2 Νοεμβρίου 2021

Ο Bill Gates και το Αβέβαιο Μέλλον της Επισιτιστικής Ασφάλειας (Α μέρος)

29 Οκτωβρίου 2021 
Του Dustin Broadbery - Διάβαστε το εδώ.
 
Μετάφραση Απολλόδωρος
 
Καθώς πλησιάζουμε σε έναν χειμώνα δυσαρέσκειας και τα παγκόσμια επισιτιστικά συστήματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, υπάρχει πρόβλημα στον παράδεισο.  
 
Στη ρίζα αυτών των προβλημάτων, οι κυβερνητικές αντιδράσεις στο COVID-19 έχουν συμβάλει στην εξαπλασιασμό των συνθηκών που μοιάζουν με λιμό, καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καταρρέουν και οι δοκιμές πεδίου για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και αγροτικά ζώα ξεκινούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.  
 
Απέναντι σε αυτή την τέλεια καταιγίδα, τον περασμένο μήνα συγκλήθηκε η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων, όπου τα κράτη μέλη ενώθηκαν με τον ιδιωτικό τομέα, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τους ερευνητές, για να επιφέρουν "απτές, θετικές αλλαγές" στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων και, όπως λέει η ιστορία, "να προωθήσουν την ανάκαμψη από το COVID-19".  
 
Αλλά ακόμη και εάν μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που τα δημιούργησε, υπάρχουν βαθύτερα, θεσμικά προβλήματα που υπονομεύουν την ακεραιότητα της Συνόδου Κορυφής.
 
Συγκεκριμένα, η εταιρική αιχμαλωσία της από έναν άνθρωπο, το όραμα του οποίου για το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας τοποθετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών και των αγροτικών κοινοτήτων σε ένα διαφορετικό σύμπαν από τις εταιρείες στις οποίες είναι υπόχρεος.  
 
Ο Bill Gates, γνωστό όνομα στην παγκόσμια σκηνή του καπιταλισμού της καταστροφής, δεν είναι μόνο ο στρατηγός-καταστροφολόγος που τρομοκρατεί τον παγκόσμιο πληθυσμό σε μόνιμη κατάσταση αναστολής της λειτουργίας του, και τυπικά αφορά το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας.  
 
# Ο ΙΜΠΡΕΣΑΡΙΟΣ ΤΟΥ FAST-FOOD ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ  
 
Σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο Gates έχει γίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αγροτικής γης στην Αμερική, αποκτώντας περισσότερα από 269.000 στρέμματα πρώτης ποιότητας αγροτικής γης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της φάρμας 100 Circles Farm, όπου καλλιεργούνται οι πατάτες του γίγαντα fast food McDonald's. Ο Gates ουσιαστικά κατέχει τις πατάτες McDonald's, αν εξαιρέσουμε τη δέσμευσή του για τη δημόσια υγεία.  
 
Από τη μία πλευρά, ο κ. Gates είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην παγκόσμια δημόσια υγεία, ακολουθώντας τα βήματα του πνευματικού του ηγέτη, John D. Rockefeller. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει μια συνομοσπονδία από μάρκες fast food που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από τον καπνό και οδηγούν όσους επιβιώνουν προς τα ίδια τα φαρμακευτικά προϊόντα που επίσης κυκλοφορεί και διακινεί στο 50% του συνόλου των Αμερικανών που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές της υγείας τους.  
 
Όσον αφορά το fast food, ο Gates κατέχει το 7,8% του επενδυτικού οχήματος του Warren Buffet, Berkshire Hathaway, το οποίο ελέγχει το 39% του μεγαλύτερου franchise fast food Subway και το 9,3% της The Coca Cola Company.  
 
Αυτό είναι επιπλέον του 16,8% που κατέχει το Ίδρυμα Gates στο μεγαλύτερο franchise εμφιάλωσης της Coca-Cola στον κόσμο, η οποία ανακηρύχθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο.  
 
Αλλά η περιβαλλοντική αυθάδεια του Gates είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Υποστηρίζει επίσης πολλαπλά εγχειρήματα που θολώνουν τα όρια μεταξύ τροφίμων και τεχνολογίας, και αν, πράγματι, ο κ. Gates κάνει ό,τι θέλει, το φαγητό του μέλλοντος θα μοιάζει ελάχιστα με αυτό που σερβίρεται στο πιάτο μας σήμερα.  
 
Αυτό συμβαίνει επειδή το κέντρο βάρους του είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO). Κατέχει 500.000 μετοχές της Monsanto αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που τον καθιστά, εμμέσως πλην σαφώς, ορκισμένο εχθρό όλων των βιολογικών και βιώσιμων προϊόντων κάτω από τον ήλιο. Υπάρχει το Impossible Burger που χρηματοδοτείται από τον Γκέιτς, φτιαγμένο από γενετικά τροποποιημένη σόγια και μαγιά, με τον κατασκευαστή του, την Impossible Foods, να κατέχει είκοσι πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τεχνητά αναπαραγόμενα τυριά, μοσχάρι και κοτόπουλο.  
 
Μια άλλη νεοσύστατη επιχείρηση που χρηματοδοτείται από τον Gates και κάνει το γύρο των κεφαλαιαγορών είναι η Ginkgo Bioworks. Σύμφωνα με τη δήλωση της αποστολής της, η Gingko θα παράγει προσαρμοσμένους οργανισμούς, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κυτταρικού προγραμματισμού για τη γενετική τροποποίηση γεύσεων και τη δημιουργία συστατικών για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το σχέδιό τους είναι να παραχωρήσουν άδεια χρήσης σε πάνω από 20.000 μηχανικά επεξεργασμένα κυτταρικά προγράμματα στη βιομηχανία τροφίμων.  
 
Αν, πράγματι, τα εγχειρήματα αγροδιατροφικής τεχνολογίας που φέρνει στην αγορά ο Gates συνεχίσουν να ευδοκιμούν, οι παραδοσιακές δίαιτες σύντομα θα αντικατασταθούν από κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο και άλλα τρόφιμα Φρανκενστάιν. Ο Gates μπορεί να έχει όλη τη γοητεία ενός εκλεκτού εστιατορίου πέντε αστέρων, αλλά στην πραγματικότητα "θα πάρεις αυτό που σου δίνουν".  
 
Επειδή, όπως ο Rockefeller πριν από αυτόν, ο Gates μεταμορφώνει τη σχέση μας με τον τρόπο που καλλιεργούμε τα τρόφιμα, μόνο που υφαίνει την κλιματική αλλαγή και το μάντρα της νέας εποχής "ακολουθώντας την επιστήμη" στην κοσμοθεωρία του.  
 
Αυτό συνήθως περιλαμβάνει γενετική, αγροχημικά και ένα σωρό αυτοματισμούς, με τους συνεργάτες του στη βιομηχανία των ιδρυμάτων του να έχουν ηράκλεια μονοπώλια στις υπηρεσίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό που έχει ελάχιστη σημασία για τον κ. Gates είναι το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος των εγχειρημάτων του. Ή τουλάχιστον, προωθεί ένα σύνολο αξιών και επενδύει σε ένα άλλο.  
 
Πάρτε για παράδειγμα αυτή την ευρέως αναγνωρισμένη ανάρτηση στο ιστολόγιο από το 2019. Από τη μία πλευρά, ο κ. Gates δέχεται ότι η γεωργία ευθύνεται για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά χάρη στη συναλλαγή 100 Circles, ο Gates είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αγροτικών ακινήτων στις ΗΠΑ, με 269.000 στρέμματα πρώτων γεωργικών εκτάσεων, παρόλο που, όπως μας λένε οι όμοιοι του Gates, η γεωργία αποτελεί έως και το 70% της χρήσης γλυκού νερού παγκοσμίως, οδηγεί σε μεγαλύτερη διάβρωση του εδάφους, αποψίλωση των δασών και, μαντέψατε, κλιματική αλλαγή.  
 
# ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΓΟΝΙΚΗ  
 
Χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης, ο Gates περιφρονεί τις ίδιες τις αξίες του χαμηλού άνθρακα και της βιωσιμότητας που ο ίδιος βοήθησε να γίνουν δημοφιλείς. Από το ανθρακικό αποτύπωμα της αγροτικής του ιδιοκτησίας μέχρι τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει στις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, ο Gates υποστηρίζει όλους τους μεγαλύτερους εταιρικούς δράστες στον κατάλογο των 5 κορυφαίων αιτιών της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
 
Ωστόσο, όταν πρόκειται για μη βιώσιμες επιστημονικές παρεμβάσεις, τίποτα δεν πετυχαίνει τόσο καλά το στόχο όσο τα συνθετικά λιπάσματα, τα οποία ο Gates περιγράφει ως τη "μαγική καινοτομία που είναι υπεύθυνη για τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών από την πείνα και την έξοδο εκατομμυρίων άλλων από τη φτώχεια".  
 
