23 Δεκεμβρίου 2019

Αλλάζει η ιστορία της Πύλου!

Ανατρέπουν τα αρχαιολογικά δεδομένα οι δύο νέοι θολωτοί τάφοι του 1500 π.Χ., με τα 15.000 εντυπωσιακά ευρήματα 

Οι ανασκαφείς του περίφημου τάφου του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή», Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, παρουσίασαν χθες το μεσημέρι τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου 2018-19 στον Ανω Εγκλιανό Μεσσηνίας, δύο νέους εντυπωσιακούς θολωτούς τάφους, που ονομάστηκαν Θολωτοί Τάφοι VI και VII, και χρονολογούνται τον 15ο αιώνα π.Χ., κατά την Υστεροελλαδική Περίοδο. 

Η ανασκαφική δραστηριότητα και η δημοσίευση των δύο νέων τάφων, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που ανακαλύφθηκαν εδώ και δεκαετίες, σε μια πολύ σπουδαία τοποθεσία με μυκηναϊκή παρουσία, δίνουν τη δυνατότητα να διασαφηνιστούν ή και να ανατραπούν πτυχές της υπάρχουσας εικόνας της Πύλου στα κρίσιμα στάδια του σχηματισμού κράτους στο Αιγαίο. 

Εικάζεται ότι ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν ένας βασιλιάς της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου, κι έτσι εξηγείται ο χωριστός ενταφιασμός του σε λακκοειδή τάφο, αντί για τους χώρους ταφής των βασιλιάδων της Πύλου. 

Τα ευρήματα ήλθαν στο φως από συγκυρία, καθώς ο στόχος ήταν η ανασκαφή ενός διπλανού αγροτεμαχίου στο οποίο υπήρξε ανασκαφική δραστηριότητα και στο παρελθόν.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2018 και στα τέλη Μαΐου του 2018 αποκαλύφθηκαν οι δύο τάφοι. Πρόκειται για δύο κυψελόσχημα ταφικά μνημεία, οι δρόμοι των οποίων βρίσκονται παράλληλα με αυτούς του Θολωτού Τάφου IV. Ηταν φανερό ότι κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε από την Ακρόπολη και το Ανάκτορο του Νέστορος προς τη Χώρα Τριφυλίας είχε χτιστεί το πιο σπουδαίο νεκροταφείο από χωροταξική άποψη, την εποχή που ο μυκηναϊκός πολιτισμός έπαιρνε για πρώτη φορά σάρκα και οστά στην ηπειρωτική Ελλάδα και κατά τη μετάβαση από τη Μέση στην Υστερη Εποχή του Χαλκού. 
 
Ο Θολωτός Τάφος VI έχει διάμετρο 12 μ. και οι τοίχοι του διατηρούνται σε ύψος περίπου 4,5 μ. πάνω από το δάπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανασκαφέων, περιείχε κατά προσέγγιση περίπου 1.000 κ.μ. εδάφους και πετρωμάτων, τα οποία είχαν υποστεί κατολίσθηση σε διάφορες χρονικές φάσεις, καθώς ο θόλος του τάφου είχε καταρρεύσει.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική στρωματογραφία εντός του θαλάμου. Εχει απομονωθεί η φάση κατά την οποία το ανώτερο τμήμα κατοικούνταν στην Αρχαϊκή - Κλασική Εποχή και σε χαμηλότερο ύψος φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία κατά τους Σκοτεινούς Χρόνους. Πιθανόν, τώρα να ξετυλιχθεί το κουβάρι της ιστορίας της Υστερης Εποχής του Χαλκού, που σχετίζεται με αυτόν τον τάφο. 

Ο Θολωτός Τάφος VII έχει διάμετρο 8,5 μ. περίπου, ενώ οι τοίχοι του διατηρούνται σε ύψος περίπου 2 μ. Οι τοίχοι αμφότερων των τάφων είναι κατασκευασμένοι με παρόμοιο τρόπο, με ακατέργαστους λίθους, ενώ οι δρόμοι τους είναι χωμάτινοι. Ωστόσο, ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι στο δάπεδο της βορειοανατολικής και της νοτιοανατολικής πλευράς του θαλάμου βρέθηκαν λαξευτοί λίθοι. Η τόσο κοντινή απόσταση που έχουν από τους τοίχους φανερώνει πως δεν μπορεί να έχουν πέσει μέσα στον τάφο από ψηλά, αλλά μάλλον είχαν μεταφερθεί από την Ακρόπολη του Ανακτόρου του Νέστορα, έχοντας διασωθεί από κτίρια που είχαν προηγουμένως καταστραφεί. 

Ο συνολικός χαρακτήρας των ευρημάτων που παρέμειναν στους νέους τάφους και τους δρόμους τους μοιάζει εξαιρετικά με αυτόν των θαλαμωτών τάφων που αποκαλύφθηκαν στις Μυκήνες, ιδίως ως προς το ύφος των κοσμημάτων και άλλων διακόσμων, ενώ βρέθηκαν και στοιχεία που απουσίαζαν από την Πύλο, τα οποία μαρτυρούν δεσμούς με την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο. Στα πιο συναρπαστικά νέα ευρήματα (15.000 περίπου) συγκαταλέγεται ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει δύο βοοειδή που πλαισιώνονται από στάχυα κριθαριού, και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας θεάς Αθωρ. 

Η ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας τα δύο νέα θολωτά ταφικά μνημεία, εμπλουτίζει τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους διαύλους επικοινωνίας και συναλλαγών με τη μινωϊκή Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους, και ιδιαιτέρως πριν από τη μεγάλη ακμή του Ανακτόρου του Νέστορα. Επιπλέον τίθενται νέα δεδομένα και ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό καθεστώς στη δυτική Μεσσηνία. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.