Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, ιατρός
Είναι πολύ παρήγορο, αλλά και τιμητικό για τον Λαό μας, που δεν ξεχνά ποτέ την Πόλη του και τον Αυτοκράτορά του και που κάθε χρόνο, στις 29 Μαΐου, τιμά και μνημονεύει με ιδιαίτερη ευλάβεια τους μάρτυρες της Άλωσης.
Εκείνο, όμως, που, όταν γίνεται, γίνεται κάπως δειλά και συγκαλυμμένα, είναι η αναφορά στον ρόλο που έπαιξαν οι Δυτικοί σε σχέση με τα λυγμικά γεγονότα της πτώσης, όπως επίσης και η ανάδειξη της οντολογίας αυτών των γεγονότων, που δεν είναι άλλη από το Πνεύμα της Ρωμηοσύνης. (1)
Σε ό, τι αφορά στον ρόλο των Φράγκων, τα πράγματα είναι απλά, αλλά, δυστυχώς, αποσιωπούνται σκοπίμως.
Διακόσια πενήντα χρόνια πριν από την Άλωση της Πόλης, οι λεγόμενοι Σταυροφόροι –οι τότε δυτικές συμμαχικές δυνάμεις- αναδεικνύονται, με την δράση τους, ως οι πλέον πολύτιμοι πρώιμοι σύμμαχοι των Τούρκων. Διότι, με την παρότρυνση και τις ευλογίες του τότε πάπα και με το πρόσχημα της απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων, καταλύουν την Ρωμανία/Βυζαντινή αυτοκρατορία, εγκαθιστούν Φράγκους ηγεμόνες στα διάφορα τμήματά της, καταστρέφουν ολοσχερώς την Κωνσταντινούπολη, την λεηλατούν και φορτώνουν στα καράβια τους όλα της τα τιμαλφή.
Ο ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης, αυτόπτης μάρτυρας της λεηλασίας της Κωνσταντινουπόλεως από τους σταυροφόρους το 1204, περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή και τις αρπαγές των θησαυρών της Βασιλεύουσας: ’’...Έβλεπε κανείς όχι μόνον τις ιερές εικόνες του Χριστού να θραύονται με αξίνες και να ρίπτονται στο χώμα και τα στολίδια τους να αποσπώνται χωρίς φειδώ και προσοχή και να ρίχνονται στη φωτιά, αλλά και τα σεπτά και πανάγια σκεύη να αρπάζονται με θράσος από τους ναούς, να ρίχνονται στη φωτιά και να παρέχονται στα εχθρικά στρατεύματα ως απλός άργυρος και χρυσός’’. (2)
Η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δραματικής αυτής απογύμνωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους θησαυρούς της, γράφει:
’’Η Κωνσταντινούπολη άδειασε από κάθε πλούτο δημόσιο, ιδιωτικό και εκκλησιαστικό... τεράστια απώλεια για την τέχνη ήταν η καταστροφή σημαντικού αριθμού χάλκινων αγαλμάτων και συμπλεγμάτων, τα οποία οι νέοι κύριοι της Αυτοκρατορίας τεμάχισαν και έλιωσαν, για να τα μετατρέψουν σε νομίσματα’’ (2). Τουτέστιν, τα ιδρυτικά κεφάλαια των Τραπεζών των σημερινών μας εταίρων.
Από τότε και μετά, η Ρωμανία, ποτέ δεν μπόρεσε να ξανασταθεί στα πόδια της. Η καταστροφή, που υπέστη στα 1204 από τους Φράγκους σταυροφόρους, ήταν τόσο μεγάλη, που, στην κυριολεξία, την παρέλυσε εντελώς.
Έτσι λοιπόν, όταν οι Τούρκοι το 1453 φτάνουν έξω από τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως και την πολιορκούν, δεν βρίσκονται πλέον απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, αλλά μπροστά σε μια Πόλη αδύναμη και απομονωμένη.
Όπως γίνεται κατανοητό, στην πραγματικότητα, η Ρωμανία δεν καταλύθηκε το 1453 από τους Τούρκους, αλλά το 1204 από τα παποκίνητα δυτικά συμμαχικά στρατεύματα. Το 1453, με την Άλωση της Πόλης, ζήσαμε απλώς το τελευταίο επεισόδιο ενός πολυχρόνιου δράματος.
Αυτά τα πράγματα ας τα θυμόμαστε καλά, διότι μονάχα έτσι θα μπορούμε να ερμηνεύουμε σε βάθος και τα σημερινά καμώματα των Δυτικών και αναλόγως να προφυλαγόμαστε.
Σημειώσεις
(1)(α). Το Πνεύμα της Ρωμηοσύνης είναι το Πνεύμα των ησυχαστών Πατέρων της Εκκλησίας μας. Δηλαδή, των εραστών της Φιλοκαλίας και των αθλητών του σωτηρίου αθλήματος της κάθαρσης, του φωτισμού και της θέωσης.
(β). Ρωμηοσύνη = Ορθόδοξος Ελληνισμός. (Καθηγητής, π. Γεώργιος Μεταλληνός)
(γ). Οι Ρωμηοί της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας είναι όσοι δεν ακολούθησαν το παράδειγμα εκείνων, που εφράγκευσαν και ετούρκευσαν. (Καθηγητής, π. Ιωάννης Ρωμανίδης)
(2). http://users.uoa.gr/~nektar/history/2romanity/sacking_constantinople.htm
ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 18-04-2004, Κωδικός άρθρου Β14142C081
3 σχόλια:
Εύγε για το εμπεριστατωμένο άρθρο. Τα ερωτηματικά μέχρι σήμερα συνεχίζουν όλους να μας προβληματίζουν μεν αλλά υπάρχει δε μόνο μια αυτονόητη απάντηση υπάρχει... Οι παπικοί ήταν και συνεχίζουν να είναι οι επίδοξοι ολετήρες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού ...
ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ...Το 1204 σταυροφόροι με ρητή εντολή πάπα, όχι μόνο άλωσαν και σύλησαν την Πόλη, αλλά προετοίμασαν το έδαφος για την ολική της καταστροφή το 1453 από τους βαρβάρους Τούρκους ....
Αυτά τα λίγα για να θυμόμαστε και διδασκόμαστε και άλλα μύρια, που χρειάζονται εκατοντάδες τόμους να καταγραφούν και αποκαλυφθούν, διότι και εδώ η ιστορία είναι ημιτελής και διαστρεβλωμένη σκόπιμα, για να αποκρύψει τα εγκλήματα της τότε Παπικής εκκλησίας, κατά της Ορθοδοξίας, τα οποία ούτε ποτέ δεν συνέτισαν, ούτε ποτέ δίδαξαν τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, με επακόλουθο σήμερα να ξεχνάμε ότι η αρχή του τέλους του Ελληνικού Ορθόδοξου Βυζαντίου, προκλήθηκε εσκεμμένα και κακόβουλα από την Καθολική Εκκλησία…. που συνεχίζει και σήμερα να υποσκάπτει τον Ελληνισμό μαζί με τους δόλιους άσπονδους μας συμμάχους….
Το 1204, λεηλάτησαν εκ θεμελίων την πόλι και μετέφεραν όλους τους αμύθητους και ανεκτίμητους θησαυρούς στην Ευρώπη και κυρίως στο Βατικανό…, (Εικόνες και Ιερά λείψανα Αγίων, Άγιες Τράπεζες, όλα τα αγάλματα που κοσμούσαν τον ιππόδρομο και το Παλάτι, Ιερά και όσια, όλο τον χρυσό του θησαυροφυλακίου, τίποτα δεν άφησαν, όπου σήμερα είναι σπάνια αμύθητα μουσειακά εκθέματα, που τα εμφανίζουν πολλές φορές σαν κληροδοτήματα του πολιτισμού των Ευρωπαίων προγόνων τους (;), όπως και σε όλα τα Ευρωπαϊκά μεγάλα μουσεία…ακόμη και της Αμερικής, που χωρίς αυτά τα ελληνικά αρχαία εκθέματα ιερό κληροδότημα των αρχαίων ένδοξων Ελλήνων και της Ορθοδοξίας στον Ελληνισμό, σίγουρα η ονομασία, που θα είχαν θα ήταν Art Gallery και όχι Αρχαιολογικά Μουσεία (Archeological Museums;).
Τέλος υπενθυμίζω...
…..Και επί Άλωσης της Πόλης το 1453, από τους Οθωμανούς.. ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος Λεονάρδος Χίος της Λέσβου με κακεντρέχεια, έγραψε για την Άλωση, μια επιστολή στον Πάπα με την οποία συμφώνησε... «Επρόκειτο για τιμωρία των Βυζαντινών, λόγω της απομάκρυνσης τους από την Καθολική πίστη.»
Αποσπάσματα από συγγενές άρθρο.
Πολιορκία και Άλωση της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο ...https://koukfamily.blogspot.com › 1...
13 Apr 2020 — Πολιορκία και Άλωση της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο του 1204. Τέταρτη Σταυροφορία. Επιμέλεια – Συνοπτική Έρευνα, από Αντώνιο Αντωνά.
Μ.Ρ.
Από 8 έως και 13 Απριλίου 1204 οι Σταυροφόροι του Πάπα ισοπέδωσαν και άλωσαν την Κωνσταντινούπολη. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Ούτε ιερό, ούτε όσιο ...
Αλήθεια πως κατάφερε η ένοχη καθολική εκκλησία αυτό να το υποβαθμίσει και ο Ελληνισμός να αρχίσει να το λησμονεί....; Είναι ένα μυστήριο ... Ήταν η αρχή του τέλους του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ... Ελάχιστοι σήμερα ιστορικοί μνημονεύουν αυτή την αποφράδα μέρα ..., που άνοιξε την κερκόπορτα στους βαρβάρους μωαμεθανούς, που τελικά έδωσαν την χαριστική βολή στην Βασιλεύουσα την 29η Μαϊου του 1453 ... και ο Πάπας και έτριψε και ένιψε τας χείρας του ...
Καμία διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ των δύο θλιβερών επετείων ... Πύρρεια δάκρυα ως χείμαρροι πρέπει να ρέουν και για τις δύο αλώσεις της Κωνσταντινούπολης μας ....
Οι παπικοί ισότιμα είναι συνένοχοι και συναυτουργοί με τους βαρβάρους Τούρκους και αυτό ο Ελληνισμός ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνά .... Αυτός που λησμονά, είναι υποχρεωμένος να υποστεί και πάλι εθνικές καταστροφές .... με την ανοχή των δόλιων δυτικών μας συμμάχων, όπως συνέβη και στην Ελληνική Κύπρο το 1974 ....
Π.Β.
Ευχαριστούμε, κ. Μιχαήλ!
Δημοσίευση σχολίου