Αυτό που παραλείπει να αποκαλύψει είναι ότι τα συνθετικά λιπάσματα μολύνουν τις πηγές νερού του πλανήτη, καταστρέφουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα στον κόσμο, το έδαφος, εξαντλούν τα φυσικά αποθέματα αζώτου του εδάφους, εξαντλούν τη μικροβιακή βιομάζα του εδάφους και, σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής.  
 
Μη λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, τα συνθετικά λιπάσματα κατέχουν κεντρική θέση στο κύριο σχέδιο του Gates για το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας. Βρίσκεται υπό τη γοητεία του μεγαλύτερου παραγωγού λιπασμάτων στην Ευρώπη, της Yara, η οποία όχι μόνο προκαλεί περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά τα κορυφαία στελέχη της οδηγήθηκαν στη φυλακή σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη Νορβηγία, Υπάρχει επίσης το μικρό θέμα της ιδιοκτησίας του 14,4% των Canadian National Railways - μιας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού λιπασμάτων στη Βόρεια Αμερική.
 
Από τη μία πλευρά, ο κ. Gates χρησιμοποιεί την επιρροή του για να μετασχηματίσει τη δημόσια πολιτική προς την κατεύθυνση των γεωργικών παρεμβάσεων υψηλών εισροών, από την άλλη όμως επωφελείται άμεσα από την ανάπτυξή τους. Αυτό που έχει μικρή σημασία είναι κατά πόσον οι παρεμβάσεις αυτές είναι κατάλληλες για το σκοπό τους.  
 
Σηματοδοτώντας μια ευρύτερη αρπαγή των κοινών αγαθών της γεωργίας, τα συνθετικά λιπάσματα κάποτε προέρχονταν αποκλειστικά από φυσικές και βιολογικές γεωργικές πρακτικές, όπως το κομπόστ, η κοπριά των ζώων και η εναλλαγή των καλλιεργειών - οι οποίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές, βιώσιμες και κερδοφόρες για τους αγρότες.  
 
Αυτό συνέβαινε μέχρι την άφιξη της "Πράσινης Επανάστασης" των Ιδρυμάτων Rockefeller στη δεκαετία του 1950, η οποία προκάλεσε μια γενική ανατροπή της βιομηχανίας προς τις χημικές παρεμβάσεις, τη μονοκαλλιέργεια μεγάλης κλίμακας με γνώμονα την τεχνολογία και τους υβριδικούς σπόρους. Εκσυγχρονισμός που προανήγγειλε την άφιξη των μεγαλοεταιρειών στην παγκόσμια γεωργία και την εξάρτηση των μικροκαλλιεργητών από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.  
 
Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή ιστορία. Μια γενιά πριν από τα Ιδρύματα Ροκφέλερ, την Πράσινη Επανάσταση, ο John D Rockefeller (ο πρώτος) ανήκε σε μια ομάδα επιφανών βιομηχάνων στις αρχές του αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών Carnegie και Harriman, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την απειλή που αποτελούσαν για τις αγγλοσαξονικές κυρίαρχες ελίτ της Αμερικής τα κατώτερα γονίδια, όπως αυτά θεωρούνταν.  
 
Αποκορύφωμα ήταν η υιοθέτηση προγραμμάτων ευγονικής σε όλες τις ΗΠΑ, τα οποία αποσκοπούσαν στην εξάλειψη των φτωχών, των ασθενών και των εθνοτικών μειονοτήτων από τη γονιδιακή δεξαμενή, μέσω της αναγκαστικής στείρωσης ογδόντα χιλιάδων λεγόμενων ελαττωματικών. Αυτό συνέβαινε έως ότου αποκαλύφθηκε ότι τα προγράμματα φυλετικής εξαγνισμού των Ναζί ήταν εισαγόμενα από το ακμάζον κίνημα ευγονικής της Αμερικής, το οποίο, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, αποδείχθηκε καταστροφικό για τις δημόσιες σχέσεις της ευγονικής.  
 
