ιστορία με το «κρατικό λαχείο», που τύπωσε το κατοχικό καθεστώς κι έγινε χαμός στα κατεχόμενα, διότι από τη βλακεία κάποιου τυπώθηκε στο λαχείο φωτογραφία Ελληνοκυπρίων αγωνιστών που το 1964 πανηγύριζαν την απελευθέρωση του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο. Πίστευε προφανώς, ο ανόητος, ότι στη φωτογραφία ήταν Τουρκοκύπριοι που πανηγύριζαν με τα όπλα τους. Το αστείο είναι ότι το λαχείο κυκλοφόρησε για να τιμηθεί η επέτειος των Κοκκίνων… 
 
Στα κατεχόμενα, λοιπόν, δημοσιεύματα και δηλώσεις μιλούν για αγωνιστές της ΕΟΚΑ, «όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο». Σκύλιασε και ο Τατάρ και θα πάρει κεφάλια. «Οι αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον ελληνικό και ε/κ στρατό με μια «προδοτική επίθεση», την ημέρα του μπαϊραμιού το 1964, κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στο Πιλέρι που το είχαν οι Τ/κ», δήλωνε. «Οι της ΕΟΚΑ βγήκαν στη ‘φωτογραφία της νίκης’ μπροστά από αυτό το κτήριο…». Το κτήριο είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. 
 
Οι Ελληνοκύπριοι που αναμεταδίδουν την είδηση γιατί χρησιμοποιούν την ορολογία των Τούρκων και μιλούν κι αυτοί για την ΕΟΚΑ που έδρασε στον Πενταδάκτυλο; Δεν γνωρίζουν ότι το 1964 δεν υπήρχε η ΕΟΚΑ; Η ΕΟΚΑ διαλύθηκε και οι αντάρτες κατέβηκαν από τα βουνά και παρέδωσαν τα όπλα τους το 1959, λίγο μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Πρώτη Μαρτίου 1959 επέστρεψε στην Κύπρο ο Μακάριος, μετά τις συμφωνίες, και εκφώνησε το περιβόητο «Νενικήμαμεν». 17 Μαρτίου 1959 αναχώρησε για την Αθήνα ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο Γρίβας. Η ΕΟΚΑ είχε ήδη διαλυθεί.  
 
Η φωτογραφία, λοιπόν, που έκανε άνω-κάτω τους Τ/Κύπριους και το λαχείο τους, δεν έχει σχέση με την ΕΟΚΑ. Οι αγωνιστές που πανηγύρισαν την απελευθέρωση του Προφήτη Ηλία ήταν οι Κοκκινοσκούφηδες του Βάσου Λυσσαρίδη, με στρατιωτικό ηγέτη τον Δώρο Ηλία, ο οποίος ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ανάμεσα στους Κοκκινοσκούφηδες ήταν κι άλλοι παλιοί αντάρτες της ΕΟΚΑ, που οργανώθηκαν εθελοντικά για να αντιμετωπίσουν τη δράση Τ/κ και Τούρκων, που μετά την τουρκανταρσία έκαναν επιθέσεις και καταλάμβαναν περιοχές και σκότωναν και έδιωχναν Ελληνοκύπριους από τις περιουσίες τους. Αλλά επειδή σε αυτές τις ομάδες συμμετείχαν και αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν επιτρέπεται σήμερα να λέμε ότι υπήρχε και δρούσε η ΕΟΚΑ το 1964. Μόνο τους Τούρκους βολεύει αυτό το ψέμα. Η ΕΟΚΑ έδρασε από το ‘55 μέχρι αρχές του ‘59 ως απελευθερωτική οργάνωση, πολεμούσε τους Άγγλους αποικιοκράτες και ουδέποτε στράφηκε εναντίον των Τ/κ. Τελεία και παύλα. 
 
Οι εθελοντικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν το 1964, ήταν αποτέλεσμα των τουρκικών επιδρομών, δεν ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να ξεκινήσουν πόλεμο με τους Τ/κ. Στον Πενταδάκτυλο, οι Τ/κ μαζί με Τούρκους αξιωματικούς είχαν καταλάβει «στρατηγικής σημασίας» σημεία, όπως έλεγε προχτές ο Τατάρ και έζωναν και καταπίεζαν εφτά χωριά Ε/Κυπρίων. Οι ομάδες Λυσσαρίδη υπό τον Δώρο Ηλία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Φρουράς και του Μακάριου και ανέβηκαν στον Πενταδάκτυλο, αρχές Μαρτίου του 1964. Μέχρι τις 29 Απριλίου, εκδίωξαν όλους τους Τουρκοκύπριους και κατέλαβαν όλα τα «στρατηγικής σημασίας» σημεία, μαζί και το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, αλλά και το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, που είχαν καταλάβει οι Τούρκοι.  
 
