18 Μαρτίου 2022

Ένα Σύστημα Υγείας που έχει καταρρεύσει

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος 
 
Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Έχουμε ασχοληθεί σε πολλά άρθρα για το Σύστημα Υγείας.
 
(Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας) Έχουμε αφιερώσει αρκετά άρθρα την περίοδο της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας μας. Σκοπός των άρθρων δεν ήταν να περιοριστούμε σε ένα στείρο καταγγελτικό λόγο. Δεν ήταν ούτε να καυτηριάσουμε απλώς τα κακώς κείμενα. Η απώτερη ελπίδα ήταν να βοηθήσουμε το σύστημα να διορθωθεί και να αποφύγουμε απώλειες που δεν ήταν αναπόφευκτες. Σήμερα οδεύοντας σταθερά στους 26.000 νεκρούς νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.  
 
Η πανδημία δεν αξιοποιήθηκε για τη βελτίωση του σύστηματος υγείας.  
 
Είναι προφανές ότι το ετοιμόρροπο Σύστημα Υγείας κατέρρευσε. Είναι σίγουρο ότι δυστυχώς η πανδημία δε βοήθησε να γίνει καλύτερο. Είναι φανερό ότι η προθυμία με την οποία –για ποικίλους λόγους- έγιναν σημαντικές δωρεές από ιδιώτες και ιδρύματα έπεσε στο κενό. Είναι δυσάρεστο ότι η χρυσή ευκαιρία ριζικής αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ χάθηκε. Κι όμως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που εθισμένοι στην παρακολούθηση των στρατευμένων ΜΜΕ πιστεύουν ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε. Σε αυτούς θα αφιερώσουμε σήμερα μια πραγματική ιστορία.  
 
Η ιστορία ενός 70χρονου και η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.  
 
Για λόγους σεβασμού στη μνήμη του δε θα αναφέρω το όνομα του θύματος του Συστήματος. Πείτε ότι είναι η μητέρα ή ο αδελφός μας. Πείτε ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας μου. Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά τα γεγονότα. Αυτός λοιπόν ο συνάνθρωπός μας είχε την ατυχία να ζει σε μια επαρχιακή πόλη, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα αλλά κοντά σε ένα πολύ μεγάλο αστικό κέντρο.  
 
Νόσησε από κορονοϊό χωρίς –για λόγους συνειδήσεως- να είναι εμβολιασμένος. Ήταν λίγο πάνω από 70 και επειδή είχε περιβάλλον που ενδιαφερόταν πολύ, παρέμεινε σπίτι υπό ιατρική παρακολούθηση. Ένας λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν, φαντάζομαι και το γεγονός ότι το νοσοκομείο της πόλης του είχε 100% θνητότητα στη ΜΕΘ του.
 
Δεχόταν είναι αλήθεια μεγάλη πίεση από ένα σημείο και μετά από το περιβάλλον του να πάει στο νοσοκομείο και τελικά υπό την πίεση όλων αποφάσισε να το επισκεφθεί.
 
Στο νοσοκομείο πήγε με τα πόδια.  
 
Πήγε στα επείγοντα περπατώντας. Στην εξέταση που του έκαναν διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα αναπνέοντας στον ατμοσφαιρικό αέρα. Το οξυγόνο του αίματος αυξανόταν με χορήγηση εξωτερικού οξυγόνου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επειδή ήταν γνωστό πρόσωπο στην κοινωνία του επαρχιακού νομού και τα πράγματα μπορεί να χειροτέρευαν, οι ιατροί φοβήθηκαν να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο και αποφάσισαν να τον διακομίσουν. Το γειτονικό μεγάλο αστικό κέντρο που απείχε λίγα χιλιόμετρα δεν μπορούσε να τον δεχτεί. Ήταν γεμάτη η ΜΕΘ; Θεώρησαν ότι δε θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν αν επιβαρυνόταν η κατάσταση της υγείας του; Έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα.  
 
Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.Ένα υδροκέφαλο σύστημα.
 
Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τη διήγηση για μερικά σχόλια. Ένα Σύστημα Υγείας υδροκέφαλο. Επαρχιακά νοσοκομεία που δε μπορούν να νοσηλεύσουν πάνω από μέτριας βαρύτητας περιστατικά. Ανοργάνωτα, χωρίς αξιολόγηση υπηρεσιών, επανδρωμένα με ένα πελατειακό σύστημα που έχουμε συχνά καταγγείλει. Μεγάλα αστικά κέντρα με Πανεπιστημιακά νοσοκομεία που παρακμάζουν. Δύο μόνο κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με νοσοκομεία που δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων τους, επιφορτίζονται το βάρος ολόκληρης της χώρας. Πέρα όμως από αυτό. Φανταστείτε τον εαυτό σας να γυρίζεται από μια διήμερη εξόρμηση και να βρίσκεστε στην Εθνική Οδό επί ώρες. Πόση ταλαιπωρία και κούραση. Φανταστείτε τώρα ένα βαρύ περιστατικό να μεταφέρεται επί ώρες με ένα ασθενοφόρο στην Εθνική!!!
 
