14 Νοεμβρίου 2021

Σχετικά με τιμητικό αφιέρωμα... "Ξέρουν ότι είναι ένοχοι… Αφού είδαν ότι ήταν τελειωμένος τον έριξαν στα συρματοπλέγματα και τον πυροβόλησαν!"

(Τιμητικό αφιέρωμα στην ανάρτησή μας που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ)
 
Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς
 
Προστίθεται με ευλάβεια και τιμής ένεκεν προς αφύπνιση μνήμης και ιστορίας.
 
Την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59 οι αγωνιστές που πέθαναν από βασανιστήρια των Άγγλων αποικιοκρατών ήταν οι: Αλεξάνδρου Βασίλης, Γεωργίου Νίκος, Γιάγκου Νικόλαος, Λουκά Λουκάς, Νικολάου Γεώργιος, Ξενοφώντος Πρόδρομος, Παναγιώτου Αντρέας, Στυλιανού Πλάτων, Τριταίος Στέλιος, Φιλιππίδης Χαράλαμπος, Χατζηγιακουμής Σπύρος, Χατζηθεοδοσίου Θεοδόσης, Χριστοφόρου Γεώργιος, Χρυσοστόμου Παναγιώτης.  
 
Το έπος του ΄55-΄59 γράφτηκε με το αίμα των ηρώων του. Εκείνων των απλών ανθρώπων που βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τα ιδανικά τους, δεν δίστασαν να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή.  
 
Την ‘βρώμικη’ δουλειά των ανακριτών αναλάμβαναν συνήθως Τούρκοι επικουρικοί που ανήκαν στην τρομοκρατική ΤΚ ΤΜΤ.  
 
Μερικοί από τους πλέον στυγερούς δράστες αυτών των εγκλημάτων ήταν οι:  
 
Μακέβοϊ  
 
Άγγλος που μιλούσε και Τουρκικά έφθασε στην Κύπρο το 1956. Διετέλεσε υπεύθυνος του Special Branch Λευκωσίας το 1957-1958 και στη συνέχεια πήρε μετάθεση ως υπεύθυνος του Special Branch Λεύκας. Θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους βασανιστές αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ανάμεσα στις αρρωστημένες μεθόδους που χρησιμοποιούσε, ήταν και το κρέμασμα των συλληφθέντων από την οροφή με σχοινί μέχρι που έχαναν τις αισθήσεις τους. Τα βασανιστήριά του τα συνέχισε και μετά τη μετάθεσή του στην Λευκά, ενώ έφυγε από την Κύπρο αρχές του 1960.  
 
Μέρλιν  
 
Γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα από Άγγλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Υπηρέτησε στην Αγγλική Βασιλική αεροπορία την περίοδο 1941-1947. Έφτασε στην Κύπρο το 1956 οπόταν και διορίστηκε διοικητικός λειτουργός α΄ τάξης, στην πραγματικότητα όμως τα καθήκοντά του ήταν αυτά του αστυνομικού ανακριτή. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί τα χέρια του, χτυπώντας με μπουνιές στο στομάχι των συλληφθέντων αγωνιστών στα κρατητήρια της Ομορφίτας. Μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και ήταν στενός συνεργάτης ενός άλλου βασανιστή της Ομορφίτας, του ΜακΓκόουαν. Έφυγε με άδεια από την Κύπρο την 1η Νοεμβρίου του 1959, οπόταν και ανέλαβε υπηρεσία στην Αγγλική Πρεσβεία στην Αθήνα με άλλο όνομα.  
 
Μπερτζ  
 
Έφθασε στην Κύπρο το 1954 ως βοηθός Αστυνόμος του ανιχνευτικού σώματος. Όταν άρχισε ο αγώνας μετατέθηκε στο Special Branch, όπου και το 1956 ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου του Special Branch Λευκωσίας. Ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους Άγγλους βασανιστές, ενώ στενός συνεργάτης του ήταν ο λοχίας Σουλειμάν Μεχμέτ Γιλντιρίμ. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί φανατικούς Τούρκους επικουρικούς αστυνομικούς για τον βασανισμό αγωνιστών. Ο Μπέρτζ αποχώρησε από την Κύπρο το 1958.  
 
