21 Ιουνίου 2022

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της φυσικής μας ζωής από μια ΑΛΛΗ ψηφιακή

Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες κατασκευής ΝΕΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ για να βάλουν μέσα τους ανθρώπους, ως εναλλακτική ζωή σε σχέση με την παρούσα, η οποία γεμίζει με περιορισμούς και απαγορεύσεις… 
 
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και μεγάλες εταιρείες, μετά από συνομιλίες στην ετήσια συνάντηση του περασμένου μήνα στο Νταβός της Ελβετίας, ξεκίνησαν μια νέα πρωτοβουλία : «Ορισμός και οικοδόμηση του Metaverse». Όπως υποδηλώνει το όνομα της πρωτοβουλίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη της βρίσκονται ακόμη στην διαδικασία να καθορίσουν τι ακριβώς σημαίνει ο όρος.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το WEF, εν μέρει, το μετασύμπαν περιλαμβάνει μια στιγμή «κατά την οποία οι ψηφιακές μας ζωές – οι διαδικτυακές μας ταυτότητες, οι εμπειρίες, οι σχέσεις και τα περιουσιακά μας στοιχεία – αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για εμάς από την φυσική μας ζωή».  
 
Ένα άτομο που συμμετείχε στις συνομιλίες, η Τζούλια Γκόλντιν, διευθύντρια προϊόντων και μάρκετινγκ της LEGO, εξέφρασε αισιοδοξία για το πώς το μετασύμπαν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των παιδιών:  
 
«Για εμάς, η προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε στην δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά όλα τα οφέλη του μετασύμπαντος, με τρόπο που να είναι επίσης ασφαλής, να προστατεύει τα δικαιώματά τους και προάγει την ευημερία τους». 
 
Ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν κάπως στο πώς να οριστεί τελικώς ο όρος «μετασύμπαν», υπήρχε επίσης μεγάλη εστίαση στο ποιος θα έπρεπε να συμμετάσχει – και ενδεχομένως να επωφεληθεί από την ανάπτυξή του.  
 
Υπήρξαν εκτενείς συζητήσεις σχετικά με την παροχή «καθοδήγησης για το πώς να δημιουργηθεί ένα ηθικό και χωρίς αποκλεισμούς μετασύμπαν – ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΣΜΟΣ, με την συμμετοχή οργανισμών σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού κόσμου και των ρυθμιστικών αρχών».  
 
Το WEF περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «συγκεντρώνοντας κορυφαίες φωνές από τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτική» για να «καθορίσουν τις παραμέτρους» της μελλοντικής ανάπτυξης του metaverse.  
 
Μια συνεδρία της 25ης Μαΐου με τίτλο «Σχηματίζοντας ένα κοινό μέλλον: Κάνοντας το Metaverse» — περιελάμβανε τους ακόλουθους συμμετέχοντες:  
 
Chris Cox, Chief Product Officer της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.
Peggy Johnson, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Magic Leap , περιγράφεται από το WEF ως «μια εταιρεία χωρικών υπολογιστών που κατασκευάζει την επόμενη πλατφόρμα υπολογιστών».
Philip Rosedale, ιδρυτή του Linden Lab , το οποίο ανέπτυξε τον εικονικό κόσμο «Second Life», που απέκτησε τον Απρίλιο η Meta.
Andrew R. Sorkin, οικονομικό αρθρογράφο των New York Times και συν-παρουσιαστή του “Squawk Box” του CNBC.
Ομάρ Σουλτάν Αλ Ολαμά, υπουργό τεχνητής νοημοσύνης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος διορίστηκε το 2017.
Nick Clegg, πρόεδρο παγκόσμιων υποθέσεων του Meta, ο οποίος ήταν ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και είπε ότι η «πρωτοβουλία πολλαπλών μερών» στοχεύει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην δημιουργία και τη διαμόρφωση του μετασύμπαντος.

 
Το WEF είπε ότι τα πρώτα ενδιαφερόμενα μέρη θα διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία: «Ο ορισμός και η οικοδόμηση του Metaverse είναι η κορυφαία πρωτοβουλία πολλαπλών συμμετόχων στον κόσμο για την ανάπτυξη και την κοινή χρήση ενεργών στρατηγικών για την δημιουργία και την διακυβέρνηση του μετασύμπαντος. Παρέχοντας έναν χώρο για παγκόσμιους ηγέτες στην βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών και την κυβέρνηση, η πρωτοβουλία θα μοιραστεί και θα επιταχύνει ιδέες και λύσεις που θα ζωντανέψουν το μετασύμπαν.Με την ένταξη στην πρωτοβουλία, τα μέλη διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον καθορισμό και την οικοδόμηση του μετασύμπαντος».  
 
Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
 
Το WEF έδωσε για το μετασύμπαν τον παρακάτω γενικό ορισμό: «…ένα μελλοντικό επίμονο και διασυνδεδεμένο εικονικό περιβάλλον όπου τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με αυτό και μεταξύ τους ταυτόχρονα σε συσκευές και τεχνολογίες, ενώ ασχολούνται με ψηφιακά στοιχεία και ακίνητα.»  
 
Αυτό επεκτείνεται στον «απλό» ορισμό του μετασύμπαντος που παρέχεται από το WEF, το οποίο το περιέγραψε ως «ένα ενοποιημένο και επίμονο εικονικό περιβάλλον στο οποίο έχει πρόσβαση μέσω τεχνολογιών εκτεταμένης πραγματικότητας (XR)».  
 
Το WEF είπε ότι το μετασύμπαν θεωρείται πιο χρήσιμο «ως ένας φακός μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό», με βάση την πεποίθηση ότι «οι εικονικοί κόσμοι, που ενσωματώνουν συνδεδεμένες συσκευές, blockchain και άλλη τεχνολογία θα είναι τόσο συνηθισμένοι που το μετασύμπαν θα γίνει επέκταση της ίδιας της πραγματικότητας».  
 