Επειδή όποτε μιλάμε για αυτές τις ιστορίες, πετάγονται διάφορα κωθώνια και προσπαθούν να φέρνουν τα γεγονότα στα μέτρα της ιδεοληψίας τους, να σημειωθεί και τούτο: Το βρήκαμε στο βιβλίο του Άθου Ερωτοκρίτου «Οι Κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου 1963 – 1964» (εκδόσεις Αιγαίον, 2018). Την Κυριακή 26 Απριλίου 1964 η «Χαραυγή» έγραφε στην πρώτη σελίδα: «Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες δυτικώς του Αγίου Ιλαρίωνα. Σαρωτική 4ωρη επιχείρηση. Απελευθερώθηκαν από το τρομοκρατικό άγος επτά ελληνικά χωριά της περιοχής». 
 
Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες, το τρομοκρατικό άγος… Έτσι ήταν τότε. Σήμερα, ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει. 
 
Φιλελεύθερος



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας υπενθυμίσουμε στο κομουνιστικό ΑΚΕΛ ...., που σήμερα ...λέει ότι οι τρομοκράτες της ΕΟΚΑ κατέσφαξαν Τ/Κ κάτι αντίθετο με την πραγματικότητα ...
ΟΡΙΣΤΕ ... τι έλεγαν ...

Το Σάββατο 28.12.1963 η «Χ» δημοσίευε: «Σε πλήρη ασφάλεια και υπό θαυμάσιες συνθήκες ζουν 420 Τούρκοι πρόσφυγες στο κτίριο του Γυμνασίου Κύκκου. Άφθονη τροφή και εξαιρετική περιποίηση. Όλοι είναι ευχαριστημένοι και απορρίπτουν ως ανόητο τον ισχυρισμό ότι κρατούνται ως όμηροι. Συνάντηση συντάκτη μας με τους πρόσφυγες. Οι Τούρκοι που εκκενώθηκαν από την Ομορφίτα για λόγους ασφάλειας των ιδίων, ζουν υπό θαυμάσιες συνθήκες και τυγχάνουν εξαιρετικών περιποιήσεων εκ μέρους των Αρχών και του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό διεπίστωσε συντάκτης μας (της "Χαραυγής") όταν τους επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι στο Γυμνάσιο Θηλέων Κύκκου». Δημοσιεύεται και πρωτοσέλιδη φωτογραφία του συντάκτη της «Χ» με μερικά από τα γυναικόπαιδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τώρα, ισχυρίζονται άλλα ... οι γκαιμπελίσκοι της ψευτιάς ...
Σ Τ Η Ν ΙΔΙΑ έκδοσή της, η «Χαραυγή» 28.12.1963, με κόκκινα γράμματα τίτλο, πρόβαλε τις δηλώσεις τού τότε υπ.Εσ. Πολύκαρπου Γιωρκάτζη: «Δήλωση του κ. Γιωρκάτζη: Ψευδείς ισχυρισμοί περί γενοκτονίας σε βάρος των Τούρκων. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει […] Είναι φανερόν ότι οι ισχυρισμοί ούτοι μεταδίδονται σκοπίμως εις το εξωτερικόν προς δημιουργίαν εντυπώσεων εις βάρος των Ελλήνων. Επιθυμώ να δηλώσω κατηγορηματικώς ότι δεν υπήρξαν εκούσιαι ή ωργανωμέναι πράξεις βίας ή φόνοι γυναικοπαίδων κατά την διάρκειαν των θλιβερών εν Κύπρω επεισοδίων. Είναι βεβαίως, δυστυχώς, αναπόφευκτον εις ενόπλους συγκρούσεις εντός κατωκημένων περιοχών να φονεύωνται και αθώοι και γνωρίζω ότι γυναικόπαιδα και Ελλήνων και Τούρκων υπήρξαν θύματα αδέσποτων πυρών και βλημάτων… Αι απώλειαι οφείλονται και εις την ανόητον ενέργειαν των Τούρκων στασιαστών να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικάς οικίας, ξενοδοχεία και λέσχας ως πολυβολεία διά να επιτίθενται»…
Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