Τ/Κ Γιλντιρίμ  
 
Εργάσθηκε στο Special Branch Λευκωσίας και ήταν στενός συνεργάτης του Μπερτζ. Στα καθήκοντά του ήταν οι συλλήψεις αγωνιστών στην περιοχή της Λευκωσίας και ο μετέπειτα βασανισμός τους για απόσπαση πληροφοριών σε σχέση με τον αγώνα. Θεωρείται ένας από τους χειρότερους Τούρκους βασανιστές των Άγγλων. Τον Αύγουστο του 1958 δολοφονήθηκε από την ΤΜΤ κοντά στον αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας. Μετά την εκτέλεσή του βρέθηκε στον λογαριασμό του το τεράστιο για την εποχή ποσό των 8 χιλιάδων λιρών.  
 
Μπάρλοου  
 
Έφθασε στην Κύπρο το 1958 και ανέλαβε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Special Branch Κύπρου, και αρχηγός του Special Branch Λευκωσίας στη θέση του αποχωρήσαντος Μπερτζ. Ήταν αρκετά μορφωμένος και διετέλεσε αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας σε διάφορες Αγγλικές αποικίες, ενώ εργάστηκε και εναντίον του κινήματος των Μάου-Μάου. Στην Κύπρο αποστολή του ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών για τη σύλληψη του Αρχηγού Διγενή. Για το σκοπό αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούσε την μέθοδο της προσφοράς σημαντικών χρηματικών ποσών, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Το 1959 προήχθη σε Βοηθός Αρχιαστυνόμος και διορίστηκε βοηθός του Γενικού Υπεύθυνου των Special Branch, Τζον Πρέντερκαστ.  
 
Σέιβορι  
 
Ήταν Άγγλος αξιωματικός και διετέλεσε υπεύθυνος του Special Branch Πλατρών. Ήταν αδίστακτος και χωρίς αναστολές βασανιστής αγωνιστών, μερικοί από τους οποίους ξεψύχησαν στα χέρια του. Με το τέλος του αγώνα εγκατέλειψε την Κύπρο.
 
Λιτς  
 
Στυγνός βασανιστής, συνεργάτης του Μπερτζ. Υπεύθυνος για φρικτά εγκλήματα κατά συλληφθέντων αγωνιστών.  
 
Μακλόκλαν  
 
Αδίστακτος και αιμοδιψής Άγγλος ανακριτής που υπηρετούσε στο κολαστήριο των ανακριτηρίων Ομορφίτας. Συνεχώς εφεύρισκε και νέες μεθόδους φονικών βασανισμών, προκειμένου να αποσπάσει τις πληροφορίες που ήθελε.  
 
Και άλλοι πολλοί βασανιστές και δήμιοι Τούρκοι και Άγγλοι με μύριες κτηνωδίες πέρα από κάθε λογική.  
 
Σημ. Καταγράφηκαν πιο πάνω οι νεκροί εθνομάρτυρες μας, αλλά είναι αδύνατον να καταγραφούν και οι αγωνιστές, που παρέμειναν ανάπηροι σε όλη τους την ζωή από τα βασανιστήρια. Δεν χωράνε...  
 
Ξεπερνούν τις 3000. 
 
11 Αυγ 2012 — Αλλά οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 δεν ξέχασαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ετοιμάζονται να καταχωρήσουν στην αγγλική δικαιοσύνη αγωγή εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης και των βασανιστών τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις.....

Αποσπασματικές πληροφορίες Ιστορικό Αρχείο ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-1959.



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιά χούφτα ἀπόλεμα παιδιά, τά περισσότερα ἀπό τά Κατηχητικά Σχολεῖα τῆς Κύπρου, πιάνουν τά λιανοντούφεκα καί γονατίζουν καί ἐξευτελίζουν γιά τέσσερα χρόνια τήν ὑπερφίαλη Βρεττανική Αὐτοκρατορία. Σαράντα χιλιάδες στρατό παρέταξαν οἱ Ἄγγλοι, φυλακίσεις, απάνθρωπα βασανιστήρια, απαγχονισμοί, ἐξορίες, τρομοκρατία στό νησί… καί ὅμως ἔτρεμαν καί τήν σκιά τους!

