Μετάφραση: Απολλόδωρος
Η φλύαρη τάξη που ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ στα συνέδρια στο Νταβός ή στο Άσπεν, εδώ και χρόνια λέει στους υπόλοιπους ότι οι μεγαλύτερες άμεσες απειλές μας είναι η κλιματική αλλαγή, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Επισημαίνουν τους σημερινούς καύσωνες που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη ως τον τελευταίο λόγο για να αλλάξουμε ριζικά τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέτοια επιχειρήματα είναι παραπλανητικά. Είναι αλήθεια ότι καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται ο κόσμος θα βιώνει περισσότερα κύματα καύσωνα, αλλά οι άνθρωποι προσαρμόζονται και σε τέτοια πράγματα.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει στην πραγματικότητα σε λιγότερους θανάτους από καύσωνα, επειδή οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν ταχύτερα από ό,τι ανέβηκαν οι θερμοκρασίες.
Χρειάστηκαν απλώς κλιματιστικά, δημόσια κέντρα ψύξης και καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη ζέστη, όπως η θερμοπληξία και οι καρδιακές παθήσεις.
Η αποκλειστική εστίαση στους θανάτους από καύσωνα είναι επίσης παραπλανητική. Σε όλο τον κόσμο, οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις υψηλές: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ζέστη, αλλά περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια πεθαίνουν από το κρύο.
Ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών θα αυξήσει τους θανάτους από καύσωνα, θα μειώσει επίσης τους θανάτους από κρύο. Μια πρόσφατη μελέτη του Lancet διαπίστωσε ότι η άνοδος των θερμοκρασιών από το 2000 έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως προκαλούσε 116.000 περισσότερους θανάτους από καύσωνα ετησίως, αλλά οδηγούσε επίσης σε 283.000 λιγότερους θανάτους από ψύχος ετησίως.
Μεγάλο μέρος της ακραίας αύξησης των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι οφείλεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι πολιτικές για το κλίμα αυξάνουν επίσης τις τιμές της ενέργειας με την επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή στις ακραίες θερμοκρασίες που θρηνούν οι ακτιβιστές του κλίματος.
Χρειάζεστε φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια για να έχετε την πολυτέλεια του κλιματισμού το καλοκαίρι και της θέρμανσης το χειμώνα.
Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων κάνουν επίσης τα τρόφιμα πιο ακριβά. Το χαμηλού κόστους συνθετικό λίπασμα είναι μια από τις σπουδαιότερες τεχνολογίες που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα για τη σίτιση του κόσμου, αλλά παράγεται κυρίως με φυσικό αέριο.
Ακόμα και όταν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα, οι γραφειοκράτες που έχουν εμμονή με το κλίμα εξακολουθούν να αντιδρούν στην παραγωγή περισσότερων λιπασμάτων λόγω των απαιτούμενων ορυκτών καυσίμων.
Το κόστος των πράσινων πολιτικών θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο να το αντέξει κανείς, αν οι πολιτικοί τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Η επίτευξη αυτού του στόχου σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050 θα κοστίσει περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την McKinsey. Αυτό θα ήταν το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων φορολογικών εσόδων.
Αν κάθε Αμερικανός έδινε περισσότερα από 5.000 δολάρια το χρόνο, οι ΗΠΑ θα έφταναν μόνο στο 80% της διαδρομής μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η επίτευξη του 100% θα κόστιζε πιθανότατα περισσότερο από το διπλάσιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει ήδη 69 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιδοτήσεις για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά αν η ΕΕ επιμείνει στις ακόμη πιο σθεναρές υποσχέσεις της για μηδενική κατανάλωση, αυτό το ετήσιο κόστος της πολιτικής για το κλίμα είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Δεν είναι περίεργο που υπάρχει πολιτική αντίδραση στις περιβαλλοντικές μεγαλοστομίες. Η Ολλανδία έχει αναστατωθεί από διαμαρτυρίες από τότε που η κυβέρνηση επέβαλε τον Ιούνιο ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας, που παράγονται από την κτηνοτροφία, πρέπει να μειωθούν κατά 70% έως 80% σε ορισμένα μέρη της χώρας.
Μέχρι και 40.000 αγρότες διαδήλωσαν κατά του μέτρου τον περασμένο μήνα. Η Ολλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εξαγωγέων τροφίμων στον κόσμο και οι πολιτικές αυτές θα αποδεκατίσουν τη γεωργική βιομηχανία της χώρας, ενώ η παγκόσμια πείνα αυξάνεται.
Η παραγωγή τροφίμων κατέρρευσε και το νόμισμα χρεοκόπησε. Οι πεινασμένοι και εξοργισμένοι πολίτες ξεκίνησαν διαδηλώσεις, κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί μαζικά και τον πρόεδρο να εγκαταλείψει τη χώρα.
Είναι απολύτως εφικτό να βοηθήσετε το κλίμα και τις εργαζόμενες οικογένειες ταυτόχρονα. Οι πολιτικές για να γίνει αυτό είναι επικεντρωμένες στην καινοτομία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν ότι απλά δεν μπορούν να εξαλείψουν τα ορυκτά καύσιμα με τις τρέχουσες τεχνολογίες.
Ο κόσμος αντλεί σχεδόν το 80% της ενέργειάς του από ορυκτά καύσιμα, και ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως όλες οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα, μέχρι τα μέσα του αιώνα τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθούν να παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Αντί να στέλνουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη προσπαθώντας να επιβάλουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόωρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας που είναι πραγματικά προσιτές και αξιόπιστες.
Και αντί να πιέζουν τους αγρότες να γίνουν βιολογικοί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα για την ανάπτυξη ποικιλιών καλλιεργειών και γεωργικών πρακτικών που αποδίδουν υψηλότερες αποδόσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μεγαλύτερη χρηματοδότηση θα μπορούσε να τις υλοποιήσει πιο γρήγορα και να συμβάλει πολύ περισσότερο στον περιορισμό των εκπομπών από ό,τι οι πολιτικές που προωθούν τώρα οι ακτιβιστές.
Αυτού του είδους τα λογικά μέτρα θα κόστιζαν πολύ λιγότερο από πολιτικές όπως η καθαρή μηδενική εκπομπή, αφήνοντας περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση πολλών άλλων προκλήσεων του κόσμου.
Κάποιες ελίτ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές τους δημιουργούν πολιτικούς κινδύνους.
Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίοι μπορεί να μην είναι σε θέση να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα. Αυτό, καταλήγει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε "πολύ, πολύ έντονες συγκρούσεις και διαμάχες".
Έχει δίκιο. Όταν οι άνθρωποι κρυώνουν, πεινάνε και είναι απένταροι, επαναστατούν. Αν οι ελίτ συνεχίσουν να προωθούν απίστευτα δαπανηρές πολιτικές που είναι αποσυνδεδεμένες από τις επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, πρέπει να προετοιμαστούμε για χάος.
***************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου