20 Φεβρουαρίου 2019

Ο όρος privacy δεν «καλύπτει» κανέναν χρήστη στο διαδίκτυο!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, όλοι μπορούν να επιβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει privacy για κανέναν που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Οι ειδικοί ασφαλείας λένε πως αν κάποιος επιθυμεί να προστατευτεί πλήρως, ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να απέχει εντελώς από το internet.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, είδαμε πολλές γνωστές εταιρείες να κυκλοφορούν καινούριες αναβαθμίσεις για σφάλματα και παραβιάσεις δεδομένων που παρατηρήθηκαν.

Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple έπρεπε να κυκλοφορήσει μία αναβάθμιση λογισμικού, καθώς ένας έφηβος ανακάλυψε ένα σφάλμα στο Group FaceTime, το οποίο επέτρεπε στα άτομα που καλούσαν να ακούσουν τον ήχο και τις ομιλίες του παραλήπτη για το χρονικό διάστημα που οι κλήσεις δεν απαντήθηκαν.

Με μια πρώτη ματιά, αυτό φάνηκε σαν να μην πρόκειται για το χειρότερο πρόβλημα στον κόσμο του privacy, καθώς οι χρήστες που επικοινωνούν μέσω Facetime συνήθως είναι φίλοι και στη χειρότερη περίπτωση αυτό που έγινε ήταν πως κάποιος άκουσε κάτι που δεν έπρεπε να είχε ακούσει. Αλλά όλοι το ξεπέρασαν σύντομα.

Εκτός από αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, από ότι φαίνεται οι εταιρείες λογισμικού ακούνε και βλέπουν τα πάντα.

Για παράδειγμα, σε όλους συμβαίνουν συνέχεια περιστατικά τύπου «retargeting», καθώς όταν κάποιος αναζητεί έναν όρο στο διαδίκτυο, όπως αεροπορικά εισιτήρια για έναν προορισμό, τις επόμενες ώρες και ημέρες παρουσιάζονται διαφημίσεις σχετικές με οτιδήποτε που είχε αναζητήσει.

Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει, ακόμα και όταν κάποιος αλλάζει τοποθεσία και έχει συσκευές μαζί του. Βάσει τοποθεσίας λοιπόν έρχονται νέες προτάσεις και διαφημίσεις στους χρήστες, ακόμα και όταν δεν έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στις εφαρμογές των smartphones.

Για αυτή την κατάσταση, κάποια άτομα έχουν δηλώσει πως οι τεχνικές retargeting αποτελούν μία διευκόλυνση για αυτά που επιθυμεί κανείς, καθώς ο διαδικτυακός κόσμος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός.

Όσο εύχρηστα και αν φαίνονται σε κάποιον τα παραπάνω, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι συσκευές δεν καταγράφουν τις ομιλίες μας και σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας η λέξη privacy δεν καλύπτει κανέναν χρήστη.

Αν το σκεφτεί κάποιος πιο καθαρά, θα συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ εύκολο για έναν τρίτο να μάθει προσωπικές πληροφορίες μέσω των social media, των συσκευών και άλλων sites που χρησιμοποιούμε.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που αν χρησιμοποιηθούν, δυσκολεύουν τους hackers στην παραβίαση δεδομένων. Για παράδειγμα, τεχνικές που βοηθούν στο να προστατευθεί το privacy του καθενός είναι οι ισχυροί και δύσκολοι κωδικοί και η χρήση της ανώνυμης περιήγησης, ώστε να μην αποθηκεύεται καμία πληροφορία. 

Στην ενίσχυση του privacy έχουν συνεισφέρει νομοθεσίες όπως εκείνη του GDPR στην Ευρώπη και όλες οι εταιρείες υπηρεσιών και μάρκετινγκ είναι υποχρεωμένες να τις ακολουθούν, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις και ποινές. 

Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα προστασίας των χρηστών, πολλές φορές η τεχνολογία μοιράζεται πληροφορίες που εμείς δεν θέλουμε και δεν έχουμε παραχωρήσει καμία άδεια.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους καθώς όσο περνούν τα χρόνια, ο κίνδυνος αυξάνεται όλο και πιο πολύ.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τα μικρότερα παιδιά να είναι πολύ προσεκτικά με τις δημοσιεύσεις τους και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, καθώς όταν δημοσιεύονται πληροφορίες και άλλα στοιχεία στο internet, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν εντελώς.  

ΠΗΓΗ
id-ont.blogspot.com
ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.