KAI TO 1947 ...OTAN ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΑΚΡΑΙΦΝΕΙΣ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ... ΜΕΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΩΣΗ,ΟΥΤΕ ΕΟΚΑ, ΟΥΤΕ ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΜΟΝΟ ΒΙΒΑ ΣΟΒΙΕΤ ... ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ....
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ....
13.9.1947: Το Πέμπτο συνέδριο του ΑΚΕΛ. Αvαθεωρείται τo Καταστατικό και τovίζεται ότι τo Κόμμα αγωvίζεται για τηv Εvωση με τηv Ελλάδα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1947, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συμβουλευτικής Συνέλευσης ή Διασκεπτικής (1.11.1947) συνερχόταν στη Λευκωσία το Πέμπτο συνέδριο του ΑΚΕΛ.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν σημαιοστολισμένη με ελληνικές σημαίες και το βήμα του Συνεδρίου ήταν επίσης καλυμμένο με μια ελληνική σημαία.
Η παρουσία της σημαίας στο βήμα του συνεδρίου δεν ήταν τυχαία. Είχε τη σημασία της. Και όπως έγραψε η εφημερίδα “Δημοκράτης” εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ:
“Η παρουσία της Ελληνικής σημαίας που σκεπάζει το βήμα του συνεδρίου συμβολίζει τον βασικό προσανατολισμό του Κόμματος μας και θυμίζει σε όλους το μεγάλο χρέος για τη ένταση του αγώνα μέχρι την πραγματοποίηση του εθνικού πόθου του λαού μας, για την εθνική του αποκατάσταση. Αυτή καθοδηγεί τη σκέψη των συνέδρων και τονώνει το κουράγιο για τη συνέχιση του εθνικού μας δρόμου με πιο ανοικτά και γοργά βήματα”.
Σε ένα πανώ αναγραφόταν το σύνθημα “Ζήτω η Ενωση, για ψωμί του λαού και την ανάπτυξη του τόπου μας”.
Στο συνέδριο παρέστησαν 110 αντιπρόσωποι από όλη τη Κύπρο και άλλα μέλη του Κόμματος και σ’ αυτό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οργανωτικά θέματα.
Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος Εζεκίας Παπαϊωάννου χρησιμοποίησε μάλιστα ωραίες φράσεις για να εξυμνήσει τον ενωτικό αγώνα των Κυπρίων λέγοντας ότι σαν βασική αιτία των δεινών του Κυπριακού λαού έβλεπε την αποικιακή κυβέρνηση.
Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου ήταν φανατικός οπαδός της Ενωσης και ο ίδιος μάλιστα φημιζόταν αργότερα ότι είχε βγάλει την πρώτη ενωτική του ομιλία στο Λονδίνο την περίοδο της εξέγερσης των Οκτωβριανών στην Κύπρο το 1931.
Πρόσθεσε ο Παπαϊωάννου:
“Πώς θα μπορέσει να προοδεύσει αυτός ο τόπος; Η απάντηση βγαίνει από τα πιο πάνω. Να φύγουν οι Αγγλοι από την Κύπρο, να μας αφήσουν να ενωθούμε με την υπόλοιπη Ελλάδα και να μας αφήσουν να δουλέψουμε χέρι με χέρι με τους άλλους αδελφούς μας Ελληνες για την ανάπτυξη του νησιού μας. Η Ενωση με την Ελλάδα δεν είναι για μας τέρμα στο οποίο θα σταθούμε για να πούμε νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα. Είναι σταθμός για περαιτέρω δουλειά και αγώνες του τόπου μας για ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια ενός ελεύθερου ελληνικού κράτους”.
Αλλά δεν ήταν αυτές μόνο οι μοναδικές εκδηλώσεις για την Ενωση που ακούονταν στο συνέδριο.
ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΕΖΕΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΟΝ ... ΜΕΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ....ΜΟΝΟ ΕΒΙΒΑ ΚΟΜΙΟΥΝΙΣΤ .... ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ .... ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ... Χμ χμ...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ... ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ....
Π.Β.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.