11 Νοεμβρίου 2021

Rafale-πύραυλος Meteor: Σε κλειστό «club» η Ελλάδα – Πιθανή κατασκοπευτική συλλογή πληροφοριών η Τουρκία

Rafale: Meteor που έχουν τα ελληνικά δεν τους έχουν ούτε F-35 – Τους τρέμουν οι Τούρκοι 
 
Το Rafale έχει ένα πλεονέκτημα στα σενάρια μάχης Beyond Visual Range (BVR), καθώς το αεροσκάφος είναι ήδη ενσωματωμένο με τον πύραυλο Meteor ως κύριο όπλο.
 
Παρόλο που τα βρετανικά και ιταλικά αεροσκάφη F-35 Lightning II πρόκειται επίσης να οπλιστούν με τον ίδιο πύραυλο, η πλήρης ενσωμάτωση του πυραύλου σε αυτά είναι ακόμα χρόνια μακριά.  
 
Σε πρόσφατη έκθεση της UK Defense Journal, αναφέρει ότι «τα βρετανικά αεροσκάφη F-35B θα εξοπλιστούν με πυραύλους Meteor μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας».  
 
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Έλληνες ιπτάμενοι, οι πρώτοι πιλότοι των Rafale, θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται και να μυούνται στο νέο υπερόπλο που βάζει στη φαρέτρα της η Πολεμική Αεροπορία. Τον «game changer» πύραυλο Meteor , ο οποίος θα εξοπλίζει τα 24 μαχητικά Rafale που αποκτά η HAF το επόμενο διάστημα.  
 
Και οι έξι χώρες οι οποίες έχουν τα δικαιώματα του πανίσχυρου πυραύλου αέρος-αέρος, υπέγραψαν η μία μετά την άλλη την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας στο κλειστό ‘’club’’ των αεροποριών που διαθέτουν τον Meteor στο οπλοστάσιό τους. Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ιταλία είναι τα κράτη που ανήκουν στην κοινοπραξία της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA Missile Systems, η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο-εφιάλτη για κάθε αντίπαλο. 
 
Άναψαν ήδη το «πράσινο φως» για την είσοδο της Ελλάδας στη εποχή Meteor και κατά συνέπεια, αρχίζει στη Γαλλία η εκπαίδευση των ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας στο όπλο που αλλάζει επίπεδο στην εναέρια μάχη.  
 
Οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να μάθουν τα μυστικά του πυραύλου Meteor μέσω Γαλλίας, από κατασκοπευτική συλλογή πληροφοριών εντός Ελλάδας. Οι Τούρκοι αναμενόταν να επικεντρωθούν στα όπλα που θα εγκατασταθούν στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ειδικά σε σχέση με τον πύραυλο METEOR, για τον οποίο επίκειται μεγάλη κινητοποίηση όλων των τουρκικών στρατιωτικών υπηρεσιών για να αποκαλυφθούν τα μυστικά του.  
 
Έντονο σκεπτικισμό για την προμήθεια πυραύλων METEOR από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εκφράζει Τούρκος ειδικός αμυντικών συστημάτων, δηλώνοντας ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, πρέπει να εξοπλιστεί άμεσα με αντιαεροπορικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής αεροπορικής απειλής.  
 
«Η Ελλάδα θα αγοράσει πυραύλους Meteor μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, καθώς και πυραύλους Scalp, Mıca και Exocet.  
 
Οι πύραυλοι Scalp, AM-39 και Meteor αποτελούν υψηλή απειλή για την Τουρκία, μαζί με το ραντάρ AESA στα αεροσκάφη Rafale κατά τη διάρκεια μιας πιθανής αερομαχίας. “Το ινστιτούτο Tübitak μας έχει ετοιμάσει έναν παρόμοιο πύραυλο”, δήλωσε ο Τούρκος ειδικός Anıl Şahin.  
 