Η λύση ήταν να αποστασιοποιηθεί η ψευδοεπιστήμη από το ολοκαύτωμα με τη μετατροπή της ευγονικής στους ηθικά αποδεκτούς τομείς του ελέγχου των γεννήσεων και της γενετικής, με την ανασυγκρότηση να χρηματοδοτείται γενναιόδωρα από τα ιδρύματα Ροκφέλερ και Φορντ, μέχρι που τελικά πολλά από τα αρχικά ιδρύματα ευγονικής μετατράπηκαν στους σημερινούς οργανισμούς ιατρικής γενετικής.
 
Προχωρήστε μια γενιά μπροστά και πολλές από τις αρχές της ευγονικής εφαρμόστηκαν στην Πράσινη Επανάσταση της δεκαετίας του 1950, όταν ο John D Rockefeller Jr έφερε την γονιδιακή επανάσταση και τους υβριδικούς σπόρους της στην Ινδία. Σηματοδοτώντας την κατάκτηση της φύσης από τον άνθρωπο και την αρχή ότι μόνο οι ισχυροί, μεταξύ φυτών και ζώων, θα πρέπει να ευδοκιμούν και να επιβιώνουν.  
 
Μισό αιώνα αργότερα ο Gates θα κληρονομούσε αυτή την κληρονομιά μέσω των προγραμμάτων του ιδρύματός του στην Αφρική. Όπως σημειώνεται συχνά, ο πατέρας του Gates ήταν επικεφαλής της Planned Parenthood, ενός από τους απογόνους του κινήματος ελέγχου των γεννήσεων του αρχικού κινήματος ευγονικής που ίδρυσε η εξέχουσα αμερικανίδα ευγονίστρια, Margaret Sanger.  
 
Εξηγώντας γιατί το ίδρυμα Gates δραστηριοποιείται σήμερα σε όλα τα βαρόμετρα που είναι απαραίτητα για την ίδια τη ζωή - γέννηση, υγεία και τροφή, και γιατί κανένας άλλος οργανισμός δεν είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένος στην ιατρική γενετική, από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα αγροτικά ζώα μέχρι το εμβόλιο με βάση το γονίδιο mRNA και τις μυριάδες οργανώσεις ελέγχου των γεννήσεων που χρηματοδοτούνται από τον κ. Gates, οι αρχές αυτές είναι κεντρικές στη φιλοσοφική κοσμοθεωρία του, η οποία, όπως και ο Ροκφέλερ πριν από αυτόν, περιλαμβάνει την εκτροπή του ανθρώπου που παρεμβαίνει στους φυσικούς νόμους για να χαλιναγωγήσει μια υποταγμένη φύση. Αν, πράγματι, ο Gates έχει ένα αξίωμα, τότε αυτό είναι η επιστήμη πάνω από τη φύση, ο άνθρωπος πάνω από τον Θεό.  
 
# ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΤΟ  
 
Ο τρόπος που επιχειρεί ο Gates σημαίνει προνομιακή μεταχείριση για την εταιρική Αμερική και ένα μεγάλο τίποτα για τις αγροτικές κοινότητες. Αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς της γεωργικής καινοτομίας όπου ο Gates έχει επιβληθεί.  
 
Από τους υβριδικούς σπόρους μέχρι τα αγροχημικά, ο Gates και οι βιομηχανικοί του εταίροι βιομηχανοποιούν και ψηφιοποιούν τη γεωργία στον Παγκόσμιο Νότο και εγκαινιάζουν ένα νέο είδος ιμπεριαλισμού υπό τη σημαία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  
 
Μακριά από το να βγάλουν τους αγρότες από τη φτώχεια ή να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, οι κοινότητες στερούνται τα προς το ζην και το περιβάλλον βρίσκεται σε αναταραχή.  
 
Πάρτε για παράδειγμα τη συνεργασία του με τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Αμερικής, την Cargill, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα - από τη δουλεία των παιδιών μέχρι την πώληση μολυσμένου κρέατος και την καταστροφή του Αμαζονίου.  
 
Η Cargill είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παίκτης στην παραγωγή και το εμπόριο σόγιας, το νούμερο ένα εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν παγκοσμίως, το οποίο προμηθεύει την παγκόσμια κτηνοτροφία και τις βιομηχανίες βιοκαυσίμων.  
 
