31 Μαρτίου 2022

Παρατηρήθηκε υπερβάλλουσα θνησιμότητα και στη Γερμανία. Σύγκριση 2020 χωρίς «τσιμπήματα» - 2021 με «τσιμπήματα»...

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 2020, το έτος πανδημίας χωρίς εμβολιασμούς, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, παρατηρείται σχετικά ισχυρή αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021, έτος πανδημίας με τους εμβολιασμούς
 
Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός απροσδόκητων θανάτων το 2021 μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια για τον COVID που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και χορηγήθηκαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2021.
 
Άρθρο από Joel Smalley
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση  
 
Από τους φίλους μας στη Γερμανία… Christof Kuhbandner & Matthias Reitzner  
 
Σήμερα, δημοσίευσα μια νέα εργασία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης (OSF) την οποία έχω γράψει μαζί με έναν μαθηματικό που είναι ειδικός στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να σας ενδιαφέρει.  
 
Σε αυτό το έγγραφο, συγκρίνουμε για τα έτη 2020 και 2021 τον αριθμό των παρατηρούμενων θανάτων για όλες τις αιτίες με τον αριθμό των αναμενόμενων θανάτων όλων των αιτιών στη Γερμανία, λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη και το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής.  
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 2020, το έτος πανδημίας χωρίς εμβολιασμούς, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, παρατηρείται σχετικά ισχυρή αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021, έτος πανδημίας με τους εμβολιασμούς.  
 
Πέρα από αυτές τις συνολικές επιπτώσεις θνησιμότητας, δείχνουμε επιπλέον δύο πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αύξησης της θνησιμότητας το 2021:  
 
1. Μοτίβο που εξαρτάται από την ηλικία  
 
Μια αύξηση της παρατηρούμενης θνησιμότητας σε σύγκριση με την αναμενόμενη θνησιμότητα εμφανίζεται όχι ομοιόμορφα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η αύξηση της υπέρβασης της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε το 2021 οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια άνω του μέσου όρου αύξηση των θανάτων στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 15 και 79 ετών, σε ορισμένες από τις οποίες παρατηρούνται υψηλές αποκλίσεις του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από την αναμενόμενη τιμή.  
 
Οι υψηλότερες τιμές επιτυγχάνονται στην ηλικιακή ομάδα 40-49, όπου παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων που είναι εννέα τοις εκατό υψηλότερη από τις αναμενόμενες τιμές. 
 
Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα στην εργασία μας: 
 
2. Η πορεία της υπερβολικής θνησιμότητας κατά το έτος 2021  
 
Προσδιορίσαμε επιπλέον την πορεία της υπερβάλλουσας θνησιμότητας για το έτος 2021 για την ηλικιακή ομάδα 15-79 (η ηλικιακή ομάδα όπου παρατηρήθηκε υπερβολική θνησιμότητα). Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα.  
 
Υπάρχει σημαντική υπέρβαση θνησιμότητας τον Ιανουάριο η οποία σχεδόν αποζημιώνεται μέχρι τον Μάρτιο. Δηλαδή, στις αρχές Απριλίου, σωρευτικά, η υπερβολική θνησιμότητα ήταν κοντά στο μηδέν. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, παρατηρείται σημαντική αύξηση της υπέρβασης της θνησιμότητας, ακολουθούμενη από μείωση μέχρι τον Αύγουστο.  
 
Ωστόσο, εκτός από την αρχή του έτους, η υπέρβαση της θνησιμότητας παραμένει πάνω από το μηδέν, έτσι ώστε η αύξηση της υπέρβασης θνησιμότητας τον Απρίλιο και τον Μάιο να μην αντισταθμίζεται. Τον Σεπτέμβριο παρατηρείται και πάλι σημαντική αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας, η οποία υπερδιπλασιάζεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα περίπου 20%. 
 
Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα στην εργασία μας: 
 
Τα μοτίβα της παρατηρούμενης υπερβολικής θνησιμότητας - ηλικιακή εξάρτηση, πορεία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους - μιλούν έντονα ενάντια σε μια σειρά πιθανών εξηγήσεων για τον υψηλό αριθμό απροσδόκητων θανάτων το 2021.  
 
Το μοτίβο που εξαρτάται από την ηλικία έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ κινδύνου για τη νόσο COVID-19, επομένως μια εξήγηση από παράγοντες που σχετίζονται με τον COVID-19 φαίνεται απίθανη.  
 
Άλλες πιθανές εξηγήσεις, όπως η αναβολή της χειρουργικής επέμβασης ή τα μακροχρόνια αποτελέσματα του COVID-19 είναι επίσης απίθανες, επειδή τέτοια αποτελέσματα θα πρέπει να επηρεάσουν επίσης και ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να δείχνουν μια τέτοια πορεία υπερβολικής θνησιμότητας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους όπως παρατηρήθηκε.  
 
Είναι ενδιαφέρον ότι η πορεία της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021 ποικίλλει σημαντικά με την πορεία των εμβολιασμών: η αύξηση των απροσδόκητων θανάτων τον Απρίλιο και η αύξηση από τον Οκτώβριο και μετά συμπίπτουν με την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού και την έναρξη των ενισχυτικών εμβολιασμών, αντίστοιχα.  
 
Μια τέτοια παρατήρηση υποδηλώνει ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός απροσδόκητων θανάτων το 2021 μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια για τον COVID που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και χορηγήθηκαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2021. 
 
Ακολουθεί ένα αντίστοιχο Σχήμα (δεν φαίνεται στο έγγραφο OSF μας, το οποίο αφορά μόνο την υπερβολική θνησιμότητα). έχουμε δημοσιεύσει ένα παρόμοιο σχήμα σε ένα έγγραφο συζήτησης στη γερμανική γλώσσα . 
 
Θα χαιρόμουν αν κάποιος έχει σχόλια, και αν κριθεί ενδιαφέρον, μη διστάσετε να τα αναδιανείμει. Καθ. Δρ. Christof Kuhbandner 
 
93053 Regensburg
Γερμανία
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.