«Η Ελλάδα σε μια πιθανή σύγκρουση στον αέρα, έχοντας τον πύραυλο Meteor μπορεί να εκμεταλλευτεί την υπεροχή της έναντι της Τουρκίας. Αυτοί οι πύραυλοι θα δώσουν στην ελληνική πλευρά ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα, σε μια πιθανή αερομαχία εναντίον τουρκικών αεροσκαφών που δεν διαθέτουν σήμερα πυραύλους ίδιας εμβέλειας», είπε ένας άλλος Τούρκος ειδικός, ο Αλί Κεμάλ Ερντέμ.  
 
Ωστόσο, αυτό που πραγματικά προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα και σε δεκάδες εμπειρογνώμονες από τα πολλά αμυντικά ινστιτούτα, είναι το γεγονός, ότι η νέα παρτίδα αεροσκαφών Rafale μέχρι το 2025, μεταφράζεται σε πλήρης ελληνική αεροπορική υπεροχή τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και πάνω από την Κύπρο.  
 
«Η πληροφορία ότι τα νέα ελληνικά μαχητικά θα διαθέτουν πυραύλους Meteor, με άμεση παράδοση των νέων μαχητικών από το Παρίσι, αντιμετωπίστηκε με έκδηλη ανησυχία σε όλα τα τουρκικά αμυντικά φόρουμ.  
 
Ο λόγος ανησυχίας είναι ότι οι πύραυλοι Meteor, που έχουν μεγάλο βεληνεκές , μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών υπέρ της Ελλάδας σε πιθανή ένταση. 
 
Ο Meteor, θεωρείται ο πιο σύγχρονος και ισχυρός πύραυλος αέρος-αέρος παγκοσμίως. Mε την τρομακτική ακτίνα δράσης, που μπορεί να φτάσει σύμφωνα με τον κατασκευαστή ακόμα και τα 250 χλμ και κυρίως τη δυνατότητα να μην αφήνει καμία πιθανότητα επιβίωσης, στο εχθρικό αεροσκάφος-Νo Escape Zone-σε ακτίνα τουλάχιστον 60 χλμ αποτελεί τον πύραυλο-εφιάλτη για κάθε αντίπαλο.  
 
Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι τα Ελληνικά Rafale, θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν τα Τουρκικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις, χωρίς καν να βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των εχθρικών πυραύλων. Θα τα εγκλωβίζουν με το πανίσχυρο AESA ραντάρ και θα πυροδοτούν χωρίς να δίνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στα μαχητικά της TuAF. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.  
 
Με δύο Meteor κάτω από τα φτερά του κάθε Rafale της HAF, θα σκορπά τρόμο στα εχθρικά μαχητικά. Οι Γαλλικές ‘’ριπές’’ με το υπερόπλο Meteor στη φαρέτρα τους, ουσιαστικά μετατρέπουν το Αιγαίο σε «No Fly Zone» για την Τουρκική αεροπορία.  
 
Στα μυστικά των Meteor θα μυηθούν οι Έλληνες ιπτάμενοι επί Γαλλικού FIR, από τους εκπαιδευτές της Armee D’el Air οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τους φονικούς πυραύλους. Ήδη τα Ελληνικά «γεράκια» εκπαιδεύονται εντατικά πάνω στον Mica,στον άλλο πύραυλο αέρος-αέρος o οποίος θα εξοπλίζει τα Rafale. Όπλο γνωστό στους Έλληνες αεροπόρους και ιδιαίτερα σε αυτούς που προέρχονται από τα Mirage, αφού ο Mica είναι ο βασικός air to air πύραυλος των «Δελταπτέρυγων» της Πολεμικής μας Αεροπορίας.  
 
Ανάλογη εμπειρία έχουν τα «γεράκια» της HAF, τόσο από τους αντιπλοικούς Exocet όσο και από τα στρατηγικά όπλα της ΠΑ, τους «εξολοθρευτές» SCALP. Και πάνω σε όλα αυτά τα όπλα, θα επικεντρωθεί η εκπαίδευση των αεροπόρων που θα φέρουν στην Ελλάδα έως τις αρχές του 2022 τα πρώτα έξι Ελληνικά Rafale. Άλλωστε η συμφωνία με τους Γάλλους, προβλέπει ότι κάθε Rafale που θα προσγειώνεται στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης, θα έρχεται στην Ελλάδα με το οπλισμό του.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.