Με τη Βραζιλία να είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής φασολιών σόγιας, έχει υπολογιστεί ότι το 19% του Αμαζονίου έχει αποψιλωθεί μέχρι σήμερα, το 5% αυτής της σεληνιακής επίταξης έχει πραγματοποιηθεί από μεγαλοεπιχειρήσεις αγροτικών επιχειρήσεων, όπως: Cargill, Monsanto, Bunge και Archer Daniels Midland.  
 
Αν και ο Gates έχει πουλήσει μεγάλο μέρος των μετοχών του, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ιδρύματός του κατείχε, διαπραγματεύτηκε και επωφελήθηκε από μετοχές τεσσάρων από τους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στο εμπόριο σόγιας.  
 
Η σκοτεινή ειρωνεία, όπως επισημαίνει ο Gates στο ιστολόγιό του, είναι ότι: "όταν το έδαφος διαταράσσεται -όπως συμβαίνει όταν μετατρέπεται ένα δάσος σε καλλιέργεια- όλος αυτός ο αποθηκευμένος άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα". Και κατά συνέπεια "η αποψίλωση των δασών είναι υπεύθυνη για το 11% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου".  
 
Αν η συνενοχή του κ. Gates στην πυρπόληση του Αμαζονίου δεν ήταν αρκετή, το Ίδρυμά του εμπλέκεται σε μια συνεργασία ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με την Cargill για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας της σόγιας στη Μοζαμβίκη και αλλού στην Αφρική, προετοιμάζοντας μια κατά τα άλλα ανεκμετάλλευτη αφρικανική αγορά για την εφαρμογή της ΓΤ σόγιας "βραζιλιάνικου τύπου".  
 
Σε αυτό που έχει γίνει ένα συνηθισμένο παιχνίδι, ο Gates εισέρχεται στην αγορά ως λευκός ιππότης που υπερασπίζεται το περιβάλλον και τους μικροκαλλιεργητές. Αλλά το κόλπο είναι ότι διευκολύνει αθόρυβα τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης, την αύξηση της εξάρτησης από τα αγροχημικά, την αναθεώρηση των πατενταρισμένων σπόρων και των Γ.Τ.(Genetically Modified) μονοκαλλιεργειών - με αποκορύφωμα εταιρείες όπως η Kentucky Fried Chicken να στριμώχνουν νέες αγορές και οι μικροί αγρότες και οι τοπικές δίαιτες να αναθεωρούνται σε εργοστασιακές οικονομίες.
 
Με κάθε πιθανό τρόπο, αυτό είναι καταστροφικό για τους μικρούς αγρότες, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς μοχλούς δημιουργίας τοπικού πλούτου στην Αφρική και προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος των προσιτών τροφίμων σε ολόκληρη την ήπειρο.  
 
#ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ GATES ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
 
Εκτός από το όνομα, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας στην παγκόσμια γεωργική πολιτική, λειτουργώντας, όπως θα περίμενε κανείς, χωρίς εποπτεία, λογοδοσία ή δημόσιο έλεγχο του τρόπου διαχείρισης της επιρροής του ιδρύματός του. Ο Γκέιτς ανακατευθύνει μη καταβαλλόμενα φορολογικά δολάρια - τα οποία διαφορετικά θα ξοδεύονταν στις ΗΠΑ υπό πολύ μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο - για να επηρεάσει τη δημόσια πολιτική στις αναπτυσσόμενες αγορές.  
 
Όταν δεν προετοιμάζει αυτές τις αγορές για την ομαλή είσοδο των επιχειρηματικών του συμφερόντων, δωρίζει δισεκατομμύρια, μέσω μιας κυκλικής επενδυτικής στρατηγικής, στις ίδιες τις εταιρείες και τους κλάδους στους οποίους το ίδρυμά του κατέχει μετοχές και ομόλογα. Όπως το θέτει η Vandana Shiva : "το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είναι η νέα Παγκόσμια Τράπεζα όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα οικονομικά για να επηρεάσει τις πολιτικές στη γεωργία".  
 
Σκεφτείτε ότι ο Gates είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του CGIAR - μιας κοινοπραξίας 15 διεθνών κέντρων γεωργικής έρευνας, η οποία σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Ροκφέλερ στην ακμή της Πράσινης Επανάστασης.  
 
