28 Μαρτίου 2022

Είμαστε σήμερα ελεύθεροι;

(άρθρο της 25ης Μαρτίου 2022)
 
Γράφει ο Βασίλειος-Ιάκωβος Σχοινάς
 
Καλημέρα!
Καλημέρα στην Ελλάδα του 1821!
Καλημέρα στους ανθρώπους του τότε που ονειρεύονταν μια Ελλάδα ελεύθερη.
 
Σαν σήμερα 25 Μαρτίου του 1821 κάποιοι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία για την Παναγιά μας, αλλά δεν πήγαν όπως κάθε άλλη χρονιά, πήγαν αρματωμένοι. Ξεκίνησαν με την ευχή Του Χριστού, της Παναγίας και όλων των Αγίων να ελευθερώσουν την Πατρίδα τους από τον Τουρκικό ζυγό. Ξεκίνησαν για Του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία. 
 
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το όνειρο που είχαν ΤΡΕΛΟ!  
Η απάντηση προς αυτούς είναι πως πράγματι αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούσαν μαζί με τα όπλα τους και μια τρέλα, μια όμορφη τρέλα. Αυτή η τρέλα που είχαν όμως σήμερα μας έχει χαρίσει την Ελευθερία μας. 
 
Η δική μου απορία είναι: είμαστε πράγματι ελεύθεροι;  
Αν ρωτήσεις σήμερα τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, τον Μιαούλη, τον Μπότσαρη, την Μπουμπουλίνα, την Μαυρογένους, τον Παπαφλέσσα και όλους αυτούς, άξιζε να πεθάνεις για την Ελλάδα του σήμερα; Τι θα σου απαντούσαν; Άξιζε άραγε; Έτσι θέλαν να μας βλέπουν οι Σουλιώτισσες που θυσιάστηκαν στο Ζάλογγο για μην τις πιάσουν οι Τούρκοι; Θυσίασαν την ζωή αυτών και των παιδιών τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών. 
 
Επιλογή όλων όσων προαναφέρθηκαν και πολλών άλλων ήταν να χάσουν ακόμα και την ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι και μόνο ελεύθεροι δεν είμαστε όταν ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων σήμερα τους ρωτάς στον δρόμο τι εορτάζουμε και δεν γνωρίζουν να σου απαντήσουν ή ακόμα χειρότερα απαντούν με σιγουριά και κάνουν λάθος. 
 
Αν θέλουμε πράγματι να τιμήσουμε το αίμα των Προγόνων μας και να είμαστε και εμείς ελεύθεροι από υλικές και άυλες δεσμεύσεις όπως αυτοί ονειρεύονταν τότε να καθήσουμε να διαβάσουμε και να δώσουμε και στα παιδιά μας να διαβάσουν.  
 
Να καθήσουμε να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας για να μην γινόμαστε εμείς οι απόγονοι του 1821 υπόδουλοι κάποιων πολιτικών απλά και μόνο για να πραγματοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα. Ας γίνουμε υπόδουλοι των βιβλίων και των γραμμάτων και εμείς και τα παιδιά μας για να μην γινόμαστε ποτέ ξανά μαριονέτες αυτών που ΕΜΕΙΣ εκλέξαμε να μας κυβερνούν. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας και θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι χωρίς να σκεφτόμαστε αν πήγε τσάμπα τόσο αίμα. 
 
Ο Ελληνικός λαός καλείται να υποστηρίζει «νυν και αεί» μια πολύ βαριά ιστορία και αν ΕΜΕΙΣ δεν κάνουμε τίποτα τότε θα βλέπουμε τα παιδιά μας να καταρρέουν αύριο μεθαύριο και θα φταίμε εμείς και μόνον εμείς.  
 
Καλούμαστε λοιπόν να πάμε τα παιδιά μας στις εκκλησίες να μάθουν έστω ιστορικά και μόνο ποιός είναι αυτός για τον οποίο άρχισε να πολεμάει ο Κολοκοτρώνης που είπε, «για Του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», ποιός ήταν Ο Χριστός του Κολοκοτρώνη αναρωτηθήκαμε ποτέ; Διαβάσαμε για Αυτόν; Μιλήσαμε στα παιδιά μας για Αυτόν;  
 
Ελευθερία είχαν η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους και όχι οι γυναίκες του σήμερα που ζητούν την ισότητα. Αυτές οι γυναίκες όμως δεν ζήτησαν ισότητα ούτε υστεροφημία απλά τα απέκτησαν με τον τρόπο τους και τις πράξεις τους με ταπείνωση και ψυχική ηρεμία. Ενώ οι γυναίκες του σήμερα διαφέρουν διότι πολεμούν για ισότητα με κεντρομόλο δύναμη τον εγωισμό τους και χωρίς να καταφέρνουν πολλά με αποτέλεσμα στο τέλος ούτε ψυχική ηρεμία να έχουν. Αντίστοιχα και οι άνδρες του σήμερα θέλουν και θέλουν και θέλουν από την ζωή πράγματα που δεν παλεύουν με ουσιαστικό τρόπο για να τα κερδίσουν, μη παίρνοντας παράδειγμα τους 450 άνδρες που απέκρουσαν με οπλαρχηγό τον Νικηταρά στην μάχη των Δολιανών χιλιάδες Τούρκους. Ένας Νικηταράς που κατάφερε να δει την Ελλάδα του ελεύθερη. Πολέμησε και κέρδισε αυτό που ονειρευόταν όταν ξεκίνησε.  
 
Ας ακούσουμε την φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Του για την Ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω» και ας συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας σαν σήμερα πριν 201 χρόνια κι ας κρατήσουμε για ρίζα αυτού του αγώνα την υπογραφή Του Θεού. Μην επιτρέψουμε σε κανέναν από εδώ και στο εξής να προσβάλει μέσα από εμάς το αίμα των προγόνων. Μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε Έλληνα να αναρωτηθεί: «Άξιζε άραγε;»  
 
Ας βάλουμε μπροστά την Παναγιά μας όπως και τότε και δεν θα βγούμε χαμένοι. Στις φλέβες μας κυλάει αίμα Ρωμηού και αυτό το αίμα νερό δεν γίνεται.  
 
Η Παναγία μας να σκεπάζει όλo τον κόσμο και σήμερα που εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου να προσευχηθούμε στην Παναγία μας να κρατήσει κοντά της όλους τους ήρωες του 1821.  
 
ΑΘΑΝΑΤΟΙ: 
Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, Ι. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, Α. ΔΙΑΚΟΣ, ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, Γ. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ, Κ. ΤΖΑΒΕΛΑΣ, Α. ΜΙΑΟΥΛΗΣ, Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, Μ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, Λ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Ν. ΣΤΑΜΑΤΕΛΌΠΟΥΛΟΣ (ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ), Ο. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΟΙΣ.  
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.