19 Φεβρουαρίου 2022

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ;

Γράφει η Μαίρη Καρά
 
    Ο Αιωνόβιος Παρθενώνας συμβολίζει την Κοσμοθεωρία του λαού, που έζησε και δοξάστηκε σ’ αυτή την ιερή χώρα και μας κληροδότησε τα Αθάνατα Δημιουργήματά του. Διατυπώθηκε δε κάποτε ως εξής: «φιλοκαλοῦμεν τε γάρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας»
 
    Κάποτε, αιώνες αργότερα, ο Πολιτάρχης του κλεινού Άστεως Στρατηγός Μακρυγιάννης, συμβούλεψε τους στρατιώτες του, να μην καταδεχτούν να πουλήσουν στους Ευρωπαίους τις Αρχαιότητες που βρήκαν, με τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε».  
 
    Η Ακρόπολη των Αθηνών έχει εμπνεύσει και θα εξακολουθεί να εμπνέει αναρίθμητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είτε θα την κοιτάζουν να στίλβει από τις μαρμαρυγές του Αττικού ήλιου, είτε να μαγεύει υπό το φως της πανσελήνου. Ένα «κόσμημα», που φανερώνει με την αληθινή υπόστασή του την Αρμονία του κόσμου.  
 
    Την Αρμονία που επεδίωκε κάποτε η κοινωνία και συνερχόταν για να συγκροτήσει την «εκκλησία του δήμου», συνεχίζοντας ως σήμερα, να συγκροτεί την «εκκλησία των πιστών». Ίσως τελικά δεν είναι τυχαίο, ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση έχει προβάλει και βλάψει τόσο την Εκκλησία του Δήμου, με τις αυθαιρεσίες της στον χώρο της Ακρόπολης, όσο και την Εκκλησία των πιστών, με τα μέτρα και τα τσιμέντα που υιοθέτησε.  
 
    Ίσως να επαληθεύσει το πιστεύω των αγανακτισμένων πολιτών, πως θα πουλήσει ακόμα και την Ακρόπολη, αν της το ζητήσουν τα σατανικά αφεντικά της κι αν αυτό εξυπηρετεί και τα δικά της σχέδια, για να κερδίζει χρόνο παραμονής της στην Εξουσία. Γιατί είναι γλυκιά η Εξουσία αφελείς Έλληνες, που ψηφίζετε τα βρωμερά πιόνια της καμπαλιστών, για να σας «κυβερνούν», κατά πως τους βολεύει και σίγουρα κατά των δικών σας συμφερόντων και των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων σας. Είστε σίγουροι πως θα τα κατέχετε και σε προσεχείς ΕΚΛΟΓΕΣ;



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ κ. ΚΑΡΡΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΣ.
ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ, ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΠΛΑΝΑΤΑΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΩΛΗΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΔΕΣ ΑΝΑΘΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ....KAI ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους επίδοξους ολετήρες ...