Η απόφαση της μεταφοράς.  
 
Επειδή το νοσοκομείο δεν είχε επάρκεια έμπειρων ιατρών, όπως συνήθως, τη μεταφορά θα έκανε ένας αγροτικός ή ένας νέος ειδικευόμενος ιατρός. Για λόγους λοιπόν ασφαλείας, ο ασθενής ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί διασωληνωμένος. Έτσι προχώρησαν σε διασωλήνωση, καταστολή και πλήρη επομένως εξάρτηση από τον αναπνευστήρα του ασθενοφόρου που είναι ένας μικρός αναπνευστήρας μεταφοράς.  
 
Επειδή αναγνώστη μου δεν είσαι υποχρεωμένος να το ξέρεις, να ενημερώσω εδώ ότι οι αναπνευστήρες αυτοί είναι για μικρές αποστάσεις (συνήθως για μεταφορές εντός του νοσοκομείου) και όχι για μεταφορές πολλών χιλιομέτρων. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε και σε λίγο διαπιστώθηκε ότι το οξυγόνο στον ασθενή έπεφτε δραματικά και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το σύστημα παροχής είχε πρόβλημα και έπρεπε να αλλάξουν ασθενοφόρο. Ο ασθενής βέβαια επί κρίσιμη ώρα είχε πολύ χαμηλό οξυγόνο γεγονός καταστροφικό για τα ευαίσθητα όργανά του.   
 
Χαμηλό οξυγόνο.   
 
Το νέο ασθενοφόρο ξεκίνησε και μετά από μερικές ώρες έφτασε στον προορισμό του, ένα μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών. Εκεί στην πρώτη λήψη αερίων αίματος διαπιστώθηκε ότι το pH ήταν λίγο πάνω από 6. Να ενημερώσουμε εδώ ότι το pH εκφράζει την οξύτητα του αίματος. Όσο πιο χαμηλά είναι τόσο πιο όξινο είναι το αίμα. Φυσιολογικά το pH πρέπει να είναι γύρω από το 7,35. Όταν πέφτει κάτω από 7 για ώρα, είναι ασύμβατο με τη ζωή γιατί καταστρέφονται τα ζωτικά όργανα. Χαμηλό pH σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν αναπνέει (εν προκειμένω δεν αερίζεται) σωστά. Έτσι συγκεντρώνεται διοξείδιο του άνθρακα που ρίχνει το pH. Επίσης η κακή κυκλοφορία στον οργανισμό ρίχνει το pH. Επομένως ο ασθενής αν είχε ώρα αυτή την κατάσταση κινδύνευε να έχει χάσει όργανα και κυρίως το πιο ευαίσθητο από αυτά, τον εγκέφαλο.
 
Ο ασθενής ξεπέρασε τη λοίμωξη αλλά πέθανε.  
 
Ο ασθενής μπήκε στη ΜΕΘ, ξεπέρασε τη λοίμωξη, όταν όμως προσπάθησαν μετά από μέρες, διακόπτοντας την καταστολή, να τον ξυπνήσουν δεν ανταποκρινόταν. Ο έλεγχος έδειξε ότι ο εγκέφαλος είχε πάθει πολύ σοβαρές ζημιές. Οι θεράποντες έκριναν ότι οι βλάβες δεν ήταν αναστρέψιμες και έτσι σε λίγες μέρες πέθανε. Η είδηση μεταφέρθηκε στις εφημερίδες ως ο θάνατος ενός ανεμβολίαστου. Μάλιστα αναγγέλθηκε πειθαρχική δίωξη κατά του ιατρού που τον έστειλε στο νοσοκομείο καθυστερημένα.  
 
Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι κάτι συνηθισμένο. Ένα σύστημα που καταστρέφει τα παιδιά του. Χωρίς οργάνωση, με προσωπικό ακατάλληλο αλλά και εκεί που πραγματικά είναι άξιο, κατάκοπο από την υπερπροσπάθεια. Ένα σύστημα με φοβερές ελλείψεις, αλλά χωρίς αυτογνωσία. Έτσι εξηγείται ο τεράστιος αριθμός των νεκρών από την πανδημία. Τουλάχιστον να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και στη μνήμη των θυμάτων να κάναμε μια νέα αρχή; Μακάρι αλλά αν κρίνουμε από όσα διέρρευσαν για τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Κρίμα.  
 
Πηγή: Cardiodoctor



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.