«Νά ποῦμε ὅτι ὁ ἀγῶνας τῆς ΕΟΚΑ εἶναι ὁ ἡρωικώτερος ἀγῶνας τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας; Μποροῦμε νά τό ποῦμε. Ὁ ἡρωισμός σ’ ὅλες τίς δοξασμένες στιγμές τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας εἶναι ἕνας. Καί στούς ἄλλους λαούς ὁ ἡρωισμός εἶναι ἕνας. Ὅμως ὁ ἡρωισμός τῶν ἀγωνιστῶν τῆς ΕΟΚΑ ἔχει εἰδοποιό διαφορά, γιατί ἀποτελεῖ τή συνισταμένη ὅλων τῶν ἡρωισμῶν τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας. Ὁ ἀγῶνας τῆς ΕΟΚΑ εἶναι ὁ ἑλληνικώτερος ἀγῶνας τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας. Σέ κανένα ἄλλο ἀγῶνα δέν ἔγινε ἔμπρακτο βίωμα ὅλη ἡ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος. Οἱ ἀγωνιστές κατακυρώνουν τήν ταυτότητά τους, πραγματοποιῶντας τήν ἑλληνική ἱστορία. Κάνουν ὅ,τι ἔκαναν οἱ Ἕλληνες. Δέν θέλουν νά παρεκκλίνουν οὔτε κατά ἰῶτα ἕν. Εἶναι Ἕλληνες οἰκουμενικοί. Ὅλα εἶναι δικά τους: τό «μολών λαβέ», τό «ἤ τάν ἤ ἐπί τᾶς», ὁ Παρθενών, ἡ ὀρθόδοξη πίστη τοῦ Χριστοῦ, ἡ Ἁγία Σοφία, ὁ δικέφαλος ἀετός, ἡ ἑλληνική σημαία, ἡ ἑλληνική δάφνη, ὁ ἐθνικός ὕμνος, ὁ ἑλληνικός θάνατος». (Μενέλαος Χριστοδούλου, ΕΟΚΑ _ὁ ἑλληνικός ἀγῶνας ἐκδ. «Αἰγαῖον», Λευκωσία 2011, σελ. 23-24).

Γρηγόρης Αὐξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Μιχαήλ Καραολῆς, Μάρκος Δρᾶκος, Στέλιος Μαυρομάτης, Ἀνδρέας Ζάκος, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ἀνδρέας Παναγίδης καί ἄλλοι πολλοί ἥρωες, δικοί μας Ἕλληνες τῆς Κύπρου, πού κοσμοῦν τό Συναξάρι τοῦ Γένους.
Oἱ Ἄγγλοι κατακτητές βασάνιζαν ἀπάνθρωπα, μέ τήν βοήθεια Τούρκων δημίων, τούς «τρομοκράτες τῆς ΕΟΚΑ» -ὅπως ἀκόμη μέχρι σήμερα τούς ἀποκαλοῦν, οἱ ἀμετανόητοι ἀποικιοκράτες. Διαβάζω:

«Στό κελλί ὁ κρατούμενος, πού τόν πηγαινοέφερναν στόν θάλαμο βασανιστηρίων, παρακαλοῦσε τούς συντρόφους του νά τόν σκοτώσουν. “Δέν θά ἀντέξω ἄλλο στά βασανιστήρια καί θά προδώσω”, τούς ἔλεγε. Ἐκεῖνοι τοῦ εἶπαν: “Θά σέ πάρουν ἀκόμη μιά φορά καί τώρα θά εἶναι τά μεγάλα βασανιστήρια. Ἄν ἀντέξῃς, θά εἶσαι ἥρωας, ἄν λυγίσῃς, θά εἶσαι προδότης. Οἱ Ἕλληνες βασανίζονταν ἀπό τούς Γερμανούς καί ἄντεχαν. Πήγαινε καί θά προσευχόμαστε γιά σένα”. Ὅταν ἔπειτα ἀπό ὥρα τόν ἔφεραν πίσω καί τόν πέταξαν στό κελλί, ξεδοντιασμένο, ξενυχιασμένο, τσουρουφλισμένο, σήκωσε τό κεφάλι καί τραύλισε: “Εἶμαι ἥρωας, εἶμαι ἥρωας!”»
ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
ΑΑ

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ
ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ
ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΒΙΩΝΑΝ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Κ ΠΟΝΟ ΓΕΝΕΩΝ
ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΛΛΑΔΑ Κ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΣΚΑΛΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ Κ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ .
ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΥΛΟΥ .
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ .....“Εἶμαι ἥρωας, εἶμαι ἥρωας!”»

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.