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Είναι φάρος Πολιτισμού, Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Δημοκρατίας και απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, που βασίστηκε στη χρυσή τομή και που μέχρι σήμερα, στην σύγχρονη εποχή μας, οι αρχαιολόγοι και επιστήμονες αδυνατούν να επιλύσουν το μυστήριο, της απόλυτης αρμονίας, αλλά και ακρίβειας με ελάχιστη απόκλιση του ενός χιλιοστομορίου! Είναι ύψιστης διάνοιας και φιλοσοφίας και κανείς δεν μπόρεσε να αντιγράψει. Είναι ριζωμένος βράχος ελληνικής ιδιοκτησίας και αστροπελέκια θα κόψουν τα χέρια των ιερόσυλων που ...ξεπουλάνε τα αθάνατα ιερά και όσια μας...Την ένδοξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ.
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονεςπου εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διακόσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.
Ο Παρθενώνας συμβολίζει και εκπροσωπεί την Αθηναϊκή Δημοκρατία, τον Ελληνικό πολιτισμό και έχει χαραγμένη ανεξίτηλα στα μάρμαρα του, την ιστορία ακριβώς όπως αποτυπώθηκε τότε, ( Όπως και σε όλα τα μνημειώδη αρχιτεκτονήματα της χρυσής τότε εποχής ), της φιλοσοφίας, του Πολιτισμού, της Δικαιοσύνης, της τέλειας Δημοκρατίας, των Θεάτρων, Φιλοσοφικών συμποσίων, της αθλητικής άμιλλας, των επιστημών, της ποίησης και λογοτεχνίας, του Σόλωνα, Κλεισθένη, Αναξαγόρα, Ζήνωνα, Αριστοτέλη, Κίμωνα, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Θουκυδίδη, Ηρόδοτου, Πλάτωνα κ.ά. Πουθενά και ποτέ, δεν έγινε σε όλο τον κόσμο, αρχαίο και σύγχρονο, αυτή η έκρηξη πνεύματος, φιλοσοφίας και εκπολιτισμού! Είναι ένας και μοναδικός πολιτιστικός φάρος που διαφωτίζει μέχρι σήμερα όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Είναι βέβαιον ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μαθηματικοί, αρχιτέκτονες, γνώριζαν τέλεια, τα αναλογικά μαθηματικά της *χρυσής τομής του σύμπαντος, διάμετρος γης, αποστάσεις και τις τέλειες αναλογίες του ανθρώπινου σώματος οι οποίες αγγίζουν την συμπαντική τελειότητα. Εφάρμοζαν τέλεια τις αναλογίες αυτές σε όλα τα αρχιτεκτονήματα και μυστήριο αποτελεί μέχρι σήμερα πως κατάφερναν οι αρχιτέκτονες να δημιουργούν την απόλυτη τελειότητα με διαφορά πολλές φορές ενός χιλιοστομορίου…
Με βάση τις αναλογίες αυτές στο De architecture του Βιτρουβίου 3.1.3 αναγράφονται οι τέλειες αναλογίες του ανθρωπίνου σώματος, οι οποίες έδωσαν έμπνευση στον Ντα Βίτσι (15ος αιώνας) να σχεδιάσει τον Βιτρούβειο άνθρωπο με τις δικές του απόψεις, ότι η συμμετρία του ανθρώπινου σώματος έχει απόλυτη σχέση με την τελειότητα του σύμπαντος κλπ.

Βεβαίως καταγράφεται ότι αυτές τις γνώσεις, κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι από το 548 π.Χ., όπως ο Θαλής ο Μιλήσιος, που κατά τον Αριστοτέλη ήταν και ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος. (Αποσπασματικές Πληρ. Prof. L. Kaliambos, T.E. Inst. Of Larissa, Discovery of Parthenon math.)Μητέρα μας, πολύπαθη, Ω αθάνατη/Δεν είναι μόνο σου στολίδι οι Παρθενώνες,/ Του συντριμιού τα σπαθιά στα κάμανε,/ Φυλακτά και στεφάνια σου οι αιώνες/ Και οι πέτρες που τις έστησε στο χώμα σου/ Το νικηφόρο χέρι του Ρωμαίου/ Κ΄η σταυροθόλωτη εκκλησιά από το Βυζάντιο,/ Στο τόπο του πολύστυλου ναού του αρχαίου … Κλπ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ.

Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο όλου του ...https://www.olympia.gr › ellada › o-...·
ΑΑ

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για το εξαίρετο και πολύ χρήσιμο άρθρο. Το δικό μου ήταν περιορισμένο λόγω χώρου αλλά και γιατί το έγραψα για μια μικρή υπενθύμιση της Ιστορικής σημασίας του και όχι για Ιστορική ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Νάστε πάντα καλά αγαπητή κ. Καρά για να συνεχίσετε το ιερό πατριωτικό σας έργο. Διαβάζω όποτε έχω τον χρόνο, τα τεκμηριωμένα άρθρα σας και ερανίζομαι κάποιες φορές αποσπάσματα,
Αν θέλετε μπορείτε να μας τα κοινοποιείται προς ενημέρωση των εκατοντάδων αποδεκτών-αναγνωστών μας. Ο αγαπητός μου φίλος Θάνος που πάντα δημοσιεύει επιλεγμένα πατριωτικά άρθρα, έχει το μέηλ μου και γνωρίζει ποιος είμαι. Στα άρθρα μου πάντα γράφω επώνυμα. Στα σχόλια μερικές φορές ανώνυμα.
Με εκτίμηση
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.