Σύμφωνα με το WEF, το μετασύμπαν «μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις σχολές σκέψης», οι οποίες περιλαμβάνουν:  
 
Το μετασύμπαν «ως προϊόν ή υπηρεσία».
 
Το metaverse «ως ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν να συνδέονται, να αλληλεπιδρούν και να μεταφέρουν τον εαυτό τους και τα υπάρχοντά τους σε πολλές ψηφιακές τοποθεσίες», όπως «παιχνίδια και πλατφόρμες δημιουργών».  
 
Το μετασύμπαν ως μια στιγμή “κατά την οποία οι ψηφιακές μας ζωές – οι διαδικτυακές μας ταυτότητες, οι εμπειρίες, οι σχέσεις και τα περιουσιακά μας στοιχεία – αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για εμάς από την φυσική μας ζωή” – ένας ορισμός που περιγράφεται από το WEF στο άρθρο του ως “επιτακτική”.  
 
Παρά τον διφορούμενο ορισμό του μετασύμπαντος ως έννοια από το WEF, ο οργανισμός είναι σίγουρος στην πρόβλεψη των επιπτώσεών του και της αξίας του για μεγάλες (και πραγματικές) εταιρείες και επιχειρήσεις:  
 
«Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Όπως το Διαδίκτυο και τα smartphone μεταμόρφωσαν τις κοινωνικές και εμπορικές μας αλληλεπιδράσεις, το μετασύμπαν θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν και λειτουργούν, με καινοτόμους αλλά απρόβλεπτους τρόπους».  
 
Η νέα πρωτοβουλία του WEF θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς ή σε «κομμάτια δράσης»: τη μεταστρεφόμενη διακυβέρνηση και την δημιουργία «οικονομικής και κοινωνικής αξίας». Το WEF «θα διερευνήσει θέματα σε ρυθμιστικά πλαίσια, τεχνολογικές επιλογές και οικονομικές ευκαιρίες».  
 
Πιο συγκεκριμένα, η «διακυβέρνηση μετα-σύμπαντος» αναφέρεται στην δέσμευση των μελών της πρωτοβουλίας να προτείνουν «πλαίσια διακυβέρνησης για διαλειτουργικά, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μετασυμβατικά οικοσυστήματα».  
 
Σύμφωνα με το WEF, «αυτό συνεπάγεται την εξεύρεση εναρμόνισης μεταξύ κανονισμών και καινοτομίας προκειμένου να αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών». Με την σειρά της, η «δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας» θα περιλαμβάνει τα μέλη της πρωτοβουλίας να μοιράζονται και να επιταχύνουν «έννοιες και λύσεις που θα ζωντανέψουν το μετασύμπαν».  
 
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΤΟ ΜΕΤΑΣΥΜΠΑΝ  
 
Η Cher Wang, ιδρύτρια και πρόεδρος της HTC, περιέγραψε το μετασύμπαν ως «αναπόφευκτο», λέγοντας:  
«Το metaverse είναι το επόμενο αναπόφευκτο βήμα στην εξέλιξη του Διαδικτύου, αλλά θα απαιτήσει ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος για να γίνει ένα ανοιχτό, ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον. Ως εκ τούτου, αυτή η πρωτοβουλία του Φόρουμ είναι μια ισχυρή αρχή για την αντιμετώπιση των βασικών τεχνολογικών και πολιτικών θεμελιωδών στοιχείων για να μπορέσει το μετασύμπαν να εκπληρώσει τις απεριόριστες δυνατότητές του».
 
Ομοίως, η Peggy Johnson των Magic Leap εξέφρασε ενθουσιασμό για τους μετασχηματισμούς που θα μπορούσε να επιφέρει το metaverse, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη:  
«Στο Magic Leap, είμαστε ενθουσιασμένοι με το πώς τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, ειδικά σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση και ο δημόσιος τομέας.  
 
Για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών, απαιτείται ένα στοχαστικό πλαίσιο ρύθμισης που προστατεύει τους χρήστες και διευκολύνει τη μελλοντική καινοτομία, το οποίο υποστηρίζεται από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, της κυβέρνησης, των ΜΚΟ και του ακαδημαϊκού κόσμου».
 
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
 
Το WEF μας λέει ότι «μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Meta Platforms (Facebook), η Microsoft, η Niantic και η Valve αναπτύσσουν την τεχνολογία που θα διαμορφώσει το μέλλον του metaverse».  
 
Το WEF συνεχίζει προσθέτοντας ότι το μετασύμπαν θα διαμορφωθεί από τρεις πιθανές τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων της «εικονικής πραγματικότητας (VR), της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) (σ.σ. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ).»  
 
Ενώ το VR και το AR μπορεί να είναι γνωστά σε πολλούς, το BCI αντιπροσωπεύει την πιο φιλόδοξη από αυτές τις τρεις τεχνολογικές διαδρομές — και μπορεί να διαψεύδει τις πραγματικές προθέσεις του WEF και των «ενδιαφερομένων» αυτής της νέας πρωτοβουλίας.  
 
Συγκεκριμένα, η BCI στοχεύει «να αντικαταστήσει πλήρως τις οθόνες και το φυσικό υλικό».  
Το WEF αναφέρεται σε τεχνολογία όπως το Neuralink , που «απαιτεί νευροχειρουργική για την εμφύτευση συσκευών στον εγκέφαλο», ως παράδειγμα BCI.  
 
photo pixabay
el.gr



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΝΩ ΓΛΕΝΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΖΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ...ΕΛΠΙΖΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ.!!!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.