11 Ιουνίου 2022

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η μάχη των πληροφοριών

Οι Βρετανοί γνώριζαν
 
 
Οι Βρετανοί γνώριζαν: 
– Ένα περιοδικό πτητικών μέσων της Μεγάλης Βρετανία σε δημοσιογραφική αποστολή στη Μάλτα τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής μάς διδάσκει.
– Η εφημερίδα «AVIATION NEWS», βρετανική δεκαπενθήμερη έκδοση για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, στις 9 Αυγούστου προδίδει τις προετοιμασίες των Βρετανών. 
 
Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε έναν διάλογο κατά το δυνατόν τεκμηριωμένο, αναζητώντας ποια λάθη οδήγησαν στην αδιαφορία απέναντι στην υποδειγματική πολυετή συλλογή πληροφοριών από το Κλιμάκιο Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη για τις προετοιμασίες απόβασης, στρατιωτικής εισβολής από τον τουρκικό στρατό. 
 
Ένας άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας, με σοβαρή εμπειρία στη στρατιωτική τουρκική γλώσσα και τους κανόνες ασυρμάτων και λοιπών επικοινωνιών, υποκλέπτει από το 1970 τη σύνολη παράλια δραστηριότητα επικοινωνιών των τουρκικών Διοικήσεων απέναντι από την Κύπρο. Καταφέρνει την εδραίωση ενός τακτικού και στρατηγικού προβαδίσματος για την Ελλάδα και την Κύπρο.  
 
Από τον Απρίλιο του 1974 περιγράφει όλες τις αλλαγές στην πορεία ενεργειών του τουρκικού στρατού. Λεπτομερώς, όλες οι ενέργειες για αλλαγή του επιπέδου επιχειρήσεων στο Αεροδρόμιο της Μερσίνης. 
 
Η κατάθεση Σημαιοφορίδη απετέλεσε την πλέον πιστευτή και βάσιμη μαρτυρία, τόσο στην επιτροπή φακέλου στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο… Γι’ αυτό είναι ανάγκη να μελετηθεί για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφικές αδιαφορίες στην αξιοποίηση πληροφοριών.  
 
Ήταν τόση η απουσία εφαρμογής προφυλάξεων στην προετοιμασία της εισβολής από τον τουρκικό στρατό, που τους άκουγαν ακόμα και ραδιοερασιτέχνες των νησιών του Αιγαίου. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, προσήλθε και ενημέρωσε με λεπτομέρειες τις στρατιωτικές Αρχές της νήσου. 
 
Το πρόβλημα ήταν η Ανωτέρα Διοίκηση, η τραγικά επιπόλαιη απουσία συγκέντρωσης των Υπηρεσιών Πληροφοριών σε Ελλάδα και Κύπρο. Αντί να παρακολουθούν τον τουρκικό στρατό και τους εν Κύπρω ακολούθους τους, διακονούσαν εμφύλια πάθη και ποικίλα άλλα από το 1970. 
 
Ενώ συστηματικά και από τον Τύπο παρουσιάζονταν τα αποκτήματα του τουρκικού στρατού που συμπλήρωναν το μεγάλο του κενό σε πλωτά μέσα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού, οι ενέργειες αυτές δεν αξιολογούνταν με σοβαρότητα από τα κλιμάκια κορυφής στη διοίκηση και ηγεσία του Στρατού στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
 
Αν αυτό το κενό συνδυαστεί με τη συνολική απουσία μελέτης του Χένρι Κίσσιγκερ ως προσωπικότητας και ως κέντρου τεράστιας εξουσίας, τότε συνειδητοποιείς σε ποιο βαθμό άγνοιας της πραγματικότητας ευρίσκοντο οι έχοντες ευθύνη. 
 
Στις μέρες μας, είναι υποστασιακή ανάγκη να υπάρξει συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών. χωρίς νοσηρούς περισπασμούς. 
 
