25 Μαρτίου 2022

Αγία Λαύρα: Το μοναστήρι-ορόσημο της επανάστασης του 1821

Γνωστή και ως τόπος έναρξης της Επανάστασης, η Αγία Λαύρα είναι μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου. Περίπου 4,5 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων και χωμένη μέσα στα δέντρα η ιστορική μόνη της Αγίας Λαύρας στέκει εκεί αιώνες έχοντας πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Και μπορεί το γεγονός της έναρξης της Επανάστασης από την Αγία Λαύρα να αποτελεί για κάποιους έναν θρύλο, ωστόσο δεν μπορεί παρά να νιώσεις δέος αν βρεθείς εκει.
 
Η Αγία Λαύρα και η ιστορία της
 
Η μονή χτίστηκε το 961 μ.Χ. από έναν ασκητή της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους ενώ βρισκόταν περίπου 300 μέτρα μακριά από τη θέση της. Εκεί υπάρχει και το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο όπου και σώζεται το πρώτο Καθολικό της Μονής. Το 1585 η πρώτη μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, και οι μοναχοί, όσοι γλύτωσαν από τη σφαγή, σκορπίστηκαν στα γύρω βουνά. Ξανακτίστηκε το 1600 και στη νέα θέση της πιθανώς το 1685. Η νέα δοκιμασία για τη μονή της Αγίας Λαύρας ήρθε το 1715 και κυρίως στα Ορλωφικά. 
 
Αλλά η ιστορία της και τα χίλια κύματα από τα οποία πέρασε δε σταματούν εκεί. Πυρπολήθηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ, ανοικοδομήθηκε το 1828, με την ίδρυση νέου καθολικού τύπου «βασιλικής με τρούλο», ερειπώθηκε με το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844, για να κτισθεί και πάλι το 1850. Ναζιστικά στρατεύματα το Δεκέμβριο του 1943 έκαψαν τη μονή, λεηλάτησαν τις αποθήκες και εκτέλεσαν τρεις μοναχούς, που δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι. Οι μοναχοί όμως είχαν κρυφτεί και ξαναγύρισαν όταν απομακρύνθηκαν τα στρατεύματα. Είχαν μαζί τους, μάλιστα, τα κειμήλια και το λάβαρο της επανάστασης που διέσωσαν και άρχισαν έναν αγώνα επικσκευής και ανοικοδόμησης. Το 1950 η Αγία Λαύρα ανοικοδομήθηκε εξ ολοκλήρου
 
Εκεί όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης  
 
Το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας αποτέλεσε ορόσημο, σύμφωνα με τις διηγήσεις, για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σύμφωνα με μερικές πρωτογενείς πηγές την 25 Μαρτίου 1821 η Μονή ήταν ο τόπος όπου έγινε η τελετουργική θρησκευτική κήρυξη της Επανάστασης στη Μονή. Ήταν τότε που ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τους συγκεντρωμένους επαναστάτες. Ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στο θόλο του ιστορικού Ναού της Αγίας Λαύρας και ξεκίνησε η επανάσταση. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια τελετή έγινε στις 23 Μαρτίου πάλι στην Αγία Λαύρα. Κάποιοι ιστορικοί του 20ού αιώνα θεωρούν ότι αυτό είναι θρύλος μιας και δεν αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Π. Πατρών Γερμανού. Ωστόσο άλλοι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με αυτά ότι τα απομνημονεύματα ανέφεραν ότι δεν είναι πλήρη και είχαν υποστεί κακή μεταχείριση πριν τη δημοσίευσή τους. 
 
Άλλοι ιστορικοί αναφέρονται στο γεγονός με ημερομηνία την 21 Μαρτίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρωινό της 21ης Μαρτίου, 600 ένοπλοι αγωνιστές ορκίστηκαν κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας και ανέφεραν: να μην μείνει Τοῦρκος στον Μωριά, μηδέ στον κόσμο όλον».  
 
Το λάβαρο της Επανάστασης και τα κειμήλια  
 
Χωρίς καμία αμφιβολία ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σημαία του Ελληνικού Εθνους, που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και όρκισε τους αγωνιστές. Το λάβαρο είναι επίμηκες ορθογώνιο και πάνω εικονίζεται η Κοίμησης της Θεοτόκου. Παρά τις πυρκαγιές και λεηλασίες που έγιναν στο μοναστήρι, το Λάβαρο δεν υπέστη καμία φθορά. Σήμερα διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη μονή, αποτελώντας στις μέρες μας τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό. 
 
Στα πολύτιμα κειμήλια της μονής Αγίας Λαύρας συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κάρα του Αγίου Αλεξίου δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Είναι επίσης ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη. Στα σπουδαία κειμήλια είναι και τα χρυσοκέντητα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού. Επίσης εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.  
 
Η επίσκεψη στη Μονή Αγίας Λαύρας προκαλεί δέος και σε μεταφέρει σε εποχές αγώνα και ηρωϊσμού για την προάσπιση του σπουδαίου αγαθού του ανθρώπου, της ελευθερίας.

 
Διαβάστε στις παρακάτω αναρτήσεις μας πως οι εθνοκτόνοι αποδομητές εργάζονται για να αποδομήσουν την ελληνική μας ιστορία.... (αποκάλυψη των ανθελληνικών πρακτικών τους)
 
 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.