Στα χαρτιά, η CGIAR ασχολείται με τις συνήθεις τροπές της μείωσης της φτώχειας, της αύξησης της επισιτιστικής ασφάλειας και της διασφάλισης της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.  
 
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η CGIAR είναι μια βιτρίνα για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των αμερικανικών επιχειρήσεων, προετοιμάζοντας τις αναπτυσσόμενες αγορές για την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και μεταφέροντας την ιδιοκτησία της γης και των δικαιωμάτων σπόρων από τους μικρούς αγρότες στους γίγαντες των αγροτικών επιχειρήσεων, όπως η DuPont, η Bayer και η Syngenta.  
 
Η υπόσχεση του Gates να βοηθήσει εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι τίποτα λιγότερο από την πειρατεία πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μονοπώληση των εταιρικών σπόρων, η οποία προωθείται μέσω της επιρροής της CGIAR στη δημόσια πολιτική και τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας στον Παγκόσμιο Νότο.  
 
 
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της οικειοποίησης από τον Gates και το CGIAR της κληρονομιάς σπόρων των αγροτών από όλο τον κόσμο και την αποθήκευσή τους σε μια ιδιωτική εγκατάσταση στο Svalbard της Αρκτικής, γνωστή ως "Θόλος της Ημέρας της Κρίσεως". Υπάρχουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από 700.000 προσθήκες σπόρων αγροτών που φυλάσσονται στις τράπεζες γονιδίων της CGIAR, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες συλλογές ποικιλομορφίας καλλιεργειών στον κόσμο.  
 
Ταυτόχρονα, ο Gates χρηματοδοτεί οργανισμούς όπως το Diversity Seek (DivSeek) - έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στη δημιουργία πατεντών για συλλογές σπόρων μέσω της γονιδιωματικής χαρτογράφησης τους, και με πάνω από 700.000 ανιόντα καλλιεργειών που κατέχονται σε τράπεζες γονιδίων, το DivSeek θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει σε μια χούφτα εταιρείες να κατέχουν ολόκληρο αυτόν τον κατάλογο ποικιλομορφίας σπόρων. Και δεν μιλάμε μόνο για γενετικά τροποποιημένους σπόρους.  
 
Μια απόφαση του Μαρτίου 2015 από το Συμβούλιο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της ΕΕ (EPO) χορήγησε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δύο φυτά που εκτρέφονται συμβατικά και όχι γενετικά τροποποιημένα. Παρά το γεγονός ότι το EPO αποφάσισε αργότερα ότι δεν πρέπει να χορηγούνται πατέντες σε συμβατικά καλλιεργούμενα φυτά και ζώα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δείχνουν πώς η εκμετάλλευση νομικών κενών επέτρεψε στο EPO να συνεχίσει να χορηγεί πατέντες σε μη Γ.Τ. σπόρους, από τη μπύρα μέχρι το κριθάρι, από τα πεπόνια μέχρι το μαρούλι.  
 
Εάν, πράγματι, συνεχίσουν να χορηγούνται αυτές οι πατέντες για τα αποτελέσματα των ανοικτών διαδικασιών διασταύρωσης, μια ενιαία πατέντα, π.χ. για μια απλή διασταυρωμένη ποικιλία μήλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει εκατοντάδες άλλες ποικιλίες μήλων, οδηγώντας έναν ιδιοκτήτη πατέντας να έχει νόμιμα δικαιώματα σε όλες τις ποικιλίες μήλων.  
 
Καθώς οι μεγάλες εταιρείες αποκτούν τον έλεγχο της παραγωγής των τροφίμων μας, αποφασίζουν τι τρώμε, τι παράγουν οι αγρότες, τι πωλούν οι λιανοπωλητές και πόσο πρέπει να πληρώνουμε όλοι μας γι' αυτό. Μέχρι που τελικά τα πάντα, από τους σπόρους μέχρι τα ζώα, τα μικρόβια στο έδαφος μέχρι τις διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τρόφιμα, θα υπόκεινται στα ίδια εμπορικά σήματα με μάρκες όπως η Coca-Cola.
 
συνέχεια στο Β μέρος
 
Δικτυογραφία:  
Bill Gates and the Uncertain Future of Food Security – OffGuardian  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.