Οι Βρετανοί γνώριζαν
 
Τα εξειδικευμένα έντυπα και οι περιοδικές εκδόσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν προχωρούν σε αφιερώματα και εκτενή δημοσιεύματα για την Κύπρο. Εξαιρετικό πλούτο πληροφοριών μάς παρέχουν οι περιοδικές εκδόσεις με επίκεντρο τα πτητικά μέσα. Στα χρόνια που ερευνούμε τον ξένο περιοδικό Τύπο, επιμένουμε να εμβαθύνουμε στον γαλλικό και τον αγγλόφωνο εξειδικευμένο περιοδικό Τύπο που εξειδικεύεται από το 1925 στη βιομηχανία και την παρουσία όλων των πτητικών μέσων, στην κοινωνική ζωή των δυτικών κρατών και των αποικιών τους. Ήδη από το 1931, στο ακμαίο τότε περιοδικό «Flight» παρουσιάζεται η αερομεταφορά στρατευμάτων από την Αίγυπτο στην Κύπρο για την κατάπνιξη της εξέγερσης των Οκτωβριανών. 
 
Η εφημερίδα «AVIATION NEWS», βρετανική δεκαπενθήμερη έκδοση για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, στις 9 Αυγούστου κυκλοφορεί με εκτενή κυπριακή ειδησεογραφία παρά την προαναγγελία για αφιερώματα στα αεροδρόμια και τις βάσεις στη Μάλτα. Πρώτη είδηση, η άφιξη του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, από την Κύπρο στη Μάλτα και η αναχώρησή του με ένα Comet 398 του RAF Strike Command για το Λονδίνο. Η διάσωση του Αρχιεπισκόπου μετά το πραξικόπημα διενεργήθηκε από τους Βρετανούς χωρίς αιφνιδιασμό. Στη Μάλτα, μάλιστα, με μικρή τελετή ο Air Commodore A. E. Mawer, Διοικητής Αεροπορίας, και ο Group Captain M. J Armitage της RAF στη Luga αποχαιρέτησαν σε σεμνή τελετή τον Αρχιεπίσκοπο. Η σκηνή διασώζεται από μια φωτογραφία του εξωφύλλου που δεν δείχνει να είναι από περιστασιακό φωτογράφο. Είναι μάλλον έργο ικανού φωτοειδησεογράφου. 
 
Με τον τίτλο «CYPRUS AIRLIFT» η εφημερίδα παρουσιάζει εκτενώς όλες τις ενέργειες των Βρετανών για τη διάσωση των εικοσιπέντε εθνικοτήτων τουριστών που ζήτησαν βοήθεια από τις Βάσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Εκτενές είναι επίσης το ρεπορτάζ για τη φιλοξενία Τουρκοκυπρίων στις βάσεις Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Επιπλέον, καλύπτεται η προστασία των Βρετανών πολιτών από τα αστικά κέντρα σε καταυλισμούς αντισκήνων εντός των Βάσεων. 
 
Με λεπτομέρειες περιγράφονται οι προμήθειες που αποστέλλονται στην Κύπρο. Υπαίθρια μαγειρεία, φαρμακευτικές προμήθειες και 6.000 lb παιδικών τροφών. Η πρώτη όμως αποστολή μετέφερε με Strike Command aircrafts τους άνδρες του 40 Commando Royal Marines, μαζί με την αποστολή των 16/5 τεθωρακισμένων, μια ολόκληρη σειρά οχημάτων τεσσάρων τόνων καθώς και Land Rovers μακράς βάσεως. 
 
Η ετοιμότητα των Βρετανών και του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, η προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα του βρετανικού προσωπικού στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μάλτα, εκπλήττουν. Η μάχη των πληροφοριών και οι ανάγκες ετοιμότητας ήταν μια κατάκτηση αξιοθαύμαστη για τις βρετανικές Υπηρεσίες. Ένα περιοδικό πτητικών μέσων της Μεγάλης Βρετανία σε δημοσιογραφική αποστολή στη Μάλτα τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής, μας διδάσκει και ζητά την εμβάθυνση και τον προβληματισμό μας. 
 
Σημερινή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.