27 Μαρτίου 2022

Κάποια επαγγέλματα, δε χάνονται – Θέατρο σκιών

Γράφει ο Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
 
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Καραγκιόζη! Οχι! Οχι το Μητσοτάκη! Αναφέρομαι στον παλιό καλό Καραγκιόζη, που μέσα από τις αγωνίες του, τα βάσανά του, τα τεχνάσματά του και τις πονηριές του, μας κάνει και γελάμε. Αναφέρομαι στον Καραγκιόζη που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Εκείνη την ιστορική φιγούρα που πίσω από έναν φωτισμένο μπερντέ, ενσαρκώνει μία Ελλάδα που παλεύει με κάθε τρόπο να επιβιώσει.
 
Ενας Καραγκιόζης άλλοτε πονηρός, άλλοτε απατεώνας, άλλοτε τσαμπουκάς, άλλοτε γαλύφης, άλλοτε αητός κι άλλοτε απρόσεκτος. Μα πάντοτε πεινασμένος κι έξυπνος. ‘Η τουλάχιστον αρκετά έξυπνος ώστε να ξεμπλέκει από τους μπελάδες που ο ίδιος βάζει στον εαυτό του. Αν και τις περισσότερες φορές, καταλήγει να εισπράττει φάπες, κυρίως από τον πανύψηλο Βλάχο θείο του τον Μπάρμπα Γιώργη! Αχώριστοι φίλοι με τον Χατζιαβάτη που τον αποκαλεί «Χατζατζάρη», φροντίζουν ο ένας τον άλλο, ακόμα κι αν πριν είχαν μαλώσει.  
 
Η ιστορία του Θεάτρου σκιών, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποιοι πιστεύουν ότι ξεκίνησε κάπου στη νοτιοανατολική Ασία. Από εκεί έφτασε στην Τουρκία, για να περάσει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χαρακτηριστική φιγούρα του Καραγκιόζη, αποδίδεται στον Σεΐχ Κιουστερί από την Προύσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χατζηαβάτης ήταν ένας επόπτης προσωπικού στο χτίσιμο ενός τζαμιού κατ’ εντολή του σουλτάνου Ορχάν. Ο δε Καραγκιόζης (Karagöz στα τουρκικά) ήταν ένας εργάτης. Οι δυο τους βρίσκονταν μονίμως σε κόντρα κι οι μεταξύ τους διάλογοι έβγαζαν πολύ γέλιο. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να καθυστερεί η εργασία στο γιαπί, καθώς οι εργάτες σταματούσαν τις δουλειές τους για να τους παρακολουθήσουν. Οταν ο σουλτάνος έμαθε το τι συνέβαινε, διέταξε τη θανάτωση και των δύο. Αργότερα όμως φαίνεται να μετάνοιωσε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τις δύο αυτές φιγούρες ως πρωταγωνιστές στο θέατρο σκιών.  
 
Στην Ελλάδα, ο Καραγκιόζης σαν θέατρο σκιών, φαίνεται να εμφανίζεται για πρώτη φορά κάπου στο 1809 στα Ιωάννινα, με τους πρώτους καραγκιοζοπαίχτες να είναι είτε τούρκοι, είτε εβραίοι. Σύντομα ο Καραγκιόζης απέκτησε ελληνική γλώσσα και δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, προσφέροντας άφθονο γέλιο σε δύσκολες για τη χώρα εποχές.  
 
Στον τουρκικό Καραγκιόζη, οι φιγούρες ήταν από δέρμα. Επίσης ήταν μαύρες, με τρύπες που υπεδείκνυαν λεπτομέρειες όπως τα μάτια, τα μαλλιά, την τσάκιση του ρούχου κοκ. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως χαρτόνι, ξύλο και αργότερα δέρμα. Η ελληνική προσθήκη, θα βάλει χρώμα στις φιγούρες, δίνοντας έτσι μία πολύχρωμη εικόνα που λατρεύτηκε από το κοινό. Στο πιο σύγχρονο θέατρο σκιών, οι περισσότερες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πλαστικό τύπου τάπερ, προκειμένου να μη χαλάνε.  
 
Το κανάλι «Trip flakes» στο YouTube, γυρίζει την Ελλάδα αναζητώντας επαγγέλματα που εξακολουθούν σε πείσμα των καιρών να υφίστανται. Πρόκειται για μία τίμια κι αξιέπαινη προσπάθεια, την οποία το ιστολόγιό μας την αγκαλιάζει και την παρουσιάζει στο αναγνωστικό του κοινό. Στο επεισόδιο της εκπομπής που θα δείτε εδώ σ’ αυτό το άρθρο, ο Χάρης Γεωργάκης κι ο Αργύρης Χατζηαργυρόπουλος, ταξιδεύουν στην ιστορική Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης, όπου συναντούν τον καραγκιοζοπαίχτη Οδυσσέα Κανλή.  
 
Μαζί τους και με τη βοήθεια των υπολοίπων συντελεστών του καναλιού Κωνσταντίνο Βελισσαρίου και Πάνου Βλασσά που μαζί με τον Αργύρη Χατζηαργυρόπουλο χειρίστηκαν τις κάμερες, τον ήχο και το μοντάζ, μαθαίνουμε την ιστορία της Ξυλόπολης η οποία αναφέρεται ακόμα και από τον Ρωμαίο φιλόσοφο Πλίνιο, και φυσικά μαθαίνουμε τα μυστικά, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου θεάτρου σκιών, το οποίο καλείται ν’ ανταγωνιστεί τη σύγχρονη τεχνολογία, έχοντας ως όπλα τον φωτισμένο μπερντέ, τις φιγούρες και το πηγαίο γέλιο, όλα μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπνευσμένο εξώφυλλο του επεισοδίου ανήκει στον Μιχάλη Αναστασιάδη.  
 
Σας εύχομαι καλή τηλεθέαση και είμαι σίγουρος πως κι εσείς θα αγκαλιάσετε αυτήν τη φιλότιμη προσπάθεια αυτών των νέων παιδιών, όπως την αγκαλιάσαμε κι εμείς… 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Τώρα οι Μογγόλοι Τούρκοι να εφηύραν το θέατρο σκιών είναι μάλλον από δύσκολο έως απίθανο....
Κατά τα λοιπά όλοι αγκαλιάζουμε τον Καραγκιόζη μας.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.