26 Φεβρουαρίου 2019

Θέλουν να φύγουν οι Τούρκοι και δεν τους αφήνουμε!

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος 

Ο καβγάς, στο εσωτερικό μέτωπο, για το… χαμένο πρακτικό, για τις ημερομηνίες που ισχύουν ή όχι για το Πλαίσιο Γκουτέρες, δείχνει πολιτική γύμνια και προσπάθεια απροσανατολισμού. Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι πορευόμαστε χωρίς πυξίδα (γενικώς και όχι μόνο στο Κυπριακό). Υπάρχει διαχρονικά ένα ομιχλώδες τοπίο που προκαλείται ενόψει της σύγχυσης που επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Εξ ου και το γεγονός ότι συζητείται ακόμη ποια ομοσπονδία έγινε αποδεκτή, ποιο είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες, τι ειπώθηκε, συμφωνήθηκε.

Η πολιτική της αδράνειας «δένει» με εκείνη του «δώσ’ τα όλα», επειδή… χανόμαστε. Η ιδεολογία της υποχωρητικότητας είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που βρίσκει καταφύγιο στην Κύπρο με τους μονίμους εκφραστές να επιχειρούν εκβιαστικά να θέσουν διλήμματα, που αναδεικνύουν μια μονοδρομημένη επιλογή: Να κάτσουν όλοι φρόνιμα και να γίνουν αποδεχτά τα (όποια) προτεινόμενα. Κι αυτό δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο στην παρούσα φάση, αλλά διαχρονικά γεγονότα και ιστορικούς σταθμούς. 

«Εάν δεν γινόταν ο αγώνας κατά των Εγγλέζων, θα ήμαστε σε καλύτερη μοίρα» (δηλαδή αποικία ή θα μας έδιναν ανεξαρτησία χωρίς να κουνηθεί φύλλο;).

«Εάν δεν είχαμε απαιτήσεις από τους Τούρκους, δεν τους εκνευρίζαμε, θα λυνόταν το Κυπριακό» (όπως θα ήθελαν προφανώς οι Τούρκοι).

«Εάν φύγει ο Ακιντζί, δεν θα υπάρχουν πλέον πιθανότητες να συμφωνήσουμε στο Κυπριακό» (ο Ακιντζί δεν είναι Έρογλου, όπως δεν ήταν και ο Ταλάτ, αλλά μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους ή ούτε καν ερωτούνται;).

«Επειδή δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας, θέλουμε κάποιον να αποφασίζει εκ μέρους μας», όπως η Τρόικα, που προσκλήθηκε από τη λεγόμενη Αριστερά και «έπαιξε μπάλα» επί Δεξιάς.

Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, αλλά όταν πρόκειται για τη δική μας υπόθεση, θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνει τίποτε, εκτός από την πεπατημένη. Η πεπατημένη είτε θα οδηγήσει σε παρατεταμένη αδράνεια, αδιέξοδο είτε σε προσαρμογή στους τουρκικούς διαχρονικούς σχεδιασμούς. Κοντολογίς, θα πρέπει να χορτάσει η Τουρκία γιατί διαφορετικά θα την έχουμε άσχημα.

«Εάν δεν δοθεί θετική ψήφος στην τουρκική πλευρά δεν θα λυθεί το Κυπριακό». Να μην λειτουργεί το κράτος επειδή πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις τουρκικές αξιώσεις.

«Εάν δεν δώσουμε αέριο στους Τούρκους, δεν θα έχουμε ούτε εμείς». Η προσέγγιση των αφελών και των απλοϊκών που διεκδικούν και πολιτικό ρόλο, αλλά δεν «διαβάζουν» ούτε τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την αλλαγή των δεδομένων ούτε και το ενδεχόμενο τα διαφορετικά συμφέροντα να μπορούν να «συναντηθούν» σε κοινά συμφέροντα.

Οι προσεγγίσεις αυτές εξυπηρετούν τον τουρκικό εθνικισμό και επί της ουσίας τις τουρκικές επιδιώξεις. Είναι εθνικιστές, οι οποίοι εκφράζονται μέσα από τον εθνικισμό της άλλης πλευράς. Έχουν, όμως, και το θράσος να κατηγορούν όσους διαφωνούν μαζί τους ως εθνικιστές.

Το Κυπριακό δεν λύνεται για έναν απλό λόγο. Επειδή η Τουρκία θεωρεί πως δεν τα πήρε ακόμη όλα. Κι αυτό επιβεβαιώνει και την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στη Λευκωσία προ ημερών, είχε αναφέρει πως στο πρώτο του ταξίδι, ως ΥΠΕΞ, στη Νέα Υόρκη, ρωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο -μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ.- «γιατί ενώ όλοι βιάζονται για λύση του Κυπριακού, η Ελλάδα καθυστερεί;» Στράφηκε προς τον Τούρκο δημοσιογράφο και του ανέφερε: Να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματά της από την Κύπρο και θα δείτε πόσο γρήγορα θα λυθεί το Κυπριακό.

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί ενόσω ζητούνται υποχωρήσεις από το θύμα ενώ ο θύτης κατέχει έδαφος, έχει στρατό κατοχής, κουβάλησε εποίκους. Είναι, όμως, «ακραίο», σύμφωνα με τους εγχώριους εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού, να προκαλούμε την Τουρκία ζητώντας της να ξεκουμπιστεί από την Κύπρο.

costas.venizelos@phileleftheros.com 
Φιλελεύθερος
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.